banner143

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

Boya Sektörü, Büyümeye Devam Edebilmek İçin Yeni Yollar Arıyor

BOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Baytaş, Painİstanbul&Turkcoat Fuarı öncesinde yemekte boya sektörüne 2024 yılında yüzde 20 büyüme beklendiğini belirtti.

Endüstri Güncel 22.04.2024, 15:40 Melike Kaya Bayram
242
Boya Sektörü, Büyümeye Devam Edebilmek İçin Yeni Yollar Arıyor

BOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Baytaş, Painİstanbul&Turkcoat Fuarı öncesi düzenlenen yemekte boya sektörüne 2024 yılında yüzde 20 büyüme beklendiğini belirtti. Boya sektöründe Türkiye’nin dünyada üretimde Almanya İspanya, Fransa ve İtalya’dan sonra 5. sırada olduğunu, hedefin 4. sıraya yükselmek olduğunu belirten Baytaş, “Türkiye de 600 bin ton boya üretimi var.  160 ülkeye ihracatımız var. Boya sektörünü sadece inşaatlar olarak düşünmeyin, koruyucu özelliği nedeniyle sanayide de çok yoğun kullanılıyor. İhracatın yüzde 85’ini 10 firma yapıyor, üretimin de yüzde 85’ini yine bu 10 firma yapıyor. Hammaddenin yüzde 70’ini yurtdışından ithal ediyoruz ancak katma değerli ürünlerimiz var. Uçak boyaları, gemi boyaları, yerli aracımız TOGG’un boyasını da Türkiye’de üretiyoruz.” dedi.

Maliyetler arttı; bu sanayi bu ücretleri kaldırmıyor

Baytaş, “Enflasyon arttı, cezayı sanayiciler çekiyor. Eleman kıtlığı başladı. Sektörde, mavi yakalıların maaşları yaklaşık 25-30 bin TL. Ancak eleman biraz fazla maaş verene hemen gidiyor. EYT bile bize yük oldu.” diye belitti. Sektörün en önemli sorunlarının finansman yapısı, yerelleşme, hammaddenin peşin ithal edilmesi olduğunu söyleyen Baytaş, “Uzun vadeler sektörü yoruyor, vadelerin, yurt dışında da olduğu gibi 2-3 aya inmesi gerekiyor” dedi.

BOSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hakan Ünel, Türkiye’nin boya ihracatının artması için markalaşmanın şart olduğunu bunun için de öncelikle kazancın yatırıma dönüşmesi gerektiğini söyledi.  Katma değeri yüksek boyalara ağırlık verilmesi gerektiğinin ve bunların da daha çok sanayi boyaları olduğunun altını çizen Baytaş, “Kimya olmadan hiçbir şey olmaz artık bu çok net anlaşıldı, teşvikler de verilmeye başlandı, açılmak üzere olan tesislerimiz var. Sektörel olarak büyüme gerçekleştirmiş olsak bile dünyadaki konjonktürün durağan seviyelere gelmiş olması yumurtalarını aynı sepete koyan firmalar için sıkıntı yaratabilir. 2024 ve sonraki yıllarda büyüyerek kapatabilmemiz için Ar-ge gibi önemli departmanlara yatırım yapmamız, firmalarımızı dünyayı yakından takip ederek global firmalara rakip olabilecek duruma taşımamız gerekiyor. Tabii ki yeni pazarlar bulmak ve bu pazarlardaki yatırım fırsatlarını doğru tespit etmek de büyümemizi etkileyecek” dedi.

BOSAD olarak deneyimli danışmanlar ve uluslararası derneklerle birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirten Ünel, “Amacımız, sektörün farklı alanlara açılmasını sağlamak. Büyüyen inşaat sektörü ülkelerini tespit ederek, ihtiyacın bol olduğu ama üretime ulaşmakta zorlanan bölgelerde araştırmalar yapıyor ve bu alandaki tüm verileri değerlendiriyoruz. Büyüyen Türkiye'nin arkasında büyüyen bir BOSAD olmak için elimizden gelenin en iyisini yapmak için çalışıyoruz.” dedi.

Paintİstanbul&Turkcoat Fuarı’nın satışları Ocak ayında tamamlandı, 50’den fazla firma yer bulamadı

Paintİstanbul&Turkcoat Fuarı’nı düzenleyen Artkim Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yaman, Türkiye'nin ticaret baş şehri İstanbul'un dünyanın önemli bir fuarcılık üssü olmaması için hiçbir neden olmadığını, fuarların sektörleri bir araya getirerek güçlendirmesinin yanı sıra turizmi de tetiklediğini belirtti. Yaman, “Artkim Fuarcılık olarak kimya, başta olmak üzere, 13 sektöre 13 özel ihtisas fuarları düzenliyoruz. Toplamda 32 milyar dolardan fazla ihracat yapan sektörleri kucaklamaya, onları dünya ile buluşturmaya çalışıyoruz. Son dönemde yaşanan pandemi nedeniyle fuarcılığın biteceğini düşünenlerin ne kadar yanıldığını dünyada hızla büyüyen fuarlardan anlayabiliyorsunuz. Bununla beraber biz de dünyanın en güzel kentlerinden biri olan, hatta bizce en güzeli olan İstanbul'u fuarlarımızla birlikte bir paket olarak sunuyoruz. Hem ticaret hem de keyif için zamanını en değerli şekilde geçirebileceği fuar tarihlerinin İstanbul'daki fuarlarımız olduğuna ikna ediyoruz alıcıları. Bunlarla birlikte güçlü fuarlar tabii ki sadARTece yerel katılımcı ile olmuyor, dünyadan tüm katılım gösterecek firmalarında, kendilerine iş ortakları bulabilecekleri en doğru yerin fuarlarımız ve İstanbul olduğuna anlatıyoruz. Fuarlarımıza ortalama 80 ülkeden katılımcı ve ziyaretçi geliyor” dedi.

Dünyanın renkleri İstanbul’da buluşuyor

Paintİstanbul&Turkcoat Fuarı’nın stand satışlarının ocak ayında tamamlandığı belirten Yaman, bu fuara direk katılımcı sayımız 359, ki bunun 243’ü yabancı katılımcı. 29 farklı ülkeden katılım olacak. Temsil edilen markaları sayarsak 586 katılımcımız olacak. 11.237 metrekare alanımız var, kısıtlı yer sebebi ile 50’den fazla firmayı dahil edemedik. Yüzde 30’u yabancı olmak üzere 9 binden fazla sektör profesyonelin gezmesini bekliyoruz” diye belirtti.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@