banner24

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

Ar-Ge ekibimizin çözümleriyle dijitalleşen dünyaya katkı sağlıyoruz

Poweras Endüstriyel Otomasyon Genel Müdürü Selçuk Yücebaşoğlu, bu deneyimler ışığında markanın Ar-Ge ekibinin geliştirdiği terzi usulü çözümlerle günden güne dijitalleşen dünyaya önemli katkılar sağladıklarını belirtiyor.

Proses Çözümleri 03.03.2021, 15:05 Serkan KIRAÇ
739
Ar-Ge ekibimizin çözümleriyle dijitalleşen dünyaya katkı sağlıyoruz

Kapak konumuz kapsamında Türkiye’nin önde gelen petrokimya markalarının sahalarında, birlikte önemli başarılara imza atan Poweras ve Krohne Türkiye çözüm partnerliğinin en güncel projeleri ve bu projelerin detayları, her iki markanın gelecek dönem hedefleri üzerine Poweras Genel Müdürü Selçuk Yücebaşoğlu, Krohne Türkiye Satış Müdürü Cem Özkan ve Krohne Pazarlama ve İletişim Müdürü Can Merter ile birer söyleşi gerçekleştirme imkanı bulduk.

Selçuk Bey, Poweras markası kuruluşta hangi sektörlere özel, hangi hizmetlerle faaliyetlerine başladı?
Poweras Endüstriyel Otomasyon Genel Müdürü Selçuk Yücebaşoğlu:
Poweras kurulmadan önce endüstrinin bir çok kolunda farklı görevlerde bulundum. Ancak 2000 yılı sonrası Poweras’ın kuruluşuyla ağırlıklı olarak endüstriyel otomasyon alanında çalışmalarıma başladım. 20 yıllık bir şirketiz ve birkaç ayrı başlıkta çalışmalarımızı yürütüyoruz. Önceliğimiz Ar-Ge bölümümüz olmakla birlikte, proje, satış ve teknik servis bölümlerimizle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz projelerden edindiğimiz bilgi birikimi ile Endüstri 4.0 veya IIoT çalışmaları kapsamında veri toplama, veri analizleri ile kontrol sistemleri üzerine çalışmaktayız. Projelerimiz ise endüstri gruplarına göre değişkenlikler göstermekle birlikte ölçü – kontrol ağırlıklı olarak ilerliyor.

Peki hangi sektörlerde yoğunlukla çalışmalar yürütüyorsunuz?
Selçuk Yücebaşoğlu:
Önceliğimiz petrokimya ve enerji sektörü olmakla birlikte kimya, gıda, ilaç ve savunma sanayi gibi sektörler bizim öncelikli sektörlerimiz arasındadır. Ancak beyaz eşya, otomotiv, cam sanayi ve tekstil benzeri diğer sektörlerde de çalışmalarımız bulunuyor. 

Cem Bey, KROHNE’nin Türkiye serüvenini sizlerden dinleyebilir miyiz?
KROHNE Türkiye Satış Müdürü Cem Özkan:
KROHNE’nin Türkiye’deki varlığı 1974 yılında distribütörlük olarak başlamış, 2007 yılına kadar etkinliği bu şekilde sürmüştür. 2007 yılında %50 ortaklık yapısı ile Türkiye pazarında yer almış ve nihayet 2011 yılından %100 kendi şirketi ile bugünkü konumunu almıştır. Günümüzde KROHNE Türkiye, Almanya merkeze bağlı olarak çalışmaktadır. Çalıştığımız sektörler arasında başta petrol ve gaz, petrokimya, kimya, gıda, su ve atıksu, sektörleri olmakla birlikte hemen tüm endüstriler bulunmaktadır. Bunlara ek olarak son dönemde Denizcilik sektörü de faaliyet alanlarımız arasına eklenmiştir. Son dönemde ise tüm endüstrilere yönelik olarak “Mühendislik Çözümleri” üzerine de yoğun olarak çalışmaktayız.

KROHNE, birlikte çalışacağı firmaları belirlerken nelere dikkat ediyor?
Cem Özkan:
Çalıştığımız partnerlerimizin yapısı ve nitelikleri bizler için elbette oldukça önemli. Ancak ilke olarak dürüst ve şeffaf bir çalışma prensibini her şeyin önünde tutmaktayız. Bu çerçevede partner firmalarımızla uzun yıllardır başarılı projelere imza attık. Tüm bölgelerde kendi personelimizle faaliyet göstermekle birlikte Trakya ve Adana bölgelerinde iki ayrı firma ile çözüm partneri olarak çalışıyoruz. Poweras firması ile İstanbul Avrupa yakasını da içine alan Trakya bölgesinde uzun yıllardır başarıyla çalışmaktayız. Diğer bölgelerde ise az önce belirttiğim gibi doğrudan kendi ekiplerimizle çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Krohne’nin geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. Amiral gemisi olarak tanımlayabileceğimiz bir ürün grubunuz var mıdır?
Cem Özkan:
Akış grubu diyebilirim. Akış ölçüm enstrümanları konusunda çok güçlü bir firma olduğumuzu da rahatlıkla söyleyebilirim. Bu başlıkta sektör liderlerinden biriyiz. Güçlü olduğumuz diğer bir ürün grubumuz da seviye ölçüm enstrümanları grubudur. Ancak bunlar dışındaki sıcaklık, basınç yada analitik ürün gruplarımızla da oldukça iddialı bir firmayız.

Selçuk Bey, Krohne ile birlikte son dönemde geliştirdiğiniz projeler neler oldu?
Selçuk Yücebaşoğlu:
Petrokimya sektöründe özellikle kimya içerikli büyük kapsamlı bir proje tamamlamış bulunuyoruz.  Diğer tarafta Ergene Havzası üzerinde kurulu tesislerin atıklarının bertaraf edilmesi ve çevreye etkilerinin minimum seviyeye indirilmesini hedefleyen çok güzel bir proje başlattık. OSB’lerde yaptığımız çalışmalarla büyük bir adım atmış olduk.

Cem Özkan: Selçuk Bey’in bahsettiği proje oldukça kapsamlı ve devamı gelecek bir proje. Bu proje ile bölgedeki tüm fabrikalara Krohne ürünleri girmiş oldu aslında. Bu bizim için büyük bir artı değer oldu. Krohne ürünlerinin güvenilirliğini ve kalitesini bu proje ile test eden tesislerin, sonraki projelerinde bizi seçmeleri için büyük bir etki sağlayacağını söyleyebiliriz.

Kullanılan enstrümanların teknik detaylarını öğrenebilir miyiz?
Cem Özkan:
Elektromanyetik akış ölçer kullandık su ve atıksu prosesinde. Sadece akışölçer değil burada bir sistem kuruldu ve veri izleme projesi olarak devreye alındı aslında.

Can Bey, birçok sektörde kalitesi, hassasiyeti ve güvenilir ölçümleri ile tanınıyor ürünleriniz fakat KROHNE’nin anahtar teslim çözümleri de bulunuyor. Dilerseniz anahtar teslim çözümlerinizden de bahsedelim.
KROHNE Türkiye Pazarlama ve İletişim Müdürü Can Merter:
KROHNE olarak dünyanın önde gelen endüstriyel enstrüman üreticilerinden biriyiz. Endüstriyel enstrüman konusunda geniş bir portföye sahibiz. Ancak endüstriyel enstrümanlar hiçbir zaman bir raf malzemesi olmadığından, projelerde uygulanması anlamında da çok ciddi faaliyetlerimiz söz konusu. Bu kapsamda bir mühendislik çözümleri departmanımız da bulunmaktadır. Bu sayede yalnızca enstrüman tedarik eden bir firmadan çok bir endüstriyel çözüm partneri olarak çalışmaktayız. Birkaç adet ölçüm enstrümanının kullanılacağı basit uygulama noktalarında bile sistem tasarlayacak bir yetkinliğe sahip olduğumuzu söyleyebilirim. Cem Bey az önce faaliyet gösterdiğimiz sektörlerden söz etti. Biz bu sektörlerin tamamında çözüm partneri olarak çalışmaktayız.Birlikte çalıştığımız partnerlerimizi de buna göre seçiyoruz. Poweras bu konuda yetkin bir firma. Oldukça yetenekli ve dinamik bir kadroya sahip.

Çalıştığımız projelerde, hangi noktada hangi enstrüman kullanılacağı, enstrümanların verimli çalışması için nasıl koşullar oluşturulması gerektiği, bu koşullar için nasıl bir borulamaya gidilmesi ne tür ek ekipmanlar kullanılması gerektiği gibi tüm soruların yanıtlarını müşterilerimize paket olarak sunarak projelerimizi hayata geçiriyoruz.  Ölçüm enstrümanı sunduğumuz bir çok uygulamada beraberinde kullanılacak olan panolara kadar tasarımlarını gerçekleştiriyoruz. Bu panolarda kullanılacak PLC yada single loop kontrolör uygulamalarını sağlıyoruz. Bazı proseslerde motor devrini kontrol etmek, bazı proseslerde de tank içindeki sıcaklığı kontrol etmek gerekebiliyor. Ölçülen değerin istenen değere oranına göre bir motorun devrini yönetmek, bir vanayı ya da kolu açıp kapatmak gerekebiliyor. Biz KROHNE olarak bu gibi konularda müşterilerimizin hem proje danışmanı hem de çözüm ortağı olarak hareket etmeye çalışıyoruz.Selçuk Bey de birazdan bahsedecektir. Trakya bölgesinde bu tarz çok güzel uygulamalar gerçekleştirdik. Çok başarılı çalışmalara imza attık. Az önce bir atıksu prosesinden bahsedildi. Bir organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren tüm işletmelerin atık suyu tek bir arıtma tesisinde toplanarak arıtılır. Bu noktada her bir tesisten alınan atıksuyun öncelikle miktar olarak ölçülmesi gerekir. Ama bu ölçüm miktarı tek başına yeterli olmaz çünkü her bir işletmenin suyu çok farklı kimyasal içeriklere sahip olabilir. O kimyasal özelliklere uygun ekipman seçmeniz gerekir. Bununla da bitmez. Burada ölçülen değerin ne şekilde iletileceği, nasıl bir kontrol sistemine alınacağı, vericinin radyo frekansı, gsm üzerinden ya da doğrudan kabloyla taşıma seçeneklerinden hangisinin seçileceği, ölçüm verileriyle ne yapılmasının istendiği gibi birçok parametreye göre tasarımlarımıza şekil veriyoruz. Dolayısı ile yaptığımız işin büyük bölümü elbette enstrüman üretimi ve satışı. Ancak bunun mühendislik çözümleriyle birlikte yürütülmesi gereken çalışmalar olduğunu söylüyoruz. Bu konuda da oldukça başarılı olduğumuzu söyleyebilirim.

Türkiye’nin Güneydoğu’sundan, Kuzeybatı’sına akla gelen tüm endüstrilerde önemli faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Biz bu çalışmalarımızı web sitemizde de uygulama notları olarak paylaşıyoruz. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada yapılmış başarılı projelerin yer aldığı dev bir kütüphanemiz var. Elbette ki tekil olarak enstrüman satışları da gerçekleştiriyoruz. Ancak genel olarak mühendislik çözümleri yaratmak ve müşterilerimizin partneri olarak hareket asıl prensibimizdir.

Enstrüman satışından öteye Krohne’nin proses bilgisi ve deneyimi projelerinizde sizlere neler kazandırıyor?
Selçuk Yücebaşoğlu: Hem geçmiş deneyimlerimiz hem de birlikte gerçekleştirdiğimiz projelerden KROHNE ile birlikte sahada kazandığımız deneyimlerin bizler için çok güçlü birer kaynak oluşturduğunu söyleyebilirim. Ar-Ge ve Proje ekibimiz çalışmalarını yaparken farklı endüstrilere uygun terzi usulü işler ortaya çıkarmış oluyor. Ar-Ge ekibimizin de çabalarıyla günden güne dijitalleşen dünyaya önemli katkılar sağlıyoruz.

Endüstriyel akış ölçerlerden aldığımız veriler bizim için analitik verilerdir. Bu verilerle de, o ana kadar gerçekleştirilen ölçümlerin farklılığını karşılaştırma olanağı buluyoruz. Böylece veriyi üretmekle birlikte alınan verinin ne şekilde kullanılacağı ve depolanacağı da önem kazanıyor. Biz projelerimizde bulut ve GSM teknolojilerini kullanıyoruz. Hem veriyi çok hızlı şekilde alabiliyoruz hem de herkesin ulaşabileceği bir platformda birleştirmiş oluyoruz. Erişim de daha kolay hale geliyor bu sayede. İşte tüm bunları bir bütün olarak düşündüğümüzde, çok hızlı ilerleyen endüstri dünyasında artık daha çok rekabetçi, esnek ve dinamik durumda olduğumuzu belirtmek isterim.

Prosese özel olarak projelerde kullanılacak veya şartnameye eklenecek enstrümanları belirlerken nasıl bir yol izliyorsunuz?
Selçuk Yücebaşoğlu: Genel olarak bunlar deneyimlere bağlı konular. Yoğunlaştığımız endüstri kollarına ek olarak inovasyon kavramının daha geriden geldiği endüstri kollarından da talepler alabiliyoruz. Hangi endüstri kolu olursa olsun ona odaklı ön araştırmanız ve saha fizibilitenizle firmadan alacağınız bilgilere ek olarak sizin de tamamlamanız gereken bilgiler olabiliyor. Müşterilerimizin proseslerine ilişkin başlangıçta yeterli bilgiye sahip olamayabiliyoruz. Böyle bir anda bu defa siz KROHNE gibi köklü bir geçmişe ve ciddi bir proses bilgisi birikimi olan markaların kütüphanelerini kullanıyorsunuz. Örneğin agresif kimyasalların yer aldığı sektörlerde müşteriden ne tür materyal kullanabileceğinizin bilgisini alamayabiliyorsunuz. Ya da kimyasalla ilgili yeteri kadar bilgi alamayabiliyorsunuz. Biz burada yeterli şartları karşılayabilecek konuyla ilgili en üst segmentteki ekipmanlarımız ile uzun ömürlü ve sorunsuz çalışacak çözümler oluşturmaya çalışıyoruz. Örnek verecek olursak, gerek duyulan noktalarda oluşturacağımız çözümler için seçtiğimiz Entrained Gas Management (EGM, Sürüklenen Gaz İçeriği) özellikli kütlesel akışölçerlerimiz ile son kullanıcılara çok büyük avantajlar sağladığımızı belirtebilirim. KROHNE’nin ciddi desteğiyle bu ekipmanların sağladığı avantajları müşterilerimize artık birer standart olarak sunmaktayız. 

Can Merter:Bu ölçüde üst düzey enstrümanların proseste en verimli şekilde çalışabilmesi de çok önemli. Boru tasarımı yada cihazın sistemdeki konumu gibi pek çok parametre önem taşıyor. Burada müşteriyi çok iyi dinleyip sorunları kendi sorunumuz gibi üstlenip çözüm ortağı olarak hareket ediyoruz. Bu yaklaşımımız sayesinde Poweras’ın da yoğunlukla çalıştığı kimya sektöründe çok verimli ve başarılı sonuçlar elde ettik.

Cem Özkan: Şartname oluştururken aslında sektörü ve prosesi çok iyi bilmeniz gerekiyor. Ancak bu şekilde en doğru çalışacak ekipmanlar ile bir çözüm oluşturabilirsiniz.

Başarıyı etkileyen temel kriterler nelerdir enstrümantasyon projelerinde?
Cem Özkan:
Başarıyı etkileyen iki temel etkenden bahsedebiliriz. Bunlardan ilki doğru ürünü seçmek bir diğeri ise doğru montaj koşullarını sağlamak. Ürün satışı değil çözüm sağlayıcısı olduğumuzu söylüyoruz. Bunun için proje öncesinde mutlaka prosesi yerinde inceliyoruz. Saha ve proses koşullarını inceleyerek gereksinimleri saptıyoruz. Bu gereksinimleri doğru karşıladığınız zaman ürünü yerine takıp, unutabileceğinizi kesin bir şekilde söyleyebilirim.

Zorlu koşullardaki enstrümantasyon projelerine bir kaç örnek alabilir miyiz?

Selçuk Yücebaşoğlu: İçinde bulunduğumuz salgın sürecinde, petrokimya endüstrisinde bir kimyasal dozajlama tesisi kurulumu projesini başarıyla devreye aldık. Yaptığımız çalışma tümüyle ex-zone olarak nitelenen bir saha içerisinde gerçekleştirildi. Radar seviye ölçümünden sıcaklık ölçümüne, akış ölçümünden klor dozajlamasındaki analiz grubuna kadar enstrümanların tamamı KROHNE tarafından üretilmiş ekipmanlardı. Bu tarz proseslerde hem kimyayı iyi bilmeniz hem de sahayı iyi tanımanız ve çözümü prosese en doğru şekilde entegre etmeniz gereklidir. İşte mühendisliğiniz burada devreye giriyor. Bu tesisi A’dan Z’ye inşası dahil anahtar teslim olarak tamamlamış ve faaliyete almış durumdayız.

İkinci tesisimiz ise doğrudan bir kimya firması. Burada pandemiye rağmen ikinci bir firmanın yatırımları söz konusuydu. Biz de bu projeye dahil olmuş olduk. Burada veri toplamak amacıyla ölçüm ve kontrol ekipmanları üzerine son derece önemli bir projeye imza attık. Ağırlıkla patlayıcı ve parlayıcı alanda seviye ölçerlerimiz yüksek adetlerde kullanıldı. Şu anda da yeni bir proje ile yeni alımlar söz konusu. Diğer tarafta Ergene Havzası bölgesindeki projenin ilk kısmında da yer almış durumdayız. Bu uygulamada ölçüm verilerini alıp GSM aracılığıyla yarı çapı oldukça geniş bir alanda yüzlerce firma sahasından bir merkeze iletmek suretiyle tek elden analiz edilebilir duruma getirilmesini sağlamış olduk. Ölçüm enstrümanı olarak bu projede elektromanyetik akış ölçerlerimizi kullandık. Fakat öncesinde tüm inşa çalışmaları, projelendirme, mühendislik ve devreye alma çalışmalarını kendi mühendislik ekibimiz tarafından titizlikle gerçekleştirildi.

Bir diğer kimya prosesinde, cam üretimi gerçekleştirilen bir tesiste zorlu bir projeyi daha başarıyla sonuçlandırdık. Bu tesis siloları stabil olmayan, yüksekliği olan, feldspat, kalsit gibi farklı toz kimyasalları içeren, koşulları oldukça zor olan bir prosese sahipti. Biz 30 silonun hepsini sürekli olarak takibe alıp silolardan aldığımız verilerle yükleme – boşaltma işleminde harman dairesi kontrolünü devreye almış olduk.

Projelerimizle halihazırda manuel olan pek çok sistemi otomatik hale getirerek hem sistem sürekliliği oluşturup verimliliği artırıyor hem de veri standardizasyonu sağlamış oluyoruz.

Yoğunluk sıcaklık ilişkisi doğrusal olmayan akışkanların bulunduğu bir başka proseste ise enerji verimliliğini artırmak amacıyla bir proje gerçekleştiriyoruz. Sıcaklık ve yoğunluk değişkenliği bizi bu noktada yorar mı, diye düşünmedik değil. Fakat cihazlarımız o kadar iyi ki, yormadı… Hatta çok iyi sonuçlar alıyoruz. Bunun da yakın dönemde onayını alıp bir projeyi daha hayata geçirmiş olacağız.

Cem Özkan: Tabi biz Selçuk Bey’in belirttiği çözümü sunmadan önce ilgili son kullanıcıyla bir demo çalışması da yaptık ve halen ürünümüz burada deneme amacıyla kullanılmaya devam ediyor. Sonuçlar tesiste büyük memnuniyet ile izleniyor. Bu sonuçları gördükten sonra sistemin kurulumuna karar verdiler.

Can Merter: Önümüzdeki günlerde firmamız KROHNE’nin 100. yılını kutlayacağız. KROHNE 100 yıldır sürekli olarak ürettiği ürünleri yorulmaksızın geliştiriyor. Kolay değil. 100 yıldan söz ediyoruz. Bu kadar uzun bir süre zarfında dünyanın tümünden ve tüm endüstrilerden gelen veriler toplanarak bu verilere göre en yüksek verimi sağlayacak şekilde geliştiriliyor enstrümanlar.Dolayısıyla deneyim birikimi dediğimiz de aslında bu… Bu sonu olmayan bir süreç. Yapılan her başarılı geliştirme çalışmasında elde edilen ve pazara sunulan ürünü daha ne kadar ileriye taşıyabileceğimizi sürekli araştırmaya devam ediyoruz. Bu nedenle Ar-Ge ekibimize, satış ekibi, teknik veya servis ekipleri sürekli geri besleme yapıyor. Birlikte çalıştığımız firmalar da bizim organik birer parçamız. Poweras yalnızca mühendislik, tasarım ve sahada çözüm ortaklığı noktasındaki katkıları ile değil aynı zamanda ciddi oranda geri beslemeleri ile de katkılar sağlıyor. KROHNE’nin bu yüzden sloganı ‘Gerçeği Ölçün’dür. Biz gerçeğe varmaya çalışıyoruz. Bu çabamızla da çok güzel sonuçlar aldık ve almaya da devam edeceğimize eminim.

Bu güzel söyleşi için çok teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?
Selçuk Yücebaşoğlu:
Biz işimizi, doğru, kaliteli ve geleceğe taşıyacak şekilde, son kullanıcıya da katma değer sağlayacak şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bu sayede bugüne kadar teslim ettiğimiz hiçbir işte bir sorun yaşamadık. Aynı özveri ile çalışmalarımızı sürdürmekte kararlıyız. Bizlere bu olanağı tanıdığınız için teşekkür ederiz.

Can Merter: Ben de hem şahsım hem de firmamız KROHNE adına teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@