banner143

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

“Trafikte Daha Fazla Can Kaybı Yaşamamak İçin Hızlıca Yapılabilecek Olan Bir Şey Var!”

Trafik kazalarının önüne geçmek için psikoteknik değerlendirme hız kazanmalı sağlıklı sürücülerle kaza riski ortadan kaldırmak mümkün

Güncel 16.08.2021, 14:45 Melike Kaya Bayram
85
“Trafikte Daha Fazla Can Kaybı Yaşamamak İçin Hızlıca Yapılabilecek Olan Bir Şey Var!”

Ülkemizde ağustos ayında çok sayıda ticari yük ve yolcu taşımacılığı yapan araç trafik kazasına karıştı. Gerçekleşen kazalar neticesinde ise çok sayıda ölü ve yaralı kayıplarımız oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı tarafından yeni yayınlanmış olan trafik istatistik bültenine göre; yılın ilk 7 ayında 217.462 trafik kazası gerçekleşerek 94.326 tanesi “ölümlü ya da yaralanmalı trafik kazası” olarak kayıtlara geçti ve bu kazalarda 297 vatandaşımız yaşamını yitirdi. Sıklıkla yaşanan trafik kazaları göz ardı edilmeyerek, 1 Temmuz itibariyle ticari araç şoförlerine uygulamaya giren ve zorunlu olan”Psikoteknik Değerlendirme Raporu”nun denetimlerinin hız kazanmasının gerekliliğini açık şekilde ortaya koyuyor.

“TRAFİKTE DAHA FAZLA CAN KAYBI YAŞAMAMAK İÇİN HIZLICA YAPILABİLECEK OLAN BİR ŞEY VAR!”

Trafik Güvenliği Daire Başkanlığı Haziran 2020 raporuna göre 2019 yılında gerçekleşen trafik kazalarının yüzde 24.3’ünü ticari araçlar yaptı. Her geçen yıl artarak gerçekleşen bu kazaların önüne geçmek için trafikte sağlıklı sürücülere ihtiyaç var. Ağustos ayı içerisinde yük ve yolcu taşıyan araçların kazaya karışması ve sonucunda felaket doğurmasıyla da her geçen gün psikoteknik değerlendirme raporunun ne kadar önemli olduğu ve şoförlere uygulanmasının hız kazanmasıgerektiği gerçeğini gözler önüne seriyor.

Konuyla ilgili ALG Psikoteknik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güzel: “Ağustos ayına maalesef hepimizi derinden üzen ticari araçların karıştığı trafik kazaları ile başladık.Önce Manisa'nın Soma ilçesinde yolcu otobüsünün tıra çarptığı kazada 6 kişinin hayatını kaybettiğini ve 42 kişinin yaralandığını, sonra Balıkesir-Edremit istikametine doğru seyir halinde olan bir yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 15 kişinin hayatını kaybettiğini ve 17 kişinin de yaralandığını, en son da İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde gerçekleşen trafik kazası nedeniyle 8 kişi hayatını kaybettiğini 13 kişinin ise yaralandığını öğrendik. Son birkaç günde gerçekleşen 3 kazada 29 kişi hayatını kaybetti ve 72 kişi de yaralandı. Ülkemizde sürekli olarak gerçekleşen trafik kazalarına karşı ciddi önlemler alınmazsa bu ve benzeri kaza haberlerini almaya devam edeceğiz gibi de görünmekte.” dedi.

Ali Güzel, trafik kazalarının yüzde 89’unun sürücüden kaynaklandığına dikkatleri çekerek; gerçekleşen kazaların da önüne sürücüyü psikoteknik değerlendirme testleri ile ölçüp, trafiğe sağlıklı sürücüleri çıkararak geçmenin mümkün olduğunun altını çizdi. Güzel: “Mesleği şoförlük olan herkes ülkemizin 81 ilinde mevcut olan ve Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan 847 adet psikoteknikdeğerlendirme merkezinden kendisine yakın olana gitmeli ve psikoteknikdeğerlendirme için ilk adımı hemen atmalıdır. Aynı zamanda İçişleri Bakanlığı da psikoteknikdeğerlendirme raporu denetimlerine hız vermelidir. Tüm bu adımlar gerçekleştiğinde neticede, riskli sürücüler hızlıca tespit edilecek ve bu sayede trafik kazalarında 2-3 yıl içinde yaklaşık yüzde 30 oranında bir düşüş sağlanmış olacak ve can kayıpları azalacaktır.” sözleriyle kazaların önüne geçmenin mümkün olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@