banner24

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

2022 Yılında 100 Kuruluştan 71’i Fidye Yazılımı Saldırılarına Maruz Kaldı

Google'ın son verilerine göre devlet destekli siber saldırılarda 2020 yılına kıyasla NATO ülkelerindeki kullanıcıları hedef alan % 300'lük bir artış yaşandı.

Teknoloji 10.03.2023, 15:10 Melike Kaya Bayram
8
2022 Yılında 100 Kuruluştan 71’i Fidye Yazılımı Saldırılarına Maruz Kaldı

Siber tehditler, özel şirket ve devlet kurumlarının olduğu kadar insanlığın da en büyük sorunlarından olmaya devam ediyor. Son dönemde büyük bir artış gözlemlenen siber saldırılar, ülkelerin desteklediği tehlikeli birer hamleye de dönüşmüş durumda. Öyle ki Davos'ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) INTERPOL ve WEF yetkilileri, tüm dünyada bir "siber fırtına" yaşanacağı, iki yıl içerisinde dünya çapında felaketlere yol açacak siber saldırılar beklendiği konusunda uyarılarda bulundu.

NATO ülkeleri risk altında!

Google'ın son verilerine göre de, devlet destekli siber saldırılarda 2020 yılına kıyasla NATO ülkelerindeki kullanıcıları hedef alan yüzde 300'lük bir artış yaşandı. Yükselen enflasyon, tedarik zinciri aksaması, enerji şokları, aşırı hava olayları ve jeopolitik istikrarsızlıkla birleşen korkutucu küresel ekonomik görünüm, potansiyel olarak yıkıcı siber operasyonlar tehdidini artırıyor. Bu anlamda enerji sektörü, jeopolitik kaynaklı siber saldırıların birincil hedefi haline gelirken, yayılma etkilerinden de dolaylı olarak etkileniyor. 2021 yılında 4,4 milyon doları aşan maliyeti olan Colonial Boru Hattı’na yapılan fidye yazılımı saldırısı ve Avrupa'daki petrol ve gaz arzını kesintiye uğratan 2022 ARA siber saldırısı dikkat çekici örnekler arasında yer alıyor. Küresel bir tehdit haline gelen siber saldırılara yönelik değerlendirmeler yapan İnfrasis Siber Mühendislik Genel Müdürü Can Sobutay, dünya gündemiyle birlikte siber saldırı alanlarında da değişimler gözlemlendiğini kaydetti. Geçen yıl pandeminin kalıcı etkisi ve hızlı dijitalleşmenin etkilerinin konuşulduğunu hatırlatan Can Sobutay, “Bu yıl jeopolitik gerilimlerin artması ile giderek parçalanan ve öngörülemeyen bir dünyaya dair endişeler gündemimizde. Genişlemiş tehdit ortamı ve giderek daha karmaşık hale gelen siber saldırılar, kamu ve özel sektör yöneticilerini ilgilendiren önemli zorluklar arasında. Kritik altyapı güvenliği, tehditlerin çoğaldığı ve geliştiği bu ortamda çok daha önemli hale gelmiş durumda” dedi. 

DDoS saldırıları yüzde 79 arttı!

2021 yılıyla kıyaslandığında 2022’de siber saldırılarda uluslararası ölçekte yüzde 38’lik bir artış yaşandığını vurgulayan İnfrasis Siber Mühendislik Genel Müdürü Can Sobutay, “Fidye yazılımı, dağıtılmış hizmet reddi (DDoS) saldırıları ve kimlik avı gibi siber saldırılarda küresel ölçekte ciddi bir artış gözlemleniyor. 2022 yılında DDoS saldırılarındaki yüzde 79 oranında artış, 2018'de kuruluşların yaklaşık yüzde 55’i fidye yazılımı kurbanı iken, 2022'de kuruluşların yüzde 71’inin fidye yazılımı saldırılarına maruz kaldığı verilerini göz önüne aldığımızda, 2023 yılında siber şoklar yaşamamak için, hazırlık ve esneklik merkezli bir güvenlik strateji çerçevesinde siber farkındalığımızı ve dayanıklılığımızı artırmaya odaklanmalıyız” diye konuştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@