banner24

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

Daha çok sahayı, Batch uygulamalarıyla buluşturmayı hedefliyoruz

Kapak konumuz kapsamında İzoform’un rafineri ve depolama sahaları için çözümleri ve gelecek dönem hedefleri üzerine bir röportaj gerçekleştirdiğimiz İZOFORM Proje Müdürü Büşra Bal, daha çok rafineri ve depolama sahası müşterilerini Batch uygulamalarıyla buluşturmayı ve üretim, depolama gibi operasyon maliyetlerini düşürmeyi hedeflediklerini dile getiriyor.

Röportajlar 10.10.2023, 12:48 10.10.2023, 17:56 Serkan KIRAÇ
367
Daha çok sahayı, Batch uygulamalarıyla buluşturmayı hedefliyoruz

26 yıllık tecrübe ile rafineriler, tanklar, depolama, boya, cam, demir – çelik, enerji, gıda ve kağıt gibi birçok alanda anahtar teslim otomasyon hizmeti verdiklerini söyleyen Büşra Bal ile gerçekleştirdiğimiz röportajda İzoform’un Rafineriler, Tanklar ve Depolama tesisleri için sağladığı devreye alma öncesi ve satış sonrası hizmetlerinin detayları üzerine konuştuk.

Büşra hanım merhaba, sizi ve firmanızı biraz tanıyabilir miyiz?
Merhabalar, öncelikle kendimden kısaca bahsetmek istiyorum. 08.02.1993 tarihinde Kütahya’da doğdum. Üniversite öğrenimimi 2011-2015 tarihleri arasında Dumlupınar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde yaptım ve 3,58/4,00 ortalama ile mezun oldum. 2 yıl Şeker Fabrikasında otomasyon mühendisi olarak çalıştıktan sonra İzoform Firması ile yollarımız kesişti ve yaklaşık 6 senedir İzoform Endüstriyel Otomasyon Şirketinde proje mühendisi olarak çalışıyorum. İzoform Endüstriyel Otomasyon Şirketi, endüstriyel otomasyon anlamında sektörde tanınan ve güçlü referanslara sahip, oldukça yenilikçi bakış açısıyla hep daha ileriye gitmeyi hedefleyen bir şirkettir. Birçok alanda anahtar teslim endüstriyel otomasyon projeleri yapmaktayız.

İzoform Endüstriyel Otomasyon firması olarak, Rafineri, Tanklar ve Depolama sistemleri hakkında daha önce tecrübeniz var mı?  Bu konuda nasıl projelerde iş birliği yapmayı tercih ediyorsunuz?
İZOFORM Endüstriyel Otomasyon, endüstriyel otomasyon konusunda 26 yıllık tecrübeye sahiptir. Rafineri, tanklar, depolama, boya, cam, demir-çelik, enerji, gıda, kâğıt gibi birçok alanda anahtar teslim otomasyon hizmeti vermekteyiz. Adı geçen prosesler için yeni kurulacak olan veya faal durumdaki sistemlerde yer alan DCS, PLC, Safety Sistemler, Batch uygulamaları gibi endüstriyel çözümler, elektrik tasarımları ve makina otomasyonları yapmaktayız. Bu sistemlerin sunulması konusunda müşterilerimize en kapsamlı mühendislik hizmetini vermeyi hedeflemekteyiz.

Rafineri, Tanklar ve Depolama tesislerini optimize etmek ve güvenliğini artırmak için hangi tür otomasyon ve teknolojileri kullanıyorsunuz?
Honeywell’in DCS, PLC ve Scada teknolojilerini kullanıyoruz. Honeywell kontrol sistemleri, proses ve makinalar üzerinde istenilen kontrolün gerçekleştirilebilmesi için en uygun stratejileri içerir. Uygulama ne kadar karmaşık olursa olsun çoklu otomasyon, kontrol stratejileri, mimari yapılar ve çözümleri sunuyoruz.

İzoform’un Rafineri, Tanklar ve Depolama prosesi için gerçekleştirdiği projelerin kapsamı ve başarısı hakkında bilgi verir misiniz?
İzoform’un rafineri, tanklar ve depolama prosesleri üzerine birçok fabrikada anahtar teslim çalışmaları oldu. Şu an hali hazırda birçok firmada sorunsuzca çalışıyor ve yeni projeleri de uygulamaya devam ediyoruz.

DCS, Safety ESD ve PLC sistemlerinin tasarlanması, programlanması, DCS, PLC ve MCC panellerinin ve proses enstrümanlarının tedarik edilmesi, prosesin senaryolara uygun yazılımlarının hazırlanması, tüm prosesin sorunsuz şekilde devreye alınması işlemlerini mühendislik ekimizle beraber başarılı bir şekilde yürütüyoruz. Bu konuda Shell firmasıyla yıllardır süren bir iş birlikteliğimiz var, şu an mühendislik ekibimiz bu projeyi devreye alıyor.

Bu projelerden sadece birkaç tanesini aşağıdaki şekilde listeleyebilirim.

Tank Sahası Ürün yönetimi Projesi (Batch Process)

Reaktör Kontrol Projesi (Batch Process)

Pnömatik Transfer Projesi

Yağ üretim Otomasyon Projesi (Batch Process)

Tank Dozajlama Projesi (SIL3)

Tank Dozaj Ünitesi Dolum Projesi

Tank Sahası ESD Projesi (SIL3 SIS)


Otomasyon tarafı çok güçlü bir firmasınız, peki enstrümantasyon tarafı için ekibiniz var mı? Sahada kullanılan enstrüman seçim, montaj, devreye alma gibi işleri yapıyor musunuz? Saha deneyimleriniz hakkında biraz bilgi alabilir miyiz?

İZOFORM ekibimizin her üyesi DCS, PLC, SCADA tarafında zaten çok iyiler. Sadece otomasyon işini yapmak enstrümantasyonu bilmeden çok zor. Dolayısıyla her arkadaşımız saha enstrüman ürünlerinde de uzmandır diyebilirim. Ürün seçimlerini yaptıktan sonra saha montajı, kablolamayı uzman teknisyenlerimizle yapıp sonrasında cihaz ayarlarını yaparak otomasyon veya ESD panosuna bağlantıları yapıyoruz. Otomasyon sistemini devreye alırken bu cihazları da devreye almış oluyoruz. Müşterilerimiz hem otomasyon hem de enstrümantasyon konusunda tecrübeli bir firmayla çalıştıkları için sadece İZOFORM sahadaki her iş için yeterli oluyor.

Rafineri, Tanklar ve Depolama tesislerindeki otomasyon ve dijitalleşme süreçlerini nasıl yönlendiriyorsunuz?
İZOFORM yazdığı ve kullandığı yazılımlar ile doğrudan çözüme ulaşır. Yazılımları, kullanıcı dostu, esnek bakım ve destek planları içerir. Teknolojiyle gelişen donanımlar ile yazılımlar da upgrade edilir. İZOFORM iş ortaklarına yerinde veya uzaktan erişerek bu ihtiyaçları karşılamak için özelleştirilmiş çözümler sunar.

Mesela Shell ve Marshall gibi sektörün öncü firmalarındaki BATCH uygulamalarımız çok başarılı oldu. Müşterimiz sadece bir tuşa basarak üretimi başlatıyor ve prosesin tamamlanmasıyla birlikte tüm girdi/çıktı raporunu kendi istedikleri formatta alıyor.

Resim-1 Batch üretim prosesi


 

Günümüzde Batch uygulamaları sayesinde insanın hata yapma olasılığını ortadan kaldırılarak son kullanıcılara standardizasyon sunuyor.  Batch uygulamaları, ürün karışımları ve karmaşık proses isteyen ilaç, kimya, rafineri, depolama, vb. proseslerde olmazsa olmaz bir yaklaşımdır.

Batch Proses Otomasyonunda ANSI/ISA-88 (kısaca S88) standardı kullanılır. Bu standart, bir Batch prosesinin kontrol sistemleri için nasıl olması gerektiğini belirler.

S88, Tesisler için fiziksel yapıyı tanımlarken (Process Cell > Unit > Equipment Module > Control Module ), Reçetenin nasıl olması gerektiği konusunda da prosedürü tanımlar (Procedure > Unit Procedure > Operation > Phase )


Resim-2 Basit bir BATCH uygulaması

Rafineri, Tanklar ve Depolama tesisleri ile iş birliği yaparken, projelerin başından sonuna kadar izlenen süreci açıklayabilir misiniz? Projenin devreye alınmasına kadar olan aşamaları özetler misiniz?

Bu süreç aşağıdaki şekilde ilerliyor;

  • Malzeme siparişi ve malzemelerin tedarik süreçlerinin takip edilmesi, (örneğin DCS ve MCC panelleri vb.)
  • Panellerdeki FAT işlemlerini tamamladıktan sonra son kullanıcıya teslim edilmesi,
  • Proje IO ekipman ve enstrüman listelerinin hazırlanması,
  • Fabrika yetkilileri ile toplantılar yapılarak, projenin ana hatlarıyla anlaşılması ve proses yazılımlarına, Scada-HMI çizimlerine başlanması. Yazılan proses yazılımının sanal ortamda test ve simülasyonlarının yapılması, yetkili onayına sunulması,
  • Projelere ait dokümantasyon işlemlerinin hazırlanması,
  • Tüm projenin sahada devreye alınması ve devreye alındıktan sonra 7/24 uzaktan destek sağlanması.

En son gerçekleştirdiğiniz bir batch otomasyonu projesinin kapsamını sizden dinleyebilir miyiz?
Gerçekleştirdiğimiz şu an yaptığımız batch otomasyonu projesi, halihazırda devreye alınmış ve faal durumda yer alan Honeywell C300 sistemleri üzerine yeni ekipmanların adaptasyonu ve yeni reçete tipiklerinin devreye alınması üzerinedir. Ayrıca yeni DCS panelleri tasarlanarak sahada devreye alım işlemleri tamamlanmıştır. Reçete tipiklerini oluşturabilmek için CM, SCM, RCM ve MR isimleri ile bilinen program blokları kullanılmıştır. Toplamda 50 farklı reçete tipiği ve 400 farklı reçete oluşturulup, prosese

entegre edilmiştir.
 

Burada mevcutta bulunan prosesin üzerine ek olarak yaklaşık 2 kat daha IO ilavesi olmuştur.Projeyi tüm ayrıntılarıyla anlayarak, sanal ortam üzerinde tüm reçetelerin ve kontrol lojiklerinin test ve simülasyonları yapılmıştır. Bu simülasyon işlemleri fabrika yetkililerine sanki gerçek sistemi çalıştırıyormuşçasına tüm ayrıntılarıyla sunulmuştur.
 

Bu projede “Class Base” reçete yapısı kullanılarak, batch yönetimi konusunda müşterilerimize en kapsamlı mühendislik hizmetini verdiğimizi düşünüyoruz.


İZOFORM’un Rafineri, Tanklar ve Depolama tesisleri için yürüttüğü projelerin sonuçlarına ilişkin elde edilen avantajlar nelerdir? Gelecekteki iş birlikleri ve yatırımlar hakkında planlarınızı paylaşabilir misiniz?

İzoform’un Rafineri, Tanklar ve Depolama tesisleri projeleri, verimliliği artırarak iş güvenliği ve çevresel sürdürülebilirliği geliştirme avantajları sunmuştur. Gelecekteki planlarımızda daha çok rafineri ve depolama sahası müşterimizi Batch uygulamalarıyla buluşturmak, onlarla AR-GE çalışmaları yaparak üretim ve depolama maliyetleri düşürmek gibi planlarımız var. Bu konuda seminerler ve eğitim programları düzenleyip sizleri ve müşterilerimizi çağırmak istiyoruz.

İş birliği yaptığınız markaları seçerken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?
İzoform olarak iş birliği yapacağımız markaları seçerken, iş birliği amaçları, sektör uyumluluğu, teknoloji altyapısı gibi kriterleri göz önünde bulunduruyoruz. Ayrıca, markanın finansal durumu, rekabet analizi ve iş birliği modeli de önemlidir. İş birliği süresi, referans kontrolü ve hukuki detayları da dikkatle değerlendirmemiz gereken faktörler arasındadır. Bu kriterler, sağlam bir iş birliği seçim süreci için bize rehberlik ediyor. Özellikle sektörün devi diyebileceğimiz ilk 100’deki firmaların neredeyse hepsiyle çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@