banner24

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

Bir Kültürel Değer: “Efsane Renk” Ve “Efsanelere Konu Renk” Olarak Anılan Edirne Kırmızısı

“Edirne Kırmızısı”nın eşsiz rengi Kiğılı ile hasat günü şenliğinde yeniden hayat buldu.

Güncel 10.10.2022, 08:45 Melike Kaya Bayram
38
Bir Kültürel Değer: “Efsane Renk” Ve “Efsanelere Konu Renk” Olarak Anılan Edirne Kırmızısı

Türkiye’nin köklü erkek giyim markası Kiğılı, dünya tekstil sanayisinde önemli bir yere sahip olan Edirne Kırmızısı’nın yeniden tanınması için hayata geçirdiği projenin ikinci yılında Hasat Günü Şenliği gerçekleştirdi. Trakya Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen etkinliğe Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık,Kiğılı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem,Trakya Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Kırmızısı Projeler Koordinatörü Öğretim Görevlisi Orkun Akman, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Kiğılı’nın 2023 İlkbahar-Yaz koleksiyonu Edirne Kırmızısı ile renklenecek

Hasat Günü Şenliği’nde projeye dair açıklamalarda bulunan Kiğılı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem, “Ülkemizin erkek hazır giyim sektörüne 1938 yılından bu yana değer katan ve yeniliklere imza atan bir marka olarak içinde yaşadığımız ülkeye ve kültüre de bir yükümlülüğümüzün olduğuna inanıyoruz.  Bu doğrultuda toplumun pek çok farklı konu ve meselesine dair sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyoruz. Bu bilinçle Edirne Kırmızısı projesinde yer almamızın en önemli sebebi, bizim için bir renk olmanın çok ötesinde. Şöyle bir düşünürsek ismini bulunduğu şehirden alan kaç renk sayabiliriz? Edirne Kırmızısı da işte bu yüzden büyük bir kültürel değerimiz. Hem kendi coğrafyamızda hem de yanı başımızda.Bu çok kıymetli değerin unutulup gitmesine gönlümüz el vermediği için geçtiğimiz yıl Trakya Üniversitesi ile iş birliği gerçekleştirerek şal/atkı, kravat ve mendilden oluşan Edirne Kırmızısı özel koleksiyonumuzu hazırladık. Bugün hasattan elde edeceğimiz rengimizi de yağmurluk, hafif mont, yelek, sweatshirt ve tişörtten oluşan yeni parçalarımızın üretiminde değerlendireceğiz. Kullanıcılarımız yeni koleksiyona 2023 İlkbahar-Yaz koleksiyonunda ulaşabilecek. Koleksiyonumuz sayesinde modern dünyada kültürel kodlarla örülü renk ve desenler sayesinde rengi kent kimliğine da katarak kültürel mirasımıza sahip çıkmayı amaçlıyoruz. Bize yakışan; yaşadığımız ülkeye ve kültüre sahip çıkmak, gelecek nesillere bu değerleri aktarabilmek… Bu sebeple Türkiye’ye ait birçok değere Kiğılı olarak destek olarak, sahiplenmeye ve yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

“Edirne Kırmızısı’nda alanımız çok geniş ve atılacak çok adım var”

Şenliğin açılışında konuşan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık ise kadim medeniyetin bir göstergesi olan Edirne Kırmızısı’nın derinlemesine yapılan bir akademik çalışma sonucu şehre tekrar kazandırıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Edirne Kırmızısı’nın yüzyıllardan bu yana hayatın pek çok alanında karşımıza çıktığını görebiliriz. Akademik çalışma ve incelemeler sonucu bu rengin şehrimize yeniden kazandırılmasına yönelik çabaları da çok değerli buluyor ve önemsiyorum. Edirne Kırmızısı rengimiz, inanılmaz geniş bir alanda kullanılıp sergilenebilecek bir marka. Bu noktada Edirne Kırmızısı’nda alanımız geniş ve atılacak çok adım var. Bu başlangıç adımları çok önemli ama bir yerden sonra koşarak gideceğimiz bir döneme girmemiz gerekiyor. Tabii bu süreçte de şehrimizin ticaret ve iş insanlarına da büyük rol düşüyor.”

“Edirne Kırmızısı bize geniş bir pencere açmış oldu ve biz de bunu değerlendiriyoruz”

Edirne Kırmızısı projesinin mimarlarından olan Trakya Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. Erhan Tabakoğlu ise yaptığı konuşmada “Giyim sektöründe kullanılan kimyasal boyalar, içeriğinde toksik maddeler ve kurşun içerebiliyor. Edirne Kırmızısı ise bitkisel ve üstelik antimikrobiyal özelliklere sahip. Bir çorabınız veya atkınız olsa ve sizi mikroplardan korusa ne güzel olur. Bir müzik aletinin yanı sıra çocuk oyuncakları da boyanabilir. Çocukların zarar görmeden oynayabilecekleri güzel oyuncakları olur. Edirne Kırmızısı bu yönüyle bize geniş bir pencere açmış oldu ve biz de bunu değerlendiriyoruz. Bu noktada rengimizin yaşatılması için desteklerini esirgemeyen Kiğılı ailesi ve yöneticilerine de teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@