banner143

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

2022’de ilave bir tesis yatırımı daha planlanıyor

Büyük adımlar atarak SAP sistemi üzerine çalışmaya başladıklarını ifade eden TAB İlaç Fabrika Müdürü Nihal Çolak, 2022 yılı bitmeden önce TAB İlaç Üretim Tesisi’ne ilave bir tesis daha kurmayı ve ilaç projelerini hızlandırıp gerekli ruhsatları alarak bir an önce ilaç üreticisi olmayı planladıklarını sözlerine ekliyor.

Röportajlar 06.04.2022, 14:35 06.04.2022, 14:12 Serkan KIRAÇ
827
2022’de ilave bir tesis yatırımı daha planlanıyor

Yıllık 96 milyon yumuşak kapsül, 4.4 milyon likit, 11.5 milyon saşe, 240 milyon tablet ve 48 milyon sert kapsül üretebilecek şekilde dizayn edilen TAB İlaç Esenyurt Fabrikası’na kapak konumuz kapsamında konuk olduk. Gerçekleştirdiğimiz saha ziyaretinde TAB İlaç Fabrika Müdürü Nihal Çolak ile markanın gerçekleştirdiği üretim ve üretim yönetim teknolojisi yatırımlarıyla, gelecek dönem marka hedeflerini konuştuğumuz bir söyleşi gerçekleştirme imkanı bulduk.

Sizi ve bölüm faaliyetlerinizi tanıyabilir miyiz?
Ben Nihal Çolak. 1976 yılı, Bursa doğumluyum. 1998 Yılında İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği Fakültesinden mezun olduktan sonra ilaç sektöründe işe başladım. Yıllar içerisinde Biofarma, Vefa gibi firmalarda çalıştıktan sonra 2019 yılı itibari ile Fabrika Müdürü görevini yürüttüğüm firmam TAB İlaç’a başladım.

Tesisi üretim kapasitesi, üniteleri, yardımcı tesisleri, birimleri ve faaliyetlerini, ürün grupları vb gibi konularda tanıyabilir miyiz?
TAB İlaç 2011 yılında Aytekin Pahsa tarafından kurulmuş ve 2020 yılına dek Tarım Bakanlığı onaylı gıda takviyelerinin üretiminde fason üretim hizmeti almıştır. 2020 yılında yönetimin aldığı karar ve benim de işe alınmam ile birlikte fabrika kurulum serüvenimiz başladı.

Esenyurt’ta bulunan yerleşkemiz 6200 m2 lik alanda kurulu 5 katlı bir bina ve ona ek yardımcı tesisler olarak hizmet vermektedir. Burada likit şurup, damla, süspansiyon, likit ve toz saşe, tablet, sert kapsül, yumuşak kapsül ve son eklenen hattımız ile birlikte toz bulk dolum gerçekleştirebiliyoruz. TAB ilaç yıllık 96 milyon yumuşak kapsül, 4.4 milyon likit, 11.5 milyon saşe, 240 milyon tablet ve 48 milyon sert kapsül üretebilecek şekilde dizayn edilmiştir. Üretim ekibimizin yanı sıra kalite güvence, kalite kontrol, Ar - Ge, ruhsat, teknik ve planlama departmanları ile parça bütün ilişkisini sağlıyoruz.

Üretimimizin devamlılığının sağlanması için jeneratörler, kalitemizin üst düzeyde tutulması için havalandırma santralleri ve su sistemi tüm gücüyle çalışmakta ve tüketicilerimizin gönül rahatlığıyla tüketebileceği, hayata değer katan ürünler üretiyoruz.

Tesiste kapasite ve verimlilik artışı, kontrol otomasyonu modernizasyonu ve benzeri konularda gerçekleştirilen yatırımlar nelerdir? Bu yatırımların detaylarını öğrenebilir miyiz?
TAB İlaç kapasitesini artırabilmek için yakın dönemde 50 milyon liralık bir yatırıma imza atarak takviye edici gıda üretimi için yeni ekipmanların satın alımlarını gerçekleştirdik. İlave olarak 1 yıl içerisinde tesis olarak büyüme ve bünyemize yeni bir üretim binası kapma planlarımız mevcuttur.

Yeni aldığımız ekipmanlarda %100 kamera sistemleri, toz emiciler (verimliliği artırıcı) metal dedektörler, eksik komponent veya eksik dolum tespit edebilen ağırlık üniteleri ve kalite kontrol laboratuvarına yaptığımız HLPC ve GC ekipmanları ile ürettiğimiz her bir ürünün kalitesinden emin olabilmek için büyük adımlar attık.

Enerji verimliliği, hammadde kayıplarının azaltılması, kayıpların izlenmesi konusunda çalışmalarınız, kullandığınız kontrol, izleme sisteminizin yetenekleri nelerdir?
Enerji verimliliği; ekonomik büyüme ve sosyal kalkınma hedeflerinin gerçekleşmesi ile doğrudan etkili olması nedeni ile önemle ele alınması gereken bir konudur. TAB İlaç olarak ürün kalitesi üzerindeki yaklaşımımızı sürdürülebilir bir dünya için de kolları sıvadık. Bu bağlamda ekipman seçimlerinde enerji verimliliği yüksek olanlara öncelik verilmesi, atık projelerinin hayata geçirilerek ‘sıfır atık’ başvurusunun yapılmış olması, personelin enerji tüketimine dikkati için sürekli eğitimler verilmesi gibi değer katan adımlar attık. Bina kurulum aşamasında uygun yalıtım malzemelerini seçerek ısının hapsolmasını sağladık. Gereksiz aydınlatmanın önlenmesi için uzun ömürlü ve yüksek verimli aydınlatmaları tercih ettik. Ekipman bakımlarının zamanında yapılmasını sağlayarak enerji tüketimini azalttık.

Tesisinizdeki ilaç üretim prosesini, hammadde girişinden nihai ürünlerinizin çıkışına kadar olan süreci kısaca paylaşır mısınız?
İlaç üretiminde kullandığımız hammadde ve tedarikçi seçimlerinde oldukça hassas davranmaktayız. Hammaddeleri dünyaca ünlü ve patentli büyük firmalardan satın alıyoruz. Bir aşçı için yemeğin lezzeti nasıl ki kullandığı malzemelerden geliyorsa, bizler de tedarikçi seçimlerimizde aynı hassasiyeti gösteriyoruz. Kalitemizin yaptığı kontroller neticesinde uygun bulunan hammaddenin tesisimize girmesiyle proses başlamış oluyor.

Hammaddede analizler yaparak güvenilirliğinden emin olduktan sonra üretime alıyor ve GMP onaylı tesisimizde talep doğrultusunda nihai ürüne dek işliyoruz.

Ürün imalat protokolünde belirtildiği şekilde tartım, granülasyon, kurutma, eleme,tablet baskı, kapsülleme, çözelti hazırlama,filtrasyon, dolum, blisterleme, kutulama gibi birçok sürece tabi tutulmaktadır. Siz kutuya baktığınızda dikkat çeken bir ürün görürken ben işin mutfağındaki insan olarak arkasındaki günlerce süren emeği görüyorum.

Son olarak üretimi tamamlanan ürünler ilgili kalite kontrol ve mikrobiyoloji testlerine tabii tutulur ve kalite güvence onayı ile piyasaya sunulur.

Bizim işimiz ürün raf ömrü dolup, markette kalmayıncaya dek devam eder. Sadece üretmez aynı zamanda gözetirsiniz.

Üretim prosesi sonrası ambalaj, paketleme süreçlerini sizden dinleyebilir miyiz? Bu aşamada kullanılan karekod uygulamalarının ilacın kullanımına kadar olan serüveninin takibi acısından önemi nedir?
Üretilen her bir yarı mamulün son haline bürünebilmesi için prosesinde belirtildiği şekli ile blister, şişe dolum veya PE bulk dolum olacak şekilde ambalajlanır. Gıda takviyesinde ITS yani kare kodlama sistemi ne yazık ki bulunmamaktadır.

Bizler ürün takibini satış/dağıtım kayıtlarımız ile sağlıyoruz. İlaç projelerimizi hayata geçirdiğimizde her bir kutuya karekod vererek onu dünya üzerinde tek hale getireceğiz ve sadece kutuyu değil, kutunun girdiği şirink, koli, palet ve satış yapılan eczane kayıtlarına dahi ulaşabiliyor olacağız. Tüm bunlara ilave olarak ürünün hattan hangi saat, dakika ve saniyede geçtiğine dek tüm nitelikli bilgilere de ulaşabiliyor olacağız.


Analiz, ölçüm, inproses ve kalite kontrol konusunda faaliyetleriniz nelerdir? Bu konuda ekibinizi ve çalışmalarını tanıyabilir miyiz?
Mart ayı itibari ile tam 9 kişilik bir kalite kontrol departman sayısına ulaşmış durumdayız. Gıda takviyesi üretiminde bu sayılara ulaşabilen çok az sayıda firma vardır. Kalite kontrol müdürümüzün öncülüğünde tüm girdi materyallerini (hammaddeler, ambalajlar vs) prosesin devamını (inproses kontroller ile )ve bitmiş ürün kalite kontrol ve kimya testlerini spesifikasyonlarında tanımlandığı üzere gerçekleştiriyoruz.

Şunu açıkça söyleyebilirim ki TAB İLAÇ A.Ş de üretilmiş her bir ürün serisi mikrobiyolojik ve fiziksel olarak test edilerek piyasaya verilmektedir. Bu ekibimiz aynı zamanda ilaç projelerimiz için metod validasyon çalışmaları da gerçekleştirmektedir.

Ürünlerimizde stabilite çalışmaları da başlatılmış olup, yakın zamanda analiz sonuçlarını tüm tüketicilerimizle paylaşacak şeffaflıkta çalışmayı planlıyoruz. Biliyorsunuz bilgi çağında yaşıyoruz ve bilgiyi ne kadar fazla erişilebilir hale getirebilirsek o kadar güven telkin etmiş oluruz.

Tesisleriniz için yatırım fikirleri nasıl oluşuyor, şu anda yatırım gündeminizde ne var? Yatırımlarda çalışmak istediğiniz markaları belirlerken, belirleyici etkenler neler oluyor?
Öncelikle sektörü gerek yurtiçi Pazar gerek yurtdışı pazarlar olacak şekilde çok iyi takip ediyoruz. Değişen dünya taleplerini iyi analiz ediyoruz. Dikkat ederseniz, seyahat engellerinin kaldırılması ve fuar organizasyonlarının yeninden yapılmaya başlanması ile İsviçre’den, Tanzanya’ya dek düzenlenen tüm takviye edici gıda ilgili fuarlarda yerimizi aldık. Bu fuarlar ürün ve marka bilinirliğimizi artırmakla kalmayıp bizlerin ufkunu açıyor ve yenilikleri takip edebilmemizi sağlıyor.

Yatırım fikirlerimizi genel müdürümüzün önderliğinde tüm yönetim kurulunun fikirleri ile şekilleniyor.

Yatırım ilişkilerinde güvene çok önem veriyoruz ve uzun yıllar sektörde olmanın konforu ile bu güveni bize sağlamış, başarısını ispatlamış ve en az TAB ilaç kadar tutkuyla işini yapan firmaları seçiyoruz.

Yanlış makine, ekipman ya da çözüm seçimi neler yaşatır? Karşılaşılabilecek sorunlara verebileceğiniz örnekler var mı? Çözümün seçimi aşamasında yaşadığınız zorluklar neler?
Bu tip yanlış kararlarda sayılabilecek birçok madde vardır ama ilk aklıma gelenler üzerinden gidersek kapasite, kalite, zaman ve para kaybı diyebilirim. TAB İlaç ‘ta yaptığımız kurulumda geçmiş tecrübelerimizi en iyi şekilde değerlendirdiğimize inanıyorum. Geçmiş iş deneyimimde yanlış ekipman seçimi durumu ile karşılaştığım oldu. Buradaki temel problem, ekipmanın direk kullanıcısı ve bakım süreçlerinin yöneticisinden bağımsız olarak, maliyet gözetilerek satın alım yapılmış olmasıydı.

Gerçekleştirdiğiniz son dönem kapsamlı projeniz devreye alma aşaması ve sonrasında size ne tür avantajlar sağladı?
Son dönemde yaptığımız en büyük projemiz üretim tesisimizin kurulumu ve devreye alınması diyebilirim. 2019 yılı pandemi ile birlikte takviye edici gıdalara artan eğilim nedeni ile fabrikanın kurulumu ile birlikte hem ürün portföyümüzü artırdık hem de tüketicilerimize gıda takviyesinin nasıl daha iyi üretilebileceğini göstermiş olduk.

Bunun neticesinde fason üretim taleplerimiz arttı. Pazar payımız yükseldi ve en önemlisi hayal ettiğimiz yüksek kalite, temiz içerikli ürünlerin tüketici ile buluşmasını sağladık.

Tesis – saha kontrol sisteminizin sahip olduğu sipariş, üretim ve kontrol süreçlerinin kontrol sistemlerinin yetenekler nelerdir?
Tesisimizin işlemeye başlamasıyla beraber bilgisayarlı sistemlere olan ihtiyaç artmıştır. Burada da büyük adımlar atarak SAP sistemi üzerinde çalışmaya başladık. Bunun dışında yapılan analizlerimizin güvenilirliğinin sağlanması ve datanın korunmasını sağlayan Empower-3 sistemi ve bina izleme sistemi gibi birçok bilgisayarlı sistemimiz mevcuttur.

Önümüzdeki dönemde planladığınız projeler nelerdir?
2022 yılı bitmeden önce TAB İlaç üretim tesisine ilave bir tesis daha kurmayı planlıyoruz. Buna ilave olarak ihracatta çok iyi bir noktaya geldik ve yıl bitmeden ihracat operasyonlarımızı da başlatmak istiyoruz. İlave olarak ilaç projelerimizi hızlandırıp en kısa sürede ruhsat alarak ilaç üreticisi olmayı planlıyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Biz burada gıda takviyesi üretim tesisi kurmak, takviye üretmenin çok ötesinde OTC’ye yön veren firma olmak için çalışıyoruz. Bu da bizi rakiplerimizden her zaman bir adım önde olma, yenilikçi olmaya itiyor. Güzel işler başardık doğrudur ancak daha yeni başladık.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@