banner143

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

İkmal operasyonlarını daha efektif yönetimle gerçekleştiriyoruz

Güzel Enerji Akaryakıt A.Ş. İkmal ve Lojistik Direktörü Tolga Işıltan ile sahada gerçekleştirilen yatırımlar ve kullanılan enstrümanlarla kontrol sisteminin yetenekleri üzerine detaylı bir söyleşi gerçekleştirdik.

Proses Çözümleri 03.03.2021, 16:06 03.03.2021, 14:00 Serkan KIRAÇ
1145
İkmal operasyonlarını daha efektif yönetimle gerçekleştiriyoruz

Kapak konumuz kapsamında siz okurlarımız için kapılarını açan Güzel Enerji Aliağa Akaryakıt Depolama ve Dolum Tesisleri ziyaretimiz esnasında gerçekleştirdiğimiz söyleşide Tolga Işıltan; son derece riskli olan bu tesis için enstrüman seçiminin, ihtiyaçların doğru ve eksiksiz bir şekilde giderilmesinin olası risklere karşı önemine değindi.

Sizi ve bölüm faaliyetlerinizi tanıyabilir miyiz?
Mart 2020 itibariyle, Türkiye’nin en büyük mesleki emeklilik fonu OYAK çatısı altında, Güzel Enerji Akaryakıt A.Ş. olarak ikmal ve lojistik alanında çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.2020 Haziran ayında katıldığım Güzel Enerji Akaryakıt A.Ş.’de İkmal ve Lojistik Direktörüyüm.20 yılı aşkın süredir, akaryakıt sektörü başta olmak üzere çok sayıda birleşme & satın alma proje liderliği, icra kurulu üyelikleri ve ortak girişim yönetimi sorumluluklarını üstlendim.

Aliağa, Gebze ve Samsun’daki akaryakıt terminallerimiz ile hizmet aldığımız Ereğli, Samsun ve Mersin’deki depolama tesislerindeki toplam 550.000 m3’lük akaryakıt ve LPG depolama kapasitesi ile dünya standartlarında depolama ve dağıtım hizmeti veriyoruz. Bölüm faaliyetlerimiz arasında tesis ve terminallerin yönetimi, ikmal ve ticaret yönetimi ile nakliye operasyonları bulunuyor.

Aliağa Akaryakıt Terminali’ni tanıyabilir miyiz?
Depolama ve elleçleme hizmeti verdiğimiz Aliağa Akaryakıt Terminali 123.144 m3, Gebze Akaryakıt Terminali 104.813 m3,Samsun Akaryakıt Terminali 41.463 m3 kapasiteye sahiptir. Faaliyet gösterdiğimiz bu üç terminalde motorin ve benzin için depolama ve elleçleme hizmeti veriyoruz. Aliağa Terminali’nde ek olarak 10.150 m3 depolama kapasitemiz ile bazyağ depolaması ve elleçlemesi de yapıyoruz. Terminallerimizde Güzel Enerji Akaryakıt A.Ş. çatısı altında faaliyet gösteren TOTAL İstasyonları ve M Oil markalarımız ile birlikte sektördeki diğer dağıtım şirketlerine de hizmet veriyoruz.

Petrol ve gaz sektöründe depolama ve dolum sahası işletme zorlukları nelerdir?
Çok tehlikeli ürünleri depolamamız ve dağıtım rolünü üstlenmemiz faaliyet gösterdiğimiz sektörde operasyonel zorluklarıda beraberinde getiriyor. İş akışlarımızda SEÇ konuları her zaman birinci önceliğimizdir. Tüm operasyonlarımızda bunun bilinci ile üst düzey İş Sağlığı ve Güvenliği önlemlerini almış durumdayız. Bu anlamda depolama ve tesis yönetiminde; mesleki yeterlilik kriterlerine sahip personel istihdam edilmesi, operasyonel faaliyetlerin %100 verimlilikle yürütülebilmesi için büyük önem arz ediyor.  İSG kadromuzda yer alan çalışan sayısını operasyonel faaliyetlerimizin yoğunluğuna göre belirliyor ve uzman kadrolar ile çalışıyoruz. Yüksek dereceli risk sınıfında yer alan terminallerden dolum yapmaya gelen tankerşoförlerinin eğitimi ve terminal alanında kontrollerinin yapılması, sektörün getirdiği zorluklarda üst sıralarda yer alıyor.

Çevre ve insan sağlığı ile beraber terminal güvenliğinin sağlanması da en öncelikli konularımızdandır. Terminal güvenliğini sadece terminal sınırlarımızda değil, aynı zamanda Türkiye’de iki rafineriye boru hattı bağlantısı bulunan tek akaryakıt terminali olan Aliağa Terminali’nin boru hatlarının güvenliğini sağlamak ve takip etmek de operasyonlarımızın kapsamında olan işlerdendir.

Depolama ve dolum sahası hizmetlerini yönetmek, finansal maliyetler ve yönetim zorluklarını da beraberinde getiriyor. Öncelikle liman tesisi olmanın getirdiği hızlı korozyon nedeni ile sık sık ekipman yenilemek durumunda kalıyoruz, bu da bizim için önemli bir maliyet kalemi oluşturuyor.

Depolanan ürünün sahaya geldiği andan iletimine kadar tüm prosesi kısaca bizlerle paylaşır mısınız?
Temin ettiğimiz ürünleri yurt içive yurt dışındaki rafinerilerden alıyoruz. Bu ürünler terminallerimizeboru hattı ve gemi ile ikmal ediliyor. Transit tanklarda işaretlenerek (ulusal marker)millileştirilen ürünler ile direkt milli olarak alınan ürünler, dolum adalarında sayaç kontrollü olarak katıklı veya katıksız olarak satışa sunuluyor. Satılan ürünlerin kalite kontrolleri terminal laboratuvarlarımız tarafından kesintisiz olarak yapılıyor.

Yeni depolama sahası, tank ya da ekipman – enstrüman benzeri yatırımlar gerçekleştirilirken, şartnamenin hazırlanmasından başlayarak, projenin dizaynı, makine ve ekipmanların belirlenmesi ya da seçilmesi gibi konularda devreye alma anına kadar nasıl bir süreç izleniyor?

Yatırımlarımızı kısa ve uzun vadeli olarak planlıyoruz.  Yıllık yatırımlarımız için bütçe planlamasını bir önceki yılın son aylarında tamamlamış oluyoruz. Yılsonuna doğru belirlediğimiz bütçeyi onaya sunuyor ve ardından onaylanan bütçe doğrultusunda planladığımız yatırımların aşamalarını tekrar değerlendiriyoruz. Değerlendirme sonucunda eksik bir kriter görmezsek onaylanan bütçe dahilinde yatırımı gerçekleştireceğimiz projeleri netleştiriyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz her tesis özelinde proje takvimi oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz takvim ile önceliklerimize bakıyoruz. Yatırım yapacağımız projenin büyüklüğüne göre ekibimiz ile birlikte; saha keşfi ve proje ihtiyaçlarının detaylandırılmasını gerçekleştiriyoruz. Bir sonraki aşamada keşif sonrasında oluşan listelerin, şartname ve prosedürlerin oluşturulmasına geçiyoruz. Satın alma departmanımızın desteği ile birlikte hazırlanan ihale dokümanları ile ihaleye çıkılıyor ve sonuca göre seçilen yüklenici firma ile birlikte planladığımız takvim doğrultusunda projemizi başlatıyoruz. Projenin kontrolü, raporlaması, test ve devreye almalar, hak ediş kontrolünü de gerçekleştirdikten sonra yatırım yaptığımız projeyi tesise teslim ediyoruz.

Tesiste, verimlilik artırma, kontrol otomasyonu modernizasyonu ve benzeri konularda gerçekleştirilen yatırımlar nelerdir? Bu yatırımların detaylarını öğrenebilir miyiz?
Aliağa Terminali için dolum otomasyon sisteminin modernizasyonu üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Sistem çalışması ile birlikteERP Programımızın ve dolum otomasyon sistemimizinentegrasyon seviyesini artırmayı hedefliyoruz. Enerji verimliliği kapsamında ise yenilenebilir enerji olarak güneş enerjisinden faydalanmak üzere altyapı projeleri üzerinde çalışıyoruz. Eş zamanlı olarak pompaların kullanımında faydalı ömrünün arttırılması sağlanarak, enerjide tasarruf sağlamak da hedeflerimizin arasında.

Üretim ve yönetim verimliliği, kayıpların izlenmesi, konularında çalışmalarınız, kullandığınız kontrol ve izleme sisteminizin yetenekleri nelerdir?
Tesis ve terminallerimizde üretim ve yönetim verimliliğini; tank otomasyon ve dolum otomasyon sistemleri ile takip ediyoruz. İkmal noktasından tanker dolum sürecine kadar gerçekleşen tüm faaliyetlerin anlık raporlamaları ve operasyon sonuçlarının limitler dahilinde kaldığını bu iki sistem aracılığıyla düzenli gözlemliyoruz.

İşletme ve çevre güvenliğinden görevli ekibinizi ve bu konuda sahada yatırımı gerçekleştirilmiş enstrümanları tanıyabilir miyiz?
SEVESO bildirimlerine göre terminallerimiz üst seviyeli kuruluşlar arasında yer alıyor. Dokümanlarımız, yönetmeliğin yükümlülükleri kapsamında, şirketimizin çalışanları ve danışman firmamız aracılığı ile hazırlandı. Bu kapsamda personel eğitimlerimizden saha yatırımlarına kadar gerekli olan tüm ihtiyaçları tamamladık. Acil durum ekipmanları olarak tanımladığımız sıvı ve gaz dedektörleri,kontrollü vanalar, tank seviye uyarı sistemlerine kadar olan gerekli tüm enstrümanlar çalıştığımız sahalarda eksiksiz bir şekilde bulunuyor. Özellikle yangın sistemlerimizi de bu kapsamda değerlendirerek ilgili ekipler tarafından periyodik kontrollerini yaptırmayı da asla ihmal etmiyoruz.

Bu ürünlerin proses şartlarına ya da akaryakıt gibi son derece riskli bir akışkanın özellikleri göz önünde bulundurulduğunda seçiminin önemi nedir?
Bildiğiniz gibi elleçlenen ürün yanıcı ve parlayıcı özelliğe sahip. Herhangi bir kazada yanma, patlama, toksik sızıntı, tehlikeli madde sızıntısı gibi ortaya çıkacak sonuçlar, doğrudan İş Sağlığı ve Güvenliği konusu başta olmak üzere çevresel, psikolojik ve finansal etkileri de beraberinde getiriyor. Yaşanma ihtimali olan bu kazalara bütün etkileri ile bakıldığında maalesef üzücü sonuçlar ortaya çıkıyor.Bu sonuçlarla karşılaşmamak için ekipman seçiminde,ihtiyaç ve faaliyet alanına göre doğru tasarlanmış ürünleri seçerken riskler, işletilebilirlik, kullanılabilirlik, güvenlik seviyeleri gibi parametreleri göz önünde bulundurarak seçim yapmak bizim sektörümüzde çok büyük önem taşıyor.İhtiyaçların doğru ve eksiksiz bir şekilde giderilmesi yaşanılabilecek riskleri minimum seviyeye indirgiyor.

Tesisleriniz için yatırım fikirleri nasıl oluşuyor, şu anda yatırım gündeminizde ne var? Yatırımlarda çalışmak istediğiniz markaları belirlerken, belirleyici etkenler neler oluyor?
Tesislerimizde sunduğumuz hizmetlere ve artan satış hacmimize bağlı olarak yatırım ihtiyaçlarımızı büyük ölçüde öngörebiliyoruz. Özellikle kendi alanımızdaki teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor, iş süreçlerimize entegre edilebilirliğini değerlendiriyoruz. Bu öngörüler sonucunda belirlediğimiz yatırımlarımızda, çalışmak istediğimiz markaları tercih ederken seçim kriterlerimizin başında firmanın akaryakıt sektöründeki tecrübesi öne çıkıyor. Beraberinde uluslararası ve yerel standartlara uyum ile belirlişirket standartlarına uyum gibi parametreleri de marka tercihimizdeki belirleyici etkenler arasında sayabiliriz.

Boru hattı yatırımına neden ihtiyaç duyuldu? Sonrasında nasıl bir süreç gelişti?
Yakın zamanda gerçekleştirdiğimiz yatırım STAR Rafineri ile Aliağa Terminali arasına kurduğumuz boru hattı çalışması oldu. Bu proje ile ikmal programlarına bağlı olarak tedarik edilecek akaryakıtın daha güvenli ve hızlı bir şekilde temininin elde edilmesini amaçladık. Tüm süreçlerini tamamladığımız yatırımımız sayesinde Aliağa Terminali hem STAR Rafinerisinden hem de TÜPRAŞ Rafinerisinden boru hattı ile yakıt ikmalini yapabilir konuma geldi.

Yatırımın devreye alınma aşaması ve sonrasında size ne tür avantajlar sağladı?
Faaliyet alanımız için yaptığımız her yatırım, her şeyden önce, yönettiğimiz operasyonel süreçleri güvenli bir şekilde sürdürmemizi ve tamamlamamızı sağlıyor. Bununla beraber yapılan yatırımların; finansal maliyetlerde azalma ve operasyonlarımızda hızlı aksiyon alma gibi avantajlar sağladığını söyleyebilirim. Önemli yatırımlarımızdan olan ‘’STAR Rafineri Boru Hattı Projesi’’ ile 2020 yılında 76 gemi seferi ile yapılan ikmal operasyonumuzu 2021 yılında boru hattının devreye girmesi ile daha hızlı, güvenli ve daha düşük maliyetlerle sürdürüyoruz.

2020 yılında pandemi sürecinin etkisiyle zorlu bir süreç yaşadık. Önümüzdeki dönemde ve 2021 yılında planladığınız projeler, yatırımlar nelerdir?
Artan satış hacmi ve dağıtıcılar arası yaptığımız ticarete bağlı olarak orta ve uzun vadede terminallerimize tank yatırımları yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca faaliyetlerimiz devam ederken Kırıkkale’de bir katık platformuna ihtiyaç duyduğumuzu farkettik. 2021 yılı 1.çeyreği sonunda yapım aşamasında olan projemizin eksiksiz bir şekilde tamamlanmasını heyecanla bekliyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Terminal operasyonlarımızda en büyük önceliğimiz SEÇ-K kurallarına tam uyum göstermektir. Meydana gelebilecek kazaların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması için teknik ve organizasyonel faaliyetlerimizi yakından takip ederek yürütüyoruz. Ayrıca donanım olarak terminallerimizde ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 ve laboratuvarlarımızda ISO 17025 yönetim sistemlerini kullanıyoruz. Çalışanlarımıza yaptığımız mesleki yatırım ile büyük yatırım yaptığımız tesislerimizi yönetirken, terminallerimizden hizmet alan dağıtıcı lisansına sahip firmalar ile birlikte bayilerimizin de beklentilerini karşılamak öncelikli hedeflerimiz arasında bulunmaktadır. 2021 yılının önce hepimiz için sağlıklı, iş sonuçları açısından da hedeflerimize ulaşacağımız, başarılı bir yıl olmasını diliyorum.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@