banner24

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

‘Kıymetlerimiz’ onlara emanet

GÜSOD Başkanı Levent GÜLER; Para ve değerli eşya naklinin özel güvenlik sektörünün en riskli alanlarından birisi olduğunu belirtti.

Güncel 01.04.2021, 10:00 Melike Kaya Bayram
253
‘Kıymetlerimiz’ onlara emanet

Para ve değerli eşya nakli özel güvenlik sektörünün en riskli alanlarının başında geliyor. Taşınan kıymetlerin yüksek değere sahip olmasının yanı sıra, personelin can güvenliğinin sağlanması, araç ve ekipmanın emniyeti, gün içinde ulaşılan hizmet noktalarının fazlalığı gibi unsurlar yapılan işin riskini artırıyor. Bu sebeple bu alanda görev yapan özel güvenlik görevlilerinin sürekli dikkatli olmaları gerekiyor. Bu faaliyetleri icra eden özel güvenlik görevlileri operasyon sürecinde fiziksel olarak gösterdikleri eforun yanında zihinsel olarak da yüksek bir efor harcıyorlar. Taşıma esnasındaki meydana gelen her türlü gelişme ve anlık değişimler, özel güvenlik görevlilerin hem fiziksel hem de zihinsel anlamda yıpranmasına sebebiyet veriyor.

TEKNOLOJİ ENTEGRASYONUYLA RİSKLERİ SIFIRA İNDİRMEK MÜMKÜN

Teknolojik olanakların gelişmesiyle birlikte para ve değerli eşya taşımacılığı da gelişen bu teknolojilerden faydalanmayı sürdürüyor; endüstri 4.0 ve genişleyen internet bant hacmi özel güvenlik sektöründe de etkisini gösteriyor. Bu alanda kullanılan teknolojilerin başında; zırhlı araçlardan canlı video aktarımı, araç sürüş performanslarının saniye bazlı takibi, taşınabilir panik butonları, her adımda görüntülü kayıt alınması, sipariş ve mutabakat süreçlerinin kağıtsız ortamda özel sistemler üzerinden işletilmesini ve anlık takibin uçtan uca verimli yönetimi yer alıyor. İletişim ve görüntülü haberleşme sistemleri aracılığıyla tüm işlemler canlı olarak 24 saat izleyebiliyor ve operasyonel riskler bu sayede kontrol altına alınıyor. Ayrıca, zırhlı araçların rotasının sanal gerçeklik ortamına taşınması, bekleme süresi takibi, aşırı hız, kontak kapalıyken hareket ihlali, rota ve noktalama ihlali gibi teknolojiler de iş süreçlerinin optimize edilmesini sağlıyor. Sistem ve yazılımlar sayesinde kaynak ve araçların sahada optimizasyonu sağlanırken riskler de neredeyse sıfıra indirgenebiliyor.

EN ÖNEMLİ TEDBİR SALDIRI OLMADAN ALINAN ÖNEMLERDİR

Para ve değerli eşya taşımacılığının en çok bankalar ile perakende ve kuyumculuk sektörü alanında faaliyet gösteren şirketler tarafından kullanıldığını belirten GÜSOD Başkanı Levent GÜLER, “Para ve değerli eşya nakli gerçekleştiren firmalar sürekli olarak saldırı riski ile karşı karşıya. Bu kapsamda en başta gelen önlemin, saldırı öncesi alınan aksiyonlar olduğunu söyleyebiliriz. Bu önlemleri sıralamak gerekirse; her senaryo özelinde gerçekçi simülasyonların uygulanması, o anki şartlara ve duruma göre analitik düşünme ve soğukkanlı kalabilme kabiliyetinin özel güvenlik görevlilerine kazandırılması ve tüm personelin sürekli eğitilmesi olarak özetleyebiliriz. Sektörün bu alanında çalışan özel güvenlik görevlileri; para ve değerli eşya taşıma güvenliği, risk algısı, risk farkındalığı, tehdit-soygun ve kaza sırasında davranış şekilleri ve ileri sürüş gibi oldukça kapsamlı eğitimler alıyorlar.” dedi.

İşin doğası gereği tüm önemler alınmış da olsa yine de saldırıya maruz kalma ihtimalinin bulunduğunu belirten GÜLER, “Bu tip durumlarda öncelikli olan özel güvenlik görevlilerinin can güvenliğidir. Ayrıca çevrede bulunan kişi veya kişilerin canını tehlikeye sokacak her türlü hal ve hareketten kaçınmaları hususundaki tüm prosedürler kendilerine anlatılmakta ve bu konuda detaylı talimatlar verilmekte. Oluşturulan senaryolarda bu husus eğimler ile pekiştirilmekte. Özel güvenlik görevlileri ayrıca çelik yelek gibi koruyucu teçhizatla donatılmaktalar ve portatif cihazları ile durumu haber verme imkanlarına da sahipler.” dedi.

PANDEMİ DÖNEMİNDE GÜVENLİ TESLİMAT ÖNE ÇIKTI

Pandemi döneminin tüm zorluklarına rağmen para ve değerli eşya taşımacılığı alanındaki hizmetlerin kesintisiz olarak sürdürüldüğünü vurgulayan Levent GÜLER;   “Pandemi sürecinde Anadolu’da kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren esnafının İstanbul’a gelememesi nedeniyle taşıma işlemleri bu alanda faaliyet gösteren özel güvenlik şirketleri tarafından karşılandı. Ayrıca yine bu dönemde gerek kısıtlamalar sebebiyle ve gerekse evlerinden çıkma konusunda tereddüt edenlerin çoğunlukta olması nedenleriyle tüm ihtiyaçların e-ticaret üzerinden karşıladığını gördük. Bu husus değerli mamül sınıfına giren mücevher, altın takı ve yatırım amaçlı alınan altınların online satışlarında güvenli teslimatı öne çıkardı. Sektörümüzün; bu konuda oluşan talepleri başarılı ve güvenli şekilde yerine getirdiğini söyleyebilirim.” dedi.

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNE YASA KAPSAMINDA YIPRANMA PAYI VERİLEBİLİR

Özel güvenlik görevlilerinin en büyük sorunlarının başında ise iş sürecinde karşılaşılan yoğun riskten dolayı ‘mesleki yıpranma’ geliyor. Yüksek risk altında icra edilen görevlerin, personelin hem fiziki hem de zihinsel anlamda olumsuz etkilere maruz kalmasına sebep olduğunun altını çizen GÜLER, “Bu olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla para ve değerli eşya taşımacılığında görev yapan özel güvenlik görevlilerine yasa kapsamında yapılabilecek yeni düzenlemeler ile özlük haklarında bazı iyileştirmelerin yapılabileceğine inanıyoruz. Yapılabilecek bu iyileştirmeler arasındakilerin en önemlileri özel güvenlik görevlilerine fiili hizmet zammı ve vazife malullüğünün verilebilmesidir. Bu konunun tüm sektör üzerinde çok önemli etkilerinin olacağını ve büyük bir motivasyon sağlayacağını değerlendiriyoruz.”  şeklinde sözlerini sürdürdü.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@