banner24

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

“Solventlerin ölçümünde en ağırlıklı yöntem kütlesel debimetre”

PPS Endüstriyel Otomasyon Teknik Satış Müdürü Güven Ayyıldız, bu akışkanların ölçümü için bilinen en ağırlıklı yöntemin kütlesel debimetre olduğunu ifade ediyor ve Krohne Ultrasonik akış ölçerlerle kararlı ve yüksek hassasiyetli çözümler sunduklarını sözlerine ekliyor.

Röportajlar 07.10.2020, 07:25 Serkan KIRAÇ
2354
“Solventlerin ölçümünde en ağırlıklı yöntem kütlesel debimetre”

Kimya sektörüne sunulan en güncel ölçü kontrol çözümleri, PPS Endüstriyel Otomasyon ve Krohne Türkiye markalarının çözüm partnerliğinde dizayn edilen en güncel kimya sektörü projelerinin detaylarını PPS Endüstriyel Otomasyon Teknik Satış Müdürü Güven Ayyıldız ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide detaylıca konuşma fırsatı bulduk.

Soldan Sağa: Krohne Türkiye Pazarlama ve İletişim Müdürü Can Merter 
PPS Endüstriyel Otomasyon Teknik Satış Müdürü Güven Ayyıldız

Röportaj yanıtlarını veren PPS yetkilisini kısaca tanıyabilir miyiz?
2007 yılında Ege Üniversitesi Fizik Bölümünden mezun oluktan sonra İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesinde Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümüne devam ettim. Profesyonel iş hayatıma Ar-ge mühendisi olarak devam edip askerlik bitimi olan 2010 yılında proses otomasyon firmalarında bölge satış mühendisi ve sorumlusu olarak çalıştım. Bu alanda kazanmış olduğum tecrübeler neticesinde 2017 yılında PPS Endüstriyel Otomasyon firması kurulmuştur.

PPS Endüstriyel Otomasyon olarak Krohne, Baumer, CS Instruments bölge bayiliğini, SKI Sensor Gmbh firmasının ise Türkiye Distribütörlüğünü yapmaktadır.

PPS Endüstriyel Otomasyon kuruluşundan günümüze hangi sektörlerde ne tür projeler gerçekleştirdi?
Kimya, Enerji, Teksil, Maden ve Gıda sektörlerine birçok proje hayata geçirilmiştir. Bunları sıralamak gerekirse tank seviye izleme sistemleri, kompressör dairesi enerji verimlilik projeleri, kok gazı ve yüksek sıcaklık fırınları debi ölçüm sistemleri, dizel yakıt istasyonu anahtar teslim projeler sıralanabilir.

Kimya sektörü proseslerinde proje sipariş aşamasından başlamak üzere; projenin tasarımı, enstrümanların seçimi, dizayn, devreye alma, ekipmanların maruz kaldığı etkenler ve satış sonrası teknik destek hizmetleri konusunda ne tür zorluklardan bahsedebiliyoruz?
Kimya sektörü IEC61508 yönetmeliği kapsamında değerlendirilmektedir. Bizim yaşadığımız en büyük sıkıntı projelerin enstrüman firmaları göz artı edilerek son aşamaya bırakılması ve yetersiz şartnamelerin hazırlanmasıdır. Bu yüzden projeye baştan müdahil olduğumuzda hem müşteri hem biz ürün seçimleri ve hesaplamalar noktasında daha rahat hareket edebilmekte ve farklı senaryolar üretebilmekteyiz.

Sektörde son kullanıcının, ölçü kontrol ve bakım sorumlularının en çok karşılaştığı sorunlar nelerdir?
Fabrikada muhatap olduğumuz bakımcılar her ne kadar da kendi işlerinde donanımlı olsalar da karşılarında enstrüman ve proses deneyimi olan birilerini görmek istemekteler. Bu bağlamada teknik destek ve yerinde hizmet alma konularında sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bakım ekibi hafta sonları da çalıştığı için 7-24 ulaşabileceği güvenilir bir servis hizmeti istemektedir.

PPS Endüstriyel Otomasyon markası Kimya Prosesleri için hangi alanlarında ne tür çözümler sunuyor?
Firmanın kuruluş amacı enstrüman dahil komple anahtar çözümler sunmak, otomasyon tarafında yeni senaryolar geliştirmek ve uygulamaya koymaktır. Bu kapsamda PPS Endüstriyel Otomasyon firması doğru ürün tedariki, devreye alma ve süpervizörlük, seçilen ürünlere göre senaryonun belirlenmesi konusunda işletmelere hizmet sağlamaktadır.

Türkiye’de Kimya Sektörü özelinde gerçekleştirdiğiniz örnek niteliğinde projeler nelerdir?
Yakın zamanda tarafımızca yapılan Dizel Yakıt İstasyon Projesini örnek olarak verebilirim. Proje bir dizel yakıt dolum istasyonunun IEC61508 yönetmeliği kapsamında uygun ekipmanların seçimi, projelendirilmesi ve devreye almasını kapsamaktadır. Bu tip bir güvenlik döngüsünü oluşturmak için elektronik cihazlarda meydana gelecek hatalar minimize edilerek sistemin sürekli izlenmesi ve oluşacak hataların kontrol edilmesi gerekmektedir.

Güvenlik döngüsünün sağlıklı çalışabilirliği ve izlenebilmesi için bu proje kapsamında Krohne SIL yönetmeliğine tabi radar ve seviye sensörleri, son kontrol ekipmanı olarak Metso ESD vanalar ve logic tarafda ise Phoenix Contact ürünleri kullanılmıştır. Hedefimiz birbirine bağlı bu ekipmanlardan oluşan sistemin toplam PFD değerinin minumum SIL2 seviyesini karşılamasıdır.

Günümüzde kimya sektöründe en çok tercih edilen ölçü – kontrol çözümleri nelerdir?
Kimya sektörünün en çok kullandığı iki akışkan vardır. Bunlardan bir tanesi solvent ve solvent bazlı akışkanlar, saf su ve hava. Bu akışkanlar için bilinen en ağırlıklı yöntem kütlesel debimetrelerdir. Bizler ağırlıklı olarak bu tür akışkanlarda diğer firmalar tarafında çokta tercih edilmeyen ve bilinmeyen Krohne Ultrasonic akış ölçerlerle kararlı ve yüksek hassasiyetli çözümler sunmaktayız.

Bu örnek projelerde tesislere sağlanan avantajlar neler oldu?
 Jeotermal santrallerinde kullanılan akümülatör tank seviye kontrolünü örnek verebilirim. Tesise beslenen brine kapasitesi ile pompa frekans kontrolleri akümülatör tank seviye ölçümüyle belirlenir. Bu da bir tesisin enrji verimliliği ve diğer ekipmanların çalışması bağlamında oldukça önemlidir. Ağırlıklı olarak yüksek sıcaklıktan dolayı tank seviye ölçümü diyaframlı tip fark basınç trasnmiteriyle ya da impulse borularıyla yapılır. Bir fark basınç tranmitteri bu tür prosesde kullanıyorsanız sıcaklıktan doları zero kayması yapacak ya da impulse hatları bir süre sonra tıkanacaktır.Çözüm  olarak müşterimize bir bir by-pass kollektörü dizeyn ederek Krohne radar seviye ile proses çözümü gerçekleştirilmiştir.

Krohne ile yollarınız nasıl kesişti?  Krohne gerçekleştirdiğiniz projelerde müşterileriniz için sizlere ne tür avantajlar sağlıyor?
Firmanın kurulum amacında da belirttiğim gibi zor ve tehlikeli proseslerle çalışmaktayız. Bu yüzden seçilen ürünün güvenirliği, geniş servis ağının olması, teknik desteği bizler için önemliydi. Bu yüzden Krohne gibi global bir firmanın partneri olmak bizim için büyük bir değerdir.

Proje süreçlerinde ne tür paylaşımlarda bulunuluyor her iki marka arasında?
Krohne 1921 yılında kurulmuş en eski enstüman firmalarında bir tanesi. Bu yüzden globalde bir çok uygulama örneklerine sahipler. Tanımadığımız proses ve akışkan çözümlerinde mutlaka destek almaktayız.

PPS Endüstriyel Otomasyon ve Krohne markaları önümüzdeki dönemde birlikte ne tür projelere imza atmayı planlıyor?
Özellikle enerji ve kimya sektöründeki bir çok projede Krohne marka ürünleri kullanmaya devam edeceğiz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@