banner24

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Kavak; HSBC, Goldman Sachs ve Santander'den 810 Milyon Dolarlık Finansman Sağladı

Türkiye’de de Carvak markasıyla faaliyetlerini sürdüren Kavak, HSBC, Goldman Sachs ve Santander'den 810 milyon dolardan fazla finansman desteği aldı.

Ekonomi 21.09.2022, 17:30 21.09.2022, 17:31 Melike Kaya Bayram
27
Kavak; HSBC, Goldman Sachs ve Santander'den 810 Milyon Dolarlık Finansman Sağladı

İkinci el araç alım satım pazarında yenilikçi modeliyle fark yaratan Kavak, büyümesini sürdürüyor. Şirketin büyüme yolculuğunda yeni kilometre taşı, HSBC, Goldman Sachs ve Santander’in Latin Amerika'nın bu en değerli girişiminin iş modelini desteklemeye devam etmesi oldu.

Türkiye’de de Carvak markasıyla faaliyetlerine başlayan ve başarıyla sürdüren Kavak’a; HSBC, ikinci el otomobil kredisi ileri tahsilat haklarını satın alma  anlaşması kapsamında 675 milyon dolar tutarında finansman sağlarken, Goldman Sachs 100 milyon dolar ve Santander ise 35 milyon dolar tutarında finansman desteği sundu.

Tüm pazarlarda iş modelini geliştirecek, envanterini güçlendirecek

Kavak, HSBC, Goldman Sachs ve Santander’den sağladığı kaynağı, şirketin iş modelini geliştirmek, envanterini güçlendirmek ve yatırım yaptığı tüm pazarlardaki konsolidasyonunu sürdürmek için kullanacak.

Meksika’nın ilk unicorn’u Kavak, sadece beş yıl içinde, dünya çapında 7 ülkede 24 şehirde, 7 binden fazla çalışanı, 75 operasyon merkezi ve 30 binden fazla araç envanteri ile büyük bir operasyon kurdu. Kavak'ın yenilikçi iş modeli Latin Amerika'daki ikinci el otomobil sektöründe ezberleri bozmayı başardı. Kavak, Meksika, Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya ve Peru'daki operasyonları da dahil olmak üzere, bölgedeki pazarın yüzde 80'inden fazlasına hakim durumda.

Şirketin vizyonu, planları ve şimdiye kadar elde ettiği sonuçlar, Softbank, General Atlantic ve Greenoaks gibi dünyanın önde gelen risk sermayesi fonlarını,  beş finansman turunda 1,6 milyar ABD dolarından fazla yatırım yapmaya ikna etmişti.

Kavak yakın zamanda faaliyetlerini Latin Amerika dışına taşıyarak, Türkiye'de de operasyonlarına başladı.

Sektörde dönüşümün öncüsü

Kavak, yenilikçi iş modeliyle işlemler sırasında dolandırıcılık riskini en aza indirerek ve araç yenileme işlemlerini kontrol ederek sektörde bir dönüşümün öncüsü oldu. Buna ek olarak, şirket, daha önce hiç kredi başvurusu onaylanmamış farklı kredi profillerine sahip kişilere de araba satın alma olanağı sağlayan bir finansal teknolojiyi piyasanın hizmetine sundu.

Kavak CFO’su Moises Flores, alınan destek ve piyasa koşulları hakkında şunları söyledi: "Latin Amerika'da ikinci el otomobil işlemlerinin yüzde 40'ında usulsüzlük ve dolandırıcılık riski taşıyor.  Bu koşullar altında, kurumların ikinci el otomobilleri finanse etme riskini üstlenmesi zor. Sadece Meksika'da, ikinci el araç alım satımında işlemlerin yüzde 5'inden daha azı finansman alabiliyor. Bu da insanların araba satın alma erişiminin çok sınırlı olduğu anlamına geliyor.”

Kavak CFO’su Flores, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Kaynaklarımızdan bazıları, pazardaki sertifikalı otomobil teklifimizi güçlendirmeye yönelik. Bununla birlikte, iki yıldan kısa bir sürede, finansal ortaklarımızın da desteğiyle, müşterilerimizin yüzde 50'sinden fazlasına finansman çözümleri sunmamızı sağlayan bir işletim modelinin geliştirilmesi için de büyük yatırımlar yapıyoruz. Hedefimiz, faaliyet gösterdiğimiz ekonomilerde orta sınıfın refahını ve gelişimini engelleyen bariyerleri yıkmaktır.”

İşbirliği hakkında konuşan HSBC Mexico Mortgage ve Otomotiv Kredileri Direktörü Enrique Margain, "HSBC ve Kavak arasındaki işbirliği, her iki şirketin de dijital inovasyon, risk yönetimi ve küresel standartlar alanındaki en iyi uygulamaları paylaşmasına olanak tanıyacak. Yaptığımız işbirliği sayesinde Kavak, endüstri için temsil ettiği dönüşüm sayesinde geleceğin otomobil pazarında değişimin temellerini atıyor." dedi.

Goldman Sachs Mexico'nun Başkanı ve CEO'su Samuel Villegas ise şöyle konuştu: "Kavak'ın iş modeli, birçok olası araç sahibi için tam da şimdiye kadar zorlandıkları bir noktaya değiyor ve ikinci el otomobil finansmanı pazarına giriş kısıtlarını azaltmayı amaçlıyor. Kredi, Latin Amerika'daki şirket ve fintech sektörü için daha geniş bir büyüme fırsatını destekliyor”.

Kavak CFO’su Moises Flores Botello, sözlerini şöyle tamamladı: “ABD'de her 10 vatandaştan 7'sinin arabası var, bu da her 10 kişiden sadece 1,5'inin bu imkana erişebildiği Latin Amerika pazarının gerçeğiyle çelişiyor. Dönüşümümüzün ana hedefi tam da bu; dünya çapında yükselen pazarlardaki insanların mobilite sorunları için gerçek uzun süreli çözüm ortağı olmak.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@