banner24

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

TSN Teknolojisi Sanayi 4.0’a Yön Veriyor

Zaman Duyarlı Ağ (TSN) teknolojisi, pazarın oyuncuları tarafından geleceğin endüstrilerinde bir zorunluluk olarak görülüyor.

Endüstri Güncel 08.08.2023, 12:45 08.08.2023, 11:34 Melike Kaya Bayram
23
TSN Teknolojisi Sanayi 4.0’a Yön Veriyor

Sanayiden üretime kadar hayatın her katmanında karşımıza çıkan dijital dönüşümde endüstriyel ağlar, belirleyici bir güce sahip. Günümüzün esneklik ve güvenilir haberleşme ihtiyacını ise Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisi karşılıyor. Bu aşamada üreticilerin Sanayi 4.0 uygulamalarının ihtiyaç duyduğu yüksek hızlı ve güvenilir bir endüstriyel haberleşmeden yararlanabilmesi için TSN yatırımı yapması gerektiğini ifade eden CLPA Türkiye Müdürü Önder Şenol, sanayide yaşanan değişikliklere kolay uyum sağlayabilen esnek üretim hatlarının oluşması için de TSN teknolojisinin olmazsa olmaz olduğunu belirtti.

Üretkenlik ve performansı artıran bilgiye erişim artıyor

Üretim süreçlerine dahil edilen TSN teknolojisinin dünyanın önde gelen üreticileri tarafından tercih edildiğini söyleyen Önder Şenol, bu çığır açan yeniliğin avantajlarını ise şöyle anlattı: “TSN, bir dizi IEEE 802.1 standardı vasıtasıyla determinizm sağlayan standart Ethernet'in bir geliştirmesidir. Endüstriyel Ethernet'e bakıldığında bu standartlar arasında zaman senkronizasyonuna ilişkin IEEE 802.1AS ve trafik programlamasına ilişkin IEEE 802.1Qbv standardı, Sanayi 4.0 uygulamalarına yön veren kilit standartlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu fonksiyonlar, birlikte deterministik performans sağlayarak farklı türlerdeki veri trafiğinin aynı ağı paylaşmasına olanak tanıyor. Bu teknoloji ile şirketler, proses şeffaflığı ve üretkenliklerini daha üst düzeylere taşıma fırsatı elde ediyor. Dolayısıyla dijital dönüşüm stratejileri, kilit operasyonların optimizasyonunda kullanılabilecek veriye dayalı öngörüler üretebiliyor. Aynı zamanda bilgi teknolojisi (IT) ile operasyon teknolojisinin (OT) entegre hale gelmesini ve uçtan uca bütünlük kazanmasını sağlıyor. Böylece hem daha fazla veri toplanabiliyor hem de toplanan verilerin daha doğru sonuçlar veren modellerle analiz edilmesiyle üretim operasyonları için daha faydalı bilgilere ulaşılabiliyor. Üstelik kritik kontrol veri paketlerini bozmadan IT ve OT trafiğini aynı ağda yönetebilme imkanından dolayı altyapı maliyetlerinden de tasarruf elde ediliyor.”

TSN geniş ölçekte yaygınlaşıyor

CLPA tarafından hayata geçirilen CC-Link IE TSN'nin, açık endüstriyel ethernet ağ teknolojilerinde önemli bir yeri olduğunu belirten Önder Şenol; “Şu an baktığımızda müşterilerine rekabetçi ürün geliştirme ve TSN'nin tüm avantajlarından faydalanabilme olanağı sunmak adına endüstriyel otomasyon sağlayıcıları, bu teknolojiden yararlanarak çok çeşitli cihazlar geliştirebiliyor. Uygulama tarafında ise Gigabit bant genişliği ve TSN fonksiyonlarını birleştiren ilk açık endüstriyel ağ olarak CC-Link IE TSN pazarda yer alıyor. Bu teknoloji, aynı ağ üzerinde diğer açık ağların ve bilgi teknolojileri sistem bilgilerinin iletişimini entegre ederken gerçek zamanlı performans sağlayan kontrol iletişimini etkinleştirebiliyor. Böylece yapılandırma özgürlüğü sağlıyor ve kablolama maliyetlerini önemli ölçüde düşürüyor. Veriye dayalı öngörü imkânı da sunan bu teknoloji, dijital dönüşüm stratejileri kapsamında şirketlerin bu öngörülerini kullanabilmesini sağlıyor. Bu noktada CLPA olarak performans ve işlevselliği üst seviyeye taşıyan CC-Link IE TSN teknolojimizle dünyanın dört bir yanındaki üreticilerin yanında yer alıyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@