banner143

banner170

banner164

banner171

banner157

banner165

Minimum kayıp ve enerji ile azami ürün üretimi için çözüm sunuyor

Çimento sektörünün de minimum kayıp ve enerji kullanımı ile maksimum üretim miktarlarını hedeflediğini dile getiren Esit Elektronik Satış ve Pazarlama Müdürü Çağrı Hekimoğlu, bu hedef için üretimin en önemli aşamasında hassas, hatasız ve güvenilir tartım sistemleri ile çözüm ürettiklerini belirtiyor.

Proses Çözümleri 02.06.2021, 14:10 02.06.2021, 14:06 Serkan KIRAÇ
309
Minimum kayıp ve enerji ile azami ürün üretimi için çözüm sunuyor

Markanın çimento sektöründe gerçekleştirdiği son dönem revizyon, kapasite artırımı, yeni hat ve fabrika yatırımı gibi projelerinin teknik detayları üzerine konuştuğumuz Fatih Em, söz konusu projelerin kapsamını ve sonrasında markaların elde ettiği verimlilik ve avantajları anlattı.

Çimento sektöründe takip ettiğiniz proje ve yatırımlar var mıdır?

Yeni Çimento Fabrikası yatırımları, yeni hat yatırımları, eski hatların revizyonları ve kapasite artımı gibi birçok proje var. Türkiye, Libya, Türkmenistan, Gürcistan, Suudi Arabistan, Somali, Umman gibi birçok bölgedeki projeler için çalışma yaptık ve projeleri takip etmekteyiz. Onaylanan ve onaylanmak üzere olan projelerimiz var.

Sektörün markanızdan güncel talepleri nelerdir?
Güncel projelerde; OG hücre ve trafo değişimi, OG/AG saha montajı, Ekipman/Enstrüman temini, MCC/Kompanzasyon Pano imalatları, Otomasyon server donanım yenileme ve otomasyon yazılım işlerimiz var.

Sektöre özel ürün gruplarınızı ve hizmetlerinizi öğrenebilir miyiz?
Firmamızın en büyük avantajı Anahtar Teslimi Çözüm sunmasıdır. OG projelendirme ve devreye alma üzerine tecrübeli proje ekibimiz var. İzmir Atatürk Organize Sanayindeki merkez fabrikamızda pano imalat atölyemiz bulunmaktadır ve tüm ADP, MCC, PLC Kompanzasyon panolarını kendi atölyemizde imalatını yapmaktayız. Projelendirme, ürün seçimi, konfigürasyon ve elektrik proje çizimi yapan ayrı bir mühendislik birimimiz mevcuttur. Otomasyon yazılımları ve Siemens PCS7 Cemat konusunda uzman yazılım ve devreye alma ekiplerimiz vardır. Server/Client, Web, Historian, network, fiber alanında uzman bilgi işlem ekibimiz ile alt yapıyı profesyonelce kuruyoruz. Hepsinin yanında uzun yıllar çimento sektöründe çalışmış, sektöre emek vermiş, elektrik montajı yapmış, bakım ekiplerinde bulunmuş, yöneticilik yapmış, sektöre ve prosese çok hakim uzman teknik kadromuz vardır.

Ayrıca satış firmamız ile motor, redüktör, enstrüman, lokal switch gibi farklı ürün gruplarında ekipman ve enstrüman satışımız ile de farklı ürün gruplarında da çözüm sunmaktayız.

Ar-Ge markanızın faaliyetleri nelerdir? Son dönemde geliştirilen ürünlerinizi öğrenebilir miyiz?
İndas Otomasyon proje firmamızın yanında, Teknokent’te İndas Teknoloji olarak ayrı bir Ar-Ge firmamız bulunmaktadır. Firmamızın vizyonunda; standart yazılım geliştirme ve çözüm sunma değil her zaman ileriye yönelik, ülkemize ve sektöre katma değer sağlayacak ar-ge çalışmaları yapmak vardır.

Artık proses otomasyonu yanında Dijitalizasyon temelli fabrikalara ihtiyaç duyulmaktadır. Merkezi izleme, uzaktan kontrol, raporlama, SAP/ERP sistemleriyle entegrasyonu, farklı şehirlerdeki fabrikaları merkezden yönetim, planlama, kalite ve laboratuvar entegrasyonlarıyla tam bir Endüstri 4.0 yapısı olmalıdır. Bu sistemler de lokaldeki server’da çalışan fabrika yazılımından, bulut sitemlerine dönüşmeye başlamıştır. Bu yapıya uzun yıllar önce geçerek bulut server’larımızı oluşturduk, indascloud web hizmetimizle birçok sektöre bu hizmeti sunmaya başladık. Fabrikaları, sistemleri, merkezden izlenebilir hale getirdik. Geliştirdiğimiz web ve mobil uygulamalarla pandemi de olsa fabrikalar her an izlenebilir hale geldi. Sadece üretim değil merkez planlama, depo, muhasebe gibi farklı birimleri de sisteme dahil ederek tam bir entegrasyon sağladık.

Gelecekte operatörlerin kontrolünde anlık verileri izleyerek anlık tepki veren, belli otomasyon algoritmaları üzerine çalışan sistemler yerine, makine öğrenmesi ile çalışan yapay zeka yazılımlarının yönettiği sistemler olacaktır. Bu vizyonda da geliştirdiğimiz, veri bilimi üzerinde çalıştığımız birçok Ar-Ge projemiz vardır.

Proje bazlı ürün geliştiriyor musunuz? Sizden birkaç örnek dinleyebilir miyiz?
Terzi usulü olarak belirtilen çok fazla proje geliştirmekteyiz. Her sektör, fabrika veya tesisin yapısına, üretimine, kullandığı diğer sistemlere ve teknolojik alt yapısına göre farklı ihtiyaçları oluşuyor. Firmamız sadece proses otomasyonu değil, özel yazılımlar, arge yazılımları, entegrasyonlar da yaptığı için proje bazlı ihtiyaçlara da çözüm sunuyoruz.

Kalite ekibinin farin besleme hattına kurulan online analizör sistemi değerlerine bakarak SCADA operatörlerine Farin Değirmeni besleme set değerlerini değiştirmesine yönelik bildirimleri manuel ve personel odaklı yapılmaktadır. Online analizör sistemini PCS7 sistemine entegre ederek online olarak CaO, SiO2, Al2O3, Fe2O3, SO3, MgO, K2O, Na2O gibi değerlerin analizine göre farin oranlarını otomatik olarak değiştirecek Real Time Entegrasyon sağlanmıştır.

KHD firması ile birlikte soğutmada fan statik basıncı ve fırın besleme kapasitesine göre şerit (lane) hareket hızları otomatik hesaplayacak algoritmaları PCS7’de geliştirilmiştir. Ayrıca anlık besleme kapasitesine göre soğutma fanları akış ayarlarını optimize edecek ve PID Set değerlerini otomatik değiştirecek algoritmalar geliştirilmiştir. Bunu gibi fabrikalardaki alt yapıya göre birçok farklı proje geliştirilmektedir.

Sektör proseslerinde markanızın son dönemde gerçekleştirdiği örnek projeler nelerdir?
Son birkaç yılda devreye aldığımız; Dinçer (Vezirhan) Çimento Elektrik

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@