banner24

banner170

banner164

banner171

banner157

banner165

‘Yapılmayanı yapmak’ hedefiyle ciromuzun yüzde 14’ünü Ar-Ge’ye harcadık…

Özellikle ithal edilen ürünlerin geliştirilmesini ve Türkiye’de üretilmesini hedeflediklerini belirten Gentek Ar-Ge Müdürü Süleyman KOCATÜRK ‘Yapılmayana yapmak’ hedefiyle 2020 yılında net satışın yüzde 14’ü oranında Ar-Ge çalışmalarına yatırım gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Röportajlar 03.09.2020, 13:29 Serkan KIRAÇ
1896
‘Yapılmayanı yapmak’ hedefiyle ciromuzun yüzde 14’ünü Ar-Ge’ye harcadık…

Gentek’in inovatif çözümlerini ve ürünleri geliştirdiği Ar-Ge birimi faaliyetlerini tanıyabilir miyiz?
Yakın zamanda Ar-Ge Merkezi olma başvurumuzu Sanayi ve Ticaret bakanlığına sunmuştuk. Ve iki üniversite hocamız bizi denetlemeye geldi. Hocalarımıza hazırladığımız sunumda Ar-Ge birimimizin faaliyetlerini de anlattık. Ve çok beğendiler. Hocalarımıza anlattığımız faaliyetlerimizi aşağıdaki şema tam olarak açıklıyor aslında;

Burada en önemli özelliklerimizden birisi Akademik Liderimizin olmasıdır. Üniversite-Sanayi iş birliği kapsamında çeşitli üniversitelerden hocalarımızla anlaşarak yapmakta olduğumuz ve yapacağımız projeler hakkında fikir alışverişinde bulunmaktayız. Akademik liderimizin olmasının projelerimiz, Gentek Elektronik’e ve Ülkemize birçok katkısı bulunuyor. Projelerimizin bilimsel yönünü arttırarak, daha teknolojik ürünler ortaya çıkarmış oluyoruz. Bunun sonucunda da katma değeri yüksek ürünler ortaya çıkıyor.

Diğer faaliyetlerimizden bir tanesi de Yayın/Makale/Bildir ve Patent birimimizin olmasıdır. Hemen hemen yaptığımız her ürün için hem bilginin paylaşılması adına hem yaptığımız işin bilimsel yönünü kanıtlamak adına sempozyum gibi etkinliklerde bildiler sunmakta ve makaleler hazırlamaktayız. Gerekli görüldüğü takdirde de faydalı model ya da patent başvurularımızı yaparak Gentek Elektroniğin teknolojisini güvence altına almaktayız.


Bizim önem verdiğimiz faaliyetlerden bir tanesi de Analiz birimimizin yaptığı faaliyetlerdir. Çünkü Mekanik Tasarım birimi, Donanım Tasarım ve Test birimi ile Yazılım Geliştirme Biriminin başarısı Analiz biriminin yapmış olduğu çalışmaların çıktılarına bağlıdır. Analiz birimimiz projelerin küçük olup olmamasına bakmaksızın her gelen projenin saha ve rakip analizini yaparak projemizin çıktısında olması gereken özellikleri belirlemekte ve bunun sonucunda proje kartı oluşturmaktadır. Mekanik Tasarım, Donanım Tasarım ve Test birimi ile Yazılım geliştirme birimi ise bu proje kartına göre kendi faaliyetlerini belirlemektedir. Bu sayede Gentek elektronikte herkes daha projenin başındayken projenin sonunda nasıl bir ürün elimizde olacağını herkesin bilmesi sağlanmaktadır. Böylece satış bölümünde görev alan arkadaşlarda daha ürün çıkmadan ürünün pazarlaması adına faaliyetlerine başlayabilmektedir.

Süleyman Bey sizi ve sektör tecrübenizi de kısaca tanıyabilir miyiz?
Fen Lisesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme mühendisliği eğitimini tamamladım. 2005 yılında mezun olduğumda akaryakıt sektöründe staj yapmış olmamın avantajı ile de 2012 yıllarına kadar akaryakıt sektöründe Ar-Ge’de elektronik mühendisi olarak çalıştım. 2008 yılında sırf İngilizcemizi geliştirmek için Amerika’ya 6 aylığına dil eğitimine gitmeye karar verdik. 5 yıllık pasaport verdiler bize. Biz 1 yılın sonunda hem vatan sevgisi hem de Ailemizden ayrı kalmamamız adına ülkemize geri döndük. Geri dönerken Amerika’daki Türk arkadaşlar bize hayretle bakıyorlardı. Genelde Amerika’ya gidenler kolay kolay geri dönmüyorlardı. Daha sonra en önemli tecrübemi Profilo Ödeme Sistemleri firmasında edindim. Profilo’ya başlamadan önce hem yazılım hem de donanım mühendisi olarak çalışmıştım. Yaklaşık olarak 7 yıl Profilo’da çalıştım ve profosyonel olarak hem donanım mühendisliği adına hem ekip yönetimi adına birçok şeyi orada öğrendim diyebilirim. Profilo büyük bir aile olduğu için gerçekten size hem iyi örnekler hemde kötü örneklerin olduğu bir yerdi. Yüksek lisansımı Medeniye üniversitesi mühendislik fakültesinde yaptım ve yönetim adına gerçekten bana çok şey kattığını söyleyebilirim. Şu anda üniversite-Sanayi işbirliği alanında beraber çalıştığımız Medeniyet üniversitesinden Prof.Dr. Erkan Şahinkaya hocamızla da o arada tanıştım aslında. Gentek Elektroniğe Ar-Ge Müdürü olarak çalışmaya başladığımda da ilk iş olarak Erkan hocamızla anlaşıp beraber çalışmaya başlamak oldu diyebilirim. Allah’a şükürler olsun ki Gentek Elektronik’e geldiğimden beri ekip arkadaşlarımla beraber birçok proje de başarılı işler yaptık.

Ar-Ge çalışmaları ve geliştirdiği yüksek teknolojili ürün gruplarıyla öncelikle markanızın Ar-Ge çalışmalarına verdiği önemi sizden dinleyebilir miyiz?
“Yapılmayanı Yapmak” gibi bir sloganı olan firmanın Ar-Ge’ye önem verdiği aşikardır zaten. Genel Müdürümüz Muhammed Bey’e Ar-Ge denilince akan suların durduğu ve elinden geleni yapan bir kişiliğe sahip. Onun bu kişiliği Gentek Elektronik’in ruhuna işlemiş durumda. Bundan dolayı Gentek elektronik Ar-Ge ye çok önem veren bir firmadır.

Gentek Elektronik ülkeye katma değer sağlayacak ürün gruplarını özgün bir şekilde üretmektir. Yaptığımız çoğu ürün ithalatı önleyici ürünlerdir. Bu sene Ar-Ge çalışmalarımızın maliyet oranı toplam net satışın %14’ü olmuştur. Çoğu firmada bu oran %3- %4 civarındadır. Ar-Ge çalışanlarının eğitimine önem vermekteyiz. Ar-Ge çalışanları için gelişimlerini desteklemek üzere istedikleri alanlarda eğitim görmeleri için hem online platformlardan hem de kurslara göndererek hem Gentek’e hem ülkeye katma değerlerini arttırıyoruz. En son iki arkadaşımızı Solidworks mekanik çizim kursuna gönderdik. Şunu da belirtmek isterim ki biz Lisansüstü ve Doktora eğitimlerine de destek vermekteyiz ve bunun çok önemli olduğunun farkındayız. 2 arkadaşımız mevcutta yüksek lisans eğitimlerini Marmara Üniversitesinde yapmaktalar. 2 arkadaşımızda başvuru aşamasındalar. Biz Ar-Ge çalışanlarının kendilerine kattıkları değerin şirkete katacaklarıyla paralel olduğunu düşünmekteyiz. Geliştirdiğimiz yüksek teknoloji ürünlerini bu eğitimlerle ve yaptığımız literatür araştırmalarıyla geliştirmekteyiz. Yurt içinde pazar payı yüksek ithal ürünleri Ar-Ge biriminde sistematik bir şekilde yürüterek üretmekteyiz.

Sağlanan çözümlerde Ar-Ge biriminizin gücü size neler kazandırıyor?
Ar-Ge de diğer birimler gibi bir ekip işi. Biz hiçbir zaman bireyselliğe önem vermedik, vermiyoruz. Herkes her işi yapar düşüncesinin yanlış oluğunu eğer böyle olursa kimse hiçbir işi yapmaz konumuna gelindiğini düşünmekteyiz. Sağlanan çözümler de de Ar-Ge de ki arkadaşları seçerken sağlayacağımız çözümlerde daha iyi nasıl çözüm sunabiliriz ve daha iyi olmamız için hangi yeteneklerin aramıza katılması gerektiğine dikkat etmekteyiz. Bir kişinin her şeyi bilmesi değil, herkesin uzman olduğu ve çok iyi bildiği konunun olması gerektiğine inanmaktayız. Dolayısı ile önümüze bir proje geldiğinde ya da sağlayacağımız bir çözüm olduğunda donanım ve yazılım takım lideri arkadaşlarımla öncelikle bu proje de hangi yeteneklerin olması gerektiğine karar vermekteyiz. Daha sonra bu yeteneklere bakarak ekibi oluşturmaktayız.

Ar-Ge birimimizde her türlü konuda alanında uzman arkadaşlar olduğu için önümüze gelen projeyi sadece yapmaya çalışmak değil, daha iyisini nasıl yapabiliriz diye düşünerek katkı sağlamaktayız. Ürünlerimizden de görebileceğiniz gibi pazardaki rakiplerden hep önde olmasının sebebi de Gentek Ar-Ge ailesinin çok geniş yelpazeye dağılan Ar-Ge birimimizin gücünden kaynaklanmaktadır.

A’dan Z’ye geliştirdiğiniz ürünlerin hangi ünitelerini ve komponentlerinin üretimini yerli ve milli olarak geliştirip üretiyorsunuz?
Biz “Yapılmayanı Yapmak” sloganı ile hareket ederken asıl amacımız ithalatı azaltmak ve ihracatı arttırmaktır. Daha önce de bahsettiğim gibi Gentek Elektronik daha çok yerli piyasada ithal edilen ürünlerin yerlileştirilmesi için çalışmalarını yoğunlaştırıyor. Burada bahsettiğimiz ürünlerde yazılım, donanım ve mekanik kısımlar bulunmaktadır. Yazılım olarak Ar-Ge birimimizde %100 yerli olarak geliştirmelerimizi yapıyoruz. Sadece bazen ülkemiz de üretilmeyen ve bizim ürünlerimizin içinde kullandığımız entegre ya da sensörleri ithal etmekteyiz. Bunu da üzülerek mecburen yapmaktayız. Çünkü bizim çalışma alanlarımızın dışında ve o olanlarda yerli üretici maalesef yok ama burada oluşturduğumuz tüm elektronik devreler yine Ar-Ge biriminde bulunan donanımcı arkadaşlar tarafından tasarlanıyor. Mekanik kısımda da yine ürünlerimizin kalıp çalışmalarını kendi birimimizde yapmaktayız. Yani ortaya çıkan ürün Ar-Ge birikimlerini sonucunda yerli olarak üretilmektedir. Bir hususa daha değinmek istiyorum, biz burada Ar-Ge yaparak aynı zamanda ülke ekonomisine ve bilgi birikimine önemli derecede katkıda bulunuyoruz. Ar-Ge nin ülke ekonomisi için çok yararlı olduğunun bilincindeyiz. Şunu da ifade etmek isterim ki daha önce yurt dışından aldığımız su dedektör sistemindeki sensörü Ar-Ge çalışmaları sonucunda kendimiz üretmiş bulunmaktayız.

Ar-Ge birimi ekibinizi, yeteneklerini ve sahip olduğunuz birim teknolojilerinizi tanıyabilir miyiz?
Biz Gentek Ar-Ge olarak kendimizi Ar-Ge Ailesi olarak tanımlamaktayız. Vermiş olduğumuz ilanlardan da görebileceğiniz gibi Gentek Ar-Ge Ailesine ve Ailenin bir ferdi olacak kişiler aramaktayız. Ar-Ge’mizde çok samimi ve güzel bir ortam oluşturduk. Böyle olunca hem arkadaşların gelişimi daha hızlı oluyor hem de iş bir yük olarak değil de zevk alınan bir yer olarak düşünülmeye başlanıyor. Bunun sonucunda başarının gelmemesi imkânsız oluyor zaten.

Ar-Ge birimimiz 6 kısımdan oluşmaktadır. Burada 6 ana kısma ayırırken ekibin yetkinlikleri dahilinde bölümlendirme yaptık. Deneyimli, istekli ve yenilikçi ruha sahip oluşturduğumuz bu takımlar genelde genç ve deneyimli mühendis arkadaşlardan oluşmaktadır. Birim teknoloji alt yapımızda arkadaşların test yapabilmeleri için ekipmanlar kuruludur. Ar-Ge çalışanlarının ihtiyaç duyabileceği her türlü teknolojik alt yapı gerek proje aşamasında gerekse proje bitiminde kendilerine hizmet verebilecek şekilde ayarlanmaktadır. Burada oluşturduğumuz takımlarla iş bölümlendirmeyi daha da kolaylaştırarak ekip olma ruhunu oluşturmaktayız. İş paylaşımı ve kişinin iş görev tanımı bu şekilde daha net olmaktadır.

İnovatif çözümlerinizle geliştirdiğiniz projelerle tesislere ne tür avantajlar sağlanmış oldu? Tesislerin ihtiyaçlarına özel olarak örnek projelerinizin detaylarını öğrenebilir miyiz?
Ar-Ge genel olarak sürdürülebilir yenilik ile yoluna devam eder. İnovatif çözümler için elbette bir bilgi birikimi ve deneyim gerekmektedir. Bu konuda arkadaşların yetkinlikleri de önem arz ediyor. Biz yaptığımız çözümlerle kullanıcıların her şeyi daha kolay ve az maliyetli şekilde faydalanmasını da hedefliyoruz. Örnek vermek gerekirse biz datalogger sektörüne girdiğimizde kağıtlı tip dataloggerlar satılmaktaydı. Biz bunun dijital olarak tasarımını geliştirdik. Bu sayede hem kullanımı kolay hem de takibi daha rahat inovatif bir ürün ortaya çıkmış oldu. Ayrıca yine bu datalogger ürünlerinde normalde piyasada, dataları almak için bilgisayar programına ihtiyaç duyulmaktaydı. Biz yaptığımız Ar-Ge ile bu sistemi pdf üretir şekilde geliştirdik.

 Ayrıca Gentek Elektronik olarak su ve atıksu sektörüne özel gerçekleştirdiğimiz projelerimizden bir tanesinde flowcomputer’ımızı ürettik. Debimetrelerimizde enerji kesilmelerine karşı bir önlem olarak güneş enerjisi panelleri ile kullanabilme özelliği ekledik. Yine bir debimetreden beklenenin ötesinde çok sayıda verinin tek bir cihazdan alınabilmesini sağladık. Tek bir sayaçla flowcomputer’dan boş boru alarmı, elektrot kirlendi alarmı, ölçüm alarmı, akü durumu, suyun iletkenlik durumu gibi 24 farklı bilginin çekilmesini sağladık. Yapmış olduğumuz bu inovatif çözümden dolayı tüm OSB’ler bu projeyle ilgilenmeye başladılar.

Yani buradan da anlayacağınız gibi hedefimiz hep daha inovatif ve kullanıcıya kolaylık sağlayan ürünler geliştirmektir.

Size gelen talep sonrasında istenen çözümlerin geliştirmesini nasıl yapıyorsunuz?
Gelen proje talepleri genelde katıldığımız fuarlardan, Pazardaki müşteri isteklerinden ve Ar-Ge ekibinin fikirlerinde oluşmaktadır. Burada gelen fikirler üst yönetimde konuşulmakta ve analizi sağlanmaktadır. Yapılması karar verilen proje fikri Ar-Ge birimine iletilmektedir. Ar-Ge biriminde Analiz Bölümü fiyat ve piyasa araştırması yapıp rapor hazırlamaktadır. Ar-Ge nin diğer bölümleri ile yapılan toplantılardan sonra karar verildiği takdirde yapılması planlanan proje için proje kartı oluşturulmaktadır. Bu proje kartında; proje konusunu belirleyen ihtiyaçlar, proje kapsamında yapılacak faaliyetler, projenin yenilikçi yönü ve projenin beklenen çıktıları ya da faydaları konuları ayrıntılı olarak yazılmaktadır. Bu aşamadan sonra yazılım donanım ve mekanik birimden yetkinliklerine göre proje ekibi oluşturuluyor. Çalışmalara başlanıyor.

Önümüzdeki dönemde Ar-Ge alanında ya da sektöre özel olarak geliştirmeyi planladığınız hizmetleriniz bulunuyor mu? Önümüzdeki dönem, ürün, çözüm, yapılanma ya da yatırım planlarınız var mıdır ajandanızda?
Biz Gentek Elektronik olarak kuruluşumuzdan beri ana amacımız “Yapılmayanı Yapmak” tır. Bu kapsamda sektörde daima öncü firma olarak endüstiriyel ürünlerle müşterilerimize hizmet verme amacındayız. Önümüzdeki dönemlerde özellikle debimetre üretimi ve buna yönelik Ar-Ge araştırmalarına ağırlık vereceğiz. Özellikle termal kütle debimetre ve vortex debimetre konusunda Ar-Ge çalışmaları yaparak ürün çıkarma hedefimiz bulunmaktadır. Ayrıca Aselsan’nın Elektromanyetik Parakete Sistemi’ni yerlileştirme amacıyla açmış olduğu projeye bizde katılım göstererek talip olduğumuzu ileteceğiz. Ar-Ge odaklı çalışmalarımıza ve Ar-Ge yatırımlarımıza devam ederek yıllık büyüme hedeflerimizi gerçekleştirmek istiyoruz. Gentek Elektronik olarak  geliştirdiğimiz ürün gamı ile su yönetim sistemi oluşturma hedefimiz var.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@