banner24

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

“Hemen her kimyasal proses için ürünler imal ediyoruz”

Agresif akışkanlar nedeniyle iç korozyon, proses buharı nedeniyle ise dış korozyonun armatürleri en zorlayan faktörler olduğunu söyleyen Ayvaz İcra Kurulu Başkanı Serhan Alpagut, hemen hemen her kimyasal proses için sfero döküm, çelik döküm ve çeşitli paslanmaz sınıflarında ürünler imal ederek hem DIN hem de ANSI normlarında her tesisin ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılayabildiklerini belirtiyor.

Proses Çözümleri 05.10.2021, 14:05 Serkan KIRAÇ
154
“Hemen her kimyasal proses için ürünler imal ediyoruz”

Kimya üretim proseslerinin zorlu sahaları için Ayvaz’ın sunduğu ürün ve çözümleri kapak konumuz kapsamında markanın İcra Kurulu Başkanı Serhan Alpagut ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide konuştuk.

Serhan Bey, öncelikle sizi ve sektör tecrübenizi tanıyabilir miyiz?
Adım Serhan Alpagut. 1970 yılında Sakarya’da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Karadeniz Ereğlisi’nde tamamladım. 1992 yılında İTÜ Metalurji Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olur olmaz Ayvaz’da çalışmaya başladım. Kariyerimin ilk iki yılı boyunca imalatta çalışarak, uygulama bilgimi geliştirme fırsatı buldum. Sonraki iki yıl boyunca İç Satış Mühendisi olarak görevlendirildim. O yıllarda şirket olarak ihracat çalışmalarına odaklanmaya başladığımız için, takip eden dört yıl boyunca yurt dışında görevlendirildim. Başarılı geçen bu dönemin ardından Türkiye’ye tekrar döndüm ve Satış Müdürlüğü görevinde rol almaya başladım. Uzun bir süre Ticaret Müdürlüğü adı altında, hem satış hem de satın alma konularında şirketimize katkılar sunmak için çalıştım. 2003 yılında Yönetim Kurulu Üyesi olduğum şirketimizde, 2010 yılı itibarıyla İcra Kurulu Başkanı sıfatıyla çalışmalar yürütüyorum.

Kimya üretim tesislerindeki hangi alanlarda, ne tür çözüm ve ürünlerinizle yer alıyorsunuz? Bu proseslere özel ürün gruplarınızı kısaca tanıyabilir miyiz?
Tahmin edebileceğiniz üzere kimyasal üretim tesislerinde “yangın” en büyük risk olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada öncelikle Ayvaz Yangın olarak zengin bir ürün gamıyla anahtar teslim çözümler ürettiğimizin altını çizmek istiyorum. Ürün temininin yanı sıra; mühendislik, projelendirme, danışmanlık, montaj ve kurulumda süpervizörlük ve devreye alma hizmetleri de sunarak kimya sektöründeki işletmeler için tam bir çözüm ortağı oluyoruz. Bu alanda on yılı aşkın deneyime, donanımlı bir ekibe ve güçlü stok yapısına sahip bir marka olarak öne çıkıyoruz. Kimya üretim tesislerinde işletmenin ihtiyacına göre; köpüklü, sulu ve gazlı söndürme sistemleri çözümleri sunuyoruz. Bu başlıklar altında bladder tank, su ve köpük monitör sistemi, alarm vanaları, algılama sistemleri, sprinkler çeşitleri, sprinkler bağlantı hortumları, yükselen milli vanalar, yükselmeyen milli vanalar, hidrant sistemleri ve izlenebilir kelebek vanalar gibi ürünler büyük rağbet görüyor.

Yangın çözümlerimizin yanı sıra buhar ekipmanlarımızla da kimya üretim tesislerinde yer alıyoruz. Bu tür işletmelerde prosesin ısı ihtiyacı için kullanılan ana transfer akışkanı bildiğiniz gibi buhardır. Ayvaz olarak kontrol vanaları, prosese uygun materyal ve kapasitelerdeki kondenstoplar yani buhar kapanları, manuel vana grupları ve kimya prosesinde kullanılan tüm armatürleri bünyemizde barındırıyoruz.

Kimya sektöründe öne çıkan ihtiyaçlardan biri de ısı kayıplarının önüne geçilmesi. Bu noktada hem Ayvaz hem de kardeş şirketimiz Ayvaz Yalıtım Teknolojileri olarak endüstriyel yalıtım çözümleri sunuyoruz. Dünyanın en iyi yalıtım malzemelerinden biri olan aerojeli, işletmelerin ihtiyacına göre farklı formlarda sunuyoruz. Üretimini yaptığımız aerojel içeren vana ceketleri ve boru yalıtım ürünleri -200 ila +650 ˚C aralığındaki akışkanların izolasyonunda mükemmel performans sunuyor ve işletmelere enerji tasarrufu sağlıyor.

Kimya üretim tesisleri ve proseslerinde ne tür zorlu şartlarla başa çıkmaya çalışıyor ürünleriniz?
Kimya üretim proseslerinde elbette en önemli zorluk korozyon. Gerek agresif akışkanlar nedeniyle“iç korozyon”, gerekse proses buharından dolayı “dış korozyon” armatürleri en zorlayan faktördür. Ayvaz, hemen hemen her kimyasal proses için sfero döküm, çelik döküm ve çeşitli paslanmaz sınıflarında ürünler imal ediyor. Ürünlerimiz hem DIN hem de ANSI normlarında olduğu için her tesisin ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılayabiliyoruz.

Sektörden gelen en güncel talepler nelerdir? Akış kontrol konusunda ve buhar hatlarında sektörün güncel ihtiyaçları nelerdir?
Gelişen teknolojiyle birlikte işletmeler otomasyon konusunda ciddi adımlar atıyor ve verimliliklerini artırıyor. Otomasyon sistemleriyle birlikte otomatik kontrol vanalarına olan talep de artıyor. Konu kontrol vanaları olunca, dünya çapında aklımıza sadece birkaç marka geliyor. Bunlardan bir tanesi de Alman vana üreticisi ARI-Armaturen. Bu markayla Ayvaz olarak çok uzun yıllardır iş birliği halindeyiz; 2012 yılından itibaren ise Türkiye’deki tek yetkili distribütörü olarak ARI-Armaturen ürünlerini ülkemize sunuyoruz. Şirketimizde çok donanımlı mühendislerden oluşan bir ARI-Armaturen ekibimiz var. Bu ekip, proseslerin ihtiyacını yerinde saptayarak doğru ürünü ve çözümü müşterimize sunabilmek için var gücüyle çalışıyor. Bu alandaki başarılı uygulamalarımız sayesinde sektörde özel bir konuma sahip olduğumuzu söyleyebilirim.

Pandemi koşullarında artan girdi fiyatları ve düşen üretim rakamlarını göz önüne alırsak, işletmelerin buharı daha verimli kullanmak yönünde çözüm arayışına girdiğini söyleyebilirim. Bu noktada da Ayvaz Enerji Geri Kazanım ekibimizin öncülüğünde işletmelerin buhar kaçak ve kayıplarının tespit edilmesi için çalışmalar yürütüyoruz.

Tesislerin genelde seçim kriterleri veya birlikte çalışacakları markalardan bekledikleri neler oluyor?
Son yıllarda tesislerin birlikte çalışacağı firmaları belirlerken “çözüm ortaklığı” kavramını ön planda tutmaya çalıştıklarını rahatlıkla görebiliyoruz. Sektördeki büyük küçük çoğu firma da bu kavramın önemini fark ettiği için kendilerini tanıtırken bu ifadeyi kullanıyor. Biz gerçek anlamda “çözüm ortağı” olmanın ne ifade ettiğini yaptığımız başarılı işlerle ortaya koyuyoruz. Ayvaz olarak bu kavramı tanıtım ürünlerinde kullanılan basit bir slogan olmaktan öteye taşıyoruz. Tesislerin mevcut sorunlarının doğru şekilde tespit edilmesi, etkin çözüm yollarının geliştirilmesi, uygun ürünlerin temini ve montajına kadar uzanan süreci “çözüm ortaklığı” olarak görüyoruz. Yüksek tecrübeli personelimiz ve bilgi birikimimiz sayesinde müşterilerimizin beklentilerine -tabiri caizse- tam isabet çözümler sunabiliyoruz.

Ayvaz proje ve çözümleriyle tesislere ne tür avantajlar sağlanıyor?
Her şeyden önce güvenlik ve kontrol edilebilirlik konusunda Ayvaz çözümlerine duyulan güveni boşa çıkarmıyoruz. Verimlilik konusu bizim her zaman odak noktamızda. Prosesin daha az enerjiyle daha fazla üretim yapabilmesini sağlayan çözümlerimizle birim üretim maliyetleri düşüyor.Kayıp ve kaçakların önlenmesi de tesislere sağladığımız avantajlardan biri. Ayvaz’ın uzman personeli buhar ve yalıtım kaçaklarını tek tek tespit edip doğru proje ve ürünlerle işletmelerin kayıplarını minimize etmek hedefiyle çalışmalar yürütüyor.  Son olarak enerji geri kazanım konusuna değinmek istiyorum. Özellikle atık ısılardan faydalandığımız “flaş buhar”, “ekonomizör” ve “reküperatör” gibi uygulamalarla dışarı atılan enerjiyi geri kazanabiliyoruz.

Projenin kapsamını prosesin hangi parametrelerini gözlemleyerek belirliyorsunuz?
Buhar prosesi özelinde en büyük enerji ve verim kaybı ısıtma eşanjörlerinde yaşanıyor. Stall yani kilitlenme durumu olarak özetleyebileceğimiz, kondensin serpantinden tahliye edilememesi durumunu termal kameralarla gösterip yaptığımız hesaplamalarla ortaya çıkan maliyetleri müşterilerimize raporluyoruz.Kondens pompaları, akış kontrol vanaları ve uygun kondenstoplarla çözüm yoluna nasıl ulaşılacağını “yatırımın geri dönüş süresini hesaplayarak” müşterilerimize iletiyoruz.

2021 yılını geride bırakmaya hazırlanırken 2022 yılı için güncel yatırım, yapılanma ve yeni ürün yada çözüm planlarınız var mıdır? Bir araya gelmişken bu sayede bu bilgiyi de okurlarımıza aktarmış olalım.
Ayvaz’da yenilikler ve yatırımlar hiç bitmiyor. Inovasyon Ayvaz’ın kültürü, olmazsa olmazı diyebilirim. Bu yıl itibarıyla ihracat yaptığımız ülke sayısı 110’a yaklaştı. Dış ticarette “dünyanın her yerinde yerel bir firma olma” stratejisiyle yol almaya devam edeceğiz. Büyüyen ve yatırıma açık bölge ve ülkelerdeki varlığımızı güçlendireceğiz.

2022 gündemimizde yurt içinde ve yurt dışındaki üretim tesislerinde kapasite artışı, yeni depolar, satış ofisleri ve yeni projeler var. Tüm dünyayı sosyal ve ekonomik olarak sarsan pandemi sürecini baştan sona örnek gösterilebilecek şekilde iyi yönettik; 2022’nin bizi nasıl beklediğinden bağımsız olarak kendimizi her alanda geliştirmeye devam edeceğiz. Ayvaz’ın 2022’de de odak noktası Ar-Ge olacak. Bu alandaki yatırımlarımızıartırarak sektörün ilk ve tek resmi onaya sahip Ar-Ge merkezimizde “ithal ürünlere alternatif olabilecek” milli ürünler üzerine çalışmaya devam edeceğiz. E-ticaret sitemiz Ayvazonline’ı daha aktif şekilde kullanarak ürünlerimizi Türkiye’nin dört bir yanınaavantajlı şekilde ulaştırma yolunda çalışmalarımızı artıracağız. Yangın grubunda Ayvaz markalı ürün sayımızı artırarak yerlileşme çalışmalarına hız kazandıracağız. Keza gazlı yangın söndürme sistemleri ürün gamımızda da alternatif ürün ve çözümleri sektöre sunacağız.

Ayvaz 73 yıldır Türkiye’de olmayanı sektöre sunma hedefiyle yol alıyor. Bu hedefimiz doğrultusunda, ürün gamımıza eklenmek için sırada bekleyen yeni ürünler olduğunu söyleyebilirim. Nemlendirme sistemleri, kondenstop kontrol cihazları, blöf tankları, kondens kirlilik denetleme, kondens bulanıklık ölçme sistemleri yeni yılda müşterilerimizin hizmetinde olacak ürünlerden sadece birkaçı. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@