banner143

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

Yalın üretim ve 5S faaliyetleriyle loadcell kapasitesini 8 kat artırdı

İlk başlarda loadcell üretiminde düşük seviyelerdeyken yalın üretim ve 5S çalışmaları ile kapasitenin 8 kat arttığını vurgulayan Tuna Tartı ve Elektronik Sistemler Genel Müdürü Ercan Hatipoğlu, çeşitli partnerlik faaliyetleriyle verimlikliklerini artırmayı başardıklarını belirterek loadcell üretiminde 45 bin adetlik kapasiteyi önümüzdeki yıl 65’bine çıkartmayı hedeflediklerini dile getiriyor.

Röportajlar 06.08.2021, 15:19 Serkan KIRAÇ
285
Yalın üretim ve 5S faaliyetleriyle loadcell kapasitesini 8 kat artırdı

Verimliliği artırmak için yurtdışında en çok ciro yapan üretici markaların iş yapış tarzını analiz ettiğini söyleyen Hatipoğlu, komponent üretimi ve tasarım konusunda partnerlikler geliştirerek daha katma değerli ürünler için enerjilerini daha fazla Ar-Ge ve Elektronik Birimi’ne yönlendirdiklerini ifade ediyor. Tuna Tartı ve Elektronik Sistemler markasının son 1,5 yıldır yürüttüğü verimlilik faaliyetleri ve en güncel Tuna ürünleri ile faaliyetlerini markanın İzmir Ofisi’nde Ercan Hatipoğlu ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide detaylandırdık.

Ercan Bey, öncelikle sizi biraz tanıyalım.

1983 yılı Elvad-ı Fatihan, Bulgaristan doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi Türkiye’de tamamladım. Daha sonrasında açılan kontenjanla beraber İstanbul Teknik Üniversitesi ile Sofya Teknik Üniversitesi arasında öğrenci geçişler yapılmaya başlandı. Üniversite sınavını kazandıktan sonra Dış İşleri Bakanlığı’nın bursu ile Sofya Teknik Üniversitesi’nde Elektrik Elektronik Mühendisliği eğitimimi tamamladım. Daha sonrasında Türkiye’ye geldim. Yüksek İşletme alanında ikinci ihtisasımı tamamladım. Daha sonra özel sektör faaliyetlerime başladım. 2015 yılında da Tuna Tartı ve Elektronik Sistemleri’ni kurdum. 2016 yılında limited olmayı sağladım. Markamız kurulduğu günden günümüze sektöründe üretici olarak faaliyet gösteriyor. Evliyim ve iki çocuk babasıyım.

Tuna Tartı, hangi ürün gruplarıyla hizmet vermeye başladı?
Tuna Tartı olarak ilk başka ısı bağıl nem cihazları satışı yapmaya başladı, e-ticaret yöntemi ile. Sonrasında loadcell ve indikatör gruplarını da ürün gamımıza ekledik. Kamyon kantarları, taşıt kantarları, bigbag tartı sistemleri sonrasında dahil edilen ürünlerimiz oldu. Teknoloiyi üretmeye başladık. Günümüzde endüstriyel tartı sistemleri konusunda profesyonel olarak çalışmalarımız sürdürüyoruz. Şu anda yıllık yaklaşık 45 bin adet loadcell üretim kapasitesine sahibiz. 40 yakın prosesten geçen bu ürünleri üretmek için ciddi yatırımlar gerçekleştirdik. Sadece Loadcell atölyesinde,  bulunan 12 kişilik kadınlardan oluşan bir çalışma grubumuz var. Loadcell (yük hücresi) ürünlerimiz tek tek onların elinden geçer. Test makineleri ve fırınlar gibi önemli ekipmanlar için son derece ciddi yatırımlar gerçekleştirdik tesisimizde bu ürünler için.  Tesisimiz A-B-C-D bloklarından oluşmaktadır. Her bir blokta farklı ürün gruplarımız yerli olarak üretimi yapılmaktadır. Yaklaşık 55 mil. gibi bir yatırım gerçekleştirildi. Ülkemizin için gece-gündüz çalışmaya devam ediyoruz.

Loadcell üretimine dahil olan her kadın arkadaşımızı aynı zamanda önemli eğitimler tabi tutuyoruz. Bir arkadaşımızın Loadcell üretiminde başlama yaklaşık 8 ayı buluyor,  çünkü ufak komponentlerleve teknoloji üretiyoruz. Ürettiğimiz ürünler dünyanın 110’dan fazla ülkesinde kullanılmakta. Yurtdışında ve yurtiçinde partnerliklerimiz var. Aynı zamanda Ankara, Konya, İstanbul, Bursa ve Adana bölge müdürlüklerimiz var.

Yurtdışında; Bulgaristan, Tayland, Özbekistan, Türkmenistan ofislerimiz var. Katar ve Dubai bölgesinde ise distribütörlüklerimiz var.

Ürünlerle Endüstri 4.0 çözümleri ve Eğitim faaliyetlerinizi konuşmadan önce üretiminizde uyguladığınız yalın üretim ve 5S faaliyetlerinizi dinleyelim.
60’a yakın çalışanımız ile mekanik, loadcell ve indikatör, servis ve satış birimlerimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu sayı bölge müdürlüklerimizle 70’i buluyor. Loadcell üretimine geçtiğimiz zaman artan talepleri karşılamak için sürekli çalışan sayısını artırmak ihtiyacı duyuyorduk. Bunu daha akılcı bir yöntemle çözmeyi amaçladık ve dünyada bu işi başarmış birkaç firmayı analiz ettik. Kendimize de örnek olarak bir Japon markası olan Toyota markasının işleyişini aldık. Önce 5S faaliyetlerimize başladık ve bu çalışmalarımız yaklaşık 1,5 yıl sürdü. Ancak çalışanlarımızın oyuna dahil olması halinde başarılı olabileceğimizi düşünerek bununla ilgili eğitimler vermeye başladık. Her gün bir önceki günden daha iyi olmayı amaçladık.

Zaten 5S faaliyetlerinin bir diğer enstrümanı da çalışanlardan gelen tavsiyelerdir aslında…
İlk başlarda kapasitemiz loadcell üretiminde düşük seviyelerdeyken bu faaliyetlerimizle kapasitemizin 8 katına çıktığını gördük. Sonrasında kendi bünyemizde büyümek yerine kendimize uzun yıllar bu konuda  güvenle çalışabileceğimiz partnerlikler oluşturduk. Mesela İzmir Çukurunda, şu anda 100 adet CNC makinesi olduğunu düşünelim. Bu 100 makine %30 verimle çalışsa günde 30 makinenin çalışması demek. Biz talaşlı imalat kısmında partnerlik yaptığımız markanın makinesini dahi kendimiz satın alıyoruz. Burada bizim için öncelikli olan kalite. Bu partnerliklerimizle birlikte yaklaşık 200 kişilik bir kadro olduğumuzu söyleyebilirim.

Almanya’da bir milyar euro cirosu olan bir firmanın Almanya ofisinde 55 çalışanı bulunuyor. Mekanik olarak Malezya’da bir tedarikçi seçmiş bu firma. Bu firmaya istediği kalite kurallarını belirterek; mekanik tasarım konusunda hizmet alıyor. Tayvan’da elektronik kısım için yine kendi belirlediği kalite ve ürün özelliklerinde hizmet alıyor. Pakistan’da da başka bir komponent için hizmet alıyor. Şu anda Almanya’da Merkez Ofisi’nden dünyanın 180 ülkesine, ürünlerini satıp kurulum ve montajlarını yapıyor. Türkiye gibi bir ülkede sadece 5-6 çalışanı buluyor.

Bizim de artık Türkiye’de kas gücünden kurtulup beyin gücüne geçmemiz lazım. Firmamız içinde bunu yaptık aslında. Çünkü büyümenin sonu yok. Biz bu kadar kısa sürede 40-50 yıllık geçmişi olan birçok markanın yapamadığını yaptık. Bu teknolojiyi üretmek gerçekten kolay değil ama biz kısa sürede önemli bir mesafe kat ederek ciddi işler yaptığımıza inanıyoruz.

Tekrarlanabilir kalite için Tuna, tedarikçilerinden neler bekliyor?
Biz tedarikçilerimizi her anlamda destekliyoruz. Hem iş anlamında hem de kalite anlamında destekler sağlıyoruz. Bir talaşlı imalatta bizim ürünümüzün bir parçasının en, boy, çap gibi kısımlarına varıncaya kadar birçok konuda onların yerine metot mühendisliği yapıyoruz. Haftada 100 parça çıkarılan bir işletmede 200 parçanın nasıl üretilebileceğini birlikte araştırıyoruz. Yeri geldiğinde kapasite artışı için üretim parkuruna makine satın alarak güç kazandırdığımız tedarikçilerimiz de oluyor. Biz enerjimizi daha katmalı ürünler üretebilmek için Ar-Ge’mize ve Elektronik Birimimize harcıyoruz. Dünyada markamızı daha güçlü hale getirmek için farklı partnerlerle çalışmalarımızı geliştiriyoruz.

45 bin loadcell üretebilmek için kendi bünyenizde 200’den fazla çalışanınızın olması lazım kendi bünyenizde. Bu firmaya ciddi bir külfet getirirken aynı zamanda manevra kabiliyetinizi de kısıtlar. Bu yüzden rekabetçi olmanız da imkansız hale gelir. Bu yüzden yalın, 5S ve benzeri metotlarla faaliyetlerimizi düzenleyerek verimliliğimizi artırıyoruz. Bu sayede önümüzdeki yıl için kendimize 65 bin loadcell üretimi hedefi belirledik.

Devlet projeleriniz var mıdır farklı alanlarda?
Savunma sanayinde ve TÜBİTAK ile yürütmekte olduğumuz projelerimiz bulunuyor.

Sizin ürünleriniz Endüstri 4.0 sürecinde neler sağlıyor?
Biz Türk firmaları olarak bazen çok yüzeysel bakabiliyoruz bu konuya ama aslında çok derin bir konu Endüstri 4.0… Biz Endüstri 4.0’ın daha çok insansız, operatörsüz tartı sistemleri üzerine faaliyetler yürütüyoruz. Biz maden firmasının hem Yunanistan’da hem de Mısır’da hem de Türkiye’de maden ocağı olabiliyor. Bu ocaklarda bulunan tartı sistemlerinin başında operatörler bulunmuyor ama bu sistemler anlık ve on-line olarak ağırlıkları kayıt ediyor, hafızaya alıyor ve İsveç Merkez Ofisi’ne bunu raporluyor. Buradan da bu işletmelerin hak edişleri bu mesafeden rahatlıkla hesaplanabiliyor.

 Taşıt kantarı, buna bağlı bir bilgisayar, kamera ve görüntüleme sistemleri ki bazen bir HGS alt yapısını da burada kullanabiliyoruz. RFID teknolojisi ile tüm kamyonların okumasını yapıyoruz, hafızaya alıp markaların genel merkezlerindeki hak edip, verim takibi ve geçmişe yönelik durum analizi faaliyetleri için on-line takibini mümkün hale getiriyoruz.

Brezilya’da çalışan bir makinemizin buradan bir bilgisayar üzerinden kalibrasyonunu yapabiliyoruz.

İşletmelerin üretim, sevkiyat veya depo gibi çeşitli birimlerindeki ölçü ve tartım değerlerini tek bir bilgisayarda toplayıp batch gibi prosesler için on-line takibin yapıldığı bilgisayarlara bilgi akışı sağlıyoruz.

Kimya ve gıda sektöründe batch son derece önemli bir proses. Bu proseslerde hattın başında kimse olmadan SCADA veya PLC için uyumlu dozajlama, karıştırma gibi proseslerin tamamında sevkiyat kamyonunun sevkiyatına kadar tüm birimlerin operatörsüz ağırlık değerlerinin on-line takibi için çözümler sağlıyoruz. Bu sayede ciddi bir verimlilik ve güvenilir bir maliyet kontrolü sağlamış oluyoruz işletmelere.

Maliyetlerini kontrol altına alamayan firmalar rekabet edemezler. Konkordato ilan eden, çalışan sayısını azaltarak küçülmeye giden, kendisine yurtdışında partner arayışında bulunan veya halka arz gibi yöntemler izleyen markalar var günümüzde.

İşçilik maliyetlerini düşürmek maliyet hesabına katkıda bulunmaz. Üretirken maliyet hesabı yapıp verimi yükseltmek hedef olmalıdır. Biz de firma olarak çalışanlarımızın memnuniyetini ön planda tutan bir markayız. Kemalpaşa’da bir iki yıl içinde devreye alacağımız yeni bir yatırımımız da söz konusu (inşallah). Loadcelle, mekanik, elektronik ve Ar-Ge departmanlarımızı buraya taşımayı planlıyoruz.

Güncel ürünlerinizi tanıyabilir miyiz?

Her çeyrekte yeni bir ürün çıkarmaya gayret ediyoruz. Buraya da ciddi bir enerji harcıyoruz. Mesela 2021 yılı sonuna kadar elektronik komponentlerde ciddi sorunlar yaşıyoruz şu dönemde. Çizim, tasarım ve yazılım konuları ile PCB kartları burada üretiliyor.  2022 yılı Haziran ayına kadar üretimi yapılacak tüm ürünlerin ara komponentlerinin ödemesi ve alımlarının tamamlanmasına rağmen tedarikini gerçekleştirmede sorunlar yaşıyoruz. Bu da yerli üretimin ne kadar değerli olduğunu bir kere daha göstermiş oldu bizlere. Makinenin tamamının üretseniz bile ortalama 3-5 dolarlık maliyeti olan analog/dijital çeviricinin eksik olması yüzünden makineyi devreye alamayabiliyorsunuz.

Fakat branşımız loadcell ve indikatör olduğu için bu konuda yeni ürünler ve seriler çıkarmaya çalışıyoruz. Hatta şu anda bine yakın model çıkarmış durumdayız. Çünkü her ülke ve coğrafya farklı bir ürün tipi kullanıyor. Prosese özel ve gizlilik anlaşması yaptığımız ve web sitemize ekleyemediğimiz ürünlerimiz de bulunuyor. Katma değerli ürünlerimizi yurtdışına pazarlayabilen bir marka olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Dijital Loadcell tarafındaki ürün grubunuz neler sunuyor?
RS 485, 0-10 volt ve 4.20 mA haberleşme kartlarımızı ölçü olarak 24 milimetre çapında olmakla beraber loadcellerimizin içine gömüyoruz. Burada loadcellerimiz bir transmitter olarak hizmet vermeye başlıyor.

Bu ürünlerimiz çok daha uzun ömürlü, çok daha hassas ve global teknolojiler ile daha rekabet edebilir bir teknolojiye sahip.

Loadcelltransmitterlarımız daha çok otomasyon sektöründe kullanılır. Firmaların batch  gibi proseslerinde PLC’leri ile birlikte analog veya RS 485 haberleşme talep edilen sistemlerde ağırlıklı olarak kullanılır. Çimento, agrega ve kum prosesleri gibi prosesler için inşaat sektörü başta olmak üzere, maden sanayinde, petrokimya’da, kimya ve gıda sanayisinde başta olmak üzere loadcellden aldığı bilgiyi alıp analog olarak bir sonraki prosese bilgiyi paylaşan bir çevirici ve ara parça olarak kullanılır.

Malzeme bilimi ve günümüz tartım sistemlerinin sunduğu avantajlar gibi daha birçok konu için Tuna Akademi faaliyetlerini dinleyelim sizlerden…
Tuna Tartı ve Elektronik markamız bizim lokomotif markamız. Bir de online satışın yapıldığı ‘’Kantarburada.com’’ şirketimiz bulunuyor. ‘’Tuna Enerji’’ markamızı geçtiğimiz yıl kurduk ve burada da rüzgar gülleri ve robotik sistemlerde yazılım ve proses çözümlerinde hizmetler sunuyor. ‘’Tuna Akademi’’nin ise iki yıldır çalışmaları sürüyor.

Tuna Akademi’nin kuruluş amacı; firmaların ölçü ve tartım sistemleri teknik birimlerine detaylı şekilde eğitim vererek sertifikalar ile bu çalışanları yetkin kılmak. Amacımız ürünlerimizin kullanıldığı yerlerde son kullanıcıya ürünlerini daha bilinçli ve kaliteli şekilde teslimatlarını sağlamak. Aynı zamanda da fabrikalarında kullandıkları Tuna Tartı ürünlerinin verimini maksimum seviyeye çıkararak ürünlerimizin çalışabilirliğini yükseltebilmek için biz bu aksiyonu aldık. Şu an eğitimlerimiz ve kayıtlarımız sürüyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@