banner24

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

Gönüllü ve profesyonel Trakya’dan ve Anadolu’dan operasyonlara katılacak

AKUT İstanbul depremi için acil müdahale ve kurtarma planını hazırladı.

Güncel 10.05.2023, 12:00 Melike Kaya Bayram
17
Gönüllü ve profesyonel Trakya’dan ve Anadolu’dan operasyonlara katılacak

6 Şubat deprem felaketinde 800’ü sahada olmak üzere toplam 1.143 gönüllüyle arama kurtarma operasyonlarına katılan ve bölgedeki operasyonlarında 229 canlı kazazedeyi, 12 hayvanı ve hayatını kaybeden 254 kişiyi enkazlardan tahliye eden AKUT Arama Kurtarma Derneği, beklenen İstanbul depremi için acil müdahale ve kurtarma planlarını hazırladı. Toplam 3.000’e yakın gönüllüsü ve bu gönüllüler içinde profesyonel eğitim almış, lojistik malzemesi yanlarında olabilecek, 7 gün aralıksız kendine bakıp iaşesini sağlayabilecek ve vardiya sistemiyle hizmet edecek yüzlerce operasyonel gücüyle AKUTArama Kurtarma Derneği, beklenen İstanbul depreminde 10 ekibi Trakya Acil Durum Yönetimi (ADY), 15 ekibi Anadolu Acil Durum Yönetimi (ADY) altında organize etti.İstanbul ekibinde afetzedeler olabileceği düşüncesiyle, ilk etapta İstanbul ekibini bu planın dışında tutan AKUTArama Kurtarma Derneği, İstanbul ekibinin önce kendi güvenliğini sağladıktan sonra yakınlarının güvenliğini sağlayacağını ve bulunduğu bölgede toplumu yönlendireceğini açıkladı.

“Yüzde 100 gönüllülük esasıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

Amatör bir ruh ve profesyonel çalışma ilkeleri ile 1996 yılından bu yana hayat kurtarmak için çalıştıklarını ifade eden AKUT Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Yosun Akverdi, “Bugüne kadar yetiştirdiğimiz binlerce gönüllü; hayat kurtarma konusunda Adana, Elâzığ, Gölcük, Tayvan, Van ve diğer birçok lokasyonda, bu seneKahramanmaraş depreminde olduğu gibi görevlerini yerine getirdi” dedi. Bu faaliyetlerin tamamını değerli bağışçıların katkıları ile sağladıklarını bildiren Akverdi, “Yüzde 100 gönüllülük esasıyla işleyişine devam eden AKUT Derneği, ülkemizde izin almadan yardım toplayabilen az sayıda kuruluştan biri olarak mali kaynağını bağışlardan sağlamaktadır. Bu sayede olanaklarını, teknik alt yapı ve ekipmanlarını iyileştirerek her geçen gün daha çok cana el uzatıyor. 3.000’e yakın gönüllümüzün yarısına yakını ile sahada ve masa başında yoğun bir çalışma halindeyiz. İhtiyaç durumuna göre daha fazla ekibimizle son canlı çıkana kadar çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“İstanbul depremine hazırız diyemeyiz”

İstanbul için özellikle yapı stokları ve kentsel dönüşüm açısından yapılması gereken çok şey olduğuna dikkat çeken Akverdi, “2008'den sonra yapılmış binaların depreme karşı dayanıklı olduğunu biliyoruz. 2018 yılında ise binaların deprem yönetmeliği değişti ve yeni binalar artık sıkı bir şekilde denetleniyor; eskisi gibi müteahhitlerin inisiyatifi pek geçerli değil. İstanbul'da özellikle kamu binalarının yüzde 94’ü güçlendirildi ya da yeniden yapıldı. Ama kentsel dönüşümleri tam olarak tamamlamadıktan sonra büyük bir İstanbul depremine hazırız diyemeyiz” dedi.

“Afet kültürümüzde eksiklikler var”

Acil Toplanma Bölgeleri ve Acil Toplanma Alanları kavramlarını algıma konusunda bile kafa karışıklığı olduğuna dikkat çeken Akverdi, “Bunun en önemli nedeni afet kültürümüzde eksikliklerin olması. Acil Toplanma Alanları ve Toplanma Bölgeleri iki farklı olgu; ancak bu iki kavram birbirine karışıyor. Acil toplanma alanları deprem olduktan sonra bizim güvende olacağımız yerlerdir. Toplanma bölgeleri ise özellikle büyük bir afetten sonra yiyecek dağıtılacak, barınma için çadır kurulacak yerlerdir” dedi. Acil Toplanma Alanları ve Toplanma Bölgeleri’nde kaçak yapılaşmadan dolayı ciddi sorunlar olduğunu vurgulayan Akverdi, “Şehir planlamaları yapılırken bunlara dikkat edilmelive doğru kurgulanmalıydı. Maalesef büyük şehirlerimizde toplanabileceğimiz boş bir yer yok. Bu bir çıkmaz olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Yüzlerce AKUT gönüllüsü arama ve kurtarma operasyonları için hazır

Beklenen İstanbul depremi için hazırlıklarını sürdürdüklerini ifade eden Akverdi, “AKUT Arama Kurtarma Derneği olarak bizim tüm acil müdahale ve kurtarma planlarımız hazır. İstanbul depreminde 10 ekibimizi Trakya Acil Durum Yönetimi (ADY), 15 ekibimizi Anadolu Acil Durum Yönetimi(ADY) altında organize ediyoruz. İstanbul ekibimizi ilk etapta bunun dışında tutuyoruz, çünkü o gün afetzede olabilirler. İstanbul ekibimiz önce kendi güvenliğini sağladıktan sonra yakınlarının güvenliğini sağlayacak ve bulunduğu bölgede toplumu yönlendirecek. Toplam 3000’e yakın gönüllüsü ve bu gönüllüler içindeki yüzlerce profesyonel eğitim almış, lojistik malzemesi yanlarında olabilecek, 7 gün aralıksız kendine bakıp iaşesini sağlayabilecek ve vardiya sistemiyle hizmet edecek yüzlerceoperasyonel güce sahibiz” şeklinde konuştu.Afete hazırlık konusunda uzun yıllardır çeşitli projeler ve eğitimler verdiklerini de söyleyen Akverdi, “Türkiye’nin en güvendiği kurumlardan biri olan AKUT Arama Kurtarma Derneği, sosyal sorumluluk anlayışıyla toplumu bilinçlendirme faaliyetlerini de aralıksız sürdürüyor. Seminer birimleri bu kapsamda yılda ortalama 2 bin oturumla 100 bin kişiye ulaşarak ‘Temel Afet Bilinçlendirme’ ve ‘Deprem Bilinçlendirme’ seminerleri veriyoruz” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@