banner143

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

Çalışanlarımız bu yolculuktaki en değerli kıymetimiz

Delta Vana İnsan Kaynakları ve Organizasyonel Gelişim Direktörü Bilge Toraman çalışma arkadaşlarını, Türkiye Sanayii’ne hizmet ettiği bu yolculuktaki en değerli kıymetleri ve markanın kilometre taşlarının paydaşları, gelecek vizyonundaki yol arkadaşları olarak tanımlıyor.

Proses Çözümleri 01.04.2021, 15:23 01.04.2021, 15:08 Serkan KIRAÇ
630
Çalışanlarımız bu yolculuktaki en değerli kıymetimiz

Delta Vana markasının ne kadar mühendislik alanında faaliyet gösteren, teknik bakış açısı olan bir şirket olsa da insan odağının çok yüksek olduğunu vurgulayan Bilge Toraman, bu odağın çalışmanın yanında eğlenmeyi ve bağ kurmayı sağladığını ifade ediyor. Bir mühendislik markası olarak Delta Vana’nın İnsan Kaynakları ve Gelişim faaliyetleri adına Sn. Toraman ile gerçekleştirdiğimiz bu keyifli söyleşiyle sizleri baş başa bırakıyoruz. Keyifli okumalar…

Bilge Hanım kısaca sizleri ve sektör tecrübenizi tanıyabilir miyiz?
Anadolu Üniversitesi İşletme bölümü mezunuyum. Yurtdışında işletme yönetimi ve İngilizce üzerine eğitim aldım. Kadir Has Üniversitesi, AC akredite “4 Boyutlu Profesyonel Koçluk” Programı, NLP Akademi Türkiye’de “NLP Uygulayıcı Eğitimi”, AssesmentSystems“Değerlendirici Sertifikası”,Search Inside Yourself Liderlik Enstitüsü“Duygusal Zeka ve Liderlik Eğitimi”, ViktorFranklInstitute of Logotherapy USA “Varoluşçu Analiz / Logoterapi Eğitimi” ve Bilinçli Farkındalık (Mindfulness)  alanlarında eğitimlere katıldım.

Profesyonel kariyer yolculuğum ise 1998 yılında staj ile başladı ve bunu 1999- 2004 yılları arasında Sermaye Piyasalarında; yatırım piyasaları & finans alanında çalışmam takip etti, yatırım sektöründe İnsan Kaynaklarının raporlama tarafına geçmem ile insan kaynakları kariyer yolculuğum başlamış oldu ve halen insan kaynakları ve organizasyonel gelişim alanında çalışmaya devam etmekteyim. Uzmanlık alanlarım içinde son yıllarda ağırlıklı olarak çalıştığım alan değişim ve dönüşümyönetimi kapsamında kültür entegrasyonu ile insan kaynakları faaliyetlerinin kurulması, yeniden yapılandırılması yer almaktadır.

Kısaca bahsetmem gerekirse; temel süreçlerin kurulması, işe alım ve gelişim, performans değerlendirme ve yetkinlik yönetimi, bütçe planlama ve ücret yönetimi, kariyer planlama ve tasarlama, çalışan bağlılığı ve iç iletişim yer almaktadır. Aynı zamanda insan kaynakları alanında faaliyet gösteren dernek olan PERYÖN üyesiyim.

Bu kariyer yolculuğu içerisinde 2018 yılında mühendislik hizmetleri ile tanışmama vesile olan Delta Vana’daki görevim ise; tüm tecrübelerimi kullanma imkanı bulduğum bununla beraber Delta Vana’nın bugün ve gelecek vizyonuna liderleri ile birlikte katkı sağlamaya devam ettiğim bir deneyim olarak ifade edebilirim.

Delta Vana için çalışanları ne anlam ifade ediyor, sizlerden dinlemek istiyorum?
Çalışanlarımız Türk Sanayii’ne hizmet ettiğimiz bu yolculuktaki en değerli kıymetimiz, bugüne kadar oluşturduğumuz hikâyenin kilometre taşlarının paydaşları ve gelecekteki vizyona ulaşmamıza katkı sağlayacak yol arkadaşlarımız diye ifade etmek isterim.

Tabi konumuz mühendislik faaliyetleriyle projelendirmeye ek olarak yazılım, tasarım ve devreye alma ile satış sonrası hizmetler olunca birimlerin faaliyetleri kadar birbirleriyle uyumları da önem kazanıyor? Birimler ve bölümler arasındaki sinerjiyi nasıl canlı tutuyorsunuz?
Biz oldukça iç içe çalışan butik bir firmayız. Bu sebeple sinerjiyi canlı tutmadan önce çalışan ekibi iyi tanımaya ve onları tüm işlere dahil etmeye çalışıyoruz. Bazen de tüm yoğunluk ve iş dünyasının parametreleri bizi alıkoyabiliyor. Burada da geri dönüp hatamız olursa telafi etmeye gayret ediyoruz.

Çalışanı sürecin bir parçası yapmak ve süreç içerisindeki katkısının önemli olduğunu hissettirebilmek soyut olarak yaptıklarımız arasında. Bununla beraber işe giriş öncesi başlayan organizasyonu ve onun parçası olan kültürümüzü anlatma bizim insan kaynakları markası çalışmamızın başlangıcı oluyor ve en çok önem verdiğimiz iyi bir deneyim hatırasını akılda bırakabilmek. İşe girişle başlayan oryantasyon, sosyal beceri eğitimleri, mentorluk ve koçluk yaklaşımlarıyla bilgiyi aktarma, bağ kurma ve gelişimi izleme ile devam ediyor.

Dinlemek, hoşgörü göstermek, bağ kurmak, farkındalık sağlamak, iletişimi canlı tutmak bu denge için önemli başlıklar diyebilirim.

Biriminizin faaliyetleri ‘İnsan Kaynakları ve Gelişim Direktörlüğü’… Sektörümüzde iş geliştirme ve markaların hedeflediği alan için insan kaynağını yönlendirme amacıyla yürüttüğü liderlik faaliyetleri adına doğru bilinen yanlışlar nelerdir?
Hepimiz büyük bir koşturma içindeyiz, özellikle pandemi ile beraber önceliklerimiz ve hayata bakışımız çok değişti. Benim sadece bizim sektöre yönelik değil tüm sektörler için söyleyebileceğim ortak bir gelişim alanı olan insan davranışlarını ve kişisel gelişimini bu süreçte gözden kaçırabildiğimizidüşünüyorum.

Eskiden sayısal hedefler çok önemliyken şimdi o hedeflere nasıl ulaştığımız önem kazandı. Ancak yeni dünya da ise tutum, davranışlar ve yeni gelen kuşaklarla beraber “anlam” dediğimiz bir kavram devreye girdi. Halen sadece teknik ihtiyaçlar ya da belli uzmanlık alanları ile kendimizi sınırlıyoruz. Oysa ki insanın potansiyeli keşfedilmeye, geliştirilmeye ve çabayla dönüştürülmeye çok yatkın. Ben burada duygusal zeka ve farkındalık tarafında halen Türkiye olarak yavaş ilerlediğimizi ve bununla beraber kendimizi geliştirmek konusunda tembel olduğumuzu düşünüyorum. Tabi ki bunların hepsi Şirket Kültürü ve kişilerin yaşama bakış açılarıyla ilgili olduğunu söyleyebilirim.

Bu sene ki öğrenme gelişim tarafındaki liderlik ödevimiz kültür ve çalışan gelişimi konusundaki projemizi tüm ekiple beraber sürdürebilmek. Biz daha çok liderlik yaklaşımında çalışanlarımıza “neden” bizimle olduklarını anlatmaya, hissettirmeye ve farkındalık sağlamaya çaba gösteriyoruz.

Delta Vana kurulduğu günden günümüze yoğunlukla hizmet verdiği sektör ve tesisler için tüm globalde rüştünü ispatlamış markalarla partnerlik faaliyetleri yürütüyor. Bir projenin başarısında enstrüman kadar mühendislik know-how’ı da önem kazanıyor ki markanızda son dönemde ciddi insan kaynağı yatırımları gerçekleştirdi değil mi?
En büyük yatırım her zaman insana yapılan yatırım ve gelişim faaliyetleri olacaktır. Bu bağlamda son birkaç yıldır dönüşüm ve gelişim yolculuğumuz kapsamında sektörde oldukça tecrübeli yöneticilerimiz, gelecek vaat eden yeni mezun arkadaşlarımız aramıza katıldı.

Her ne kadar pandemi sürecinden geçiyor olsak da biz insana olan yatırımlarımıza, yeni çalışanlarla ve mevcuttaki arkadaşlarımızın gelişim süreçlerini desteklemekle devam ediyoruz. Biliyoruz ki bu süreç bir gün sona erecek ve biz de yeni normale tüm ekibimizle hazır olacağız.!

Delta Vana’nın güncel yapılanma çalışmalarını sizden dinleyebilir miyiz? Bundan sonraki yol haritası ne olacak markanın?
Delta Vana için belki de söyleyebileceğim değişmeyecek tek şey inovasyon ve kendini zamana uydurabilme yeteneği diyebilirim. Bu yetkinlik bize yapılanma ve yeniliklikler konusunda çeviklik ve uyum becerisi kazandırıyor. Eğer çevik bir birey / şirket değilseniz Yeni Dünya’nın gerisinde kalacağınız aşikar, biz de bu konuya çok önem veriyor ve yatırımlarımızı yapıyoruz.

Bizim organizasyon yapımızda son güncel yeniliklerimiz 2020 yılında oldu. Bizim güçlü yönlerimizden olan Teknik Servis / Satış Sonrası Hizmetler başlığı “Delta Bakım” adı altında konumlanması ile başladı. Bakım şirketimize 2018 yılında Delta Vana’da göreve başlayan Halit Polat, Genel Müdür olarak atandı.

Bunu takiben; 2020 yılının son çeyreğinde aramıza daha evvel bizimle olan şimdiki Delta Vana Genel Müdürümüz Kadir Yılmazoğlu ve bu sene başında da Satış Direktörümüz Habil Kaynak katıldı. Bu süreçte aramıza yine çok kıymetli takım arkadaşları da katıldılar. Siber Güvenlik, Modüler Sistem ve Otomasyon proje birimlerimiz kuruldu. Birçok yerde de ifade ettiğim gibi bu sene çalışan gelişimi tarafında yatırım yapmak ve yüksek performanslı kültür yaratabilmek için çalışacağız. Bunun dışında dijital dönüşüm başlığı altında çalışma ve verimlilik üzerine odaklanma önceliklerimiz arasında yer almaktadır.

Ürün – ekipman, projelendirme ya da satış – pazarlama eğitimleri konularında etkinlikleriniz nelerdir?
Kurulduğumuz günden bugüne eğitim ve gelişim bizim olmazsa olmazlarımız arasındadır. Sunduğumuz çözümlerin yanında eğitim ve mentorluk bizim paydaşlarımızla olan uzun dönemli ilişki kurma ilkesine hizmet eden faaliyetlerimizdir.

Değişen yönetim yapımızla birlikte alanında tecrübeli yöneticilerin katılımı ile birlikte hem sınıf içi eğitimlerhem de ekiplerle bir araya gelerek deneyim aktarımı dediğimiz başarı / başarısızlıkların paylaşımını yaptığımız etkinliklerimiz var. Teknik tarafta ise yine iç ve dış eğitimlerle kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz.

Bilgiye ulaşmak artık çok kolay olduğu için ulaşılan bilginin kullanılmasını ve içselleştirilmesini fark ettirmeye gayret ediyoruz.

Şimdiye kadar bahsettiğimiz konulara ek olarak biriminizin faaliyetleri, aktiviteleri ve etkinlikleri nelerdir?
Departmanımızın faaliyetleri arasında insan kaynaklarının temel süreçlerine paralel organizasyonun gelişimine hizmet eden diğer süreçlerimizi de uygulamaya gayret ediyoruz. Bu alanı “Kültür Entegrasyonu” diye adlandırabiliriz. Eğitim gelişim, iç iletişim, sosyal sorumluluk, çalışan bağlılığı ve işveren markası diye ayırabiliriz.

“Sürekli Gelişme ve Sürdürülebilir Büyüme” sloganımız bu sene çalışmalarımızın ana çatısını oluşturuyor. Çalıştaylar, birebir koçluk görüşmelerimiz, eğitim ve atölye çalışmalarımız yıl boyunca devam edecek. Mentorluk ve koçluk yaklaşımıyla üst düzey yöneticilerimizin çalışanlarımızla bir araya gelmesini sağlıyoruz. Burada deneyim, bilgi ve yaşam tecrübesi aktarımı için büyük bir fırsat yarattığımızı düşünüyoruz. Yine dört modülde tüm arkadaşlarımızın kişisel gelişimi için hazırladığımız sosyal beceri setleri eğitim takviminde yer almaktadır.

Sistem, süreç ve verimlilik için alt yapı tarafında da güncellemelerimiz devam ediyor.

Bunun yanında pandemi nedeniyle sosyalleşmeyi azalttığımız için iç iletişim kapsamında her şeyi çok sınırlı yapıyoruz. Önce sağlık diyoruz, hepimizi ve bizimle beraber olan ailelerimizi korumak önceliklerimiz arasındadır ve bunu titizlikle takip ediyoruz.

Biz ne kadar mühendislik alanında hizmet gösteren, teknik bakış açısı olan bir şirket olsak da insan odağımız çok yüksek, bu da bize çalışmanın yanında eğlenmeyi ve bağ kurmayı sağlıyor.

Bununla beraber ülkemiz için önemli bir konu olan “ iş hayatında kadın çalışan” konusunda pozitif ayrımcılık yaparak kadın çalışanın endüstri içinde yer almasına  ve kadın liderlerin aramızda olmasına önem veriyoruz. Bu doğrultuda şirketimizin kurucusu Cem Şanlımeşhur, 2018 yılında“Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini” destekleyen CEO’lar Manifestosunu imza atmıştır.

Bunlara ek olarak; iç ve dış etkinlerimizden bahsetmem gerekirse,yurt içindeçalışanlarla ve ailelerle yapılan buluşmalar,  yurt dışı seyahatler, çalışan bağlılığına teşekkürün ifadesi olan kıdem tatil ödülleri, aylık ofis içi küçük etkinlikler, geleneksel iftar yemeklerimiz, meditasyon ve farkındalık çalışmalarımız, özel günler için yaptığımız küçük sürprizler, kahvaltı etkinliklerimiz vardır.

Tüm bu aktivitelerin yanında değerlerimiz içinde olan insana ve gezegene özen göstermenin referansıyla sosyal sorumluluk alanında çeşitli organizasyonlara ekip olarak dahil oluyor, fiziksel olarak katılamadığımız zamanlarda çalışanlarımız adına sosyal sorumluluk projelerine katkı sağlıyoruz.

Çözümünün – ürününün arkasında duran, en iyi (ürün – enstrüman - vana) ekipman markaları ile çalışan, her an bakım hizmeti için hazır olan bir çözüm partnerliği markası imajı için atılması gereken doğru adımlar nelerdir?
Temel ilkelerimiz ve işimizi yaparken sergilediğimiz değerlerimiz bizim pusulamız oluyor. Bununla beraber ihtiyaç yaratabilmenin önemli olduğunu düşünüyorum ve müşteriyi doğru bir şekilde anlayabilmek de önemli parametreler arasındadır.

Çalışanlarınızın sizin kültürünüzün elçisi olması ve stratejik hedeflerden haberdar olması çok önemlidir. Bu, sizi takımla beraber başarıya ulaştıran en önemli kritik başarı göstergesidir.

Taraftar çalışan, taraftar müşteriyi yaratacaktır ve onlar sizi sürdürülebilir büyüme ile her zaman ileriye doğru taşıyacaktır.

Tüm samimi yanıtlarınız için teşekkür ederiz, Bilge Hanım. Benim soracaklarım bu kadar, sizin eklemek istedikleriniz var mıdır?
Benim için bu deneyimin başlangıcını hatırlamama tekrar vesile oldunuz ve bununla beraber hayat amacım için doğru bir seçim yapmış olduğumu fark ettirdiniz. Vermiş olduğunuz bu fırsat için kendi adıma ve bu hikayede olan tüm arkadaşlarıma sizin vasıtanızla teşekkür ederim.

Tüm gezegen için sağlık ve hep birlikte yola devam edebilmeyi, farkındalıkla gelecek nesillere güzel bir Dünya’yı bırakabilmeyi diliyorum.
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@