banner143

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

En büyük seçim nedeni sektörün agresif akışkanları

Tüm vanaların en büyük ortak probleminin fiziksel ve kimyasal etkiden kaynaklı deformasyonlar olduğunu dile getiren Ebro Armaturen İş Geliştirme Takım Lideri Semih Altıntaş, Ebro Armaturen’in yakın dönemde gerçekleştirdiği 3 büyük enerji sektörü projesinde tercih edilmesinin en büyük nedeninin bu projelerdeki akışkanların agresifliği sebebiyle olduğunu söylüyor.

Proses Çözümleri 05.11.2021, 08:30 04.11.2021, 17:23 Serkan KIRAÇ
376
En büyük seçim nedeni sektörün agresif akışkanları

Fiziksel ve kimyasal etkiden kaynaklı deformasyonlar sebebiyle vananın takıldığı noktada yaşanacak sızdırma, açma kapama sorunlarının işletmeye vakit kaybı ve büyük maliyetler gibi sorunlar yaşatacağını belirten Altıntaş, ‘Zor Akışkanları Biz Yönetiriz’ mottosuna sahip Ebro Armaturen ürünlerinin bu zorlukların üstesinden nasıl geldiğini gerçekleştirdiğimiz söyleşide detaylandırdı.

Ebro Armatüren’in ürün gamını tanıyabilir miyiz?
Biz endüstriyel tesislere kontrol ekipmanları tedarik eden Alman menşeli bir vana firmasıyız. Ürün gamımızda kelebek vanalar ve bıçaklı – sürgülü vanalar başta olmak üzere; küresel vanalar,pinch vanalar,globe vanalar, diyafram vanalar yer alıyor. Vana grubuna dair müşterilerimizin tüm taleplerini karşılayabiliyoruz.  Bunlara ek olarak vana kontrol ekipmanlarımız bulunuyor. Elektrik ve Pnömatik aktüatörler, elektro – pnömatik pozisyonerler, limit switchbox gibi otomasyon grubu da ürün gamımızda mevcut.


Yenilenebilir enerji sektöründe gerçekleştirdiğiniz projeler neler oldu, yakın dönemde?
Özellikle biyogaz tesislerine yüksek adetlerde vana tedarikleri gerçekleştiriyoruz. En son Kırşehir, Kayseri, Eskişehir bölgesinde 3 proje bitirdik. Buradaki tesislerin bütün proseslerinin vana tedariklerini biz yaptık. Ağırlıklı olarak bıçaklı – sürgülü vanalar başta olmak üzere kelebek vanalar ve küresel vanaları tedarik ettik. Türkiye’de bir Alman markasının stoklu olarak çalışması, YEKDEM sürecinin zaman açısından zorladığı yatırımcının EBRO ARMATUREN’i tercih etmesinde büyük rol oynuyor.

Yenilenebilir enerji santrallerinde ne tür sorunlar söz konusu oluyor akış kontrol ekipmanları için, Ebro ürünleri bu sorunların üstesinden nasıl geliyor?

Akışkanın agresif olması müşterimizin Ebro Armaturen ürünlerini kullanmasındaki en büyük neden.

Tüm vanaların en büyük ortak problemi fiziksel ve kimyasal etkiden kaynaklı deformasyonlar. Vananın takıldığı noktada yaşanabilecek sızdırma problemi, açma kapatma ihtiyacına karşılık verememe, bu problemlerin giderilmesi için vananın değiştirilmesi sırasında kaybedilen zamanın işletmeye yansıması, silsile halinde müşterimize direkt olarak yansıyor. Üstün Alman kalitesi Ebro Armaturen ürünleri, bu problemlerin aşılmasında müşterinin en büyük yardımcısı oluyor. Zor akışkanları biz yönetiriz mottomuz bu aşamada öne çıkıyor.

Projelerin özellikle devreye alma aşamasında montaj hatalarıyla çok karşılaşıyoruz. Biz bunun önüne geçmek için artık şantiyelerde bilfiil süpervizörlük hizmeti veriyoruz. Montaj esnasında direkt olarak proje ile ilgili yetkilendirdiğimiz mühendis arkadaşımız projenin başında oluyor. Montaj aşamasındaki saha süpervizörlüğü hizmetini projenin sözleşmesini yaparken projenin büyüklüğüne, detay ve kapsamına göre müşterimizle kararlaştırıyor, gereken tüm aşamalarda müşterimizin yanında oluyoruz.

Vananın seçim aşamasında proses bilgisi ve proje detayları en kritik konu oluyor. Siz bu aşamada ne tür proses bilgileri talep ediyorsunuz, sahadan?

Materyal seçimi bir proses için kritik öneme sehiptir.Akışkanın temas ettiği yüzeyin akışkanın cinsine uygun olması gerekir. Prosese uygun materyal önerebilmek adına akışkanın cinsini, kimyasal ise pH,kontrasyongibi detaylarını, çalışma sıcaklığı ve basıncını, müşterimizin talep ettiği kontrol şeklini öğrenip ürün seçimi yapıyoruz. Ayrıca Ebro Armaturen ‘in 50 yıllık global ve 20 yıllık Türkiye tecrübesini düşünürsek hemen hemen herproseste hangi vanamızın başarılı olduğunu bildiğimiz için müşterilerimize proses garantisi bile verebiliyoruz.  Standart bir kelebek vanamızın sadece contası 20 nin üzerinde materyalden üretilebiliyor.

Yenilenebilir enerji sektörü yatırımlar ile gelişen ve kurulu güç içinde her geçen gün payını artıran bir sektör. Marka olarak son dönemde gerçekleştirdiğiniz bir projenin detaylarını alabilir miyiz sizden?

Son dönemde özellikle YEKDEM kapsamında biyogaz tesislerine oldukça fazla sayıda vana tedariği gerçekleştirdik. En son  Kırşehir’de gerçekleştirdiğimiz proje bizim için son derece önemli bir projeydi. Bu projenin vanalarının tamamını biz sağladık. Zaman zaman bazı projelerde şu gibi durumlar görebiliyoruz; proses tarafında Ebro ürünlerini tercih edip daha basit hatlar ve proseslerde başka markaları tercih edebiliyorlar. Fakat Kırşehir bölgesindeki bu biyogaz projesindeki tüm vanaları paket olarak biz sağladık. Su hatlarından, metan ve gübre geçen hattına kadar bütün vanalar Ebro’ydu.

Bu tesis yetkilileri size nasıl ulaştılar, bu süreci de dinleyelim sizden?
Aslında bu tesisin sahibi firmanın daha önce endüstriyel tesis ya da enerji sektörü tecrübesi bulunmuyor. Yaklaşık 30 bin büyükbaş hayvanı olan bir besi tesisi. Kendi elektriğini atık gübreden üretmek istiyor.Teknik danışmanlık ve mühendislik hizmeti aldığı firmanın ürünlerimiz hakkındaki tecrübesi ile “başka vana kullanmam” demesi üzerine bizlere ulaştılar.

Biz bu tarz projelerin en başından beri var olmayı tercih eden bir markayız. Çünkü biz aynı zamanda vananın mühendisliğini yapıyoruz. P&ID’lerden, vana listelerinin oluşturulmasına, prosesten alınan datalar doğrultusunda vana spesifikasyonlarının belirlenmesine kadar detay mühendisliğin  tamamıyla ilgileniyoruz. Dolayısı ile bir nevi müşterinin  prosesine hakim oluyoruz. Devreye alma aşamasında veya sonrasında karşımıza çıkabilecek problemlerle alakalı hazır oluyoruz aslında. Bu sayede problemlerle de karşılaştığımızda anında aksiyon alabiliyoruz. Bu tarz problemlerle genelde montaj hataları dışında pek karşılaşmıyoruz. Uzun vadede ; aşınmadan kaynaklı veya sürekli açma / kapamadan kaynaklı, sıkışmadan kaynaklı problemlerle karşılaşabiliyoruz. Firmanın müşteri temsilcisi rutin olarak saha ziyaretleri gerçekleştiriyor. Biz bu yüzden birçok problem esnasında sahada bulunan bir firmayız. Kaldı ki eğer sorun anında işletmede değilsek firma sorununu bize ilettiği takdirde yerinde tespit yapabilmek adına ziyaret programını hızlıca organize ediyoruz.

Yerinde tespit sonrası hemen müdahale etmek adına, sürekli stoklarımızda bulundurduğumuz tamir takımlarını kullanarak , talaşlı imalat gerektiren durumlarda iş ortaklarımızın yardımı ile, vanayı komple yenileme kapsamında sıfırlıyoruz. Hatta bu işte o kadar iyiyiz ki, maliyeti çok yüksek vanalar olarak nitelendirebileceğimiz özel vanaları, markadan bağımsız olarak, müşterilerimizin sorunlarını gidermek adına komple yenileme sorumluluğunu da alıyoruz.

Yerinde bakım faaliyetleriniz var mıdır?
Evet. Ve bu durum vana grubuna göre değişiklik gösteriyor. Ya da her vana grubu için yeri geldiğinde bunu yapamıyorsunuz. Ama örneğin aktüatörde iç kaçak varsa, vanayı hattan sökmeden aktüatöre müdahale edebiliyoruz. Ya da pozisyonerin kalibrasyonu gerekiyordur, pozisyonere kalibrasyon yapıp tekrar devreye alabiliyoruz. Ama vananın contasını hattan sökmeden değiştirmek maalesef mümkün değil. O yüzden bu tarz uygulamaları vananın tipine ve kullanım durumuna göre ya da ekipmanın kullanıldığı yere göre öncesinde tespitini yapıp sonrasında  müdahale ediyoruz. Bu tespiti atölyemizde bulunan 4 kişilik uzman teknik kadromuz tarafından yapıp, görsellerle birlikte ,teknik servis formu hazırlayarak yapıyoruz.

Wın Eurasia fuarında yer alan Ebro Armaturen standında her yıl ilgin uygulamalar sergilenir, bu yıl hangi uygulamalarınızla ziyaretçileri karşılamayı planlıyorsunuz?
Otomasyon fuarı bizim önem verdiğimiz ve bize hitap eden bir fuar. Proses otomasyonuyla alakalı olarak ürün çeşitliliğimiz oldukça geniş. Otomasyon fuarında ön plana çıkacak ürünlerimiz;proses  vanalarımıza ilave olarak elektrikli aktüatörler, switchboxlar,  elektropnömatikpozisyoner ve bunların detayları olacak. Yani vananın kontrol ve otomasyonunu sağlayan ekipmalar bu fuarda biraz daha göz önünde olacak. Ayrıca canlı demolarımızla vanaların çalışmalarını tek tek PLC üzerinden ziyaretçilerimize gösterebileceğiz.

Herkesi, Salon 3 – A100 numaralı standımıza bekliyoruz. Gelin ve uzman mühendis kadromuzla vanaların kesitleri üzerinden sohbet edelim.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@