banner24

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

Santralde sürdürülebilir güç üretimi için yönetim ona emanet

Müşteri odaklı çözüm dizayn eden ABB Enerji Endüstrileri Bölümü’nün sektöre sağladığı ABB 800xA DCS’i, Yatağan Termik Santrali’nin kesintisiz enerji üretimi için kontrolü ele alıyor. Santralde gerçekleştirilecek projenin kapsamı için ABB Enerji Endüstrileri Bölüm Yöneticisi Barış Ünver ile detaylı bir röportaj gerçekleştirdik.

Proses Çözümleri 01.04.2021, 15:09 Serkan KIRAÇ
503
Santralde sürdürülebilir güç üretimi için yönetim ona emanet

Enerji sektörünün kontrol sistemleri (DCS), enstrümantasyon, elektrifikasyon, generatör ikaz sistemleri, siber güvenlik ve satış sonrası 7 gün 24 saat servis hizmeti gibi güncel taleplerine yönelik müşteri odaklı marka çözümlerinin detaylarını Barış Ünver ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide konuşma fırsatı bulduk.

Enerji Sektörü Barış Bey, ABB’nin Enerji Endüstrileri bölümünün Enerji Üretim Santralleri için çözümleri ve benzer projeleri neler oldu?
ABB Enerji Endüstrileri bölümü, müşteri odaklı çözümler üretmektedir. Tesis edilecek çözüm, müşterilerimizin problemlerini çözecek, talep ve beklentilerini karşılamakla kalmayıp katma değer sağlayacak ve günümüz rekabet koşullarında müşterilerimize rekabet avantajı yaratacak şekilde müşteri özelinde tasarlanır.

Müşterilerimize kontrol sistemleri (DCS), enstrümantasyon, elektrifikasyon, generatör ikaz sistemleri, dijital çözümler    (optimizasyon, siber güvenlik)  özelinde çözümler üretmekte ve güçlü lokal servis organizasyonumuzla tesis edilen çözümü uzun vadede sürdürülebilir hale getirmekteyiz. CENAL Elektrik Üretim A.Ş, Eren Enerji santrallerini benzer projeler olarak sıralayabiliriz.

Yatağan Termik Santrali ekibi ile ABB ekibi arasında proje sürecinde nasıl bir sinerji oluştu? Gelen talep neydi ek olarak ABB ne tür ek çözümler ve iyileştirmeler gerçekleştirdi?
Proje; kontrol sistemi, elektrik, enstrüman, aktüatörler ve çeşitli akış elemanlarını kapsayan ve teklif aşamasında dahi detaylı mühendislik çalışması gerektiren büyük bir kapsamdan oluşmaktadır. Teklif süresince şartname detaylı şekilde analiz edilerek, ABB ekibinin liderliğinde her alanın uzman teknik ekibi ile saha ziyaretleri yapılmıştır. Müşteri ile düzenlene toplantılar sonucu aldığımız aksiyonlar ve saha analizleri müşteri ile paylaşılarak karşılıklı güven esasına dayalı, şeffaf, katma değer yaratma odağında süreç izlenmiştir.

Uygulanan ABB 800xA DCS çözümünün kontrol yetenekleri nelerdir?
800xA DCS sistemi server/client mimaride olup müşteri ihtiyaçlarına göre kolayca ölçeklenebilmektedir. Yatağan Termik özelinde ise Multi Redundant Server mimari kullanılacaktır. Bu yapı ile birlikte emre amadelik değerine oldukça fayda sağlanacaktır. Uygulanan çözümde aşağıdaki yedeklilik imkanı sağlanmaktadır.

  • Multi Server Redundancy
  • Network Redundancy
  • Controller Redundancy
  • Communication Redundancy
  • Archive Redundancy
  • Power Redundancy

Ayrıca uygulanan çözümde BMS(Boiler Management System), BPS(Boiler Protection System), TCS(Turbine Control System), TPS(Turbine Protection System),Performans Monitoring System ve yardımcı tüm alt sistemler 800xA DCS sistemi altında toplanarak kontrol edilecektir. ESD sistemlerinden olan BMS, BPS,TPS için 800xA da SIL3 Redundant (2oo4) kontrolörler kullanılmıştır. 800xA DCS sistemi endüstriyel dünyada sıklıkla kullanılan Profibus, Profinet, ModbusTCP, IEC61850 gibi protokollere olan desteği sayesinde tüm yardımcı alt sistemler ile kolayca haberleşerek verileri tek çatı altında toplamayı kolaylaştırmıştır. Tüm sistemlerin tek çatı altında toplanması mühendislik, operasyon ve bakım kolaylığı sağlayacaktır.

Enerji sektörü için büyük öneme sahip siber güvenlik konusunda, neler sunuyor bu sistem?
ABB 800xA DCS sistemi siber güvenlik ile ilgili ISO27001 ve IEC62443 standartlarını desteklemektedir. Yatağan özelinde ise farklı üreticilerin firewall donanım yapısı kullanılarak DMZ bölgesi oluşturulacaktır. Buradan güvenlik güncellemeleri, antivirüs koruması, cihaz koruması, güvenli dosya transferi, yedekleme ve kurtarma çözümleri, Cyber Security Workplace çözümü uygulanarak siber güvenli bir yapı kurulacaktır. ABB ayrıca RAP (Remote Access Platform) çözümü ile müşteriye 7/24 güvenli uzak destek imkanı sağlayabilecektir

Devreye alma aşaması sonrası bakım, teknik servis ve yedek parça konusunda ne tür hizmetler vermeyi planlıyorsunuz?
Devreye alma sonrasında 3 senelik bakım anlaşmamızla müşterimize hızlı destekler vererek tesisinin sorunsuz çalışmasına yardımcı olmak istiyoruz. Bu bakım anlaşması ile müşterimiz hem “cost saving” yapmış olacak hem de sistemlerini güncel tutarak beklenmedik oluşabilecek olayları en aza indirecektir. Bakım anlaşmamız ile birlikte müşterimiz, 7/24 telefon desteği, sınırsız ürün bilgisi desteği, hızlı acil geri dönüş, System 800xA’nın en güncel versiyonlara yükseltilmesi, yıllık benchmark ve fingerprint raporları ile sistemin performansının takip edilmesi, cyber security fingerprint ile siber güvenlik raporları, sistemine uygun yedek malzeme önerilmesi, acil durumlarda belirlenen sürede sahada hizmet konularında destek alabilecektir.

Çözüm başka hangi sektörlerde öncelikle tercih ediliyor?
ABB 800xA DCS sistemi enerji haricinde birçok sektörde müşteri ihtiyaçlarına tam olarak cevap verebilir ve ölçeklenebilir olmasından dolayı tercih ediliyor. Bu sektörlerin başlıcaları petrol&doğalgaz (rafineriler, boru hatları, yeraltı/sualtı gaz depolama tesisleri, pompa istasyonları, petrokimya tesisleri vb), kimya, maden, demir-çelik, çimento, gıda… gibi otomasyon uygulanabilen tüm sektörlerdeki endüstriyel tesislerde tercih edilmektedir.

Günümüzde en çok talep edilen dijital dönüşüm ve sanal fabrika çözümleri konusunda markanızın çözümleri nelerdir?
ABB müşterilerinin dijital dönüşümü için Level 0 dan Level 4 e kadar tüm alanlarda çözüm üretmektedir. Dijital dönüşüm için verilerin çeşitli seviyelerden alınıp siber güvenli bir yapı ile uzaktan izlenebilir, yönetilebilir, analiz yapılabilir yapıya dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu anlamda müşterilerimize sunduğumuz ABB Dijital çözümlerin bazıları aşağıdaki gibidir;

  • Control Systems (800xA DCS, Freelance DCS, S+ DCS, PLC)
  • Cyber Security
  • Asset Performance Management
  • Energy Management
  • MES / MOM
  • Safety Management
  • Alarm Management
  • Simulation Framework
  • Genix Industrial Analiytics and AI Suite
  • Performance Optimization 

ABB olarak önümüzdeki dönem ajandanızda ne tür projeler yer alıyor?
Özellikle enerji ve petrol/doğalgaz sektörlerindeki majör yatırımlar (yeni tesis ya da rehabilitasyon projeleri) ABB olarak odağımızda olan ve müşterilerimize verimlilik, güvenilirlik, emre-amadelik yönünden önemli katkı sağlayabileceğimiz projeler ajandamızda yer almaktadır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@