banner24

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

TOBB 100’de Olmak Makine Sanayi İçin Gurur Verici

Marka olarak inovasyon kabiliyetini geliştirerek üretim değerini ve karlılığını artıran dijital dönüşüm çözümlerine hız verdiklerini ifade eden Optimak Yönetim Kurulu Başkanı Tansel Cavit Kulak, 2021 yılında TOBB’un Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilk 100 markası arasına girmekten gurur duyduklarını belirtiyor.

Röportajlar 26.05.2022, 08:20 Serkan KIRAÇ
184
TOBB 100’de Olmak Makine Sanayi İçin Gurur Verici

TOBB 100’de yer alarak partnerlik ve entegratörlük açısından yeni fırsatlar yakalayan markanın gelecek dönem yatırım, yapılanma ve en güncel teknoloji çözümlerini detaylı bir söyleşi gerçekleştirme imkanı bulduğumuz OPTİMAK Yönetim Kurulu Başkanı Cavit Kulak ile konuştuk.

2021’de TOBB 100’de yer almamız partnerlik ve entegratörlük açısından yeni fırsatlar oluşturdu. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Üyesi Optimum Süreç Tasarımı ve Uygulamaları Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak 2017-2019 arasında %249’luk büyüme performansı göstererek 63. Olmamız yeni iş birliklerine kapı aralıyor. Firmamızın inovasyon kabiliyetlerini geliştiren, üretim değerini ve karlılığını artıran dijital dönüşüm çözümlerine hız verdik.

Yeni yatırım alanları da planladık. Çünkü gerek küreselleşme gerekse pandeminin etkilerinin yoğun yaşandığı günümüzde çevre hassasiyeti artıyor. Çevre ve iklim konusunda stratejilerin yenilendiği bir dönemde bizler de Güneş, Rüzgâr ve Hidrojen gibi çevreci enerjilerden faydalanmasının büyük kazanım olacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda endüstriyel işletme çatılarında GES projelerini sıfırdan tasarladığımız özgün projelerimizle sanayide yenilenebilir enerji kaynağı kullanılmasını teşvik ediyoruz.

Öncelikle kısaca sizi, sektör çözümlerinizi, Optimak STU markasını ürün ve çözümlerini tanıyabilir miyiz?
Ben Tansel Cavit Kulak. 1970 Trabzon Akçaabat doğumluyum. Lise eğitimimi İstanbul’da tamamladım. 1990 yılında Deniz Harp Okulu’ndan Donanma Deniz Subayı olarak mezun oldum. 1994 yılında Kocaeli Üniversitesi Yönetim Bilimleri Anabilim dalında yüksek lisans yaptım. Ayrıca Selçuk Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdim. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

Optimak STU olarak 10 yıldır hat kurulum, kolileme, paletleme ve streçleme alanlarında yüzlerce projede uzmanlaştık. Bünyemizdeki Sanayi Bakanlığı Ar-Ge Merkezimizdeki uzman kadromuzla “sistem ve teknoloji uzmanı” olarak markamızı konumlandırıyoruz. Sakarya 3. OSB’de 70 mühendis ve 150 çalışanımızla imalat sanayinde komple hizmet talebini karşılayan bir teknoloji firması olarak yol alıyoruz. Bu kapsamda “endüstriyel know-how”la hat kurulum ve hat sonu uygulamalarında sektörel çözümler sunuyoruz.

Üretimde hız, esneklik ve verimlilik hedefleyen markaların dijital fabrika yatırımları her geçen gün artıyor. Markanızın dijital dönüşüm ve robotlu üretim – uygulama adına sunduğu hizmetler nelerdir?
Fabrikalar, üretim hattında manuel olarak gerçekleştirilen operasyonları endüstriyel robotlarla otomatize ederek hat üretim kapasitelerini yükseltmeyi hedefliyor. Biz de bu hedeflerini gerçekleştirecek çözümler sunuyoruz. Minimum arıza ile çalışabilen sürdürülebilir sistemler kurmaya çalışıyoruz. Böylelikle az yer kaplayan, düşük maliyetli, standartlaştırıldığı için hızlı kurulum süresi olan, düşük bakım giderlerine sahip anahtar teslim fabrikalar kurulmasına öncülük ediyoruz.

Bu kapsamda “ikincil ambalaj”da ürünlerin paketlenerek kutulama, kolileme ve paletleme ile sevkiyata hazır hale getirilmesi işlemlerinde robotik uygulamalara ağırlık veriyoruz. Fabrikaların üretim hattında manuel olarak gerçekleştirilen operasyonları endüstriyel robotlarla otomatize ederek üretim kapasitelerini %90’ın üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.

Çözümlerimizi çeşitlendirmek amacıyla intrlojistik uygulamalara, otonom sistemlere ağırlık veriyoruz. Bu amaçla TÜBİTAK MAM’ın ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın kurmuş olduğu Robotik Kümelenme gruplarında aktif bir şekilde rol aldık. Ayrıca SAMİB, ASD, AMD, ENOSAD, MÜSİAD ve ROBODER gibi sivil toplum kuruluşlarının paydaşı olarak sanayi-sivil toplum iş birliğine de önem veriyoruz. KOSGEB ve İŞKUR gibi kurumların desteklerini ve teknopark imkanlarını değerlendiriyoruz.

Donanım ve sistemin ötesinde cloud, sistem ve yazılım hizmetleriyle bütünleşik çözümleriniz bulunuyor. Kapak konumuz kapsamında Gıda ve İçecek üreticilerinden aldığınız güncel talepler nelerdir, sektörün yatırım gündemini sizden dinleyebilir miyiz?
Gıda ve içecek fabrika alanlarını gıdayla doğrudan temas eden makina ve ekipmanları içeren “birincil alan” ve gıdayla direkt teması olmayan makina ve ekipmanların oluşturduğu “ikincil alan” olarak ayırmak gerekiyor. İkincil alanda, ürünlerin paketlenerek kutulama, kolileme ve paletleme ile sevkiyata hazır hale getirilmesi işlemlerinde robotik uygulamalar giderek önem kazanıyor. Bu noktada gıda ve paketleme sektörüne yönelik kutu, koli hazırlama, açılan kolilerin robotlarla dolumu, kolileme, paletleme ve streçlemede endüstriyel çözümler üretiyoruz.

Pandemi sonrasında hijyenik üretim koşullarına göre üretim kayıplarını minimize eden ve enerji verimliliği sağlayan sektörel çözümlerin talebi de arttı. Bu açıdan müşterimizin verimliliğini artıracak ve üretim kapasitesini geliştirecek üretim planlarımız sürekli gelişme gösteriyor. Üretim lojistiğinde ise palet üzerine dizilmiş yapılması ve depoya sevk edilmeye hazır hale gelmiş paletlerin AGV’ler ile otomatik olarak depoya transferini sağlıyoruz. Üretim hattında manuel olarak gerçekleştirilen operasyonları endüstriyel robotlarla otomatize ederek hat üretim kapasitesini %90’ın üzerine çıkarıyoruz.

Gıda ve İçecek sektöründe gerçekleştirdiğiniz birkaç projenizin detaylarını öğrenebilir miyiz sizden? Gelen talep neydi, çözümünüz ve sağladığınız sistemler neler oldu?
Tasarladığımız sistemlerdeki üretimlerin ölçülebilir olmasına özen gösteriyoruz. Minimum arıza ile çalışabilen sürdürülebilir sistemler kurmaya çalışıyoruz. Az yer kaplayan, düşük maliyetli, hızlı kurulum süresi olan, düşük bakım giderlerine sahip anahtar teslim fabrika kuruyoruz.Bu konularda ülkemizde mevcut makine parklarında orta ve yüksek teknoloji makine sekmenti talebi arttığı için yeni yatırımlara karar verdik. Yine katıldığımız yurt içinde Avrasya Ambalaj, WIN EURASIA, Teknofest, Robot Yatırımları Zirvesi ve SAHAEXPO, yurtdışında ise Dubai Gulfood ve Cezair Djazagro fuarlarıyla yeni pazarlara ulaştığımız için proje bazlı çalışmalarımızı sürekli artırıyoruz.

Bu projeler, çözümler devreye alındıktan sonra tesislere ne tür avantajlar sağladı?
Endüstriyel otomasyon ve robotik uygulamalar yüksek hassasiyet ve titizlik isteyen alanlardır. Proses bilgi tecrübesi, çözüm çeşitliliği ve makinalar arasında bağlantılar sağlaması açısından “know-how” gerektiriyor. Özellikle Ar-Ge merkezimiz ve mühendis kadromuzda bu konuya daha fazla önem veriyoruz. Sakarya 3. Organize Sanayi’de 12.000 metrekare kapalı, 60.000 metrekare açık alanda üretim hedeflerimizi sektörlerdeki stratejik gelişmeler dahilinde takip ediyoruz. İhracat payımızın artırmak için 2022’de onlarca fuar ve zirveye katılarak birikimimizi genişleterek katma değerin öncüsü olacağız.

Gıda ve içecek sektörü başta olmak üzere takibe aldığınız projeler neler olacak? Ajandanızda yer alan proje ve yatırımlar nelerdir 2022 yılında?
Üniversite-sanayi iş birlikleriyle Endüstri 4.0 ve yeşil dönüşüm süreçlerine de katkı veriyoruz. Şüphesiz bu başarımızın temelinde iş süreçlerini dijitalleştiren ve intro-lojistikte otonom sistemler ve karanlık depolama ile karlılığı artıran bir teknoloji firması olmamız yatıyor. İleri teknoloji geliştirmek için son üç yılda 5 patent ve 3 faydalı model başvurusu yapmamız da bunun bir göstergesidir.

Bugüne kadar gıda, su, otomotiv, içecek sektörleri gibi farklı sektörlerdeki networkümüzü bu amaçla yeniden ziyaret ederek Optimak Energy olarak markalaşma yolunda ilerliyoruz. Bu kapsamda “Güneş Paneli Temizleme Robotu” geliştirdik. Ayrıca Yeşil Mutabakat aynı zamanda karbon ve su ayak izi gibi konuları içerdiği için Türkiye Çevre Ajansı’nın çalışmalarını güçlendirmek amacıyla 2023’de başlatılacak olan “Depozito İade Sistemi”ni inceledik. Geri Dönüşüm Otomatları tasarlayarak sıfır atık anlayışına destek olmaya çabalıyoruz.

2022 yılı hedefleriniz doğrultusunda yeni çözüm partnerlikleri, entegratörlük anlaşmaları, yatırım yapılanmalar olacak mı Optimak’ta?
2021’de TOBB 100’de yer almamız partnerlik ve entegratörlük açısından yeni fırsatlar oluşturdu. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Üyesi Optimum Süreç Tasarımı ve Uygulamaları Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak 2017-2019 arasında %249’luk büyüme performansı göstererek 63. Olmamız yeni iş birliklerine kapı aralıyor. Firmamızın inovasyon kabiliyetlerini geliştiren, üretim değerini ve karlılığını artıran dijital dönüşüm çözümlerine hız verdik.

Yeni yatırım alanları da planladık. Çünkü gerek küreselleşme gerekse pandeminin etkilerinin yoğun yaşandığı günümüzde çevre hassasiyeti artıyor. Çevre ve iklim konusunda stratejilerin yenilendiği bir dönemde bizler de Güneş, Rüzgâr ve Hidrojen gibi çevreci enerjilerden faydalanmasının büyük kazanım olacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda endüstriyel işletme çatılarında GES projelerini sıfırdan tasarladığımız özgün projelerimizle sanayide yenilenebilir enerji kaynağı kullanılmasını teşvik ediyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Dünyada da ülkemizde de üretimin değerini ve verimliliğini artıran yatırımların önemi artıyor. Bu açıdan her geçen gün daha da güçlenen “Türk Makinesi” imajını yenileyen çözümlerimizi genişletmeliyiz. Birçok üniversite ile iş birliği yaparak üretim kapasitesini optimum maliyetle ve genişleme temelli ihtiyaç analizleriyle yönlendiriyoruz.Büyük Türkiye yolunda güçlü mühendislik ekibimizle birlikte üretim verimliliğinin ve katma değerli üretimin öncüsü olmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda yatırımlarımızı Makine İhtisas OSB hazırlıklarıyla daha da büyütmeyi hedefliyoruz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@