banner24

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

Enplus Dijitalleşerek Büyüyor

Tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları; gelişen teknolojiler, dijitalleşme ve pandeminin etkisiyle büyük bir değişim gösteriyor.

Güncel 24.05.2022, 09:45 Melike Kaya Bayram
458
Enplus Dijitalleşerek Büyüyor

Pandemi dönemi hemen her alanda olduğu gibi perakende sektöründe de büyük değişimleri beraberinde getirdi. Kullanıcıların alışveriş alışkanlıklarında büyük bir dönüşüm yaşandı. Son dönemde payı hızla artan ve tüketicilerin de yoğun olarak ilgi gösterdiği alanlardan biri de e-ticaret oldu. Multi brand mağaza zinciri olarak müşterilerini daima dünya markalarının en yeni ve teknolojik ürünleriyle buluşturan Enplus; proaktif, inovatif ve mükemmeliyetçi yaklaşımıyla bu yeni dönemde de müşteri memnuniyeti yaratmayı başardı. Kullanıcılarının ihtiyaçlarına daima en uygun ve kaliteli çözümler sunmayı kendisine en öncelikli amaç edinen Enplus, geleneksel ve fiziksel mağaza yapılanmasının yanı sıra e-ticaret atılımları ve yatırımları ile bugün Türkiye’nin 81 iline hizmet veren bir perakende markası olarak faaliyetlerini artan bir ivmeyle sürdürüyor.

Kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi sunmak için dijitalleşme yatırımlarına ağırlık verdi

Salgın koşullarının tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarında da bir dönüşüm başlattığını dile getiren Enplus Yönetim Kurulu Üyesi ve COO’su Murat Hatipoğlu,“Sosyal mesafeye verilen önem ve hijyen kaygısı şimdiye kadar online alışverişe mesafeli duran çok büyük bir kesimi dahi bu kanallara yöneltti. E-ticaret Bilgi Platformu’nun verilerine göre,2021 yılında ülkemizde e-ticaret hacmi yüzde 69 artarak 381,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Sipariş adetleri ise yüzde 46 artarak 2 milyar 297 milyon adetten 3 milyar 347 milyon adede yükseldi.Bu verilerden de anlaşılacağı üzere tüketiciler artık çok farklı kanallardan satın alma yapıyor.Sevdiği markaları her yerde, her platformda, istediği her anda karşısında görebilmek istiyor. Sunduğu hizmeti 360 dereceyi kapsayacak şekilde genişleten markalar bu dönemde bir adım öne çıkmayı başarıyor. Enplus olarak biz bu sürecin öncesinde, 2018-2019 yılları boyunca lojistik ve dijitalleşme alanında çok ciddi yatırımlar yapmış, aslında bilmeden bu döneme hazırlanmıştık. Böylece uzun yıllara dayanan geleneksel perakende deneyimimizi dijital alanlardaki penetrasyonumuzla birleştirmeyi başardık. Bugün de müşterilerimizin beklentilerinin de üzerinde kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi sunmak için hem fiziksel hem de online mağazalarımızda yatırımlarımıza devam ediyoruz.” dedi.

Toplam cirosunun yüzde 25’i online alışverişten…

Şirketin dijitalleşme yatırımları konusunda ayrıntı bilgiler paylaşan Murat Hatipoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Müşterilerimize hem online hem de geleneksel kanallarda tüm opsiyonları sunarak her alanda onlara en iyi müşteri deneyimini yaşatmaya odaklanıyoruz. Şirket olarak biz 2020 yılının ocak ayında tüm ERP sistemini değiştirdik ve entegrasyon altyapımızı özel yazılımlarla güçlendirdik. Böylece bütün perakende ve e-ticaret operasyonlarımız ile gerçek anlamda omnichannel sistemine geçiş yaptık. Bu değişimle birlikte bütün mağazalarımız e-ticaret için gerçek birer depo görevi üstlendi. Biz de stok, lokasyon, iş gücü ve lojistik kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanabildik. Aldığımız siparişleri belli bir algoritma ile hem mağazalarımızdan hem ana depodan gönderebildik. Şu anda bu sisteme sahip sayılı şirketten biriyiz. CRM, ERP ve diğer entegrasyon kanalları arasındaki tüm veri akışının eş zamanlı bir şekilde çalışmasına ve tüketicilerimizin beklentilerini karşılayacak düzeyde olmasına özen gösteriyoruz. Pandemi döneminde online tarafta başlattığımız 'Bir uzmana sor' uygulamamız kapsamında canlı bağlantıyla müşterilerimiz uzmanlara ulaşıp sorularına hızlıca yanıt alabiliyor. Böylelikle mağazada yaşadıklarına çok benzer bir alışveriş deneyimi yaşayabiliyorlar. Bu sayede online ticaretimiz toplam ciromuzun yüzde 25’ini oluşturuyor ve bu cironun da yüzde 60’ı kendi web sitemizden geliyor.”

Dijitalleşme yatırımlarıyla SMS ile ödeme yapılabilen, temassız bir dünya için çalışıyor

Online alışverişte en çok önem verilmesi gereken konulardan birinin de lojistik ve dağıtım hizmetleri olduğunu belirten Hatipoğlu, “Enplus olarak lojistik alanındaki iş ortaklarımız ile büyük bir titizlikle çalışarak ürünlerimizi bir ila dört gün arasında kullanıcılarımıza ulaştırıyoruz. Şimdi de bunu bir adım öteye taşımak için yaz aylarında yazlık bölgelerde aynı gün içerisinde teslimat yapabilecek şekilde bir çalışma planlıyoruz. Buna göre siparişler sistemlerine ulaştığı anda fiziksel mağazaların her biri bir depo mantığıyla çalışacak ve onmichannel otomasyon sistemimiz sayesinde aynı gün içinde ürünler teslim edilebilecek. Dijitalleşme ile birlikte bir diğer değişimi de ödeme sistemlerinde yapmayı planlıyoruz. Fiziksel mağazalarımızda herhangi bir kasaya gerek duymadan sadece SMS ile ödeme yapılabilen, temassız bir dünya yaratmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Böylece Enplus mağazalarına gelenler, APK barkod okuma teknolojisi ile satış görevlilerine ihtiyaç duymadan istedikleri ürünün özelliklerine ve videolarına anında ulaşabilecek. Gelecek dönemde müşterilerimizin sadece hızlı ve kolay alışveriş sunan markaları değil, satış sonrası hizmetlerde de etkin çözümler sunan ve bu alanda farklılaşan markaları tercih edeceğini öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@