banner143

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Lpg İle Benzin Arasındaki Makas Kapandı

Gerek yurt dışındaki ürün fiyatlarında, gerekse dövizdeki artışlar LPG’de üst üste zamlara neden oluyor.

Güncel 19.11.2021, 13:00 Melike Kaya Bayram
124
Lpg İle Benzin Arasındaki Makas Kapandı

Dünyanın en büyük otogaz tüketicisi ve 4,5 milyonu aşan LPG’li araç sayısıyla dünyada en çok LPG’li aracın bulunduğu ülke konumdaki Türkiye’de son gelen zamlarla LPG ile benzin arasındaki fiyat farkı kapandı.

Artan LPG fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan BRC Türkiye CEO’su Kadir Örücü, “Artan doğalgaz fiyatlarına paralel olarak LPG fiyatları görülmemiş şekilde arttı. Her aybaşında açıklanan Cezayir FOB LPG fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 68 oranında artış gösterdi.

Türkiye’ de kullanılan LPG’nin büyük kısmı Cezayir’ den ithal ediliyor ve bu LPG doğalgazdan elde ediliyor.Dünya’ da enerji fiyatlarında yaşanan artışların ülkemize yansıması ise biraz daha farklı oldu. Ülkemizde otogaz fiyatları 0,60 Euro/Lt ve benzin fiyatları 0,75 Euro/Lt civarında. Yılbaşından bu yana LPG fiyatları yüzde 72, benzin fiyatları ise sadece yüzde 17 arttı. Bu nedenle aradaki makas hızlıca kapandı ve LPG kullanmanın ekonomik yönden bir cazibesi kalmadı.Ülkelere göre küçük farklılıklar göstermekle birlikte Avrupa’da otogaz fiyatları 0,80 Euro/Lt, benzin fiyatları 1,50 Euro/Lt olarak değişiklik gösteriyor. Bu fiyatlara göre Avrupa ülkelerinde LPG, benzin makası yüzde 56 yakıt ekonomisi sağlarken ülkemizde bu oran yüzde 4 gibi ölçülemeyecek bir seviyeye gelmiş durumda” diye konuştu.

“LPG TEŞVİK EDİLMELİ”

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na taraf olduğunu hatırlatan Kadir Örücü, “Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı sonuç anlaşmasında da Paris Anlaşması’na taraf ülkelerin karbon salımı değerlerini düşürmek için yol haritası oluşturmaları istendi. Küresel ısınma potansiyeli (GWP) faktörü 0 olarak hesaplanan en çevreci fosil yakıt LPG, İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere’de dönüşümde ve vergide teşvik alıyor. Taahhüt ettiğimizkarbon salımı hedeflerini hızlıca ve kolayca tutturmak istiyorsak, tüm dünyaya örnek olan alt yapısıyla LPG sektörüne desteği sürdürmeli ve gerekliteşvikleri uygulamalıyız” dedi.

“4 MİLYON TON LPG TÜKETİYORUZ”

Dünya LPG Örgütü (WLPGA) verilerine değinen Kadir Örücü, “Türkiye yıllık 4 milyon tonluk otogaz tüketimiyle Güney Kore’yi geçerek dünya birinciliğine yükseldi. Türkiye’de 10 yılda otogaza olan talep yüzde 46 oranında arttı. 2020 yılında sıfır kilometre LPG’li araç satışları bir önceki yıla nazaran üç kat artarak rekor kırdı. Binlerce dönüşüm firması, onbinleri geçen istasyon sayısıyla otogaz sektöründe ülke liderliğimiz devam ediyor. Sektörün istihdama olan katkısı giderek büyüyor.

“TÜRKİYE OTOGAZI İTHAL EDİYOR”

Türkiye’de tüketilen otogazın tamamına yakınının ithal edildiğini ancak benzinin, petrolden rafine edilerek ülkemizde üretildiğini belirten Örücü, “Benzini ülkede üretirken, otogazı ithalediyoruz. Benzin üretimi ülke tüketiminin iki katına yakın. Bu nedenle ürettiğimiz benzinin yarısından fazlasının ihraç edilmesi gerekiyor. Bu nedenle ülke içerisindeki fiyatlandırma mekanizmasının farklı çalıştırıldığını görüyoruz” dedi.

“DEVLETİN FEDA EDECEĞİ VERGİ KALMADI”

Eşel mobil sistemle yakıt fiyatlarının Ekim ayına kadar dengelendiğini ancak son zamlarla feda edilecek vergi kalmadığını da sözlerine ekleyen Kadir Örücü, “Eşel mobil sistemle yapılan zamlar ÖTV’den karşılanıyordu. Yakıtta ÖTV’nin sıfırlanmasıyla devletin elinde feda edeceği vergi kalmadı. LPG’de gördüğümüz fiyat artışlarını benzinde de görebiliriz” şeklinde konuştu.

“LPG’DE ARZ-TALEP DENGELENECEK”

Son dönemde dünyada yaşanan politik gerginlikler ve pandemi nedeniyle LPG ve doğalgaz arzında sorunlar olduğunu belirten Örücü, “Üretimde yaşanan sorunların önüne geçilmeye başlandı. Aralık ayında global fiyatların düşmesini bekliyoruz. Bu doğrudan iç piyasaya yansıyacaktır. Türk Lirası’nın geleceğini öngöremesek de LPG piyasasında fiyatların düşeceğini düşünüyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

LPG GERÇEKLERİ:

• Çoğu hidrokarbon yakıtlara göre LPG’nin karbon-hidrojen oranı düşüktür. Dolayısıyla ürettiği birim enerji başına çok daha az karbondioksit (CO2) açığa çıkar.

• LPG değişik oranlarda bütan ve propan gazlarının karışımıdır. Karışım oranına göre farklılık gösterse de tüm diğer hidrokarbon yakıtlara (doğal gaz, benzin, dizel vs.) göre kilogram başına daha fazla enerji üretir. Kalorifik değeri yüksektir.

• Birleşmiş Milletler Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) göre, karbondioksitin (CO2) küresel ısınma potansiyeli (GWP) faktörü, yani sera gazı etkisi 1 iken, doğalgazın ki (metan) 25, LPG’ninki 0’dır.

• Hava kirliliği ve insan sağlığı açısından en önemli kirleticiler katı parçacıklar (PM) ve azot oksitlerdir (NOx). Avrupa Birliği ülkelerinde PM’den kaynaklanan sağlık harcamalarının ton başına 75.000 Euro, NOx’den kaynaklananın ise 12.000 Euro olduğu hesaplanmaktadır.

• Katı parçacıklar, oluşan hava kirliliğinin Avrupa Birliği ülkelerinde her insanın hayatını ortalama 8 ila 6 ay azalttığı tahmin edilmektedir. Ayrıca açık ateşlerin neden olduğu solunum yolları sorunlarının dünyada yılda 1,5 milyon insanın hayatına mâl olduğu tespit edilmektedir.

• LPG’nin katı parçacıklar (PM) salınımı odun ve kömürden 25-35 defa, dizelden 10 defa, benzinden yüzde 30 daha azdır.

• Otomotiv yakıtları arasında azot oksitler (NOx) salınımı en düşük yakıt LPG otogazdır. LPG’li bir araç kilometre başına doğal gazlı bir araca göre yüzde 50, benzinli bir araca göre yüzde 75, dizel araca göre yüzde 200 daha az NOx üretmektedir.

• Avrupa Birliği’nde 1000 kilometre başına salınan zararlı maddelerden kaynaklanan sağlık harcamaları dikkate alındığında LPG otogaz, benzinden yüzde 70, dizelden yüzde 700 daha az sağlık harcaması sağlar.

• Ülkemizde yaklaşık 5 milyon araç LPG otogaz kullanmaktadır. Bu suretle her yıl yaklaşık 2 milyon ton daha az CO2 salınımı gerçekleşmektedir.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@