banner24

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

Üstün özellikleri ile sektörde hassas ve güvenilir kontrol sağlıyor

SCHIEBEL Petrol ve Doğalgaz sektöründe yoğunlukla tercih edilen kullanıcı dostu menüye, enerji kesintisinde dahi açma veya kapama hareketine imkan veren CM Serisi Aktüatörler ile güvenilir ve hassas bir akışkan kontrolü deneyimi sunuyor.

Proses Çözümleri 01.03.2022, 07:45 01.03.2022, 16:13 Serkan KIRAÇ
149
Üstün özellikleri ile sektörde hassas ve güvenilir kontrol sağlıyor

4 ana ürün grubu ile odaklandığı sektörlerde uzun ömürlü ve kullanıcı dostu akışkan kontrol çözümleri sağlayan SCHIEBEL’in ürün gruplarının öne çıkan avantajlarını SCHIEBEL Türkiye Ülke Müdürü Afşin Erkal ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide konuşma fırsatı bulduk.

Öncelikle Schiebel’in Türkiye’deki faaliyetleri ve odaklandığı sektörleri tanıyabilir miyiz?
SCHIEBEL olarak; öncelikle Oil&Gas sektörü dediğimiz akaryakıt, akaryakıt depolaması ve boru hattı ile taşıma yapan şirketler bizim müşteri kitlemizi oluşturuyor. Bunun yanında rafineriler, petrokimya tesisleri yine odağımızda bulunuyor.

Enerji sektöründe daha çok termik santrallerle çalışıyoruz. Bunun içinde doğalgaz yakıtlı, kömür yakıtlı ve nükleer yakıtlıtermik santraller var. Demir – Çelik endüstrisindeki ana üreticilerle çalışmalarımız var. Çimento fabrikaları yine müşterilerimiz arasında yer alıyor. Aynı zamanda su endüstrisinde içme suyu ve atıksu arıtma tesislerinde yoğunlukla aktüatörler kullanılmaktadır. Bunun yanında vana endüstrisi de ürünlerimizi yurtiçi ve yurtdışı projelerinde kullanmaktadır.

Diğer endüstriler olarak tanımladığımız; konstrüksiyon, tüneller, damperler, açma – kapama yapan havalandırma klapelerinde kullanılan ürünlerimiz de bulunuyor. Tüm bu sektörler, bizim başlıca hedef endüstrilerimizi oluşturuyor.

Bizim uygulamalarımız genelde ağır endüstri dediğimiz, büyük ve basınçlı hatlara yönelik ve bu uygulamalarda yer alıyoruz. Örneğin, Petrokimya sektöründe yer alan bir markanın tesislerinde yangın hatlarında kullanılıyor. Burada yangına müdahale edilebilmesini sağlıyor. Bu sayede yangın anında uzaktan insan faktörüne ihtiyaç duyulmadan pozisyonlama yapılabiliyor. Türkiye’de Ege Bölgesi’nde yer alan bir rafineride sıklıkla tercih ediliyoruz. Ürünlerimizin sağlamlığı, sistemlere kolay entegre edilebilmesi, sahip olduğu sertifikalar ve sahip olduğu otomasyon teknolojisi sebebiyle ürünlerimiz tercih sebebi oluyor.

Yangın ceketli özel uygulamalar da yapıyoruz. Yangında çok yüksek sıcaklığa dayanıklı ürünler tedarik edebiliyoruz.

Sektöre özel ürün gruplarınızı tanıyabilir miyiz?
Oil&Gas sektöründe son zamanlarda oldukça talep alan Failsafe ürünlerimiz yaygın kullanılmaya başlandı. Enerji kaybında bile bağlı olduğu vanaya, dampere; besleme gerilimi olmadan bile açma ya da kapama yapılabilir. Acil durumda; açılması veya kapanması gereken hatlarda, enerji kaybı olduğunda güvenliği risk altına girecek tesislerde bulunan vanalarda kullanılan ürünler bunlar. Elektronik komponentleri ve mekanik yapısı itibari ile hata yapmayan ve bu sayede SIL2 yada Level 3 seviyesinde sertifika sunabilen ürünler sunuyoruz. Bunun çeyrek turlu ve lineer olmak üzere iki versiyonu bulunuyor. Çeyrek turlu hareketi genelde küresel vanalar, damperler, kelebek vanalarında kullanılıyor. Lineer hareket gereken Globe vanalar başta olmak üzere birçok vana tipinde de bu ürünümüzü sunabiliyoruz.

Bu ürünlerimiz deprem ve yangın gibi sensörlere de entegre edilebiliyor. Acil durum oluştuğu taktirde aktüatörlerimizin, vanayı 1 ile 5 saniye arasında hızlı bir şekilde kapatma yeteneği var. Üstelik enerji olmadığı zaman bunu sağlayabiliyoruz. Acil durumda uzaktaki bir vananın başına operatör göndermek istemezsiniz. Vana özellikle Oil&Gas sektöründe bu görevini sorunsuzca yerine getirebiliyor. Hatta bu vanalar genelde uzun süre kullanılmayan vanalardır. Partial Valve Stroke Test (PVST) ile belli periyotlarda, uzaktan sinyal göndererek, cihazın başında ya da zamanlama yöntemiyle kendi kendine ihtiyaç duyulduğu anda çalıp çalışmayacağını sizin için test edip sonucu size iletebiliyor. Durum senaryosu gereği, aktüatörde sorun yoktur ama vana sıkışmış ya da zarar görmüş olabilir. Veyahutvananın çalışmasını engelleyen bir cisim olabilir. Böyle durumlarda müşterimizin isteğine göre ya da uzaktan komut gönderildiğinde kendi kendini test edebiliyor. Butest sonrasında ‘Çalışır ve aktif durumdayım’ diyebiliyor. Deprem olduğunda açılıp kapanacağının garantisini PVST adını verdiğimiz otomatik ya da uzaktan kontrolle gerçekleştirilebilen test ile anlayabiliyoruz. Böylelikle acil durumda o vananın görevini sorunsuz şekilde yapacağından emin olabiliyoruz.

Bunun dışında bu ürünlerde ciddi bir yazılım alt yapısı barınıyor. Stabil çalışan ve çok detaylı bir işletim sistemine sahip ürünler. Bu sayede vananın her türlü detayına hâkim olabiliyorsunuz. Vanadaki tork değişiklikleri, çalışmasındaki anormallikler ve elektrik kesintizamanları, motorun çalışma saati, elektriğin geldiği saatler, elektriğin olmadığı saatler gibi verileri toplayabiliyor kendisine. Aynı zamanda da bunları sistemle de paylaşabiliyor. Müşterilerimize ücretsiz olarak temin ettiğimiz SMARTOOL haberleşme yazlımı ile android işletim sistemli el terminalleri veya PC’ler üstündeBluetooth üzerinden buverilere ulaşabiliyorsunuz. Aktüatörlerin hangi aralıklarla vanalara tork uygulamak zorunda kaldığı ve bunun değişimini size gösterebiliyor. Aktüatör bir tork çıkışını dijital olarak dışarıya çıkartabiliyor. Bu gelişmiş firmware sayesindekullanıcı dostu ve müşterini güvenliğini ön planda tutan, vana ile iletişimini sağlayan çözümlerimiz bulunuyor.

Aktüatörlerinizin barındırdığı teknolojiler ve gelecekteki uygulamalardan bahseder misiniz?
SCHIEBEL aktüatörlere Bluetooth ya da aktüatörün içerisinde bulunan USB çıkışı ile bağlanabiliyorsunuz. Bu bağlantılarfabrikadan şifreli olarak geliyor ve sonradan bu şifreler kullanıcılar tarafından değiştirilebiliyorlar. Bu yüzden dışarıdan yetkisiz personel tarafından müdahale şansı bulunmuyor. Hatta bir sonraki jenerasyon 5G ile birlikte tamamen uzaktan da kontrol edilebilir. Bu sayede her bir aktüatörün uzaktan bireysel olarak kontrolünün mümkün hale getirilebilmesi planlanıyor. Bu sayede aktüatörler birer bağımsız ürün olarak da kullanılabilecekler. Zaten bizim kontrol ünitemize sahip olan aktüatörler bir nevi bağımsız DCS ya da SCADA sistemi olarak çalışabiliyorlar. Yani bizim aktüatörlerimize basınç sensörü, sıcaklık sensörü, termal sensör ya da deprem sensörü takıldığında sadece enerjisini verip o görevi yapmasını sağlayabiliyorsunuz.

Bunun yanında bu aktüatörlerin herhangi bir yangında bile görevini yerine getirmesini sağlayan yangın ceketi uygulamalarımız bulunuyor. Yangın ceketleri de ortamda bir yangın ya da patlama olsa dahi 500 derecelik sıcaklıklarda bile aktüatör hareketini yapana kadar SCHIEBEL aktüatöre çalışabileceği bir ortam sağlıyor. Bir de bu yangın ceketi uygulamalarının boya olarak uygulanabildiği versiyonları da var. Yangın anında kabararak genişliyor ve yangını üründen uzak tutuyor. Patlama ya da yangın ne kadar büyükse boya o kadar kabarıyor. Böylelikle aktüatörün emniyetli pozisyonuna gitmesi için zaman tanıyor.

SCHIEBEL ürün gamından bahseder misiniz?
4 ana ürün grubumuz var. Bunlardan ilki SCHIEBEL AB serisi adını verdiğimiz temel versiyonumuz. Bunun iki tane alt versiyonu bulunuyor. Bunlardan ilki AB Standart serisi. Üzerinde herhangi bir kontrol ünitesi bulunmayan, kontrolü tamamen harici bir panodan yada kontrol ünitesinden gerçekleştirebilen ürünümüz. Bu bizim endüstriyel dayanıklılığı ile meşhur ekonomik serimiz. Bu sayede bağlı olduğu ürünün açma kapama hareketini ya da modülasyonunu sağlıyor. Bu standart ürünümüzde, standart olarak iki tane limit siviç, iki tane tork sivici, ortamın nemini alan bir ısıtıcı bulunuyor. Aynı zamanda motorun sıcaklığını kontrol eden bir termik bulunuyor. Bu şekilde aktüatör açma – kapama işlemini rahatlıkla gerçekleştirebiliyor.

Bunlar son derece stabil, yüksek sıcaklığa son derece dayanıklı, titreşimden etkilenmeyen, suya toza dayanıklı ortam şartlarında hiç zorlanmayan ürünler. Şu an halen Türkiye’nin değişik tesislerinde ve özellikle enerji ve su sektöründe 1970’li yıllardan beri çalışan SCHIEBEL aktüatörler var. Bu ürünlere zaman zaman biz sadece yedek parça temininde bulunuyoruz. Hala aktif olarak ve üzerinde elektronik hiçbir komponent olmadan çalışıyor bu ürünler. Aynı zamanda bu ürünlere aktüatörün pozisyonunu bildiren 0/4-20mA sinyal üreticileri takabiliyoruz. Bu ürünlerin hem oransal olanları hem de aç – kapat olarak çalışan tipte olanları var.

SCHIEBEL AB serisinin bir başka versiyonu; akıllı tip yani bizim ‘SMARTCON’ olarak tabir ettiğimiz dahili kontol üniteli (kontaktörleri (yol vericileri) içerisinde olan, istenirse müşteri tarafından opsiyonel olarak satın alınabilen 0/4-20mA kontrol sinyaline sahip ve/veya pozisyon bildiricileri bulunan ürünler. Aynı zamanda bu ürünlere haberleşme protokolleri dahil edilebiliyor. Bu ürünümüz ‘NonIntrusive’ adını verdiğimiz; harici bir parçaya, ayar cihazına veya pilli bir kumandaya ihtiyaç duymadan, aktüatörün menüsü üzerinden sahip olduğu çok gelişmiş manyetik harekete duyarlı siviçleri ile açma-kapama, Remote, Local veOff pozisyonlarında istenildiği gibi kullanıcı dostu menüsünden ayarlanabiliyor. Herhangi bir kapağın açılmasına gerek duyulmadan bu aktüatörlere ayar yapılabiliyor. Bu ürünlerde standart olarak Bluetooth, Infrared gibi bağlantı opsiyonları da bu kontrol ünitesine dahil olarak bulunuyor. Bu kontrol ünitesinin 5 tane dijital girişi ve 8 tane dijital çıkışı var. Bu çıkışlar istenildiği gibi programlanabiliyor. Böylelikle uzaktan aktüatörün açık ya da kapalı olduğu, tork hatası var mı, Localde mi ya da Remote’da mı olduğu gibi durum bilgileri 8 çıkıştan istenildiği gibi ayarlanabiliyor. Bu konuda aktüatörün menüsü üzerinde 60’ın üzerinde seçenek bulunuyor. Her bir sinyali de istediğiniz gibi programlayabiliyorsunuz. Örneğin aktüatör açıldı bilgisini yanıp sönme şeklinde alabiliyorsunuz. 

Menülerimiz ise tamamen Türkçe ve kullanıcı dostu. Aktüatöre giren sinyalleri de ekrandan görebiliyorsunuz. Aktüatörün vanaya yüzde olarak, kaç Newton metrelik tork uyguladığını aktüatör ekranından görebiliyorsunuz. Bu sayede örneğin yeni bir vanaya çok fazla tork uygulamadan kapatabiliyorken, eski bir vanayı daha fazla tork uygulayarak sızdırmazlık sağlayabiliyorsunuz. Bunun yanında aktüatörün tork değerleri maksimum dönme momentinin, yüzde 30’una kadar düşürülebiliyor. Gerekmediği durumlarda vanaya maksimum kuvvet uygulamadan açma kapatma işlemlerinizi rahatlıkla yapabiliyorsunuz. SCHIEBEL AB versiyonumuzda tork ve limitleri algılayan bir potansiyometre sistemi var. Bu potansiyometre ile torkun belli aralıklarda nasıl değiştiğini, vananın belli aşamalarda takılma yaşatıp yaşamadığını takip edebiliyorsunuz. Vananın açıklığını da bu sayede hassas olarak kontrol edebiliyorsunuz. Bu size oransal ürünlerimizde konum hassasiyetini sunuyor.

Üçüncü ürün grubumuz olan SCHIEBEL CM serimiz, bizim daha önce de Konuşan Ürünler programında tanıtımını gerçekleştirdiğimiz oldukça kompakt, oldukça hassas modülasyon özelliklerine sahip olan, hafif ve aktüatör piyasasında çığır açan bir ürünümüz. Bu ürünümüz de AB serisinden farklı olarak 110-220 volt AC/DC standart gerilime sahip. 380 volt ve 24 volt DC gibi seçenekleri var. Bu ürünümüz özellikle Exproof prosesler ve oransal uygulamalarda oldukça tercih ediliyor. Sahip olduğu ve konum algılama sistemi sayesinde, bu ürünün hassasiyeti binde bir hassasiyete kadar düşürülüyor. Motor seviyesi olarak aktüatörlerde genelde S2 ve S4 motorlar kullanılırken bu ürünümüzde özel uygulamalarda S9 seviyesine kadar oransallıkimkânımız bulunuyor. Bu çok özel konum ölçüm sistemi ile birleştiği zaman çok hassas oransallıklarda oldukça önemli bir avantaj sağlamış oluyor. Örneğin bir enerji tesisinin çok hassas kazan yakma sisteminde bu ürünlerden 2013 yılında bir deneme gerçekleştirdik. Eski sahip oldukları aktüatörlerle büyük sorunlar yaşıyorlardı. 2014 yılına kadar bir yıl süresince ürünümüz denendi. Arkasından komple bir kazanın çalışmasını gerçekleştirdik. Neticesinde sahip oldukları diğer 3 kazana da tüm aktüatörleri biz verdik. Burada yapılan uygulama; en iyi yanma oranına sahip olmak için DCS’in kontrol ettiği kanatçıkları, damperleri en hassas şekilde ve insan etkisinden uzak tam otomasyonla kontrolüydü. Buradan oldukça güzel dönüşler aldık. Tesisin verimine, enerji üretim miktarına maksimum seviyede artış sağlamış olduk. 2014 yılından günümüze bu tesiste sorunsuz, stabil ve ilk günkü hassasiyetle çalışma ortamını korumuş olduk.  CM serimizde iki adet dış dünyaya açılabilir kapağımız bulunuyor. Bir ön gövde kapağımız bir de çift sızdırmazlığa sahip (Double Sealed) elektrik girişi kapakları bunlar. Bu da sızdırmazlık seviyesi olarak aktüatörü en üst seviyeye çıkartıyor. Vananın ömrünü uzatan soft open, soft close gibi özellikleri kullanabiliyorsunuz.

Bu serimizin diğer versiyonu olan dördüncü ürünümüz ise; CMFS FailSafe serisi. Bu seri enerji kaybında da vananın açılıp kapanmasını sağlayan ürünümüz. 

Vanaların çalışabilirliğini sağlamak için bir diğer önemli aşama satış sonrası hizmetler. Bu konudaki çalışmalarınız nelerdir?
Bir fabrika ofisi olmanın getirdiği avantajla Türkiye’de aktüatör stokları tutuyoruz. Stokta yedek parçalarımız da bulunuyor. Aynı zamanda konusunda uzman servis personelimizle hizmet veriyoruz. Ek olarak büyük projelerimizde birlikte çalıştığımız uzman partnerlerimiz bulunuyor. Bu sayede aktüatörlerin uzun bir süre verimli bir şekilde çalışmasını sağlamış oluyoruz. Bu aktüatörlerin büyük önem taşıdığı proses ve tesisler için 24 saat içinde müdahalede bulunuyoruz. Aktüatörlerimize yerinde ya da kendi tesisimizde bakım, tamir ve anında acil servis imkanımız bulunuyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@