banner24

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

Tertemiz bir çalışma yöntemi

VEGAPULS C 11 arıtma tesislerinden gelen artık madde konteynerlerinde güvenilir görüntüleme sağlıyor.

Proses Çözümleri 28.02.2022, 12:42 Serkan KIRAÇ
91
Tertemiz bir çalışma yöntemi

Arıtma tesislerinden gelen artık maddeler, entegre vidalı konveyörleri olan konteynerler sayesinde güvenli, temiz ve az kokulu bir şekilde bertaraf ediliyor. VEGA’nın kompakt radar sensörleri, seviyeyi izleyerek konteynerlerin zamanında değiştirilmesini sağlıyor.

Atık suyun arıtılmasında, doğal olarak gözler son ürüne, yani arıtılmış suya çevrilir. Ama aslında arıtılmış suyu elde etmek için çok sayıda işlem gereklidir. Bu işlemler sırasında bertaraf edilmesi gereken birçok artık madde oluşur. Örneğin, ızgaraların topladığı maddeler, çamur ve kum ne yapılmalıdır?

Bu konuda en iyi ve en temiz çözümü, merkezi Groot-Ammers’da bulunan Dutch Spiral şirketi sunmaktadır. Hollandalı bir aile şirketi olan Dutch Spiral’in ana ürünü şaftsız vidalı konveyörlerdir. Dutch Spiral, Huber şirketi ile yaptığı işbirliği ile atık su artımından geri kalan artık maddeler olan kum ve çamur için sofistike bir çözüm sunmaktadır. Bu çözüm, Hollanda’daki arıtma tesislerinin hemen hemen hepsinde kullanılmakta. Söz konusu çözüm, entegre bir vidalı konveyörü olan, otomatikman doldurulan konteynerler. Hollanda’da halihazırda 230’dan fazla bu tür konteyner kullanılmaktadır. Prefabrik kompakt çözümlerin de mevcut olmasına rağmen, bu konteynerler bulundukları yerde her türlü duruma uyarlanabilmektedir.

OTOMATIK DOLUM
Otomatik doldurulan bu konteynerlerde ızgaralarda toplanan maddeler, çamur ve kum işlenmektedir. STC su tahliye konteyneri özel olarak sudan arındırılmış çamurun taşınması için geliştirilmiştir. Konteynerin geliştirilmesi sırasında pis koku oluşumunun önlenmesine dikkat edilmiştir. Konteynerin 30 metreküpe kadar olan farklı boyları mevcuttur. Dutch Spiral’in özel olarak tasarladığı “screening container RGC” ise, ızgaraların topladığı maddelerin taşınması için geliştirilmiştir.

Bu iki sistemin sunduğu avantajlar şunlardır: Her iki konteynerin doldurulması da otonom bir şekilde yapılır, doldurma ve taşınma işlemlerine uzaktan kumanda edilebilir. Konteynerin konumlandırılması rampalar konularak sağlanır. Konteyner, bir oluk veya vidalı konveyör yardımıyla doldurulur. Konveyörün sonunda ve dolayısıyla konteynerin girişinde, gazlı yayla çalışan bir kapatma vanası bulunmaktadır. Kapatma vanası, konteynerin konumunu ve sürgünün açık konumunu algılayan bir yakınlık anahtarı ile donatılmıştır. Konteyner girişinin altında, bir konik dişli tarafından tahrik edilen Dutch Spiral şaftsız vidalı konveyörü bulunur.

EMNIYETLI STOP
Konteynerin dolum derecesi bir seviye ölçümü ile izlenir. Bu noktada, devreye VEGA sensörleri girer ve %75 doluluk oranında bir bildirim gönderir. Bu şekilde konteynerin değiştirilmesi için yeterince zaman planlanması mümkün olur.

Dutch Spiral Ticari Müdürü Aart-Jan Brussee, “VEGA ile 16 yıldan beri birlikte çalışıyoruz. Ultrasonik ölçüm prensibi temelinde ölçümler yapan sensör VEGASON ile olumlu deneyimlerimiz oldu,” diyor. Geçen yıl kompakt radar sensör piyasaya çıktığında şirket bunu büyük bir ilgi ile karşıladı. “VEGAPULS serisinin piyasaya çıkmasıyla radar teknolojisi de sistemlerimiz için ekonomik hale geldi ve müşterilerimize aynı parayla çok daha iyi ve daha güvenilir bir çözüm sunmamız mümkün oldu. Bu açıdan yeni sensörlere geçmemiz bizim için zor bir karar olmadı.”

AKILLI RADAR ÇÖZÜMLERI
2020’nin başında radar seviye sensörlerinin yeni kompakt serisi piyasaya çıktı. Sensörün kalbini, VEGA’nın seviye ölçümlerinin çok özel talepleri için optimize ederek yeni geliştirdiği radar mikroçip oluşturmaktadır. Mikroçipin küçük yapısı, artık çok daha küçük ebatlı sensörler üretmeyi mümkün kılıyor. Fiyatları uygun olan sensörler, hemen bütün uygulamalarda artık ultrasonik algılayıcı sensörlerin yerine geçebiliyor. VEGAPULS C 11, C 21 ve C 22 Serileri, sabit bir kablo bağlantısına ve IP66/IP68 koruma sınıfına sahip.

Sıcaklık dalgalanmalarından, gazlardan, vakum veya basınçlardan etkilenmeyişinin yanısıra radar sensör kirlere karşı da hassasiyet göstermez. Bunların hepsi, ultrasonik seviye ölçüm cihazlarında sık sık arızaya neden olan faktörler ve Aart-Jan Brussee bunları çok iyi biliyor: “Temassız ölçüm, uygulamamız için ideal bir çözüm. Sensörün üzerinde oluşan yapışmaların ölçümün kesinliğini etkilemesi aslında çok doğal. Bu yapışma ve birikintilere ayrıca kondensat, hidrojen sülfür ve ızgaralarda toplanan maddelerin oluşturduğu mekanik yük de ekleniyor. Tüm bu faktörler, radar teknolojisini öne çıkarıyor.”

Sürekli seviye ölçümünün gerekliliği ayrıca prosesin 7/24 devam etmesi nedeniyle de kaçınılmaz. Öte yandan arıtılmış sudan gelen maddeler çok çeşitli kalıntılardan oluştuğundan, atık su akışının bileşimi sürekli aynı kalmıyor. Bu nedenle, yapılan seviye ölçümünden alınan sonucun kesin olması çok önemli, çünkü bu güvenilir sonuca göre konteynerin ne zaman boşaltılacağına karar verilmesi gerek. Yeni VEGAPULS Serisi sensörleri konteynerlerde kullanılmaya son derece elverişli, çünkü sensörler 80 GHz teknolojisi ile ölçüm yapıyor ve bu sayede mükemmel bir sinyal odaklanma kabiliyetine sahipler. Radar huzmesini ölçümü yapılacak malzemeye neredeyse milimi milimine yönlendirmek mümkün. Bu şekilde, mevcut donanımlar veya birikinti ve yapışmalar söz konusu olsa da, duvarlarda hatalı sinyaller oluşmuyor. Ultrasonik sensörlerde olduğunun tersine, parazit hariçleyici bir sisteme gerek kalmıyor. Ayrıca tüm diğer ölçüm yöntemleri ile karşılaştırıldığında, ölçüm sinyallerini hatalı sinyallerden çok daha kolay ve kesin bir şekilde ayırmak mümkün olmaktadır.

Konteynerlerde şimdi tamamen kapsüllenmiş VEGAPULS C 11 kullanılmakta. Sensör konteynere üst tarafından monte edilerek, konteynerin tüm hacmine –üst kenarına kadar– hakim olması sağlandı. İşletmecinin bu şekilde alışılmadık bir durumda hızla tepki vermesi mümkün. Yeni kompakt sensörler ölçümü blokaj mesafesi olmadığından konteynerin üst kenarına kadar yapabildiğinden, bu şekilde konteyner hacminin tamamı kullanılabilmekte. Emniyet amacıyla bir de yakınlık şalteri monte edildi, bu şalter konteynerin tamamen dolduğunu bildiriyor.

UZAKTAN EMNIYETLI GÖRÜŞ
Yeni kompakt VEGAPULS Serisi, yalnızca bu konteyner çözümüne değil, atık su branşında çok farklı kullanımlar için uygun. Yeni sensör serisi, ultrasonik sensörlere sadece uygun fiyatı ile değil, aynı zamanda yüksek güvenilirliği ve uzun çalışma ömrü ile de gerçek bir alternatif oluşturuyor. Aart-Jan Brussee, sensörün Bluetooth üzerinden kablosuz olarak, VEGA Tools uygulaması ile akıllı telefon veya tablet ile bulunduğu yerde kolayca ayarlanabilmesinden çok memnun. Parametreleme, görüntüleme ve tanı koyma işlemleri bu şekilde rahatça uzaktan yapılabiliyor. Genellikle sert ortam koşullarında ve güç erişilir yerlerde bulunan sensörlere bu şekilde erişim hayatı kolaylaştıran şeylerden biri. Aart-Jan Brussee sözlerini, “VEGA’nın sahadaki günlük uygulama koşullarını sürekli göz önünde bulundurduğunu bu bağlamda farkediyoruz. Bu yöntem bizim DNA’mızla örtüşüyor. Ortak çalışma temelimizin, sağlam temellere dayanan bilgi birikimi ve uzmanlık olduğunu görüyoruz. Bu kriterler VEGA’nın diğer üreticilerden farkını ortaya koyuyor: VEGA, daima “yalnızca destek”ten daha fazlasını sunuyor, VEGA çalışanları yaptıkları işi iyi bilen uzmanlar,” diyerek bitiriyor. Eski konteynerlerde şimdilik ultrasonik sensörler kullanılmaya devam ediyor, ancak gelecekte yalnızca kompakt radar serisi VEGAPULS C 11 kullanılacak.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@