banner143

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Kestirimci bakım – Hedeflenmiş bakıma yönelik erken teşhisler

Dijitalleşme , uçsuz bucaksız bir dalga gibi bütün ekosistemi kapsayacak şekilde yayılmaktadır. Akıllı bağlantılar ile donatılmış endüstri, endüstriyel şirketlerin günlük çalışma ortamlarında yüksek düzeyde bir yenilik ve değişime yol açmaktadır.

Proses Çözümleri 06.12.2021, 09:34 09.12.2021, 09:09 Serkan KIRAÇ
1195
Kestirimci bakım – Hedeflenmiş bakıma yönelik erken teşhisler

Makine ve ürün  ayrıca makine ve insan arasındaki bağlantı ve iletişim  tamamen normal bir evrimsel süreçtir. Geleceğin bakımı olan, kestirimci bakım, bütün varlıkların mümkün olduğu sürece en düşük kaynak kullanımı ile sorunsuz bir şekilde çalışabilmesinin sağlanmasını hedeflemektedir. Kestirimci bakım, bu bağlamda en önemli yeniliklerden bir tanesini teşkil etmektedir.

KESTİRİMCİ BAKIM
Kestirimci bakım, bariz bir şekilde önleyici bakım veya tepkisel bakım gibi geleneksel bakım yaklaşımlarından farklıdır. Örneğin: olağan bakım aralıklarının planlanması, arıza riskini azaltabilmekte ancak bunutesisin üretken çalışma süresinde kayıplara neden olabilmektedir.Ayrıca, tepkisel bakıma yönelik planlama, kusurların anlık doğası göz önünde bulundurulduğunda, daha uzun bakım sürelerine yol açmaktadır.

Kestirimci bakım ise tamamen farklıdır: durum izleme faaliyetinden elde edilen ölçüm  değerlerine dayalı olarak anormallikler öngörülebilmektedir. Bunun yapılabilmesi, bakım önlemlerinin ihtiyacadayalı planlamasının mantıksal olarak hayata geçirilmesini mümkün kılmaktadır. Varlıkların kullanılabilirliği maksimize edilmekte ve ayrıca hedeflenen bakım önlemlerine yönelik detaylara erken bir aşamada ulaşabilmesi mümkün olmaktadır.

DURUM İZLEME
Durum izleme (Condition monitoring), kestirimci bakımın temelini oluşturmaktadır. Durum izleme, bir varlığın durumunu sürekli olarak veya düzenli olarak izlemektedir. Bu prosedür, bir bakıma, elektrokardiyogram(EKG) gibi tıbbi bir sürece benzemektedir. EKG, diğer öğelerin yanında, bir bireyin fiziksel uygunluğunu kategorize etmek üzere kullanılmaktadır. EKG, insanlara yönelik klinik bir görüntü oluştururken, bazı durumlarda, hedefteki farklılıklar ve varlığın sahip olduğu gerçek değerler, teknik veya mekanik kusurları işaret edebilmektedir. Durum izleme sistemlerinin önemli bir özelliği ise sensörler ile çalışmalarıdır. Bu sensörler genellikle sıcaklık, hız, salınımlar, titreşimler, basınç ve bir varlığın durumuna ışık tutan diğer benzeri değerler gibi değişkenleri kayıt altına almaktadır. Bu nedenle, sensör sistemi, ilgili varlıkları ölçümü, ölçüm sonuçlarının daha sonraki dijital dokümantasyonunu mümkün kılan durum kaydının bir parçasını oluşturmaktadır.

YAPAY ZEKA (AI) ve IIoT Sensörleri
Kestirimci bakım düzenli olarak varlık durumu verilerini toplamakta ve daha sonraki bütün adımların temelini oluşturmaktadır. Ne de olsa, verileri değerlendirmeden bir veri havuzunun oluşturulması anlamsız olacaktır. Varlık durumu verilerinin gerçek zamanlı olarak kayıt altına alınmasına durum izleme denilmektedir. Bu işlem, veri okyanusunu geçerli bir duruma dönüştürmekte ve eyleme yönelik öneriler sağlamaktadır. Altında yatan teknolojiAI ve IloT sensörleridir. Kestirimcibakıma yönelik olarak geçerli öngörülerde bulunabilmek için belirli bir varlık hakkındaengin bir veri havuzuna ihtiyaç duyulmaktadır. Bu, verilerin kayıt altına alınması (sürekli olarak veya belirli zaman damgaları ile birlikte), dijital hale getirilmesi ve iletilmesi gerektiği anlamına gelmektedir. Bu veriler ile neler oluyor,veri potansiyelinden en iyi şekilde nasıl yararlanılabilir gibi sorular oldukça önemlidir. Ardından, bu veriler doğal olarak depolanmak, analiz edilmek ve ölçülmek zorundadır. Bunların yapılmasının ardından, belirli olaylara yönelik bir öngörü hesaplanabilmektedir.

IIoT sensörleri – Sushi sensörü
IIoT(Endüstriyel Nesnelerin İnterneti) sensörleri, akıllı teknolojiyi kullanıcı dostu dijital hizmetler ile uygun maliyetli bir cihazda birleştirmektedir. Tak & çalıştır kurulumu sayesinde, dijital dönüşüme atılan ilk büyük adım, sadece birkaç dakika almaktadır. IIoT sensörlerinin gereklilikleri fazlasıyla açık olup  Sushi sensörleri gereklilikleri her açıdan karşılamaktadır.

  • ZORLU KOŞULLAR
    Sushi sensörleri, zorlu bir tesis ortamındaki temel gereklilikleri karşılamakta olup, toza karşı koruması, sızdırmazlığı(IP 66/67) ve ayrıca patlamaya karşı koruma özellikleri mevcuttur.
  • KOLAY KURULUM (TAK&ÇALIŞTIR)

Sushi sensörü, LoRaWAN iletişim standardını kullanmaktadır. LoRaWAN, IoT’a yönelik (sensörler  için) kablosuz bir iletişim sistemi olarak giderek daha popüler hale gelen Düşük Güç Geniş Alan (LPWA) ağı protokollerinden bir tanesidir.

  • Pille çalışma
    Sushi sensörü pille çalışmaktadır ve düşük güç tüketimi yapacak şekilde tasarlanmıştır. Pilin yenisiyle değiştirilmesi kolaydır ve herhangi bir kablolama işi gerektirmemektedir.

Çeşitli ölçüm parametreleri için  Sushi sensörler ailesi:

Kablosuz Titreşim Sensörü XS770A
Sıcaklık sensörü XS550 ve basınç sensörü XS530

Yeni sensör uygulamasındaayrı modüller birleştirilmiştir. Modüler sistem hakkındaki en iyi şey: Kablosuz iletişim modülü XS110A, çeşitli ölçüm amaçları için ölçüm modülü (sıcaklık veya basınç) ile birleştirilmiştir ve ayrıca rahatsız edici kablolar olmadan kolay kurulum ve demontaj yapılabilmektedir.

Ek olarak, şu anda NAMUR tarafından formüle edilen, NOA (Namur Açık Mimari) konsepti ile paralel olarak izleme ve optimizasyon sensörlerinin (‘‘Monitoring&Optimization’’) gerekliliklerine uyarlanmıştır. Bu bağlamda, izleme ve optimizasyon sensörleri,   proses özelliklerini ölçen sensörlerin aksine, tesis bileşenlerini izlemek ve optimize etmek üzere kullanılmaktadır. Bu, sensörler hem klasik ölçüm ilkelerini hem de yeni yaklaşımları kapsamaktadır.

EK İŞLEVSELLİKLER:

  • Birlikte çalışabilirlik
    Mevcut verilere ve her verinin kendi geçmişine kolay erişim için standardize edilmiş ara-yüzler ve düzenli veri yapıları mevcuttur
  •  iletişim teknolojisi
    İletişim teknolojisi, düşük enerji tüketimi, birkaç kilometrelik geniş menzili ve altyapı maliyetleri ile insanı kendine hayran bırakmakta ve  tesisinin durumuna yönelik kapsamlı bir fikir vermektedir.
  • Hassas hata tanımlama
    Varlıkların durumuna ilişkin net bilgiler, iyi planlanmış bir bakımonarım ile varlıkların hizmet ömrünü uzatmaktadır.
  • Bakım aralıklarının mükemmelleştirilmesi
    İyi planlanmamış bakım ve bundan kaynaklanan arıza süreleri maliyetli olup,durum izleme, ilgili bileşenlere ve personele olan  maliyetleri azaltmaktadır.
  • Arıza sürelerini minimuma indirmek
    Varlıklar her zaman kullanıma hazır olduğunda üretkenlik  artmaktadır.
  • Standartlara Uygunluğun sağlanması
    Hiçbir sorunla karşılaşmadan, ISO55000 gibi bakımla alakalı standartlara uygunluk sağlanmasına yardımcı olan raporlama işlevlerine ve yöntemlerine sahiptir. Bunun sonucunda, çevreye uyumlu operasyonel prosedürler yerine getirilmektedir.

    Artan güvenlik
  • Sorunlar ortaya çıksa bile, gerçek zamanlı takip ve sorun çözümü sayesinde, çalışanlar için daha güvenli koşullar sağlanmaktadır.

Tartışmasız bir şekilde, kestirimci bakımın endüstri için önemi ve gerekliliği  gelecekte daha da çok artacaktır.Kestirimci bakımın sizin için doğru olup olmadığını merak ediyor, ama emin olamıyor musunuz?

Bize ulaşmanız durumunda sizleredaha fazla bilgi vermekten memnuniyet duyacağız.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@