banner24

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

Yeni ürün ve teknolojileriyle dünyanın ilk 5 markası olmayı hedefliyor

Ölçüm ve analiz grubundaki en güncel ürün ve teknolojileriyle, dünyanın ilk 5 markası olmayı hedeflediklerini ifade eden Enelsan Genel Müdürü Muhammed Gökgöl, bu hedefe vortex ve coriolis debimetre gibi ürün gruplarıyla, ‘Yapılmayanı Yapmak’ vizyonuyla emin adımlarla ilerlediklerini söylüyor.

Proses Çözümleri 06.12.2021, 08:56 Serkan KIRAÇ
1536
Yeni ürün ve teknolojileriyle dünyanın ilk 5 markası olmayı hedefliyor

2018 yılı ortalarında devraldıkları Enelsan’a, satın almadan sonra ciddi üretim ve yeni ürün grubu yatırımları gerçekleştirdiklerini belirten Enelsan Genel Müdürü Muhammed Gökgöl ile hedefleri ve güncel ölçüm ve analiz grupları üzerine markanın Dilovası’ndaki yeni fabrikasında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

2018 yılında Enelsan markasının satın alınması sonrası gelişim faaliyetleriniz neler oldu?
2018 yılının Haziran ayında Ertan Söylemez Bey’den firmayı devraldım. Devraldıktan sonra yaklaşık 6 aylık bir taşınma süreci oluştu. Taşınma sürecinden sonra da yaklaşık 1 yıl boyunca adres değişikliğinden dolayı belgelerin revizyonu süreci söz konusu oldu. Toplamda 1,5 yıllık bu süreç sonunda da Enelsan’a ciddi yatırımlar yaptık. O dönemin parasıyla Enelsan’a yaklaşık 1 milyon doların üzerinde bir yatırım gerçekleştirdik.

Yeni fabrikaya taşınılması ve üretim makinelerinin yenilenmesi konusunda yatırımlar yaptık. Robot yatırımı, CNC, CNC işleme merkezi yatırımları gerçekleştirerek üretim hızımızı artırdık. Asıl ana konusu elektromanyetik debimetre üretimi olan Enelsan’ın, ürün kalitesini artırma yolunda ciddi adımlar attık. İç ve dış yapısı ile görselliği konusunda değişimler yaparak, yeni kalıplar ve yeni tasarımlar ile daha kaliteli materyaller kullandık.  Bunun sonucunda da; kamu kurum ve kuruluşlarında markamıza duyulan güveni artırmış olduk. Bu 2,5 yıllık süre içerisinde ciddi bir büyüme kat ettik.

Ürün grubu tarafında yürütülen geliştirmeler nelerdir?
Vortex debimetre için ciddi bir yatırım gerçekleştirdik. CNC işleme merkezimiz, şu an sadece Vortex Debimetre için çalışmakta. Vortex debimetrelerde, dünyaca ünlü global birkaç markaya fason üretim gerçekleştiriyoruz. Vortex Debimetre pazarı, beklediğimizden büyük hızla büyüdü. Şu an aldığımız CNC ve CNC işleme merkezi tam kapasite ile çalışıyor ve hatta yakın dönemde, iki adet CNC ile CNC işleme merkezi siparişi de verdik.

Markalaşmanın en önemli adımlarından biri; ürünlerinizin görünüşlerinin firmanıza özgü olmasıdır. Buna bağlı olarak Elektromanyetik debimetrelerimizde yaptığımız kalıp tasarımı görselliği referans alınarak; basınç, seviye, sıcaklık sensörlerimiz, vortex ve ultrasonik debimetrelerimiz için ayrı ayrı gerçekleştirdiğimiz tasarım çalışmalarımızı tamamladık. Amacımız Enelsan markamızı bir dünya markası haline getirmek ve diğer uluslararası markaların ürünlerinde olduğu gibi ürünlerimizde kendimize özgü görselliği ve kaliteyi ön plana çıkarmak.

2022 yılı ve önümüzdeki dönem için ajandanızda yer alan çalışmalar nelerdir?
2022 yılının ortalarına yetiştirmeyi planladığımız, dolum makineleri için üretmeyi planladığımız elektromanyetik debimetreyi piyasaya çıkarmaya hazırlanıyoruz. Bu ürün de oldukça hızlı bir tepki süresine sahip. Sızıntıyı ölçebilecek yüksek hassasiyetli bir elektromanyetik debimetre tasarlıyoruz. Dünya pazarında bizi ön plana çıkaracak bir gelişme olacak bu da. Bunun yanında basınç transmitterleri, sıcaklık sensörleri konusunda da çalışan personel sayımızı arttırıyoruz.  Basınç, sıcaklık transmitterleri konusunda da üretim gücümüzü artırmak için kendimizi ve altyapımızı geliştiriyoruz.

Bunun yanında yine TÜBİTAK ve TEYDEP ile birlikte yürüttüğümüz başka bir projemiz bulunuyor. Bu proje ile yer altındaki suyun kalitesini ve tuzluluk oranını ölçen bir sensör tasarlıyoruz. Yerin 300 metre altında bu ölçümleri yapabiliyor olacağız. Deniz kıyılarına yakın yerlerde, yer altından çekilen suların tuzlu olup olmadığını, yani deniz suyunun yer altı sularına karışıp karışmadığını bu sayede tespit edebileceğiz. Bunun yanında tarımsal sulama için yer altında açılan kuyulardaki suyun tuzluluk oranını ölçerek bu suyun, yer üstüne çıkarılmasının gerekliliğini belirleyecek bir çalışma gerçekleştirmiş olacağız. Bunu ilk olarak İzmir Devlet Su İşlerinde deniyoruz.

Kendi geliştirdiğimiz pilli dataloggerlarımızı kendi elektromanyetik debimetrelerimizle ve ultrasonik debimetrelerimize uygulayarak pilli, dataloggerlı elektromanyetik, ultrasonik debimetreler, yer altı su seviyesi ve yer altı su kalitesi izleme sistemleri yapıyoruz. Yine bu dataloggera bağlı olarak özel bir yazılımımız var. Bu yazılımla da su kayıp ve kaçaklarının önüne geçebilecek bir yapıya bürünüyoruz.  Böyle bir yapı büyük markaların birçoğunda yok.

2022 yılında ihracatımızı geliştirmeyi planlıyoruz. Hannover Messe’den başlayarak, dünyadaki birçok su ve çevre konulu fuarlara katılacağız. Artık Enelsan’ı dünyaya açma zamanı...

 45 yılık bir firma ve bu firmanın geleceği noktayı ben şu an kestiremiyorum. Büyüme hızı oldukça yüksek fakat biz adımlarımızı sağlam atarak büyümek istiyoruz. Bir sonraki hedefim bu firmanın değerinin minimum 1 milyar dolar değerlemeye ulaşması.  Şu an 42 yaşındayım ve koyduğum her hedefi çok öncesinden gerçekleştirdim. Şu anki bulunduğum noktayı 10 yıl sonrası için hedefliyordum ama şu an bir sonraki hedefimin olduğu noktadayım. Bir 10 yıl sonrası için de kendime bu şirketi minimumda 1 milyar dolar değerleme hedefi koyuyorum. Bunu yaparken de know-how’ımızı geliştirerek ve yine ‘yapılmayanı yapmak’ amacıyla hedefimize ulaşmayı planlıyoruz. Enelsan’ı dünyanın en büyük 5 markası listesine taşımak amacıyla elimden geleni yapıyorum. Bir dünya markası olmayı 2014 yılında başarmak üzereydik. Özellikle templog marka dataloggerımızla dünya markası olmak üzereydik fakat yaşadığımız bir takım teknik sıkıntılardan dolayı markamız zarar gördü. Bu bizim için ciddi bir deneyim oldu. Bu deneyimleri Enelsan’da, bir sorun yaşamamak için göz önünde tutacağız.

Yurtdışı hedeflerinize ek olarak yurtiçinde gerçekleştirdiğiniz başarılı ürün geliştirme faaliyetleriniz ve yatırımlarınız nelerdir?
Şu an Alkataş – İSKİ’nin yürüttüğü Tuzla Atık Arıtma Tesisi’nin DN 2400 ve DN 1800 elektromanyetik debimetrelerini üretiyoruz ki bu çapta bir elektromanyetik debimetre üretimi yapabilen dünyada belki 5 markadan biriyiz. Bunun yanında Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz çok daha farklı projeler de bulunuyor.

Çin’den çok daha ucuza çok daha kaliteli ürün üretebilecek potansiyele sahibiz. Türkiye içerisinde birçok firmanın, kurum ve kuruluşun ön yargısını yıktık. Bunun için birçok yere çok kere numuneler verdik. Birçok kurum ve kuruluşu fabrikamıza davet ettik. Onlar da fabrikamızı gezip gördüklerinde gerçekten algıları değişti. Yetkilileri fabrikamıza ziyarete gelen her kurum kuruluş, ziyaretleri sonrasında bizlerle çalışmaya başladı. O yüzden herkesi fabrikamıza davet ediyoruz. Fakat davet ettiğimiz kuruluşlardan sadece DSİ yetkilileri ziyaretimize gelmedi.

TÜRKAK tarafındaki gelişmeden de bahsedebilir miyiz bu noktada?
TÜRKAK’taki belirsizliğimizi binde 1,7’ye kadar çektik. Normalde biz görevi devraldığımızda binde 2,6 seviyesindeydik. 2022 yılı hedefimiz ise bunu binde 1’e kadar düşürmek. Bu da bizim hassasiyetimizi ve kalitemizi oldukça artıracak bir etken. Fabrika içerisinde yatırımlarımız devam edecek. Üretim adet sayımızı artırmaya yönelik hedeflerimiz var. Çünkü şu anda rafa ürün koyamıyoruz. Biz fabrikayı devraldığımızdan beri rafımızda ürün yok. Rafa ürün koyabilmek ve üretim adetlerimizi artırmak için yatırımlarımıza devam edeceğiz. Kalitemizi artırmak amacıyla Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Hammadde stokumuz var fakat hammaddeler ürün haline geldiğinde direkt sevkiyata gidiyor. Biz bu ürünleri üretirken Türkiye genelinde 49 tane yerli üreticiyle çalışıyoruz. Bir elektromanyetik debimetre üretebilmek için 49 yerli tedarikçi ile çalışıyoruz. Yüzde 96,64’lük bir yerlilik oranına sahibiz.

Kütlesel ölçümle ilgili bir ürün geliştirme planınız buluyor mu?
Aslında henüz açıklamayı düşünmüyorduk fakat sizinle açıklamış olalım; kütlesel debimetre ile ilgili yeni bir ürünü pazara sunma hedefimiz bulunuyor. Şu an en büyük hedefimiz bu ürün diyebilirim. Ne kadar zor bir Ar-Ge süreci olacağını tahmin ediyoruz ve biliyoruz. Fakat bir coriolis debimetre üretmek, bizim boynumuzun borcu. Bir milyar dolarlık bir şirket değerlendirmesine sahip olma hedefimizi, coriolis debimetreyi üretebilen bir marka olacağımızı düşünerek belirledik. En fazla 3-4 yıl kadar bir sürede bu konudaki çalışmalarımızı tamamlayacağız. Bunu da ilk olarak size açıklamış olduk.

Analiz grubu tarafında çözümleriniz var mıdır?
Yakın zamanda daha önce geliştirdiğimiz iletkenlik ölçerimize ek olarak pH ve Çözünmüş Oksijen konusunda da analiz çözümleri sunabileceğiz. Dünyaca ünlü global markaların sunduğu kalite ve teknolojiyle rekabet edecek seviyede bir iletkenlik ölçer ve pH metre çıkartıyoruz. AKM (Askıda Katı Madde) ve Bulanıklık konularında da çözüm sunabilmek için Ar-Ge çalışmalarımız sürüyor. Enelsan olarak su ve atıksu proseslerine daha geniş bir ürün yelpazesinde hizmet sunabilmek için yatırımlarımızı sürdürüyoruz.

Yine son derece iddialı ve başarılı olduğumuz düz boru mesafesine ihtiyaç duymayan elektromanyetik debimetrelerimizin geliştirmelerini tamamlayarak tasarımını ve satışlarını gerçekleştirdik. Ordu Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi şu an bu ürünlerimizi kullanıyor. Aynı zamanda bu ürünümüz ihracatını gerçekleştirdiğimiz ürünlerimiz arasında da yerini aldı.

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@