banner143

banner170

banner164

banner171

banner157

banner165

Esneklik ve verimlilik için 6 eksen ve scara robot yatırımları artıyor

İşletmelerin operatörü elemine edip hata oranlarını azaltmayı hedeflediklerini belirten Asap Mekanik Genel Müdürü Utku Mehmet Başaran, esneklik ve verimlilik amacıyla avantaj sağlamak için müşteriye özel tasarlanan otomatik besleme sistemleri için 6 eksen ve scara robot projelerinin ağırlık kazandığını sözlerine ekliyor.

Robotlu Uygulamalar 28.02.2022, 15:30 Serkan KIRAÇ
267
Esneklik ve verimlilik için 6 eksen ve scara robot yatırımları artıyor

Asap Mekanik ve Staubli Robot çözüm partnerliğinde oluşturulan başarılı beyaz eşya ve yan sanayi projelerinin detaylarını Asap Mekanik Genel Müdürü Utku Mehmet Başaran ve Staubli Robot Bölümü Bölge Satış Müdürü Ahmet Şennaz ile gerçekleştirdiğimiz röportajda konuştuk.

Asap Mekanik’in çözümlerini tanıyabilir miyiz, hangi alanlarda ne tür çözümleri bulunuyor?
Asap Mekanik Utku Mehmet Başaran:
Ağırlıklı Beyaz Eşya sektörünün öncü firmalarıyla çalışıyor, anahtar teslim üretim hatlarıyla özel amaçlı makine ve sistemler üretiyoruz. Özellikle son yıllarda ağırlığımızı üretim hatlarına verdik ve global beyaz eşya üreticilerine Avrupa’da birkaç tane büyük üretim hattı kurduk. Müşteri istekleri ve ürünün seri üretim prosesi gerekleriyle şekillenen, tasarımından kurulumuna ve satış sonrası hizmetlerine kadar tüm safhalarını kendi ekiplerimizin yürüttüğü projeler hayata geçiriyoruz. Son teknolojileri ve sektördeki yenilikleri takip ediyor, uzun yıllardır edindiğimiz tecrübelerle birlikte eşsiz bir bakış açısı ortaya koymaya çalışıyoruz. Bir Türk markasını, dünya çapında tanınır hale getirmek ve güvenilir kılmak yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.

Genel olarak, plastik komponent seri üretim çözümleri, sac metal şekillendirme ve üretim çözümleri, tel kaynak teknolojileri, bitüm fırınları, genel endüstriyel otomasyon çözümleri, transfer sistemleri alanlarında, çoğunlukla Beyaz Eşya sektörüne çözümler sunuyoruz.

Gerçekleştirilecek robot yatırımı öncesinde simülasyon çalışmaları gibi yatırımla elde edilecek verimlilik seviyelerinin tespiti ya da gereksiz yatırımların önceden tespit edilmesi noktasında sağladığınız avantajlar nelerdir?
Utku Mehmet Başaran:
Çalışma alanında erişim riskleri bulunan, çevrim süresi kritik olan, robot tercihinin fizibilitesinin değerlendirilmesi gereken durumlarda, robot simülasyonundan tabi ki faydalanıyoruz. Yani robotik uygulamalarımızın tamamında diyebiliriz aslında. Gerek kendi tasarım ekibimizin çalışmalarıyla gerekse tedarikçilerimizin uzman ekiplerinin desteğiyle sonuca ulaşıyoruz. Özellikle dijital ikiz kavramının öne çıktığı son yıllarda simülasyonun çok önemli olduğunun ve tasarladığımız karmaşık sistemleri imalat öncesi simüle etmenin bize birçok fayda sağladığının farkındayız.

Projelerimizde robot kullanmaya karar verdiğimiz anda, maksimum verimliliğe ulaşmak için robottan maksimum fayda sağlamayı hedefleriz. Bu yüzden, operasyonlar arasında boş durup vakit kaybetmemesi için olabilecek en fazla sayıda operasyona robotu dahil ediyoruz, karmaşık sistemlerde bunu simülasyonla çözümlemek oldukça avantajlı oluyor.

Staubli Robotik Bölümü Bölge Satış Müdürü Ahmet Şennaz: Staubli olarak her projeye bir öncekinden daha farklı yaklaşıyoruz. Sadece robot kurulumu anlamında değil , uygulama detayları ve doğru çözüm anlamında doğru son kullanıcı ile doğru partneri bir araya getirmeye çalışıyoruz. Verimlilik analizleri için toplam sahip olma (ROI) bedeline bakarız. Bu anlamda sadece başlangıç yatırımı değil uzun vadeli toplam bedel anlamında Staubli en önde gelen marka olarak ön plana çıkmaktadır.

20 yılı aşkın beyaz eşya sektörü tecrübeleri ışığında 2010 yılında kurulan Asap Mekanik’in son dönemde gerçekleştirdiği geniş kapsamlı ve özel projeleri kısa kısa tanıyabilir miyiz?
Utku Mehmet Başaran: Son yıllardan geriye doğru gidelim: 2021 yılı içinde şirket tarihimizin en kapsamlı ve bütçesi yüksek projesini hayata geçirerek Almanya’da beyaz eşya sektörünün lider konumundaki bir marka için Elektrikli Ocak Otomatik Montaj Hattı devreye aldık. Hatta bir ekibimiz devreye alma periyodunun son aşaması için bu ayın sonuna kadar orada. Bu ihracatı fiilen gerçekleştirdiğimiz hafta ise müthiş bir haber aldık: Neredeyse 2 yıldır konsepti ve teklif süreci için çalıştığımız çok büyük bir projenin olumlu sonuçlandığı haberi geldi. Artık Amerika beyaz eşya pazarında da ASAP Mekanik’ in adını duyacağız, yine aynı büyük marka için, 2022 yılı sonunda yaklaşık 1200 m2 alana sahip olacak Bitüm Fırınları Hattı kurmak üzere Amerika’da olacağız. Tam en büyük ihracatımızı Almanya’ya gerçekleştirdik derken, bu projeye zirveye oturdu, şu an çifte gurur yaşıyoruz.

Bunlardan önce Polonya’da yine aynı marka ve alt tedarikçileri için birkaç tane Plastik Komponent Üretim Hattı, Türkiye’de önde gelen beyaz eşya markaları için çeşitli üretim hatları ve özel amaçlı makineler, markaların alt tedarikçileri için yine özel çözümler ürettik. Bu projelerin detaylarını vermeden ana yeteneklerimizi sıralayacak olursak: Plastik Aksam Üretim Hatları, Sac Metal Üretim Hatları, Tel Kaynak Teknolojileri ve Üretim Hatlarıyla Genel Endüstriyel Otomasyon Uygulamaları diyebiliriz. Yine ek olarak Kartezyen Transfer Sistemleri, Destackerlar, Pres içi transfer sistemlerini de sayabiliriz. Öne çıktığımız nokta, anahtar teslim işler yapabilecek uzmanlıkta oluşumuz, tasarımdan devreye alma ve servis aşamasına kadar her süreci kendi bünyemizde yönetmemiz ve özellikle bir komponentin üretimi için hangi proses gerekliyse onu tespit edip uygulayabilecek yeteneğe sahip olmamız.  Hem global hem yerli pazarda dünya standartlarında işler yaparak söz sahibi olduğumuzu söyleyebiliriz.

Beyaz eşya sektörünün günümüz robot teknolojisi yatırım gündemleri ve en güncel robot teknolojisi ya da robot tipi talepleri nelerdir?
Utku Mehmet Başaran: Her markanın, üretim hatlarını yarı-otomatikten otomatiğe dönüştürerek yıllık üretim kapasitelerini arttırma hedefi var. Son zamanlarda robotik uygulama istekleri artmaya başladı. İstenilen, operatörü sistemden elimine edip hata oranlarını azaltmak olunca tercihler, esneklik ve verimlilik açısından avantaj sağlamak için müşteriye özel tasarlanan otomatik besleme sistemleri, 6-eksen ve scara robotlardan yana oluyor.

Uygulama özelinde değişmekle beraber son zamanlarda sık sık 6-eksen robotları projelerimizde kullanıyoruz. Montaj ve ürün besleme/stoklama operasyonları ise en çok tercih ettiğimiz alan diyebiliriz.

Ahmet Şennaz: Staubli robot olarak yeni nesil SIL3-Ple performasında insanla yan yana çalışabilen kafessiz teknolojiler gerçekleştirdik. 2000 mm max erişim ve 40 kg max yük taşıyabilen robotlarımızı collaborative bir teknoloji ile ele alabiliyoruz. Bu sayede herhangi bir ekstra kafes ve güvenlik maliyeti olmadan birçok uygulamayı devreye alabiliyoruz.

Staubli ile yollarınız nasıl kesişti, her iki marka ekibi arasında nasıl bir sinerji söz konusu? Bu markanın globalde edindiği sektör tecrübeleri size ve projelerinize ne tür katkılar sağlıyor?
Utku Mehmet Başaran:
2017 yılında devreye aldığımız, Deterjan Kutusu Test Hattında kullanma fırsatı bulduk. Hem müşterimiz hem de biz projenin sonucundan memnun kaldık, bu yüzden bu yıl içinde devreye aldığımız ve 2022 yılı içinde bir tane daha devreye alacağımız yeni test hatlarında da tercihimiz aynı Staubli 6-eksen robottan yana oldu.Karşılıklı güzel bir iş birliğimiz var, teknik destek ekibi de satış ekibi de oldukça güçlü, her konuda hızlı destek alabiliyoruz. En önemlisi, nokta atışı simülasyon ve analizlerle tüm teknik taleplerimizi karşılayarak bizi destekliyorlar.

Ahmet Şennaz: Asap mekanik ile 2017 yılında beyaz eşya montaj hattı projelerindeki ihtiyaçları doğrultusunda tanıştık. Kendilerinin tasarımlarındaki hız ve hassasiyet ihtiyaçlarına hitaben ön çalışmalar ve denemeler sonucunda güzel bir partnerlik elde ettik. Uzun süredir devam eden partnerliğimizi yurtiçi ve yurtdışı pazarlarında yeni birçok proje ile artttırak geliştirmek niyetindeyiz.

Kapak konumuz kapsamında Staubli ile yakın dönemde gerçekleştirdiğiniz bir Beyaz Eşya sektörü projesini tüm teknik detayları, talep, talep sonrası projelendirme, proje ve devreye alma sonrası süreçleriyle sizden dinleyebilir miyiz?
Utku Mehmet Başaran: Anahtar teslim projelerimizde genellikle tedarikçilerimizle daha projenin teklif aşamasında iletişime geçiyor, doğru ürün seçimini işin en başında yapmaya çalışıyoruz. Yakın tarihte 3. Sünü devreye alacağımız Deterjan Kutusu Test Hattı için sıfırdan bir çalışma yapmadık, ama hattın ilkini yaparken hangi aşamalardan geçtiğimizden bahsedelim: Ürünü görüp, istenen prosesler için bir konsept çalıştıktan sonra 6-eksen robotun, ürünün istasyonlar arası transfer edilmesi gerekliliği olan sisteme uygun olacağına kadar verdik. Paylaşılan fotoğrafta göreceksiniz, toplam 11 alma-koyma noktası olan ve çevrim süresi oldukça düşük/üretim kapasitesi bir hayli yüksek bir sistemimiz var. Staubli ekibine, ürün bilgilerini, konsept tasarımın yerleşimini ve sistemle alakalı robot simülasyonu için gerekli olan tüm bilgileri paylaştık. Teknik ekip bize simülasyon ve analizle birlikte bir dönüş yaptı, ürüne birlikte karar verdikten sonra satış ekibi tarafındanteklif iletildi ve süreç başladı. Devreye alma kısmında da iki ekip birlikte çalıştık ve süreci başarıyla tamamladık. Servis ihtiyacı şu ana kadar olmadı ama aklımıza takılan her soru için doğru kişiye ulaşabiliyoruz, istediğimiz cevapları alabiliyoruz.

Bir de kullanışlı bir web sitesi var, oldukça çözüm odaklı. Robot seçimlerini oradan yaparak Staubli ekibiyle teyit almak için görüştüğümüz durumlar da sık sık oluyor. Bizim işimiz özelinde, yalnızca proje aşamasında değil teklif aşamasında da hummalı ve detaylı bir çalışma yürüttüğümüz için her safhada tedarikçilerimizle iletişim halinde olmayı istiyoruz. Projelendirilmeyen ama teklif aşamasında tüm robot seçimlerini yaptığımız birçok çalışmamız oldu, bu da bizi markaya oldukça aşina kıldı.

Ahmet Şennaz: Asap mekanik ile en son beyaz eşya montaj hattı üzerine TX2-90L robotumuz ile bir proje gerçekleştirdik. 1200 mm erişimli ve 15 kg yük taşıma kapasitesine sahip bir robottur. Devreye alım için Asap mekanik ön montajında sonra Asap mekanik sahasında programlama ve devreye alma çalışmaları tamamlandı. Uzayda nokta öğretme vb çalışmarın tamamlanmasına istinaden , makine son kullanıcıya teslim edildi. Müşteri kabulü sonrası çalışmalarımızı tamamladık

Ahmet Bey her iki markanın ekipleri arasında proje için nasıl bir paylaşım söz konusu oldu? Projede seçilen robotları, teknik özelliklerini, başka hangi sektör ve uygulamalarda kullanıldıklarını öğrenebilir miyiz?
Ahmet Şennaz: Karşılıklı fikir alışverişi ile ilerleyen bir tasarım süreci ilerledi ve başarılı olundu. Robotumuz TX2-90L;IP67 koruma sınıfında, 11.1 m/s kartezyen hıza ve 0.035mm tekrarlanabilirliğe sahipkompakt bir robot. Robotumuz farklı verisoyn ve opsiyonları ile otomotivden beyaz eşyaya, gıdadan metal sektörüne, ilaçtan  fotovoltaike kadar her sektörde yoğunlukla tercih ediliyor. Bu anlamda geniş bir kullanım alanına sahip. Başta montaj uygulamaları olmak üzere, makine yükleme/boşaltma, kameralı kalite kontrol, paketleme vb her uygulamada kullanılabilir.

Devreye alma sonrası sahada ne tür avantajlar sağlanmış oldu? Yatırımın işletmeye faydaları neler oldu?
Utku Mehmet Başaran:
Robotik sistemler kullanmanın en büyük avantajı bakım maliyetlerinin düşük olması. Her ne kadar son kullanıcı olmasak da projelerimizin bu tip faydaları olmasına ve müşterimizin uzun vadede kazançlı çıkabilmesine dikkat ediyoruz.

Yatırımcılar operatör kaynaklı verimsizliklerin önüne geçildiğinin farkına varıyor yavaş yavaş, bu da robotların tercih edilmesi için büyük bir avantaj. Operatör o gün şanssız olabilir, özel hayatında sorunlar yaşıyor olabilir ama robot tüm bu durumları elimine ederek verimsizliğin önüne geçiyor.

Tabi bir de esneklik konusu var. Günümüzde ürünler de çık sık değişikliğe uğrayabiliyor, bunun sonucunda bazen proseslerin değişmesi, makine veya hatların yerleşimlerinin farklılaşması gerekebiliyor. 6-eksen robotlar bu değişimlere entegre olabilmeleri açısından da avantajlı.

Tasarım ve geliştirme aşamasında da daha farklı bir süreç izleniyor, bazı projelerde bu da zamanın verimli kullanılması açısından avantaj olabiliyor.

Bir de bizim için en büyük avantaj, konsept çalışmalarımızda serbest olmaya olanak sağlaması. Bir proses veya makine için düşündüğümüz birçok olasılığı, robot kullanmayı tercih edip farklı alternatifler çalışarak sunabiliyoruz.

Ahmet Şennaz: Staubli olarak hız, hassasiyet ve ömür olaraken performanslı robotları üretiyoruz bu yüzden birim zamanda daha fazla iş yaparak, daha hassas yaparak ve daha uzun ömrümüz ile müşterilerimize katma değer sağlamaya çalışıyoruz. Bu avantajları sağlam patentli mekanik yapımıza, hassas kontrolcümüze ve tabi ki bunun devamlılığıan sağlayan global ekibimize borçluyuz.

Önümüzdeki dönem için birlikte yürütmeyi düşündüğünüz sektör özel ya da sektör haricinde başka projeleriniz var mıdır?
Utku Mehmet Başaran:
Az önce bahsettiğim gibi Deterjan Kutusu Test Hattından 2022 yılı içinde bir tane daha devreye alacağız. Şu an netleşmeyen ama ufukta görünen birkaç projemiz daha var hem anahtar teslim hem de modifikasyon (robot entegrasyonu) olarak yapacağımız projelerde yine birlikte çalışacağız. Robotik uygulama yapacağımız zaman mutlaka teklif aldığımız markalar arasında Staubli.

Ahmet Şennaz: Önümüzde yıl içerisinde 2 adet daha beyaz eşya montaj hattı projemiz var. Bunları yıl içerisinde planlı bir şekilde devreye alacağız.Daha öncede belirttiğimiz gibi biz Staubli olarak Asap ile oluşturduğumuz sinerjiyi birçok farklı sektörde yaygınlaştırmak niyetindeyiz.

Son olarak 2022 yılı için Asap Mekanik ve Staubli’nin odaklanmayı planladığı yeni sektör ve sahalar olacak mı? Alınan projeler, devam eden projeler ve iş hacmi konusunda yeni yıl değerlendirmeleriniz ya da ön görülerinizi dinleyebilir miyiz?
Utku Mehmet Başaran:
Beyaz eşya sektörünün büyüme eğrisi hala yukarı doğru devam ediyor ve bir süre de edecek gibi görünüyor. Bu sektörde uzun yıllardır edindiğimiz tecrübeyle ürünleri çok iyi tanıyor, prosesleri çok iyi biliyor oluşumuz bizi tercih edilen bir marka konumuna getiriyor. Bizim de şimdilik niyetimiz Beyaz Eşya sektöründe projelerle devam etmek ama ASAP Mekanik müşterilerine özel çözümler sunan bir firma, o yüzden kendimizi kısıtlamak da istemiyoruz. Yeteneklerimizi gösterebileceğimiz, Dünya çapında öne çıkıp fark yaratabileceğimiz her sektörde var olabiliriz.  2022 yılına Amerika projesiyle hızlı ve güzel bir başlangıç yaptık. Umuyoruz yılın geri kalanında da üzerine çalıştığımız projeler için güzel haberler alır ve dünya çapında büyük projelere imza atmaya devam eder, yıllardır adım adım büyüyen iş hacmimizi uzun süredir hedeflediğimiz ve bunun için uğraştığımız noktalara getirebiliriz. Şu ana kadar hedefleyip hayalini kurduğumuz noktalara birer birer ulaştık, yeni yıl için de dileğimiz hedeflerimize emin adımlarla büyük güvenle yürüyebilmek.

Ahmet Şennaz: Staubli olarak Asap mekanik ile proje sayısımızı arttırmak niyetindeyiz.Staubli olarak uygulama uzmanlığı konusuna değer vermekteyiz. İyi olduğumuz montaj projelerinde hassiyet ve hız avantajımızı kullanarak Asap ile birlikte daha çok pay almak istiyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Utku Mehmet Başaran:
Bizlere bu sayınızda yer ayırdığınız ve kendimizi okuyucularınıza/takipçilerinize anlatma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyoruz. Biliyoruz ki sektörde olup bizi ilk defa sizin derginizde tanıyanlar, burada gördükleri ASAP Mekanik adını, yakın gelecekte büyük işletmelerde gördükleri üretim hatları ve makinelerde de görüp tanıyacaklar.

Ahmet Şennaz: Staubli robot olarak Beyaz eşya dışında otomotiv, ilaç , gıda vb birçok sektörde farklı uygulamaları ile yer alan bir firmayız. Ürünlerimiz ile partnerlerimize hızlı, hassas ve verimli çözümleri sürdürülebilir teknolojiler ile sunmayı amaçlıyoruz. Bu bağlamda Endüstri 4.0 ile gelişen ülkemizde daha fazla projede daha çok yer alacağımızı paylaşmak isterim .

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@