banner24

banner170

banner164

banner171

banner157

banner165

Herkesin İşi Artık Dijital

İsveçli inşaat firması KIBAG, Panasonic ile şantiyelerinde kullanılan kağıt miktarını sıfıra indiriyor.

Teknoloji 27.04.2022, 10:00 Melike Kaya Bayram
56
Herkesin İşi Artık Dijital

İsveçli inşaat firması KIBAG, oluşturduğu dijital ofis ile kağıtsız şantiyeler için son adımı atıyor. Tüm çalışanlar ve müteahhitler, geliştirilen sistem üzerinden tamamen dijitalleştirilmiş inşaat planlarına erişebiliyor. İnşaat uzmanı firma, şantiyelerde kullanıma uygun olan TOUGHBOOK G2 ile bu sistemin uygulamaya geçme süresini kısaltıyor ve şantiyelerde oluşabilecek sorunları en aza indiriyor.

Herkesin İşi Artık Dijital

KIBAG aynı zamanda dijital projelerin uygulanmasına da öncülük ediyor. KIBAG Bauleistungen Dijitalleşme Proje Yöneticisi Manuel Weyermann, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Ofisimizdeki ilgili tüm iş akışlarını dijitalleştirdikten sonra geriye son adım olan şantiye kalmıştı. Bu noktada geliştirdiğimiz BIM2Field sistemini inşaat yöneticilerinin kullanmasını sağlıyoruz. Bu sayede şantiyelerin dijital ofisini oluşturabiliyoruz.”

Şantiyenin ofisinde her inşaatın önemli bileşeni, planlama ve uygulama dokümanları paydaşlar için kağıda basılı bir şekilde bulunuyordu. Ancak kağıda basılı bilgileri otomatik olarak işlemek ve onaylamak, 3D modelini göstermek mümkün olmuyordu ve planlama departmanına anlık geribildirimler verilemiyordu. KIBAG da bunu çözmek için Panasonic Business ile işbirliği oluşturdu. Şirketler bu işbirliğiyle de tüm bilgileri ve iş akışlarını sahada dijital olarak erişilebilir hale getirmeye ek olarak uygulama detayları, iş talimatları, siparişler, teslimat belgeleri, lojistik süreçler veya yerinde raporlama gibi tüm adımları dijital olarak görüntüleyip işleyebilme imkanını oluşturmayı hedefledi.

Pilot proje kapsamında geliştirilen BIM saha çözümü Panasonic Pro 49” yüksek çözünürlüklü 4Q ekrana sahip Panasonic TOUGHBOOK G2 tabletten, Panasonic Pro serisi montaj istasyonundan ve dahili CynapPure kablosuz sunum sisteminden oluşuyor.KIBAG Proje Yöneticisi MarioSülz, dış antene sahip4G Wi-Fi dönüştürücüye sahip cihazı “Farklı inşaat projelerine ve şantiyedeki aşamalara uygun” olarak tanımlıyor.

Dijital şantiye ofisinin avantajları

KIBAG’ın inşaat yöneticileri bugüne kadar ofislerinde hep kağıda basılı planlarla çalıştı. Bir değişiklik olacağı zaman sürecin ofisten başlaması, dijital olarak girişinin yapılması, baskısının alınması ve şantiyeye iletilmesi gerekiyordu. Ancak ilerleyen dönemlerde hızlı güncellemeler ve çift yönlü iletişim olacak. Böylece inşaat ile planlar arasında bir fark oluştuğunda hızlıca müdahale edilebiliyor. Manuel Weyermann, sözlerine devam ediyor: “İnşaat sırasında en güncel bilgiye sahip olmak, elde edilebilecek en büyük avantaj oluyor. Bu sayede planı uygulamak için harcanan değerli zamandan tasarruf edilebiliyor ve hata riski de en aza iniyor. İnşaat alanında beklenmedik bir durum oluştuğunda da anında geribildirim alabiliyoruz.”

İnşaat alanındaki zorlu koşullar için TOUGHBOOK

KIBAG’ın inşaat yöneticileri yeni dijital şantiye ofisi konseptinden ve ekipmanlarından memnun. KIBAG İnşaat Müdürü RenóMeinel, “Panasonic TOUGHBOOK’u kullanmayı çok seviyoruz. Cihazları tutmak çok kolay ve inşaat alanlarında kullanabildiğimiz çevik bir yapısı bulunuyor. En çok da mesai boyunca dayanan bataryanın ömründen memnunum. TOUGHBOOK G2’nin dokunmatik ekranındakileri güneş ışığı altında bile okunabiliyor ve iş eldivenleriyle kullanılabiliyor. TOUGHBOOK aynı zamanda yağmura, kire, soğuğa ve sıcağa kolaylıkla dayanabiliyor. Panasonic çözümlerinin tamamını kullanmak çok keyifli” diyor.

Dijitalleşme, esnekliği de artırıyor

Manuel Weyermann, sözlerini şunlarla tamamlıyor: “Dış paydaşlar sisteme bağlanabildiği ve kablosuz bir arayüzü kullanarak mobil cihazlarının, tabletlerinin veya dizüstü bilgisayarlarının ekranından içerik paylaşabilme esnekliği sunduğu için Panasonic’in çözümlerini seviyorum. Mesela bir alt yüklenici hangi işletim sistemine sahip olursa olsun tabletinden planları görüntüleyebiliyor ve bu sırada herhangi bir kabloya, adaptöre veya ek bir yazılımın yüklenmesine gerek olmuyor.” Bu imkanı Panasonic’in ekrandaki Miracast, AirDrop ve Chromecast gibi sıkça kullanılan tüm formatlarda görüntüyü kablosuz aktaranCynapPure SDM modülüyle alınacak kayıtlar için bulunan yuva sağlıyor. Bu sayede diğer cihazlar, işletim sistemi ve çözünürlüğü ne olursa olsun olarak herhangi bir içeriği Panasonic SQ1 ekranına aktarabiliyor. Böylece mimarlar, müteahhitler, çalışanlar ve inşaat denetçileri ekiple iletişim kurmak için Panasonic’in dijital ofisini kolayca kullanabiliyor.

Güvenilir iş ortağı Panasonic

Teknik olarak gelişmiş ve güvenilir bir çözüm bulmak, KIBAG için çok önemliydi. MarioSülz, sözlerini bitirirken şunları söyledi: “Uzun yıllar inşaat ortamında biriktirdiğimiz deneyimimizi kullanarak Panasonic ekipmanlarını tercih ettik. Çok dayanıklı olan bu ekipmanlar, şantiyede günlük kullanım için uygun olmakla birlikte birkaç yıl sonrabile aynı şekilde kullanılabilecek.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@