banner24

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

Dijitalleşmenin ilaç sektöründeki verimlilik artışına etkisi büyük

Doruk Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden, sektörde faaliyet gösteren şirketlerin yol haritalarını bir an önce belirleyerek daha rekabetçi olabilmeleri için üretim ve yönetim sistemlerini dijitalleştirmeleri gerektiğini vurguluyor.

Röportajlar 01.07.2020, 09:34 25.10.2023, 01:06 Serkan KIRAÇ
11837
Dijitalleşmenin ilaç sektöründeki verimlilik artışına etkisi büyük

İlaç sektörü oyuncularının daha rekabetçi ve daha sürdürülebilir olabilmesi için üretim ve yönetim sistemlerinin dijitalleştirilmesi için çözümler sunan Doruk’un bu konudaki çalışmalarını ve örnek projelerinin detaylarını markanın Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden ile konuşma fırsatı bulduk.

Doruk, ilaç sektörü için ne tür çözümler ve hizmetler sunuyor?
Doruk olarak, üretim yapan sanayi kuruluşlarında üretim operasyonlarının dijital araçlarla yönetilmesi konusunda yazılım ve donanım çözümleri üreten, sanayicilerin dijital dönüşüm yolculuklarında eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlayan 22 yıllık bir teknoloji firmasıyız. 1998 yılında sanayicilerin üretimlerini daha hızlı, çevik, kaliteli ve verimli yönetmeleri için yazılım ve donanım araçları geliştirmek yani sanayiyi dijitalleştirmek hedefiyle kurulduk ve o günden bugüne kadar dünya genelinde 300’den fazla fabrikanın dijital dönüşümünü gerçekleştirdik. Türkiye’nin sanayide dijitalleşme alanındaki ilk Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirmiş teknoloji şirketiyiz. Endüstriyel işletmelerin üretim operasyonlarının dijital olarak yönetilmesi için akıllı ve dijital üretim yönetimi sistemleri geliştirip kuruyoruz. Fabrikaların gerçek durumundan otomatik geri bildirimler alarak yeni kararlar verebilen akıllı üretim yönetimi sistemimiz ProManage ile işletmeleri akıllı fabrika ve dijital fabrika olarak da adlandırılan yapıya dönüştürüyoruz. ProManage, yapay zekâ, artırılmış gerçeklik, IIoT, makine öğrenmesi ve görüntü işleme teknolojileriyle tam entegre olan dünyadaki tek akıllı üretim yönetim sistemi olma özelliğine sahip.

İlaç, otomotiv, beyaz eşya, plastik, kimya, gıda ve ambalaj başta olmak üzere pek çok farklı sektöre yüksek teknoloji çözümler sunuyor; sanayicilerin güncel ihtiyaç ve talepleri, teknolojik gelişmeler ve uluslararası trendler ışığında sistemlerimizi sürekli olarak yeniliyoruz. Sisteme sürekli yeni özellik ve işlevler eklenmesi sayesinde sanayiciler dijital Üretim Operasyonları Yönetimi’ni (MOM-Manufacturing Operations Management) ve Üretim Yürütme Sistemleri’ni (MES-ManufacturingExecutionSystem) çağın gereklerine uygun şekilde gerçekleştirebiliyorlar.

İlaç sektöründe IIoT ve dijital dönüşüm çalışmalarının kapsamı nedir? Hangi birimler ve alanlardan dönüşüm için ilk adımlar atılmalı ve dönüşümün başlama noktası olarak sektörde seçilen alanlar nerelerdir?
Dijital dönüşümün, ilaç sektörünün son yıllarda odaklandığı verimlilik artışına etkisi büyük. Bu nedenle ilaç sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin dijital dönüşüm yol haritalarını belirlemeleri gerekiyor. Dijitalleşmeye diğer sektörlere göre daha geç adım atan ilaç sektörünün üretimde verimlilik elde ederek sürdürülebilir bir şekilde büyümesi ve rekabet edebilmesi için tek yol, üretim ve yönetim sistemlerini dijitalleştirmekten geçiyor.

İlaç sektöründe dijitalleşme; Ar-Ge, üretim, pazar erişimi, pazarlama iletişimi ve hasta izleme konularında katma değer sağlıyor. Özellikle üretim sürecinde dijitalleşme diğer alanlara göre daha kolay hayata geçirilebildiği gibi yatırımın geri dönüşü de çok kısa süre içerisinde sağlanıyor. Bu nedenle biz de Doruk olarak üretim süreçlerinin dijitalleştirilmesinde mentorluk yapıyoruz ve sanayicileri geleceğe hazırlıyoruz.

İlaç sektöründeki hangi alanlarda çözüm ve ürünlerinizle yer alıyorsunuz? Bu proseslere özel ürün gruplarınızı kısaca tanıyabilir miyiz?
İşletmelerin üretimlerini daha hızlı, çevik, kaliteli ve verimli yönetmeleri için dijital yazılım ve donanım araçları geliştiriyoruz. IIoT, artırılmış gerçeklik, yapay zekâ ve makine öğrenmesi teknolojileri ile tamamen entegre olan dünyadaki tek üretim yönetimi sistemi ProManage, Production ve Management kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Sanayicilerin kendilerini sürekli ve otomatik olarak geliştirebilmesini sağlayan ProManage, bu doğrultuda işletmelerin dar boğazlarını, zayıf yönlerini, gelişime açık noktalarını sürekli olarak gösteren ve bu açıkların iyileştirilmesi için işletmeyi uyarı mesajları ve farklı yollarla bilgilendiren bir sistem. Bu sistemle dünya genelinde binlerce üretim yöneticisinin know-how ve taleplerini karşılıyoruz. Üretim yönetimi sistemi ProManage ürünümüzü kullanan firmalar, üretimlerini daha verimli ve çevik hale getiriyor, kayıplarını tespit edip azaltarak maliyetlerini ve rekabetçiliklerini yönetebiliyor.ProManage ile anlık üretim organizasyonlarının yapılmasına ek olarak işletmede normalde fark edilmeyen hız düşümü, duruş, arıza, bekleme ve kalite kayıpları nedenleriyle birlikte görünür hale geliyor ve analizler yapılarak kök nedenlerinin tespit edilmesi yoluyla önlem alınması ve sorunların giderilmesi mümkün oluyor. ProManage ile Türk sanayiciler dünya firmaları ile rahatlıkla rekabet edebiliyor ve kendi sektörlerine yön vererek liderlik yapabiliyor.

İlaç sektöründeki verim artışı ihtiyacına dönüşüm ne tür avantajlar sağlıyor?
Akıllı ve dijital üretim yönetimi sistemi ProManage ile hem zaman, kaynak ve kalite kayıplarının engellenmesi hem de termin sürelerine uyulması konusunda üreticileri destekliyoruz. Kağıtsız işletmelere geçiş sağlayan ürün ve çözümlerimizle üretim planlama, üretim izleme, üretim performans takibi, duruş analizi ve kayıp analizi yaparak işletmelere kayıplarını bulma ve yok etme fırsatı sunuyoruz. Fabrikalar ve üretim işletmelerinde hız ve verimlilik artışı sağlayan sistemlerimiz, maliyetlerin azalmasına ve teslim sürelerinin önemli ölçüde kısalmasına imkân tanıyor.

İlaç üretim prosesinde markanızın son dönemde gerçekleştirdiği proje örnekleri nelerdir? Proje ve çözümler ile tesislere ne tür avantajlar sağlanmış oldu?
İş birliği yaptığımız şirketlerin ProManage’ı tercih etme nedenleri arasında öncelikli olarak üretim hattına hızlı uyum, hızlı kurulum ve hızlı sonuç almak yer alıyor. Dijital dönüşümünü gerçekleştirdiğimiz referanslarımızdaki tüm ilaç sektörü kullanıcılarımızda; şeffaflık ve doğru veri akışı, uzaktan kontrol ve online izleme, anında müdahale ve çeviklik, performans takibi ve bunun sonucunda performans iyileştirme ile çalışanların dahil edildiği sistemler başarıyla oluşturuldu. ProManage ile daha önce mümkün olmayan anlık raporlamaların yanı sıra günlük, haftalık ve aylık analizlerle doğru verinin elde edilmesinin büyük yararı görüldü. ProManage ile firma hızlı bir şekilde ve doğru verilerle ayrıntılı Toplam Ekipman Etkinliği (OEE) analizi ve kesinti raporları hazırlayabilir hale geldi. Sadece yöneticilerin değil, mavi yaka çalışanların da makine ve performans raporlarına anlık olarak erişebilmelerini sağladık. Bu şirketlerin Toplam Ekipman Etkinliği (OEE) değerlerinde bir sene içerisinde ortalama yüzde 15 ila yüzde 20 mertebelerinde iyileştirme sağlandı.

Dijital dönüşüm talebi ile size gelen talep sonrasında hangi konularda ve noktalarda keşif gerçekleştiriyorsunuz?
İşletmelerle yaptığımız görüşmelerde öncelikle danışmanlarımız, işletme yetkilileriyle işletmenin üretim yönetimi konusundaki ihtiyaçlarını analiz edip, farklı firmalardan kazandığımız know-how ile firmaları yönlendirerek proje kapsamınıoluşturuyoruz. Sonrasında mekatronik mühendisi ekibimiz, işletmelerin üretim sahasında bir veri toplama ve sistem altyapısı analizi yapıyor. Bu analizler sonrasında bir araya getirilip firmaya nasıl bir sistem sunulacağı ve ne şekilde katma değer sağlanacağı konusunda bilgi veriliyor.

İşletmelerin dijital dönüşüme geçirilmesinin genellikle 4 ila 8 hafta sürdüğü ProManage sistemimizle sanayiciler, yaklaşık iki ay sonunda yüzde 20’ye varan oranda verimlilik artışına tanık olmaya başlıyor. Yıl olarak düşünüldüğünde ise örneğin ayda 1 milyon Euro’luk girdi maliyeti olan bir işletme için 10 ayda yapılan 10 milyon Euro’luk masraf 8 milyon Euro’ya düşüyor ve işletme yılda 2 milyon Euro tasarruf edebiliyor.

İş birliği yaptığımız yerli bir ilaç şirketi; anlık izleme, performans takibi, daha uzun süre üretim, iş akışlarının otomatikleştirilmesi, çevre hassasiyeti, departman ve çalışan performans takibi nedeniyle ProManage çözümümüzü tercih etti. Altı ayda tüm sistem analizi, donanım tasarımı, yazılım uygulamaları gerçekleştirildi ve şirket hedeflerine uygun olarak çalışmalar hızla hayata geçirildi.

Projenin kapsamını (gerekliliği ya da talep edilen çözüme ihtiyaç duyulup duyulmadığı, daha fazlasına ihtiyaç duyulduğu) prosesin hangi parametrelerini gözlemleyerek belirliyorsunuz?
Akıllı ve dijital üretim yönetim sistemi ProManage’ın sürekli ve en yüksek performansta çalışabilmesi için proaktif bakım hizmetleri veriyoruz. Danışanlarımızın analizi ve proje kapsamını oluşturmasından sonra yenilemeli bakım anlaşması olan işletmelere ücretsiz olarak sunduğumuz “Assessment” ürünümüzle fabrikaların dijitalleşme haritasını çıkarıyoruz ve işletmelerin ProManage sistemini olabilecek en etkin haliyle kullanmalarını sağlıyoruz. İşletmelere düzenli check-up yapan bu ürün, veritabanında biriken rakamsal verilere dayalı bir durum raporu ortaya koyuyor. Bu raporla ProManage sistemini kullanan fabrikanın değerlendirmesi yapılarak alınan sonuçlar kapsamında fabrikanın dijitalleşme yol haritası çıkarılıyor. Bu çalışmalar, altı aylık periyotlarla tekrarlanıyor. İşletmenin gelişen ihtiyaçları doğrultusunda yeni dijitalleşme imkânları hakkında bilgi de veren bu ürün ile gelişim programları düzenli olarak hazırlanarak hayata geçiriliyor.

Önümüzdeki dönemde bu sektörde yeni bir alan ya da proses için hizmet planınız bulunuyor mu? İlaç sektörü özelinde önümüzdeki dönem, ürün, çözüm, yapılanma ya da yatırım planlarınız var mıdır ajandanızda?
Doruk olarak “Türkiye’de üretim yönetiminde dijitalleşme” pazarını inşa eden firma konumundayız. Uluslararası pazarlara ilk adımımızı ise 2006 yılında Romanya Arctic fabrikasına ilk ihracatımızı gerçekleştirerek attık. Bugünse Türkiye’de Teknopark İstanbul’da yer alan merkez ofisimiz, Antalya Teknokent ofisimiz ve İzmir DeparkTeknokent ofisimizin yanı sıra Amerika’nın Chicago kentinde ProManage Smart Manufacturing Solutions Corp. isimli şirketimiz bulunuyor. Ayrıca Amerika’da üretim endüstrisini kuvvetlendirmek için kurulan MxD’nin Ar-Ge partneriyiz.Amerika’daki şirketimizde Japonya merkezli ITO Corporation ile partnerlik anlaşması imzalayarak Asya Pasifik pazarına giriş yaptık.ABD, Rusya, Belçika, Romanya, Bulgaristan, Cezayir, Sırbistan ve Tataristan’a ihracat gerçekleştiriyoruz.Gelecek hedefimizise ilaç ve diğer kritik sektörlerde akıllı üretim yönetim sistemleri alanında “dünya markası olmak”. Doruk olarak, 22 yıldır olduğu gibi sanayiye dijital dönüşüm mentorluğu yapmaya ve ülke ekonomisinin lokomotifi olan sanayicileri geleceğe taşımaya devam edece

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@