banner143

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Rafinerilere yüksek kaliteli otomasyon ve kontrol ürünleri sağlıyor

Rafinerilerdeki tüm üniteler için ürün tedariki sağlayabildiklerini vurgulayan Delta Vana ve Otomasyon Satış Yöneticisi Uğur Kesgin, distribütörlüğünü yürüttükleri Honeywell, Flowserve, Farris, Levelstate ve Groth gibi dünyanın önde gelen ve petrol – doğalgaz sektöründe rüştünü ispatlamış markaların ürünleriyle çözüm sağladıklarını hatırlatıyor.

Proses Çözümleri 07.09.2022, 13:46 07.09.2022, 13:12 Serkan KIRAÇ
751
Rafinerilere yüksek kaliteli otomasyon ve kontrol ürünleri sağlıyor

Güncel olarak bakım, yeni yatırım, kapasite artırımı gibi amaçlarla planlı duruşlar yapılan rafineriler için ürün tedariki sağlamayı sürdürdüklerini ifade eden Uğur Kesgin ile petrol ve türevi üretim gerçekleştirilen bu sahalara özel ürün ve çözüm gurupları üzerine kapsamlı bir söyleşi gerçekleştirdik.

Sektörden son dönemde gelen ölçü - kontrol çözüm talepleri nelerdir? Sektörün gündemindeki teknolojileri sizlerden öğrenebilir miyiz?
Bilindiği gibi rafineriler; petrol endüstrisinde ham petrolün arıtılarak çeşitli işlemlerden geçmesi sonucu benzin, motorin, LPG, kerosen, nafta, fuel oil gibi en bilinen ürünlere dönüştürüldüğü endüstriyel bir işleme tesisidir.

Bu tesisler kompleks yapılara sahip olup, çeşitli işletmelerden oluşmaktadır. Her bir işletmenin kendine ait bakım ve yeni yatırım - kapasite artırım planı olduğu gibi bazen birbirini etkileyen ünitelerde aynı anda gerçekleşen bakım ve planlı duruşlar yapılmaktadır. Güncel olarak rafinerilerdeki planlı duruşlara ürün tedariki sağlamaya devam etmekteyiz. Son dönemde PSA (Pressure Swing Adsorption) ve FCC (Fluid Catalytic Cracking) ünitelerinde kullanılan özel ürünlerimiz ile çözümler sunmuş olduk.

Sektörün gündemdeki teknolojileri ile ilgili özellikle Karbon Ayak İzini azaltmaya yönelik çeşitli çalışmaların devam etmekte olduğunu söyleyebilirim. Bu tür gelişmeler tüm insanlığı olumlu yönde etkileyeceği için aslında çok değerli. Dolayısıyla işletmelerin bu hedefe ulaşabilmesi için aynı vizyona sahip firmalardan çevre dostu ürünleri tedarik etmesi bu anlamda çok önemli.

Petrol ve doğalgaz sektöründe hangi alanlarda çözüm ve ürünlerinizle yer alıyorsunuz? Bu proseslere özel ürün gruplarınızı kısaca tanıyabilir miyiz?
Distribütörlüklerini yürüttüğümüz Honeywell, Flowserve, Farris, Levelstate ve Groth’un yüksek kalitedeki ürünleriyle rafinerilerde tüm üniteler için ürün tedariki sağlayabiliyoruz.

On-off ve kontrol vanaları, emniyet ventilleri, saha enstrümanları, tank üstü ekipmanlar, patlama diskleri, pnömatik ve elektrikli aktuatörler, pozisyonerler gibi; bunun yanında tamamen özel ürünler olan ve ilgili proseste bir sonraki duruşa kadar kesintisiz çalışma garantili, proses için hayati öneme sahip izolasyon vanaları gibi ürünlerin tedariki ile müşterilerimize hizmet veriyoruz.

Rakip ürünlere kıyasla Honeywell’in konfigüratör cihazı Versatilis ile mobilite ve back-up özelliği ile petrol ve doğalgaz sektöründeki müşterilerimize önemli çözümler sunuyoruz. Çözümlerimizi açmak gerekirse mobilite ile hem bilgisayar hem de tablet üzerinden konfigürasyon işleminin yönetilmesi, back-up özelliği ile yedeklemenin diğer cihazlara taşınabilmesi öne çıkan avantajlarındandır. Ayrıca belirtmeden geçmeyelim sadece Honeywell ürünlerinde değil HART özelliğine sahip birçok marka ve üründe de Versatilis tercih edilebilir.

Bu tesisler için sunulan markanız çözümlerinin teknik detaylarını öğrenebilir miyiz?
İlgili çözümlerimiz içerisindeki en spesifik özellikte olan ürünlerimizin üreticisi olan markamız hakkında bilgilendirme yapacak olursak; IMI Remosa/ IMI Z&J gibi dünya markası üreticimiz ile Diverter Valves (Yönlendirme Valfleri), Slide Valves (Bıçaklı Vanalar), Expander Butterfly Valves (Genişletici Kelebek Vanalar) gibi ürünlerimiz ile kalıcı çözümler sağlamaktayız.


Örneğin Slide Vanalar; reaktöre katalizör akışını kontrol etmek için tasarlanmıştır. Acil bir durumda bu tip vanalar katalizör akışını durdurabilmektedir. Soğutmalı katalizör slayt vanaları ve sirkülasyonlu katalizör sürgülü supaplar, rejeneratörün yukarı akış ve aşağı akış bölümleri arasındaki akışı kontrol etmeyi sağlar. Baca gazı çift diskli slide vanası, CO kazanına giden baca gazı akışını ve rejeneratörün çalışma basıncını düzenler.

İki diski bulunan Baca Gazı tipi hariç hepsinde sadece bir disk vardır. Tek diskli vanalar yoğun sıvılar için kullanılırken, çift diskli olanlar gazlı ortamlar için kullanılır.

Slide vanalar soğuk veya sıcak duvar konfigürasyonunda tasarlanabilir. Sıcak duvar vanaları için gövde, altıgen kafes üzerinde aşınmaya dirençli bir kaplama içerir. Soğuk duvar vanalarının karbon çelik gövdesi refrakter malzeme ile kaplanmıştır ve bu sayede 950° C'ye kadar olan sıcaklıklarda çalışabilirler.

Slide vana tipine bakılmaksızın, disk üst ve ön yüzeylerinin tamamı üzerine tek parça halinde ve alt yüzeyinin yüzde 50'sinden fazlası aşınmaya dirençli malzeme ile üretilmiştir. Diskin kılavuzlar ile temas ettiği yanları ve alt kısmı, kobalt bazlı materyal ile sertleştirilmiştir.

IMI Remosa, altı köşeli kafesten bağlayıcı çubuklar kullanarak ayrılmış köşe uçları takarak, aşınmaya dirençli kaplamanın kenarlara tutturulması için özel bir prosedür geliştirdi.

Stemler, soğuk duvar vanaları için SA 182 Tp 304H malzemeden ve sıcak duvar harcanmış katalizör sürgülü vanalar için SA 182 F11 malzemeden yapılmıştır.

Örnek projelerinizi tanıyabilir miyiz?

 

Rafineri için önem arz eden PSA (Pressure Swing Adsorption) ünitesinde ilgili lisansör firma tarafından onaylı ürünümüz olan Flowserve marka Mark One kontrol vanamızın yedekleme çalışmaları tamamlandı. Teknik ekibimiz ile birlikte sahada ürünlerin yedek parça değişimleri yapılarak bakıma alınıp akabinde devreye alma işlemleri gerçekleştirilecektir.

Bu proje ve çözümler ile tesislere ne tür avantajlar sağlanmış oldu?
Tesise sağladığımız avantajdan bahsetmeden önce PSA ünitesi hakkında kısaca bir bilgilendirme yaparsak ürünün önemini daha iyi anlamış olacağımızı düşünüyorum. Rafinerilerin temiz yakıtlar üretmeleri için devam eden ihtiyaç, daha fazla hidrojenleme ve hidroparçalama gerektirmektedir. Bu yüzden hidrojen modern rafinerilerin çalışması için önemli bir bileşendir.

Katalitik reform birimi, rafinerideki hidrojen için birincil çıkış gazı kaynağını sağlar. Hidro-işleyicilerden, hidrokrakerlerden ve izomerizasyon ünitelerinden çıkan gazlar, uygun ikincil kaynakları temsil eder. Hidrojen ister yan ürün olarak üretilsin ister doğrudan üretilsin, geri kazanılabilir ve sonraki işlemlerde kullanılmak üzere saflaştırılabilir.

Gaz karışımları arasında hidrojeni ayırmak için farklı arıtma yöntemleri kullanılmaktadır. Bunların en başında Basınç Salınımlı Emilim (PSA: Pressure Swing Adsorption) yöntemi gelmektedir.

Prosesin öncelikle emniyeti çok önemlidir. Daha sonra ise, ilgili ünitenin duruş yapma gibi bir toleransı olmadığı için kesintisiz çalışması olmazsa olmazdır. Dolayısıyla burada çalışacak ürünlerin yüksek emniyetli ve kesintisiz çalışma kabiliyetine sahip olması önem arz eder.

Biz de burada müşterimize, ilgili lisansör firma tarafından onaylı üst düzey güvenlikli ve verimli çalışan Flowserve Mark One kontrol vanası modelimiz ile destek oluyoruz.

Bu sahalar için siber güvenlik veya kontrol – izleme konusunda ne tür çözümler sunuyor? Yazılım ve sistem çözümlerinize de örnek verebileceğiniz projeler nelerdir?
Tank terminalleri ve depolama tarafında önerdiğimiz DCS sistemlerimizin kendi iç yapısında siber güvenlik sistemi, standart olarak bulunuyor. Ürün portföyümüzde yer alan Honeywell Versatilis, Honeywell SMX ve Flowserve Valvesight ile de spesifik olarak endüstri 4.0’a uygun, kestirimci, uzaktan kontrol sağlayabilen, ileri teknolojiye dayalı çözümler sunuyoruz.

Takibini yaptığınız, gündeminize aldığınız petrol ve doğalgaz tesisi projeleri nelerdir?
2023-2024 döneminde yeni bir rafineri duruşu olacak. Bu duruş için şimdiden halihazırda kullanılan ürünlerimiz için yedekleme çalışmaları ve yeni ürün tedariki konularında ön hazırlıklarımızı yapmaktayız.

2022 yılında odaklandığınız alanlar ve prosesler nelerdir?
Bu yılın başında, global EPC firmalarıyla iş birliği yaparak ülkemizde yatırımı devam eden büyük ölçekli gaz ve kimya projelerinin içinde olmayı hedeflemiştik. Bu hedefi takip ediyoruz. Rafineri ve petrokimya da 2022’de ivme yükselttiğimiz sektörler arasında yer alıyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@