banner24

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

“Platformumuz imalatçı ile tedarikçiler arasında bir buluşma alanı sunuyor”

Sanayiplatformu.com ile sektörlerin değer zincirini oluşturan alıcı – üretici- imalatçı ve tedarikçileri bir araya getirerek bir iletişim alanı sağladıklarını ifade eden Lale Yumrukçal, zaman ve kaynak kaybını minimize ederek imalatçı ile tedarikçiyi bir araya getirdikleri iş ve iletişim sağlayan bir buluşma alanı sunduklarını söylüyor.

Röportajlar 28.02.2022, 16:05 28.02.2022, 14:22 Serkan KIRAÇ
291
“Platformumuz imalatçı ile tedarikçiler arasında bir buluşma alanı sunuyor”

Ürün – hizmet ve iş gücü ihtiyacını karşılayacak tarafları bir araya getirerek talep ve teklif yönetimini bir iş platformu üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilmesini sağladıklarını vurgulayan Lale Yumrukçal ile platformun endüstriye kazandırdıkları üzerine kapsamlı bir söyleşi gerçekleştirdik.

Dijital OSB düşüncesi nasıl oluştu, bu platform ile satın alma ve iş ağı organizasyonlarını nasıl geliştirmeyi planladınız?
Sanayiplatformu.com’un ortaya çıkma hikâyesi 12 yıl öncesine dayanıyor. KOBİ ölçeğindeki pek çok firmanın dijital dünyada daha da fazla yer alması ve imalatçı firmaların doğru ya da alternatif tedarikçiye kolay bir şekilde ulaşması ve ticaretlerini büyütmeleri için model arayışımız vardı. Eşim Kaan Yumrukçal, dede mesleği olan sanayiciliği Türkiye’de farklı bir noktaya konumlandırmak için bu girişim fikrini ortaya koydu. Ben ise erkek egemenliğin ağırlıklı olduğu sanayi sektöründe kadın bir girişimci olarak, bu fikri projeye dönüştürme, uygulama ve yönetme aşamasında rol aldım. 20 yıllık profesyonel iş hayatım boyunca pazarlama yöneticiliği, markalaşma, ürün-portföy yönetimi ve stratejisi ve son 10 yıldır ise dijital iletişim alanlarında edindiğim tecrübelerimi buraya aktardım. Ekip olarak titiz bir araştırma ve analiz süreci sonunda yerli ve milli platformumuz olan sanayiplatformu.com’u hayata geçirdik.

Platformumuzun en önemli özelliği, sanayinin uzman olduğumuz dört ana koluna odaklanması. Sektörlerin değer zincirini oluşturan, alıcı-üretici-imalatçı-tedarikçi olarak özetleyebileceğimiz paydaşları bir araya getirerek bir iletişim alanı sağlıyoruz. Biz; makine imalatı, talaşlı imalat ve diğer işçilikler, malzeme ve hırdavat sektörleri kapsamında organize sanayi bölgesini dijital alana taşıyarak sektörün tüm paydaşları için bir buluşma noktası oluşturduk. Platformumuz; sanayinin dört ana kolu özelinde sanayi rehberi, bilgi portalı ve en önemlisi imalatçı ve tedarikçiler arasında iş ve iletişim sağlayan bir buluşma alanı sunuyor. Tedarikçilere bilinirlik ve müşteri kazanmaları için kendilerini tanıtma imkânı tanıyor. Zaman ve kaynak kaybını minimize ederek dijital bir alanda tarafların işlerini büyütebilecekleri en önemli kazanımı yani bilgiyi sunuyor. Biz bir e-ticaret sayfası değiliz, amacımız platformumuz üzerinde satış yapmak değil. Buradaki nihai hedefimiz, ürün/hizmet/iş gücü ihtiyacını karşılayabilmelerini sağlayacak tarafları bir araya getirmek ve talep&teklif yönetimi yapmalarını sağlamak. Gücümüzü de tam olarak buradan alıyoruz. Sanayinin uzman olduğumuz dört ana kolunda detaylı bir iletişim ağı sunduğumuz için de ilgili organizasyonları geliştirebiliyoruz.

Sistem nasıl çalışıyor, bu platformda yer alan ürün grupları ve çözümleri tanıyabilir miyiz?
Makine imalatı, talaşlı imalat ve diğer işçilikler, malzeme ve hırdavat sektörlerine dair tüm ürün grupları ve hizmet alanları gelişmiş sektör ağacımızda yer alıyor. Bu dört sektör rutin faaliyetleri için birbirinden sürekli tedarik sağlayan sektörler, aynı zamanda diğer sektörler için de tedarikçi konumunda oluyorlar. Bu anlamda birbiriyle ilişkili olan dört ana sektördeki firmaları buluşturduğumuz sanayiplatformu.com ile tamamen bu sektörler özelinde uzman hizmet sunuyoruz. Platformumuzda adeta bir sanayi çarkı oluşturan bu dört ana sektör altında detaylı bir sektör-ürün ağacı bulunuyor. Makine imalatçıları; talaşlı imalatçılar, malzemeciler ve hırdavatçılarla çalışıyor, onlardan tedarik sağlıyor. Bu kendi içinde bir çark. Ayrıca dışarıdaki farklı sektörlerdeki alıcılar ise bu dört sektör ile ticaret sağlıyor. Platformumuz, işte bu sektörlerdeki imalatçılar ile tedarikçileri buluşturuyor ve talep-teklif yönetimi yapmalarını sağlıyor. Böylece ticaretlerini büyütme fırsatı sunuyor. Dijital bir alt yapı olan sanayiplatformu.com geniş sektör dizini sayesinde güçlü bir tedarikçi havuzu oluşturuyor ve zengin alt kırılımları sayesinde en niş alanlarda dahi kaynak bulmayı kolaylaştırıyor.

Sistemimiz iki farklı üyelik modeli üzerinden ilerliyor. Bunlardan ilki olan standart üyelik, ayrıntılı firma sayfası oluşturmayı, ilgili kategorilerde tedarikçi listesinde yer almayı ve ürün kataloğunu yüklemeyi sağlıyor. Ayrıca talep havuzunu görme, 10 adet teklif verme, direkt olarak firmasına özel 5 adet talep alabilme gibi avantajları da bulunuyor. Premium üyeler ise yine ayrıntılı firma sayfası oluşturabildiği ve ürün kataloğunu yükleyebildiği gibi kategori ağacında ve arama listelerinde öncelikli şirket görünümü hakkı elde ediyor, tekliflere sınırsız cevap verebiliyor ve sınırsız talep alabiliyor. Bunlara ek olarak kampanyalı stok fazlası ürünlerini ve ikinci el makinelerini depo/ikinci el satışı için sergileyebiliyor. İş ilanlarını yayınlayabiliyor, yeni ürün/iş haberi ve firma duyurularını yayınlayabiliyor.

Dijital platformlarda kullanıcılar ya da sıkı takipçiniz satın alma birim sorumluları için en büyük sorun genellikle karmaşadır. Sektör ve uygulama odaklı çözümleriniz, kullanıcı dostu platform özellikleriniz konusunda bilgi alabilir miyiz?
Sanayiplatformu.com’u kurarken en dikkat ettiğimiz konuların başında yeni bir ticaret formu ortaya koymak bunu yaparken de süreçlerin en kolay şekilde yürümesini sağlamaktı. Bunun içinse son derece pratik, kolay ve sade bir ara yüze sahip olan kullanıcı dostu bir platform geliştirdik. Tamamen zaman ve kaynak tasarrufu prensibi ile çalışan sistemde tüm işlemler yalınve hızlı bir şekilde hallediliyor. Örneğin çok pratik bir üyelik formumuz bulunuyor. Kullanıcılar basit bir iki adımdan sonra sistemde yer alarak rahat bir şekilde işlemlerini yürütüyor. Tüm süreç, özellikle firmaların faaliyet alanlarının seçimi uzman ekibimiz tarafından kontrol ve takip edildiği için çözümsüz herhangi bir sorun kalmıyor.

Bunların yanı sıra üyelerimiz ayrıntılı firma sayfası oluşturabiliyor ve ürün kataloğunu yükleyebiliyor. Üyelik modeline göre ‘firma sayfası görüntülenme, ürünler sayfası görüntülenme, favori tedarikçi olarak kaydedilme sayısı’ gibi konularda kendi firma sayfasının performans raporunu görebiliyor.

Ürün ya da çözüm seçimini destekleyen özelliklere birkaç örnek verebilir misiniz?
Zaman ve kaynak tasarrufuyla verimli satın alım yapmak isteyen üretici firmalar ve ticaretlerini büyütmek isteyen tedarikçi firmaları bir araya getiren platformumuz, günlerce organize sanayi bölgesi gezerek ya da aradığı ürün için internette arama motorlarında uzun zaman harcayarak en iyi iş ortağını bulma çabasını ortadan kaldırıyor. Bu noktada platformumuzun temel prensibi şudur; kolay ve hızlı bir şekilde tarafların ihtiyaçlarına cevap vermek. Tüm sistem bunun üzerine kurulu; dolayısıyla az eforla çok yol almayı sağlayan bir mekanizmaya sahibiz. Sistemimiz, doğru ve odaklı seçim yapmayı kolaylaştırıyor. Şu an için bu odak ile endüstride böyle bir sistemle çalışan herhangi bir online ağ olmadığından rakipsiz olan sanayiplatformu.com, nokta atışı sonuçlar sağlıyor. Aranılan ürünün tedarikçi bilgilerine erişim sağlamanın çok kolay olduğu sistem, alanının öne çıkanlarını bir tıkla kullanıcılara sunuyor.

Örneğin; alıcılar tek talep formu ile birden fazla tedarikçiye talep gönderebiliyor. Yine alıcılar özelinde baktığımızda sektör ağacından satın alımı yaptığı tedarikçilerin bilgilerine tek tıkla ulaşarak satın alma talebinde bulunabiliyor. Tedarikçiler için örnek vermek gerekirse ana havuza düşen talepler, faaliyet alanlarına göre doğrudan tedarikçiye tarafımızca yönlendiriliyor. Bu sayede satın alma süreci çok daha efektif bir zeminde ilerleyebiliyor. Bizim için en kritik konu, sistemin doğru firmaya, doğru talebi iletebilmesi. Tam da bu noktada uzman müşteri danışmanlarımız firma-sektör kırılımını hassasiyetle takip ediyorlar.

Sanayiplatformu.com çözüm araştırmasından başlayarak, satın alma ve satış sonrası hizmetler konusunda süreç takibi için ne tür çalışmalar yürütüyor?
Dijital alt yapısı gereği sistem kendi kendine işlese de sanayiplatformu.com’un arkasında çok iyi çalışan bir müşteri destek birimi yer alıyor. Sistemde, bir firma talep yayınladığında ilgili firmalara bu talep iletiliyor. İyi dizinlenmiş sektör ağacı sayesinde talep doğru firmalara ulaşıyor. Örneğin, satın alma taleplerine hızlı dönüş sağlanması için tedarikçi firmalarla görüşen destek birimi, hiçbir talebin cevapsız kalmaması için gerekli irtibatları kuruyor.  Destek ekibi bu noktada devamlı takip halinde olarak iş süreçlerinin sorunsuz işlemesini sağlıyor. Firmalarla ilişkili teklif, talep, iş ilanına yapılan başvuru gibi tüm bildirimler firmalara e-posta ile bildiriliyor ve firmalar kullanıcı paneline yönlendiriliyor. Kullanıcılarımız buradan da tüm konuları takip edebiliyor. Ancak yine de üye firmalarımızın işlerini kolaylaştırmak içinmüşteri danışmanlarımız devreye giriyor. Aslında sistem, bir nevi firmaların satın alma danışmanı olarak hizmet veriyor.

Ürün ve yeni yıl planlarınız için son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Daha fazla kişiye ulaşmayı ve sanayide fark yaratan hizmetimizle üyelerimize katma değer sağlamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda ilk yıl için üye hedefimizi 2 bin olarak belirledik. Üçüncü yılın sonunda ise yaklaşık 5 bin üye sayısına ulaşmayı ve sistemi yurt dışına açarak üye firmaların ihracatlarını geliştirmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bunun için uzman kadromuz, titizlikle yürüttüğü operasyonel süreçlerimiz ve güçlü iş birliklerimizle her zaman en iyisini sunma hedefiyle çalışmalarımızısürdüreceğiz. Yeni yıldaki temel hedefimiz ise birbuluşma alanı olanplatformumuzlakısa zamanda sanayi ekosisteminin en etkin çözüm ortağı olmak… İşini geliştirmek isteyen ve yeni dijital düzende yer almak isteyen tüm sanayi KOBİ’lerini platformumuza davet ediyoruz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@