banner143

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Türkler Sinirleniyor, Veri Kayıpları Artıyor

Türkiye’nin, Avrupa’nın en sinirli ülkesi olduğuna dikkat çeken Serap Günal, sinirlilik hali nedeniyle veri kaybı yaşamak istemeyenler için 5 öneride bulunuyor.

Teknoloji 01.07.2021, 10:15 Melike Kaya Bayram
152
Türkler Sinirleniyor, Veri Kayıpları Artıyor

Bir süredir içinde bulunduğumuz pandemi süreci, uzaktan ve hibrit çalışma ortamları ile kurumsal alt yapıları değiştirirkenbirçok kullanıcı ve şirket, veri kaybıyla yüzleşmeye devam ediyor. Uzaktan çalışmaya ek olarak, teknolojik gelişmelere adapte olmave veri koruma süreçlerinde sergilenen fevri davranışların da veri kaybının yaşanmasını giderek artırdığını belirten Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal,Türkiye’nin Avrupa’nın en sinirli ülkesi olduğuna dikkat çekerek sinirlilik halinin neden olabileceği veri kayıplarının önüne geçmenin 5 yolunu aktarıyor.

AVRUPA’NIN EN SİNİRLİ ÜLKESİ TÜRKİYE!

Yapılan son araştırmalara göre, Türkiye’de insanların %40’ı gün içinde kendini sinirli hissediyor. Bu oran ekonomik sorunlar yaşayan İtalya ve İspanya’da %30, Yunanistan’da %16, KKTC’de %27, Bulgaristan’da ise %11 olarak görülüyor. Birçok kullanıcının cihazlarla ilgili sorunlar yaşadığında fevri davranarak yanlış müdahalelerde bulunduğunuve bu durumda verilerin kalıcı olarak kaybedilebileceğini belirtenSerap Günal,verilerinkurtarılma aşamasında profesyonel olmayan müdahalelerden kaçınılması gerektiğinin altını çiziyor.

VERİ KAYBINDAN KAÇINMAK İÇİN 5 ETKİLİ ADIM

Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, cihazlarında veri kaybı yaşayan kullanıcıların yapması ve yapmaması gereken adımları sıralıyor.

1. Hesaplar için iki faktörlü kimlik doğrulama kullanmak önem arz ediyor. İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA), verilere erişimde kullanıcıları doğrulamak için ikinci bir adım ekleyerek siber saldırıya karşı ekstra bir koruma katmanı sağlıyor. 2FA, hackerler hesaplara giriş yapmaya çalıştığında kullanıcıları bilgilendirirken, ikinci kimlik kodunugirene kadar da hackerlere erişim izni vermiyor. Kullanıcılar kodu almak için SMS metni, sesli posta veya 2FA / MFA uygulamaları gibi birçok farklı seçeneği kullanabilirler.

2. Parolaları korumak en etkili adımlardan biri!Her hesap için aynı parolanın yeniden kullanılması, hepsinin savunmasız kalmasına neden olabiliyor. Kötü niyetli kişiler, önceden sızdırılmış hesap kimlik bilgilerini alarak ve yeniden kullanıldıklarını umarak, bunları farklı sitelerde deniyor. Sonuçta ise genellikle başarılı oluyorlar. Kullanıcılar Have I BeenPwned gibi web sitelerini kullanarak e-posta adreslerini ve onlarla ilişkili şifrelerin geçmişte tehlikeye girip girmediğini kontrol edebilirler.

3. Oltaya gelmemek için kimlik avı saldırılarına karşı tetikte olun. Sosyal medyada ya da e-posta kutularında fark etmeksizin her an her yerde bir kimlik avı saldırısına maruz kalınabiliyor. Gerçekçi olmayan e-postalarlasahte sitelere yönlendiren ya da kötü amaçlı yazılımları bağlantılara tıklanılan anda cihazlara yerleştiren hackerler, verileriele geçirebiliyor. Verileri siber güvende tutmanın ilk yolu olarak bu tarz hileli oyunlara karşı dikkatli olmak gerekiyor.

4. Cihazlarınız bozulmaya başladığında gerekli adımları atın. Bir sabit sürücünün ömrü uzun olsa da sonsuza kadar değil. Elbet bir noktada aşınma ve yıpranma nedeniyle kullanılan sabit sürücü kullanılamaz hale geliyor. Bilgisayarların alışılmadık derecede sıcak olması, ekranda ani donmalar, şiddetli anlamsız seslerin duyulması sabit sürücü hakkında alarmlar veriyorken, bu alarmları ciddiye alıp profesyonel destek almak önem arz ediyor.

5. Hemen müdahale etmeyin ve bir bilene danışın. Verilerin çoğu cihazlara gerçekleştirilen yanlış müdahalelerden dolayı kurtarılamıyor. Bir eylemin sonucunda başarı elde edildiği düşünülen herhangi bir profesyonel olmayan tekniğin verileriyok edeceği göz ardı edilmemeli ve verilerin kurtarılması için uzmanlarından, standartları yüksek laboratuvarlara sahip veri kurtarma merkezlerinden destek alınmalı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@