banner24

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

"Türkiye Enerjide Bölgesel Lider Olabilir"

‘COP ve Sonrası’ adlı oturuma, İklim Değişikliği Konferansı COP 28 CEO’su Adnan Amin, video konferansla katılım sağlayarak, özel açıklamalarda bulundu.

Enerji 08.03.2024, 10:30 Melike Kaya Bayram
429
"Türkiye Enerjide Bölgesel Lider Olabilir"

Turkuvaz Medya Grubu tarafından düzenlenen '6. Enerji ve İklim Forumu’ özel oturumlara ev sahipliği yaptı. ‘COP ve Sonrası’ adlı oturuma, İklim Değişikliği Konferansı COP 28 CEO’su Adnan Amin, video konferansla katılım sağlayarak, özel açıklamalarda bulundu. Dünyanın küresel enerji dönüşümünde kritik bir kavşak noktasında olduğunun altını çizen Adnan Amin, “Bu dönüşüm öngörülmemiş bir hızla devam ediyor. 2011 yılında bugüne bu süreç 5 kat hızlandı” dedi. Geçen yıl dünyadaki toplam enerji kullanımının çok büyük bölümünün yenilenebilir kaynaklardan geldiğini belirten Amin, “Enerji üretimindeki yenilikler, batarya teknolojisindeki gelişmeler enerji ortamını değiştiriyor. Düşük karbon ekonomisine yatırımlar 1.77 trilyon dolara ulaştı” dedi.

Dönüşümdeki rolünüz hayati önem taşıyor

Amin, şöyle devam etti: “Enerji üretiminde yaşanan değişimler jeopolitik ittifakları yeniden şekillendiriyor. Bol miktarda yenilenebilir enerji kaynakları olan ülkeler yeni güç odakları olarak yükseliyor. Bu gelişmeler hem fırsatlar hem tehlikeler ortaya koyuyor. Türkiye’nin bu dönüşümdeki rolü hayati bir önem taşıyor. Türkiye kendisini bir ilerleme merkezi, bir yenilik merkezi olarak daha temiz bir enerji geleceğine doğru konumlandırabilir. Asya ve Avrupa arasında köprü olan Türkiye bölgesel lider olma potansiyeline sahip. Sayın Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar önceki konuşmasında Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesini 2 kart artırmayı hedeflediklerini söyledi. Dayanışma ve işbirliği sayesinde çabalarımızı birleştirebilir, iklim değişikliğinin etkilerini azaltabiliriz.”

Sürdürülebilirlik moda değil zorunluluk

Ardından düzenlenen ‘Enerjinin Geleceği’ adlı oturumda da, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, enerji sektöründeki gelecek vizyonunu ve önemli stratejileri değerlendirdi. Kıvanç Zaimler, “Bugün dünyadaki en büyük konulardan biri jeopolitik rekabet. Ve bu ortamda dünyanın neresinde gidersiniz gidin her alanda ana konu iklim değişikliği. Bugün artık şirketler ve devletler için sürdürülebilirlik moda kelimenin ötesinde zorunluluk haline geldi” dedi. Bugün depolamayı, daha verimli rüzgâr türbinlerini, daha verimli güneş panellerini, yeşil hidrojeni ve jeotermali konuştuklarının altını çizden Zaimler, “Ayrıca bu ortamda yapay zekâ ve veri ile neler yapabileceğimize kafa yoruyoruz” diye konuştu.

Uluslararası nitelikli yatırımcı lazım

Zaimler, şöyle devam etti: “Yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızla bugün yenilenebilir kurulu gücümüz yarıdan fazla. Arz güvenliğinde bir problem yaşamıyoruz. Doğalgaz keşiflerimiz var. Yol haritamız ve stratejilerimiz belli. Almamız gereken çok yol var. Bunları yapmak zorundayız. Bizim gerçek maliyetlerin yansıtıldığı bir dünyaya hızlıca geçmemiz lazım. Kamunun yükünün hafifletilmesiyle, sürdürülebilir ve dengeli bir piyasayı kurabiliriz. Böylece enerji krizi bir gün kapımıza geldiğinde arz güvenliği sorunu yaşamayız. Her sene 4-5 bin megavat ek kapasite konuşuyoruz ama bunları gerçeğe çevirmemiz lazım. Böyle büyük bir potansiyeli olan enerji ülkesinin uluslararası nitelikli yabancı yatırımcılara ihtiyacı var.”
 

6. Türkiye Enerji ve İklim Forumu’na güçlü sponsor desteği

Forumun ana sponsorluğunu Halkbank, Kalyon Enerji, Türk Telekom, Vakıf Leasing, Ziraat Bankası, cosponsorluğunu Enerji SA, RHG Enertürk Enerji, Smart Güneş Teknolojileri, SOCAR Türkiye, destek sponsorluğunu ise Akfen, BioTrend, Karakan Enerji, D&R, Epiaş, idefix, NaturelGaz, Orge Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş, Papara, Shell, Zorlu Enerji üstlendi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@