banner24

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

Öğretim Üyelerimize Avrupa Birliği’nden Büyük Destek

AB’nin Ufuk Avrupa Programı ERC Doç. Dr. Özgür Atalay’ın “TEXWEAROTS” adlı projesini ve Dr. Onur Ergen’in “QUEEN” adlı projesini desteğe layık gördü.

Güncel 15.02.2022, 08:45 Melike Kaya Bayram
145
Öğretim Üyelerimize Avrupa Birliği’nden Büyük Destek

Araştırmacının kendi yönünü kendisinin belirleyerek gelecek vaat eden projeler ortaya çıkaracağı felsefesiyle maddi destek veren Avrupa Birliği Ufuk Avrupa Programı Avrupa Araştırma Konseyi (ERC); Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Dr. Onur Ergen’in “QUEEN” isimli projesine 1,4 milyon Avro destek vereceğini açıkladı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin aldığı ilk ERC projesi olan ve “Quantum Super-Exchange Energy Storage Platform - QUEEN” adını taşıyan proje, kuantum elektron mühendisliği ile geleneksel pil teknolojisi ve elektroniğini, teorik limitlerin ötesine yepyeni bir fizik ve kimya yaklaşımı ile taşımayı öngörüyor. Proje sayesinde, pil teknolojisinin geleneksel işleyişi tamamen değişecek. 2035’e kadar yalnızca 2 kat arttırılması beklenen pil enerji yoğunluğunu 20 kat düzeyinde arttıran proje, anlık şarj olabilme kavramını oluşturmayı hedeflemektedir.

QUEEN projesi kapsamında, özellikle pil kimyasındaki kaotik iyon ve elektron iletimi hassas ve programlanabilir bir biçime getirilerek, çığır açıcı ince pil çalışma mesafeleri ile anlık iyon iletimi sağlanarak günümüzün pil teknolojilerinden 10.000 kat daha fazla akımı barındırabilecek pil mimarilerini baştan tasarlayacaktır. QUEEN projesi, pil işleyişinin karmaşık kodunu kuantum seviyede çözmekle kalmayacak, aynı zamanda biyoloji, esnek elektronik ve spintronik gibi alanlarda 2D malzemelerin potansiyelini de ortaya çıkaracaktır.

TÜRKİYE’YEVERİLEN ÜÇ DESTEĞİNİKİSİ İTÜ’DEN

Ufuk Avrupa Programı Avrupa Araştırma Konseyi (ERC), Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesiöğretim üyemiz Doç.Dr. Özgür Atalayın“TEXWEAROTS” isimli projesine de 1,5 milyon Avro destek vereceğini açıkladı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin aldığı ikinci ERC projesi olan ve “Textile-Based Wearable Soft Robotics with Integrated Sensing, Actuating and Self Powering Properties - TEXWEAROTS” adını taşıyan çalışma, tekstil teknolojisi ve robotik bilimini bir araya getirerek tekstil temelli robotik yapılar imal etmeyi amaçlıyor. Üretilecek olan bu yapılar, kas güçsüzlüğü yaşayan bireylerin tedavisinde kullanılacak. Proje kapsamında algılama, hareket etme ve enerji üretebilme yeteneğine sahip olacak tekstil tabanlı robotik yapılar ile gerçek manada giyilebilir yumuşak robotik yapıların üretilmesi hedefleniyor.

Günümüzde üretilen tekstil tabanlı ve silikon malzeme esaslı giyilebilir yumuşak robotik yapılar yumuşak sistemler olarak adlandırılsada içerisinde çok miktarda rijid ve ağır parçalar barındırmaktadır ve bu sistemler için enerji gereksinimi ise ayrı bir sorundur.TEXWEAROTS projesi kapsamında üretilecek olan sistemler, günümüzde giyilebilir robotik yapıların karşılaştığı sorunlara çözüm bulmayı da amaçlıyor. Bu proje kapsamında ortaya çıkacak bilgi sadece yumuşak robotik sistemlere katkı sunmasının yanında elektronik tekstiller ve esnek ve giyilebilir enerji sistemlerindeki çalışmalarada katkı sunabilecek.

DOÇ. DR. ÖZGÜR ATALAY HAKKINDA

Yüksek lisans ve doktorasını İngiltere’de Manchester Üniversitesi’nde akıllı tekstiller alanında tamamladı. ABD’de Harvard Üniversitesi’nde yumuşak robotik sistemler alanında doktora sonrası araştırmalar yapan Doç. Dr. Atalay, 2019 yılında AB Ufuk 2020 programı kapsamında Marie Curie Individual Felowship almıştır. İlerleyen dönemlerde almış olduğu çeşitli uluslararası ve ulusal projelerle akıllı tekstiller ve yumuşak robotik alanında çalışmalarına devam etmiştir. Halihazırda çalışmalarını Doç. Dr. Gökhan İnce ile birlikte yönettikleri softsensorslab çalışma grubu altında sürdürmektedir.

DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR ERGEN HAKKINDA

2007’de ODTÜ Fizik Bölümü’nde lisans derecesini aldı. Kaliforniya Üniversitesi’nde nano-teknoloji ve cihaz fiziği konularında çalışmış ve 2011 yılında Elektrik Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden ilk yüksek lisans derecesini aldı. Daha sonra yoğun madde ve katı hal fiziği temelli enerji depolama ve üretme alanında doktora çalışmalarına başladı. 2014 yılında Kaliforniya Üniversitesi’nin Fizik Bölümü’nden ikinci yüksek lisansını ve takiben 2017 yılında doktorasını tamamladı. Intel Corp.’ta yeni yarı iletken ve yeni nesil çip teknolojileri, Apple Inc.’de otomatik sistemler, OLED görüntü ve ileri yapay zekâ teknolojileriyle Solo PowerInc.’de esnek güneş hücreleri konularında araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde çalışmıştır. Silikon Vadisi’nde fonlanmış Next-IonEnergy isimli şirketin kurucusu ve yönetim kurulu üyesidir. Bununla birlikte, 5G & 6G platformları için yeni nesil yapay zekâ algoritmaları geliştiren, Horizon 2020 EIC SME faz 2 ödüllü AmbeentInc.’de kıdemli teknoloji uzmanı ve danışman olarak görev almaktadır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@