banner24

banner170

banner164

banner171

banner157

banner165

Petrokimya sektörüne özel SICK analizör çözümleri

SICK Proses Otomasyonu Analizörler Ürün Yöneticisi Özlem Yavuz Aydınlık, kaleme aldığı teknik makalesinde markanın petrokimya proseslerine özel analiz çözümlerinin detaylarını paylaştı.

Proses Çözümleri 19.12.2019, 14:03 20.12.2019, 16:12 SERKAN KIRAÇ
1209
Petrokimya sektörüne özel SICK analizör çözümleri

Türkiye ekonomisinde son derece önemli bir yere sahip olan petrol ve gaz kaynaklı ürünlere talep gün geçtikçe artıyor. Petrokimya sektörü nafta ve LPG gibi petrol ve benzeri  kimyasalların nihai ürünün oluşumuna kadar yürütülen tüm proses süreçleriyle oldukça karmaşık bir yapıyla oluşmaktadır. Söz konusu proseslerin her birinde değişik bir kimyasal tepkime gerçekleşmekte ve ortaya çıkan ürünler bir sonraki proses için girdiyi oluşturmaktadır. Bu yüzden her kimyasal proses sürecinde verimli bir tepkime gerçekleştirebilmek tüm sistemin verimliliğinin sağlanması anlamına geliyor. Sürekli ölçüm yapan SICK gaz analizörleri kimya proseslerinde hızlı ve güvenilir netice alınmasını, bu sonuca göre de tepkimelere etkide bulunulmasını sağlıyor. Hem in-situ hem de sıcak ve soğuk ekstraktif teknolojileri üreten marka olan SICK aynı zamanda tek analizör üreticisi ünvanına sahiptir.   

INERTİZASYON UYGULAMALARI
Eğer proseste havayla buluşma anında patlama riski mevcutsa azotla inertizasyon gerçekleştirilir. Buradaki amaç riski meydana getirecek oksijen ile azotun yerinin değiştirilerek riskin ortadan kaldırılmasıdır. Bu aşamada oksijen konsantrasyonu izlenir ve temel uygulamaya nihai ürün tankları örnek alınabilir.

SICK benzer uygulamalara özel kompakt ve ideal çözüm olarak TRANSIC100 lazer oksijen analizörünü sunuyor. TDL teknolojisinden faydalanan bu analizörle oksijen konsantrasyonu 0 ile yüzde 100’e kadar ölçülüp analizör hem in-situ hem de ekstraktif olarak kullanılabiliyor.

KLOR ALKALİ - VCM PROSESİ İÇİN EN UYGUN ANALİZ TEKNOLOJİSİ
Tuzun elektrolizi ile klor ve sudkostik elde edilen klor alkali prosesi ardından üretilen ürünler VCM prosesinde vinil klorür eldesinde kullanılıyor. Günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız PVC bu tepkime dizisi neticesinde üretilebiliyor.

Membran, elektroniz hücresinde istenmeyen hidrojenin difüzyonundan olumsuz etkilenebilmektedir. Bu yüzden sürekli ölçüm yapılıp belirli bir seviyenin korunması istenir. Özellikle de ıslak klor prosesinde thermal conductivity (TCD) korozyon riski ve istenen hasasiyetin sağlanamaması sebeplerinden dolayı uygulama için tercih edilmemektedir.  

Söz konusu proseste hidrojen ve HCI, NDIR prensibiyle ölçüm gerçekleştiren ve numuneyi soğutmaya ihtiyaç duymadan direkt olarak ölçüm gerçekleştirebilen sıcak MCS300P analizörü ile ölçülmektedir. Aynı zamanda neminin alınması avantajı ile EDC’de bulunan H2O’yu da aynı analizörle ölçebiliyoruz. Reaktör kolonda bu sayede korozyon riski önlenebiliyor, tıkanıklık sorunu ortadan kalkıyor ve tepkime çevriminin hızı ile verimliliği artırılabiliyor.

ETİLEN PROSESİ İÇİN EN UYGUN ANALİZ TEKNOLOJİSİ
Başlangıç maddesi iki karbonlu alkan olan etandan etilen eldesine kadar tüm gerçekleşen proseslerde kesintisiz süren gaz analizi ile daha verimli üretim sağlanabilir.

LPG buhar parçalanarak Nafta bileşiklerine ayrılıp bu esnada da parçalama fırınında karbondioksit (CO2) giderimi gerçekleştirilir. Ortamdaki karbondioksit’in gideriminin izlenmesi soğuk ekstraktif gaz analizörü SICK GMS820 ile gerçekleştirilebilmektedir. C2 fraksiyonunun sıyrılması prosesi sürecinde etilen ve etan muhtevası sırasıyla GMS820 analizörü ve MCS300P sıcak ekstraktif analizörü ile ölçülüp prosesin kontrolü mümkün hale gelir. Bitmiş ürün olan etilen polimer, alçak ve yüksek yoğunluklu polietilen eldesinde propilen ve kauçuk eldesi benzeri pek çok alanda kullanılabilmektedir.

POLİMER TOZLARININ ÖLÇÜMÜ
Polimer tozlarının tutulması için kullanılan torbalı filtrelerdeki kaçakların kontrolü amacıyla toz analizörleri kullanılır. Hem transmisyon hem de saçılan ışık prensibiyle ölçüm yapan SICK, toz analizörlerinin pazardaki en eski üreticisi olarak tanınmaktadır. Bu analizörler ve uygulamaları hakkındaki marka ciddi bir tecrübe ve bilgi birikimine sahiptir.

BACADA EMİSYONLARIN ÖLÇÜMÜ VE RAPORLANMASI
SICK, bacagazındaki gaz ve toz emisyonlarının ölçümü, debi ölçümü içinse geniş ürün gamından proses şartlarına göre en uyumlu sistemi seçmektedir.Bu amaçla sistemler içinden seçilenler Türkiye’de uygulanan Avrupa standartları EN 15267-3 ve EN 14181’e göre onaylı sertifikalara sahiptir. Sıcak veya soğuk ekstraktif gaz analizörleri yerinde ölçüm yapan (in-situ) gaz analizörleri, optik toz ölçüm sistemleri ve ultrasonik debimetreler emisyon ölçüm sistemlerini oluşturuyor.  Ölçümü yapılacak gazın özelliği, sıcaklık ve basınç değerleri ile bakım gereksinimi göz önüne alınarak bu teknolojiler arasından ihtiyaç duyulan çözümün doğru seçimi yapılıp SICK’in mühendislik tecrübesi ile en uygun ölçüm sistemi buluşturulmaktadır.

Sera gazı olan CO2’nin ilgili yönetmeliklerde belirlenen düşük belirsizliklerde ölçümü ve raporlanması amacıyla yerinde ölçüm (in-situ) gaz analizörü GM35 ve ultrasonik ölçüm yapan debimetre Flowsic100’den oluşan sera gazı ölçüm sistemi tercih edilmektedir.

Karbondioksitin konsantrasyonu bacadan direkt temasla ölçüm yapılarak numune alma hattı, numunenin taşınması aşaması gibi aşamalardan oluşabilecek belirsizlikleri ortadan kaldırmaktadır. Sera gazının kütlesel şekilde raporlanması için ise hassasiyeti artırmak amacıyla seçilen iki adet ultrasonik debimetreyle sistem oluşturulmaktadır. Söz konusu çözüm ile karmaşık hesaplama yöntemine göre çok daha kolay ve pratik ölçüm şekli olan direkt ölçüm yöntemiyle sera gazı raporlanabilmektedir.  

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@