banner24

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

Otomatik tartı cihazlarında yeni dönem

Endüstri 4.0 devrimi ile günümüz tartım çözümlerinin sunduğu avantajlar, Esit Elektronik Satış ve Pazarlama Müdürü Çağrı Hekimoğlu’nun anlatımıyla...

Proses Çözümleri 04.05.2020, 10:48 06.05.2020, 13:52 Serkan KIRAÇ
194
Otomatik tartı cihazlarında yeni dönem

Endüstri 4.0 devrimi ile otomatik tartı cihazları da yeni dönemi yaşatıyor. Esit Elektronik’in otomatik tartım çözümleriyle sunduğu fark yaratan çözümler, yeni endüstri devrimi ile neler elde edilebileceği ve bu yeni çağa uygun tartım çözümlerinin seçiminde dikkat edilmesi gereken konuları Esit Elektronik Satış ve Pazarlama Müdürü Çağrı Hekimoğlu’nun anlatımıyla dergimize taşıdık.

Merkezi ve ilk fabrikası İstanbul Çekmeköy’de olan Esit Elektronik, kurulduğu 1980 yılından beri elektronik tartı ve otomasyon sektörünün lider kurumlarındandır.90’lı yıllarda Varupa standartlarında imal ettiği otomtik ve dinamik tartı aletleriyle ülkemizde ve bölgede otomasyona geçişin öncü firması olmuş ve ülkemizin en büyük kurumlarıyla ortak projeler geliştirmiştir. 2000’li yıllarda özellikle ihracatını artıran ve ürünlerinde standardizasyonu sağlayan firma, 2010 yılında Sakarya Hendek’te Avrupa’nın en büyük Taşıt kantarı fabrikasını faaliyete geçirmiştir. HalihazırdaEsit Elektronik, Türkiye’deki iki fabrikasında ürettiği ürünlerin yanısıra, imalat sanayinin farklı ihtiyaçlarına yönelik mühendislik ve yazılım çözümleri de geliştirmekte ve dünyanın 60 ülkesine ihracat gerçekleştirmektedir.

Firmamızın ürünleri arasında şunlar sayılabilir

  • Taşıt Kantarları
  • Endüstriyel Basküller
  • Torbalama Kantarları,
  • Dozaj ve Bant Kantarları,
  • Akış ve Silo Kantarları
  • Yük Hücreleri
  • Ağırlık İndikatörleri ve kontrolörleri
  • Ağırlık ve kuvvet ölçümüne yönelik çeşitli test ve üretim cihazları
  • Diğer aksesuar, kütle ve yazılımlar

OTOMATİK TARTI SİSTEMLERİNDE DÖNEM DEĞİŞİYOR, CİHAZLAR AKILLANIYOR
Geçtiğimiz yıllara kadar önceliğimiz otomasyona yönelik hassasiyeti yüksek, bakım maliyetleri düşük, kaliteli cihazlar üretmekti. Ne var ki değişen ihtiyaçlar özellikle son 5 senede cihazlarımızın otomasyon sistemleriyle kolay entegreolması, uzaktan erişilebilmesi ve sistemin arıza diagnostiğinin de yapılabilmesi gibi özellikleri de içermesi konularına itmiştir.Biz Esit olarak birçok diğer sektöre olduğu gibi otomatik tartım sistemlerine yönelik de sıra dışı ürünler üretmekten son derece memnunuz. Dünya’da Endüstri 4.0 kavramının artık herkesin dilinde olduğu malumunuzdur. Sensör ve cihaz üreticisi olarak biz, bu yeni trendden etkilenmekte ve aynı zamanda ülkemizde Endüstri 4.0’a kendi çapımızda yön vermekteyiz.

Yeni dönemim gereklilikleri arasında daha yüksek işlemci gücü en temel ihtiyaç olarak ortaya çıkıyor, bununla beraber sensör teknolojisindeki gelişmeler gerçekten olağanüstü seviyelere gelmiş durumda. Artık sensörler daha küçük, daha akıllı, bağlantı kabiliyetleri daha gelişmiş ve çok daha ucuz. Dolayısıyla teknolojiyi yakından takip eden makine üreticisi firmalar için daha akıllı makineler üretmek artık daha kolay.

Biz de Esit olarak otomatik tartı cihazlarımızı yeni ihtiyaçlara yönelik daha fazla teknik özellikle, bağlantı kabiliyetiyle ve geliştirilebilir platformla sunuyoruz. Bu yenilenen tasarımlarımız ürünlerimize Dünya’nın her yerinde kabul gören ve farklı ihtiyaç ve alışkanlıkları karşılayan bir yapı kazandırmış oluyor.

“ENDÜSTRİ 4.0, ASLINDA BİR ŞİRKETİN KENDİ BÜNYESİNDEKİ ENDÜSTRİYEL HABERLEŞME KADAR TEDARİKÇİLERİ İLE ARASINDAKİ İLETİŞİMİ DE KAPSAYAN BİR VİZYON”
Endüstride yazılımların geldiği nokta, tedarikten nihai müşteriye kadar olan tüm süreci kapsamak ve yönetmektir. Biz de Esit olarak satın alma tarafından, satış sonrası servislere kadar süreçlerimizi dışarıdan temin ettiğimiz bir yazılımla yönetiyor ve izliyoruz. Bir Esit ürününün üretimi ilk planlandığı andan itibaren tedarik için sipariş onayı geçiyor, cihaz üretilip müşteriye gittikten sonra da hem ürünün üretim süreçleri, hem de müşteriyle olan tüm tarihçe tutuluyor.

Sattığımız cihazların müşterilerin sistemine entegrasyonu ise o cihazların iletişim kabiliyetleriyle ilgili olup, asıl işi yapan tüm bu süreçleri kapsayan yazılım oluyor. Bu yazılım da yüzlerce binlerce satır ve tablodan oluşan operasyon sistemleridir. Bizim cihazımız sadece kendi işi ile ilgili olan dataları sisteme aktarıyor. Endüstri 4.0’da akıllı ve otomatik fabrikalara gidilmesini sağlayan şey, daha evvel insanların kullandığı ERP sistemlerinin artık makinalar tarafından da kullanılıyor hale gelmesi. 

OTOMATİK TARTI SİSTEMİ TERCİHİNDE ÖNEMLİ NOKTALAR
Globalleşen dünya endüstri pazarında artık her fiyat ve kalite aralığında cihaz bulmak mümkün, ne var ki cihaz tercih ederken asla ve asla kaliteden vazgeçmemek gerektiğini her seferinde tekrarlıyoruz. İmalatta karlılığın gitgide düştüğü rekabetçi bir dünyada üretimine %100 hakim olmak ve arıza, kötü hassasiyet, kullanıcı hatası, vb ile üretim kaybına müsaade etmemek gerekiyor ki imalatçı kurumlar sağlıklı bir karlılığa sahip olsun…

Biz Esit olarak tartı aleti üretici olduğumuzdan örneği de otomatik tartı aletleri üzerinden vermek istiyorum. Bir tartı aleti alırken özellikle hassas tartı yapan ve hassasiyetini uzun yıllar koruyacak, bilinen bir marka almanın doğru seçim olacağını düşünüyoruz. Bunu ayırd etmenin yollarından birisi alınacak cihazın Avrupa tip onay belgesinin olmasıdır. Genelde cihazda kullanılan yük hücresi, indikatör gibi parçalar zaten CE belgesi veya tip onay belgelidir, ancak, örneğin otomatik torbalama kantarı satın alınacaksa, torbalama kantarı cihazı için tip onay sertifikasyonunun sorgulanması gereklidir. Ülkemizde maalesef sadece indikatörün sertifikasının ibraz edilerek cihaz satışı yaygın bir uygulamadır. Biz Esit olarak ürettiğimiz tüm cihazların tip onay sertifikalarını müşterilerimize sunuyoruz.

Yine dikkat edilecek diğer bir konu arıza istatistiğidir. Sürekli arıza yapan cihazlar fayda yerine zarar verdiğinden kesinlikle tercih edilmemeli, cihazların hangi oranda arıza yaptığı, arızanın ne olduğunun nasıl anlaşıldığı ve çözümün süresi ve maliyeti sorgulanmalıdır. Arızanın giderilmesi için geçecek zaman da ayrı bir zarar teşkil ettiğinden, kolay tamir edilebilirlik tercih sebebi olmalıdır. Biz Esit olarak cihazlarımızın uzun yıllar arıza çıkarmaması için sıkı kalite kontrollerinden geçiriyoruz ve zorlayıcı koşullarda deniyoruz. Bağımsız bir bölüm olan kalite departmanımız onay vermeden hiçbir ürünü fabrikadan çıkartmıyor, arıza bulunduğunda kalıcı çözüm üretebiliyoruz.

Arıza takibi konusunda firmaların uygulamaya geçtikleri diğer bir yöntem ise çalışan parçalara konan ısı ve titreşim sensörleriyle bir sanal imalat hattı haritası yaratmak ve zaman içinde bu haritada ısı ve titreşimde meydana gelecek değişikliklere göre arızaları önceden tahmin etmektir. Böylece arıza daha olmadan değişim gösteren parçalar fabrikanın olağan duruş veya bakım zamanında değiştirilip veya tamir edilip bir sonraki duruşa kadar arıza olmasının önüne geçilmiş olunur.

Cihaz tercihinde diğer bir kriter ise cihazın mevcut otomasyon sistemine kolay entegre olması ve uzaktan erişilebilmesidir. Artık birçok cihaz, uzaktan erişimle, sanki cihazın yanındaymışsınız gibi işlem yapmaya olanak sağlamaktadır. Bununla beraber imalat süreçlerini, bu cihazlara uzaktan cep telefonu veya PC ile bağlanıp gözlemlemek de artık kolaylaşmıştır.

OTOMATİK TARTI SİSTEMİ TERCİHİNDE TEKNİK SERVİS HİZMETİNİN ÖNEMİ
Cihaz tercihinde şüphesiz en önemli hususlardan birisi de servis ve yedek parça bulunurluğudur. Ne kadar arıza yapmayacak dense de, her cihaz bir gün parçaya ve servise ihtiyaç duyacaktır ve bir parça için haftalarca beklemek sözkonusu olduğunda firmalar açısından çok büyük kayıplar oluşabilir. Servis teşkilatı gelişmiş, yedek parçası kolay bulunan cihazların tercih edilmesi, öngörülemeyen durumlarda güvende olmak için çok önemlidir. Bazı markaların aslında ikame edilebilecek parçalar kullanabilecek olmasına rağmen, bazı tasarım ve protokol farklarıyla yedek parça tedariğini sadece kendilerine bağladıkları ve başka hiçbir ikame ürünün kullanılamayacağı cihazlar ürettikleri malumumuzdur. Esit olarak kendimizi daima başta Türk Sanayisini destekçisi olarak görüyoruz ve bu doğrultuda Türkiye’deki en yaygın, etkin ve deneyimli servis ekibine sahibiz. İstanbul’daki merkezimiz dışında Ankara, İzmir ve Adana Bölge Müdürlüklerimiz vasıtasıyla 24 saat içinde Türkiye’nin her yerine, 48 saat içinde de yurtdışındaki müşterilerimize ulaşabiliyoruz. Yerli imalatçı olarak da en kaliteli yedek parça ve komponentleri, en uygun fiyata müşterilerimize sağlayabiliyoruz.

ÖZETLEMEK GEREKİR İSE,
Otomasyon sektörü gitgide daha da büyüyor ve özellikle akıllı cihazlar artıyor. Bununla beraber cihaz tercihinde cihazın asıl işindeki hassasiyet ve tekrarlanabilirlik performansı en önemli kriter olmaktan da asla çıkmıyor.

Türk Sanayisinin kaliteli ürünleri tercih etmekten vazgeçmemesini, bugün yapılacak doğru yatırımın onlarca yıl sonrasını bile çok etkileyeceğini tekrar hatırlatır, saygı ve sevgilerimi sunarım.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@