banner24

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

Türkiye'de Şirketler Hangi Akıllı Teknolojileri Kullanıyor?

Türkiye’de her 2 şirketten biri bulut teknolojilerine yatırım yapıyor.

Teknoloji 24.09.2021, 10:30 24.09.2021, 09:11 Melike Kaya Bayram
138
Türkiye'de Şirketler Hangi Akıllı Teknolojileri Kullanıyor?

İçinde bulunduğumuz yeni dünya düzeninde, sürdürülebilirliğin, hedeflere daha az eforla daha hızlı ulaşmanın ve rekabette öne çıkmanın yolu teknolojiyi verimli kullanmaktan geçiyor. Bulut teknolojileri, nesnelerin interneti, yapay zekâ, yeni nesil ERP (kurumsal kaynak planlama) ve büyük veri, dijital dönüşüm yolculuğundaki şirketlerin hedeflerini gerçekleştirmelerini sağlıyor. Yüzde 100 yerli sermayeli, SAP Platin Global İş Ortağı Detaysoft, 20 yılı aşkın sektör deneyimi ve uzmanlığı ile teknoloji ile değer yaratmak isteyen kurumlara yol arkadaşlığı yapıyor. Detaysoft’un şirketlerin dönüşüm  yolculuğunda hangi aşamada olduklarını analiz eden araştırması, her 3 şirketten birinin henüz bir yol haritası olmadığını ortaya koyuyor.

2 ŞİRKETTEN BİRİ BULUT TEKNOLOJİLERİNİN AVANTAJLARINDAN FAYDALANIYOR

Türkiye’deki şirketlerin dijital dönüşüm karnesini çıkaran Akıllı İşletme Analizi araştırmasına katılanların yüzde 45’ini KOBİ’ler oluşturuyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de her 2 şirketten biri bulut teknolojileri kullanıyor ve analitiklerin avantajlarından yararlanıyor. Her 3 şirketten biri nesnelerin interneti ile tanışıyor, bu teknolojiden yararlanan her 3 şirketten 2’si ise endüstriyel nesnelerin interneti teknolojilerini de kullanıyor. Her 5 şirketten biri ise robotik süreç otomasyonu (RPA) kullanıyor ve iş süreçlerinde yapay zekâdan yararlanıyor.

3 ŞİRKETTEN BİRİNİN HENÜZ YOL HARİTASI YOK

Araştırmaya göre, her 3 şirketten birinin akıllı teknolojilerden yararlanmak için tanımlanmış bir yol haritası henüz yok. Şirketlerin yüzde 21’i planlama aşamasında olduğunu belirtirken, yüzde 35’lik bir kesimin ise bu alanda herhangi bir planı bulunmuyor. Araştırma her 2 şirketten birinin iş süreçlerinde iyileştirmeler sağlamak üzere akıllı teknolojileri kullandığını ortaya koyuyor. Her 5 şirketten ikisi akıllı ERP (kurumsal kaynak planlama ) kullanırken, şirketlerin neredeyse yarısı daha az riskle stratejik kararlar almak için analitik yatırımlarına öncelik vermiş durumda.

3 ŞİRKETTEN BİRİ TEDARİK ZİNCİRİNİ AKILLI TEKNOLOJİLER İLE YÖNETİYOR

Pandemiyle birlikte daha büyük bir önem kazanan tedarik zinciri, akıllı teknolojilerle daha güçlü ve sürdürülebilir yönetilebiliyor. Araştırmaya göre, bugün her 3 şirketten biri tedarik zincirini akıllı teknolojiler ile yönetiyor. Her 2 şirketten biri müşterilerinin deneyimlerini iyileştirmek üzere veri topluyor ve analiz ediyor. Çalışan bağlılığının ön plana çıkmasıyla birlikte her 3 şirketten biri de İK süreçlerini akıllı sistemler ile uçtan uca yönetiyor.

YENİ DÜNYA DÜZENİNDE HEDEFLERE GİDEN YOL AKILLI TEKNOLOJİLERDEN GEÇİYOR

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Detaysoft Genel Müdürü Alkin Aksoy, “Dijitalleşme neredeyse 50 yıldır gündemimizde olmasına rağmen pandeminin yıkıcı etkisiyle büyük bir ivme kazandı. Detaysoft olarak 22 yıldır, SAP çözümlerinden kendi Ar-Ge merkezimizde geliştirdiğimiz yenilikçi iş çözümlerine uzanan geniş bir yelpazede hizmet veriyor, otomotivden perakendeye 20’yi aşkın sektörde önemli projelere imza atıyoruz. Bu araştırma bizim deneyim ve gözlemlerimizi de doğruluyor. Bugün dünya hızlı bir değişim ve dönüşüm içinde. Bu değişim rüzgârında yol alabilmek ve hedefe sağ salim ulaşmak için akıllı teknolojilerden faydalanmak artık bir tercih değil, zorunluluk. Bu araştırma sonuçları da gayet net bir şekilde gösteriyor ki, Türkiye’de şirketler önümüzdeki dönemde akıllı teknolojileri daha çok kullanır hale gelecekler. SAP çözüm ortakları topluluğu UnitedVARs’ın ülkemizdeki tek üyesi olarak 20’den fazla ülkede projeler gerçekleştiriyoruz ve globalde de benzer eğilimleri görüyoruz. Akıllı teknolojilere yatırım yaparak rekabette de öne çıkan kurumlar, ülkemizin gelişiminde de öncü rolü üstleniyorlar” dedi.

Detaysoft, Akıllı İşletme Analizi araştırmasına katılan tüm şirketler adına TOÇEV’in (Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı) Manevi Ailem sistemine kaynak ayırarak geleceğin akıllı işletmelerinde yer alacak bugünün çocuklarının eğitimine de katkı sağladı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@