banner24

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

Deprem hasarlarında hızlı çözüm için parametrik sigortalar öne çıkıyor

Murat Çiftçi, “Parametrik sigorta, sözleşmede belirtilen şiddette deprem olması halinde söz konusu ödemenin sigortalıya yapılmasını sağlıyor” dedi.

Güncel 29.03.2023, 10:30 Melike Kaya Bayram
21
Deprem hasarlarında hızlı çözüm için parametrik sigortalar öne çıkıyor

Türkiye, yaşanan büyük deprem felaketleri sonrası yaralarını sarmaya devam ederken, sigorta sektörü de deprem teminatlarının ödenmesi için hızla hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Olağanüstü yıkımlara sebep olan afetlerde, hasar ödeme sürelerinde yaşanabilecek gecikmelerin önüne geçebilen parametrik sigortalara ilgi artıyor. IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, son zamanlarda öne çıkan parametrik sigortaların böylesi durumlarda daha avantajlı konuma sahip olduğunu belirterek, “Parametrik sigortalar, deprem hasarları konusunda en tamamlayıcı ürünlerden biri olarak öne çıkıyor. Depreme ilişkin parametrik sigortalarda, hasar ödemeleri için, sözleşmede belirlenen büyüklükteki bir depremin meydana gelmiş olması ve söz konusu ev veya işyerinin deprem bölgesinde yer alması şartlarının oluşması yeterli. Bu noktada zarardan bağımsız olarak, sözleşmede belirtilen tutarın ödemesi en kısa sürede sigortalıya yapılabiliyor. Bu da sigortalının nakit ihtiyacını karşılamaya yönelik önemli bir çözüm olarak öne çıkıyor” dedi. 

Parametrik sigortalar iklim değişikliği kaynaklı gelir kayıpları için çözüm sunuyor

Parametrik sigortaların özellikle küresel iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle  oldukça cazip olduğunu vurgulayan Murat Çiftçi,  “Mevsim normallerinin üzerinde ve yağışsız geçen kış mevsiminin ardından kuraklık ve su sıkıntıları günümüzün en önemli başlıkları arasında yer alıyor. Yine geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa ve Adıyaman’da meydana gelen sel baskını da birçok konut ve işyeri ile birlikte tarım başta olmak üzere pek çok sektörü olumsuz etkilemiş durumda. İklim değişikliğine karşı sigorta sektörü de yeni ürünler sunma konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Oluşan gelir kaybını önlemeyi amaçlayan parametrik sigortalar, bu dönemde çok daha fazla ilgi görüyor” diye konuştu.

Verilere dayalı olarak hızlı ve basit çözüm

Murat Çiftçi, “Parametrik sigortalar, düşük olasılıklı, ancak yüksek maliyetli riskler için geliştirilen ve genellikle doğal afetlerin yol açabileceği hasarlara karşı tercih ediliyor. Çok daha basit ve hızlı bir çözüm sunan parametrik sigortalar, verilere dayalı olarak tespit ediliyor. Burada maddi kayıp ve fiziksel hasar olmasa bile poliçede belirtilen parametrelerin gerçekleşmesi sonucunda sigortalıya ödeme yapılabiliyor. Parametrik sigortalar, doğal afetlerin yol açabileceği zararlar ve salgın hastalıklara karşı da güvence verebiliyor. Özellikle enerji, altyapı ve konaklama sektörlerinde kullanımı yaygın olan parametrik sigortalar, hava olaylarına bağlı risklerin sigortalanamadığı veya çok düşük teminatlarla sigortalandığı durumlarda önemli avantajlar içeriyor. Yine büyük çaplı terör saldırılarında şehir ve havaalanları zararlarının karşılanması, nehir suyu seviyesi düşüklüklerinde nakliye ve imalat şirketlerinin finansal risklerinin teminat altına alınması, toplu taşıma grevleri sırasında yaya trafiğinin azalması durumunda perakende satış mağazalarının gelirlerinin korunması ve bulaşıcı salgın hastalıklarda otellerin nakit akışlarının korunması gibi çeşitli teminatlar içeriyor” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@