banner24

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

Kesintisiz enerji için kesintisiz hassas tartım

Türkiye'nin ve dünyanın önemli tartı elektroniği üreticilerinden olan Esit Elektronik, enerji, maden, inşaat, çimento, gıda vb… gibi birçok sektöre yönelik tartı çözümleri üretiyor. Dünyanın 60 ülkesine ihracat yapıyor. Ürettiği ürünlerle zaman ve malzeme kaybının önüne geçen Esit'i Satış ve Pazarlama Müdürü Çağrı Hekimoğlu ile konuştuk.

Proses Çözümleri 06.04.2022, 10:58 06.04.2022, 11:16 Serkan KIRAÇ
226
Kesintisiz enerji için kesintisiz hassas tartım

İki kardeş tarafından 1980 yılında bir mühendislik kurulan Esit, sektöre elektronik devreler ve tartı indikatörü üretimi yaparak adım attı. Türkiye'nin elektronik tartı alanında kurulmuş ilk firması olma özelliğine sahip olan Esit, 1990 yılı itibari ile yük hücresi üretimine de başladı. Yük hücresi üretiminin ardından endüstriyel alanda kullanılan taşıt kantarı ve endüstriyel basküller olmak üzere tartı aletleri üretmeye başlayan Esit, günümüzde başta torbalama kantarları, dozaj kantarları, bant kantarları ve bunun gibi birçok otomatik ve dinamik kantar modellerinin üretimi yapıyor. Kantar üretiminin yanında teker yıkama sistemleri ile de ön plana çıkan firma, Türkiye'nin en büyük maden ve inşaat firmaları ile çalışıyor. Ürettiği ürünlerle Türkiye ve Dünyada birçok ödüle layık görülen Esit, son ödülünü Tesid’den (Türkiye Elektronik Üreticileri Derneği) inovasyon dalında aldı. TÜBİTAK'ın akışkanlar mekaniği ve ağırlık laboratuvarını da yapan firma, ülkemizde Metrolojii bilimininde gelişmesine önemli katkı sağlıyor.

ENERJİ ÜRETİMİNDE BANT KANTARLARI
Endüstride yaygın olarak kullanılan bant kantarları, bantın üzerinde belirli bir hız ve sürede ilerleyen malzemeyi anlık olarak tartmak için kullanılıyor. Özellikle termik santrallerde, bu santralin yakınındaki kömür madeninden çıkan kömürler bir konveyör bant ile santrale taşınıyor ve kesintisiz bir enerji üretimi için bu bant kantarlarının hassas ve güvenli bir şekilde tartımı gerçekleştirmesi ve santrali doğru miktarda kömür ile beslemesi gerekiyor. Saha koşullarında bant kantarlarının binde bir ile binde beş arasında hata payı ile çalıştıklarını belirten Esit Satış ve Pazarlama Müdürü Çağrı Hekimoğlu, "Ama bu tamamen bantın yapısı, taşıyıcı sisteminin yapısı, sistemde bir titreşim olup olmaması, bantın üzerinde bir yama olup olmaması gibi faktörler ile direk olarak bağlantılıdır. Yani bant kantarının başarılı olması için temelde bant sisteminin de düzenli ve iyi çalışması gerekiyor" dedi. Bant kantarlarının doğru ölçüm yapılabilmesi için bazı temel gereksinimlerin olduğunu aktaran Hekimoğlu, "Bant kantarının burada kurulacağı yerler önemlidir. Çünkü bant kantarı, titreşim, üzerine gelen darbeler, etkiler gibi dış etkenlerden çok etkilenir ve bu titreşim zaman içinde yük olarak algılanmasına, bunun sonucunda da çok büyük hatalara sebep olabilir" ifadelerini kullandı. Bant kantarları için bir diğer önemli etken ise kantarın, banta ait olan güç kaynağına yakın konumlandırılmaması. Bu konununda çok önemli olduğunu belirten Hekimoğlu, "Çünkü güç kaynağından gelen titreşimden etkilenme ve bunun sonucunda da yanlış değerler gösterme olasılığı yüksektir" şeklinde belirtti.  Bant kantarında bulunan akıllı indikatörler sayesinde banta ait bazı kusurları filtreyebilme imkanlarının olduğunu belirten Hekimoğlu, "Termik santrallerde kömürün verimli yakılması çevre kirliliği açısından da önemli bir kriterdir. Bu verimi sağlamak için doğru miktarda kömürün diğer bazı elementlerle belli oranda termik sisteme taşınması ve bunun kesintisiz ve hatasız yapılması gerekir" ifadelerini kullandı.

ESİT BANT KANTARLARININ AVANTAJLARI
Esit BS Bant kantarlarının en önemli avantajı ek bir personel ve zamana ihtiyaç duymadan hızlı ve doğru tartım yapabilmesi. Bu tür tartımların ilk başlarda kamyonlarla yapıldığını ifade eden Hekimoğlu, "Tartım işlemi,otomatik tartı aletlerinden önce kamyonlar aracılığı ile yapılırdı. Kamyon boşken tartım yapılıyordu, bir de doluyken tartılıyordu. Aradaki fark ile de yükün miktarı bulunuyordu. Malzemeyi alan firmada ise tam tersi süreç uygulanıyordu. Bu yöntem halen yaygın olarak kullanılıyor” dedi. Fakat günümüzde bu işlem çok daha kolay ve hızlı yapılabildiğini belirten Hekimoğlu, "Şu anda artık hem yük hücreleri çok hassaslaştı hem de indikatörlerin CPU gücü ve filtreleme özellikleri büyük gelişme gösterdi. Dolayısıyla biz bu ölçümleri iki yük hücresi ile sadece tek bir rulo büyüklüğündeki cihazımızı konveyöre takarak ölçebiliyoruz. Bu da son derece basit ve pratik bir yöntem" ifadelerini kullandı. Eski düzen tartma sistemin ciddi bir emek ve zaman kaybına sebep olduğunu ifade eden Çağrı Hekimoğlu, "Çünkü bizim öyle kantarlarımız var ki bir kilometrelik bantın çalıştığı yerde insan kontrolüne ihtiyaç duyulmuyor. Transfer işlemi gerçekleşirken, tüm ara adımlarında bant kantarı ile tartım yapılıyor. O nedenle kendi alanında vazgeçilmez bir ürün" dedi.

ENERJİ ÜRETİMİNDE VERİMLİLİK İÇİN DOĞRU DOZAJ
Esit WF Dozaj bant kantarlarının, malzemelerin doğru miktarda ve oranda sisteme sağlanmasını sağlayan tartı aletleri olduğunu, enerji üretiminde de yaygın olarak kullanılmakta olduğunu ifade eden Hekimoğlu, “Buradaki kritik nokta şu; termik yolla enerji üretimi, kömür yakma işleminden dolayı açığa çıkan kükürt sebebiyle son derece çevre kirliliği yaratabilen bir süreçtir. Bu süreçte hem yakıttan azami verimi almak, hem dekükürtün kirlilik etkisini gidermek için kireçtaşı (CaCO3), sönmemiş kireç (CaO) ve sönmüş kireç(Ca(OH)2) kullanılmaktadır. Bunların yanısırasodyum karbonat, magnezyum karbonat ve amonyak (NH3) da kullanılan malzemeler arasındadır. Esit WF dozaj bant kantarları ile kömürün yanısıra gerekli diğer malzemelerin de yanma odasına doğru miktar ve oranlarda dozajlanmasını sağladığımız için hem enerji verimliliği artmakta, hem de çevre kirliliği asgari düzeyde tutulmaktadır" şeklinde ifade etti.

TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ FİRMALARI İLE ÇALIŞIYORUZ”
Ürettikleri ürünlerle Türkiye'nin en önemli firmaları ile çalıştıklarını ifade eden Çağrı Hekimoğlu, "İstanbul Sanayi Odası her sene en büyük 500 ve en büyük ikinci 500 şeklinde bir liste yayınlıyor. Biz toplamdaki bu bin müşterinin 800'ünün devamlı tedarikçisi konumundayız. Türkiye'nin en büyük firmaları ile çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Hekimoğlu “ Ülkemizdeki termik santrallerinin neredeyse tamamı kömür alımlarını ve termik sisteme dozajlamasınıEsit ürünleriyle yapıyor, Ayrıca Kömür İşletmelerinin termik santrallere sağladığı kömür miktarını ölçen bant kantarları da yine genelde Esit marka. Özetle Türkiye’nin termik enerjisinin ciddi bir kısmı Esit cihazlarında tartılan malzeme ile üretiliyor” dedi.


2022 DEĞERLENDİRMESİ VE HEDEFLERİ
2022 yılı son derece olumlu başlayan bir yıl olmasına karşın Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonu ve işgali son derece olumsuz piyasa şartları oluşturdu. Hem akaryakıt ve enerji fiyatlarındaki artış, hem de emtiadaki artışlar üretilen malın maliyetinde son derece yüksek artışlar doğuruyor. Tedarik sıkıntısı olan bazı hammaddeler ise karaborsa gibi fiyatlanıyor. Ürün fiyatlarına da yansıyan bu artışlar hem geleceğe yönelik Pazar tahminlerini zorlaştırırken, hem de müşterilerin birçok yatırımını ertelemesiyle sonuçlanıyor. Coğrafyamız itibariyle sürekli yakınlarımızda negatif olaylar yaşanmasına alışık dahi olsak, bütün Dünya’nın taraf olduğu bu durum ülkemiz sanayisi üzerinde ciddi baskı uygulamakta. Kısa sürede sonuçlanırsa özellikle Ukrayna’nın savaş sonrası inşası ve endüstrileşmesinde ülkemize fırsatlar doğurabileceğini düşünmekle beraber, sürecin uzaması halinde turizm gibi bazı sektörlerin yanısıra Türk makine sektörü de ciddi yara alacaktır.

2022 hedeflerimize baktığımızda ise tartı komponentlerinin dijitalleştirilmesi ve yeni dijital yük hücresi ailesini tamamlamayı öngörüyoruz. Dijital yük hücresi ile kurduğumuz ilk taşıt kantarını da yine bir petrokimya tesisine vermiştik. 2022, yük hücrelerinde komple yeni bir dijital seriyi pazara sunacağımız bir yıl olacak. Halihazırda bir kısmının tasarımı tamamlanmış olup sertifikasyon sürecinde olan bu hücreleri, analog yük hücrelerine göre daha hassas, hızlı ve uzaktan erişim kabiliyeti ile arıza diagnostiği içeren sensörler olacak.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@