banner143

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

E-Ticaretin En Önemli Pazarlama Trendleri Mobil Alışveriş, Hızlı Teslimat Ve Kolay İade

Cenk Kanıkman, işletmelerin büyümek ve ticaret dünyasında varlığını sürdürebilmek için takip etmesi ve uygulaması gereken pazarlama trendlerini açıkladı.

Güncel 02.09.2021, 16:45 02.09.2021, 16:42 Melike Kaya Bayram
620
E-Ticaretin En Önemli Pazarlama Trendleri Mobil Alışveriş, Hızlı Teslimat Ve Kolay İade

İdeaSoft Dijital Pazarlama Müdürü Cenk Kanıkman, kazançları ya da şirket hacimleri ne olursa olsun bölgesel, ulusal hatta uluslararası işletmelerin, daha büyük kitlelere ulaşabilmesi ve karlılıklarını artırabilmeleri adına, dijitalleşmeye gerçek anlamda ayak uydurmak zorunda olduğunu belirtti.

Kanıkman “Şirketlerin geleneksel ticaret yaklaşımları dijitale göre kısıtlı imkânlara sahip, sonsuz bir dijital dünyada daha verimli ve sağlam temellere dayalı bir strateji belirleyerek ilerlemeleri, büyümelerine ciddi anlamda katkı sağlayacaktır. Küçük ve orta ölçekli işletmeler dönemsel gelişmelere, yani dijital trendlere ayak uydurarak her iki tarafta da varlığını sürdürebilir. Mevcut bir işletmeyi dijitalleştirmek, işletmeyi ayakta tutan dinamiklerin daha güçlü olmasını sağlar. Bununla birlikte tüm süreç çok daha kolay yönetilebilir bir hâle gelir. Bu sayede satış oranlarını artırmak ve maliyetleri azaltmak aynı anda mümkün olabilir. Bununla birlikte, güncel trendler teknolojiye göre şekillenir ve teknolojiden daha fazla faydalanmak, zaman tasarrufu konusunda da verim sağlayan başarılı bir senaryodur.” dedi.

Akıllı telefonlar ve mobil erişim kolaylığının, alışveriş alışkanlıklarını kökünden değiştiği bu dönemde, özellikle KOBİ’ler için önemli bir satış potansiyeli ortaya çıkardığını ve bu fırsatın dikkate alınması gerektiğini belirten Kanıkman; “KOBİ’lerin dijital dünyada ve e-ticaretteki yeri her geçen gün genişlemekte ve toplam ciro da önemli ölçüde artmaktadır. Bu artışa en önemli katkı ise mobil kullanıcılardan gelmektedir.” dedi.

IdeaSoft’un 2020 KOBİ e-ticaret raporuna göre, 2020 yılında verilen siparişlerin yaklaşık 2.8 milyon adedinin masaüstü tarayıcılar üzerinden verilirken 6,5 milyona yakın siparişin de mobil kullanıcılardan geldiğinin altını çizen Kanıkman, “Bu nedenle, orta ve küçük işletmelerde pazarlama süreci, mobil alışveriş öncelikli bir süreç ile tasarlanmalıdır.  Kanıkman, e-ticaretin pazarlama trendlerini Mobil Alışveriş, S-Ticaret veya Sosyal Ticaret, Chatbot Kullanımı, SEO ve Kullanıcı Deneyimi, AR Teknolojileri, Çok Kanallı Pazarlama ve Pazaryerleri, Kişiye Özel Paketleme ve Alışveriş Yapabilme, Sürdürülebilir ve Çevreci Alışveriş, İçerik Pazarlaması, Özelleştirilebilir Ürünler, Satış Sonrası Hizmetler, Hızlı Teslimat ve Kolay İade ve E-Ticarette Yapay Zekâ Kullanımı olarak açıklayarak önemli bilgiler aktardı.

MOBİL ALIŞVERİŞ

Dijitalleşmenin yeni versiyonlarından biri de mobilleşmedir. 2021’de trendlerdeki zirvesini bırakmayan mobil alışveriş, 2022 ve sonrasında da en popüler trendlerden biri olmaya devam edebilir. Bu nedenle e-ticaret sitesini mobil cihazlara optimize etmekle birlikte bir mobil uygulamayı hizmete sunmak da bir zorunluluk hâline gelmiş olabilir.

S-TİCARET VEYA SOSYAL TİCARET

Küçük işletmeler için sosyal medya, müşteri ile iletişim kurabilmenin en verimli yoludur. Sosyal medya güçlü bir etkiye sahip olduğu için basit bir iletişim kanalı olarak kalmadı ve ihtiyaç duyulan pek çok şey sosyal medyaya entegre edildi. Öyle ki sosyal medyanın e-ticaret ile ilişkisi sonucunda s-ticaret trendi de zirveye çıktı.

CHATBOT KULLANIMI

7/24 kesintisiz bir şekilde müşteri desteği sunan chatbotlar, müşterilere ürün ve hizmet önerileri sunarak satışı artırmaya da yardımcı olur. Bununla birlikte chatbottaki verilerin ölçülebilir olması da pazarlama sürecinde fayda sağlar.

SEO VE KULLANICI DENEYİMİ

E-ticaret sitelerinin internet ortamındaki görünürlüğünü en çok etkileyen detay, hiç şüphesiz SEO’dur. Arama motoru optimizasyonu, sadece 2021 ya da 2022’de değil, geçmişte de hemen her dönemin yükselen trendleri arasında yer aldı. Aynı şekilde gelecekte de trendlerden düşme ihtimali neredeyse yoktur. Çünkü arama motorları hemen her gün güncellenmekte ve SEO dinamikleri de sürekli değişmektedir. SEO’ya eşlik eden trend ise kullanıcı deneyimidir. Web sitenin tasarımından mobil optimizasyonuna, ödeme yöntemi entegrasyonundan müşteri hizmetleri kalitesine kadar her detay, kullanıcı deneyimini etkiler.

AR TEKNOLOJİLERİ

Hayatımıza yeni girdi diyebileceğimiz AR teknolojileri, e-ticarette kullanıcı deneyimini artırmaya yönelik kullanılmaya başladı. Yavaş yavaş yaygınlaşan bu sistemin 2022’de en önemli trendler arasında yer alacağını şimdiden öngörmek mümkün. Satışları da önemli ölçüde artıracağı düşünülmektedir. Örneğin AR teknolojileri sayesinde VR gözlük yardımıyla, bir ürünün sanal modellemesi denenebilir. Bu da müşteriyi ikna etme konusunda son derece etkilidir.

ÇOK KANALLI PAZARLAMA VE PAZARYERLERİ

Çok kanallı pazarlama, müşterilerin her zaman memnun olduğu bir yöntemdir. Verimliliği ve kullanıcı memnuniyeti artırıp satışlara olumlu yönde yansıdığı için trendler arasında yer almaktadır. Bir e-ticaret markasına ulaşımın ve oradan alışveriş yapmanın pratik hâle gelmesi elbette müşterilerin hoşlandığı bir detaydır.

KİŞİYE ÖZEL PAKETLEME VE ALIŞVERİŞ YAPABİLME

Dijital çağın en önemli sosyolojik etkilerinden biri, insanların daha fazla bireyselleşmesidir. Bu durum, kullanıcıların, hayatın her alanında olduğu gibi online alışverişte de kendisine özel ilgi istemesine neden olmaktadır. Dolayısıyla kişiye özel paketleme ve kişiselleştirilmiş hizmetlerin, 2022’de de zirvede yer alabileceği öngörülmektedir.

SÜRDÜRÜLEBİLİR VE ÇEVRECİ ALIŞVERİŞ

Küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi dünyanın genel sorunu hâline gelmiş olan durumlar, her kitleden insanı daha duyarlı bir duruma getirdi. Bu duruma gelen insanlar ise mümkün olan her fırsatta çevreci ve sürdürülebilir seçeneklere yönelmektedir.

İÇERİK PAZARLAMASI

İçerik pazarlaması müşteri ile iletişim, arama motoru optimizasyonu, satışları artırma, markanın kendini daha iyi ifade edebilmesi gibi pek çok yönden fayda sağlayan bir trenddir. Bu çok yönlü pazarlama stratejisi, bir alışveriş aksiyonunun gerçekleşmediği durumlara bile müşteri ile iletişimde kalmayı sağlar. Doğru bir şekilde uygulandığında ise müşteriyi alışveriş aksiyonuna yönlendirir.

ÖZELLEŞTİRİLEBİLİR ÜRÜNLER

Özelleştirilebilir ürünler sunmak, müşterilerin ihtiyacını tam olarak karşılayabilmek adına önemli bir eylemdir. Müşterilerin alışveriş alışkanlıkları hakkındaki metrikleri ölçmenin böylesine kolay olduğu bir dönemde, kişiselleştirme yapmanın pek bir zorluğu yoktur.

SATIŞ SONRASI HİZMETLER, HIZLI TESLİMAT VE KOLAY İADE

Müşterilerin taleplerini daha net bir şekilde ifade edebiliyor olması, e-ticaret firmalarının eksiklerini görmesini de sağlamaktadır. Satış sonrası hizmetlerin trend olmasını sağlayan da bu detaydır. Çünkü e-ticaret müşterileri, kaliteli hizmetin satış işleminden sonra sonlanmasından şikâyetçidir. Dijital hayatın hızına yetişebilmek adına, teslimat sürecini mümkün olan en hızlı hâle getirmek gerekmektedir.

E-TİCARETTE YAPAY ZEKÂ KULLANIMI

Yapay zekânın kullanım alanı her geçen gün genişlerken e-ticaret de bu gelişimden payını almıştır. Yapay zekâdan faydalanan markaların gelişimindeki hız, bu yöntemin de gelecekte önemli bir trend olabileceğini net bir şekilde göstermektedir. Yapay zekâ sayesinde müşterilerin alışveriş alışkanlıkları ölçülerek kişiye özel öneriler sunulabilir, chatbotlar geliştirilebilir ya da kişiselleştirilmiş e-posta pazarlaması yapılabilir.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@