banner143

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

TUM Ve İGA İstanbul Havalimanı’nın Özel Projesi ‘Cafe Yanımda’ Hizmete Girdi

90’dan fazla işletme ile yolculara uçuş öncesi ve sonrası yiyecek ve içecek hizmeti sunan TUM;İGA ortaklığında hayata geçirdiği ‘Cafe Yanımda’yı faaliyete açtı.

Güncel 21.12.2022, 12:00 Melike Kaya Bayram
127
TUM Ve İGA İstanbul Havalimanı’nın Özel Projesi ‘Cafe Yanımda’ Hizmete Girdi

İGA ve havalimanı içinde yeme-içme hizmeti sunan TUM’un ortaklığında hayata geçen, aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olma özelliği taşıyan Cafe Yanımda; 360 derece erişilebilir hizmet anlayışını benimseyen İGA İstanbul Havalimanı’nda faaliyet göstermeye başlıyor.

‘Hayata eşit katılma hakkı’ yaklaşımıyla bünyesinde fiziksel ve bilişsel farklılıkları bulunan bireyleri istihdam eden Cafe Yanımda’nın gelirleri,onların sosyal yaşamdaki hak ve özgürlüklerini geliştirme yönünde faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerine bağışlanıyor.

Cafe Yanımda, iç hatlarda yolculuk yapan misafirlerin yiyecek içecek alışverişlerini bağımsızca yapabilecekleri, erişilebilir bir mekân olarak hizmet sunuyor.Tüm misafirlerin ihtiyaçlarına yönelik çözümlere tek noktadan erişmelerini sağlayan Cafe Yanımda;TUM ve İGA iş birliğinde, Erişilebilir Her Şey danışmanlığında ve Arnavutköy Belediyesi’nin istihdam konusunda verdiği destek ile fiziksel ve bilişsel farklılıkları bulunan 9 bireye de iş yaşamında alan açıyor.

TUM CEO’su Hüseyin Dönmez projeyle ilgili olarak şöyle konuştu:

“İGA İstanbul Havalimanı insanı odağa alan işletme anlayışı ile bugüne kadar Çocuk ve Aile Dostu Havalimanı, Asistanlık Hizmeti, Erişilebilir Ulaşım, Engelsiz Havalimanı, Özel Yolcu Hizmet Noktası, İşaret Dili gibi pek çok uygulamaya öncülük etti. Tüm bu uygulamalar, TUM olarak bizim de ufkumuzu açtı. İGA İstanbul Havalimanı’nın “Herkes İçin Havalimanı” yaklaşımına uygun biçimde ve ‘erişilebilir havalimanı’ misyonuna katkı sunma yönünde hayata geçirdiğimiz ve lansmanını gerçekleştirdiğimiz “Cafe Yanımda” ile büyük gurur duyuyoruz.Bir sosyal sorumluluk girişimi olarak da nitelendirebileceğimiz Cafe Yanımda, dünden bugüne ortaya çıkmış bir proje değil. Üzerinde uzun uzun düşünülmüş, her ayrıntısı tartışılmış, fiziksel ve bilişsel farklılıkları bulunan bireylerin sosyal yaşama entegrasyonu konusunda önemli çalışmalara imza atan STK’ larımızdan destek alınarak tasarlanmış bir girişim. Bu proje ile amacımız; fiziksel ve bilişsel farklılıklara sahip bireylerin iş ve sosyal yaşamında erişilebilir koşullar sağlandığında aktif olarak istihdama katılabildiğini ve sosyalleşebildiğini göstermek.”

Fiziksel ve bilişsel farklılıkları bulunan bireyleri yılda sadece bir-iki özel günde hatırlamak istemediklerinin altını çizen Dönmez; “Onlara istihdam sağlarken; ekonomik refahı ile daha güvenli bir geleceğe adım atmalarına vesile oluyoruz.

Diğer yandan; kafemizde vakit geçirecek fiziksel ve bilişsel farklılıkları bulunan bireylerin rahat etmeleri yönünde her türlü imkânı sunuyoruz. Örnek vermek gerekirse; kafe alanındaki tüm ışıklandırmaları göz hassasiyetine göre ayarladık. Görme engelli misafirlerimiz ve çalışanlarımız için Braille alfabeli yönlendirmeler ve menülerimiz mevcut. Aynı zamanda, akülü tekerlekli sandalyeler için şarj istasyonumuz da var. Sese karşı hassasiyet duyan misafirlerimizin yemeklerini daha konforlu yiyebilmesi için sessiz oda yerleştirdik ve işaret diliyle iletişime geçen canlı asistan hizmetimiz mevcut. Özetle; misafirlerimizin, farklı engel gruplarından güler yüzlü çalışanlarla kolayca iletişim kurarak sipariş verebilecekleri ve ihtiyaçlarına özel çözümlere tek bir noktada erişebilecekleri bir mekân tasarladık” dedi.

Cafe Yanımda’nın tüm gelirleri, bu bireylerin sosyal yaşamdaki hak ve özgürlüklerini geliştirme yönünde faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerine bağışlanacak.

İGA İstanbul Havalimanı’nın CEO’su Kadri Samsunlu ,”İGA İstanbul Havalimanı olarak inşaat aşamasından itibaren ulusal ve uluslararası standartlara bağlı kalarak havalimanımızı fiziksel, duyusal, zihinsel farklılıkları olan misafirlerimiz için daha erişilebilir hale getirmek ve onlara tek başlarına yaşayabilecekleri keyifli bir havalimanı deneyimi sunmak için yola çıktık. Yaptığımız çalışmalar neticesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ulusal/uluslararası erişilebilirlik standartlarına bağlı olarak yapılan denetimler sonrasında, 2020 yılında İstanbul Havalimanı Erişilebilirlik Belgesi’ni almaya hak kazandık. Kısa bir süre önce de Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI), İGA İstanbul Havalimanı’nın, havalimanı erişilebilirliğine yönelik “Erişilebilirliği Geliştirme Akreditasyonu” programı kapsamında akredite edilen dünyadaki ilk havalimanı olduk. İGA olarak erişilebilirlik yaklaşımımız özel günlere yönelik geliştirilen projelerden ibaret değil. Biz burada, bu havalimanında erişilebilirliği bir ekstra olarak değil, bir kültür olarak görüyoruz. Yarattığımız bu kültürü geliştirmek ve güçlendirmek için de bugün olduğu gibi her zaman çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@