banner24

banner170

banner171

banner26

Kutes 2033 Yılına Kadar Karbon Nötr Olmayı Hedefliyor

Daha yaşanabilir bir dünya ve doğal kaynakları korumayı hedefleyen Kutes, GRI doğrulamalı sürdürülebilirlik raporuyla sektörüne öncülük ediyor.

Endüstri Güncel 06.06.2024, 12:00 06.06.2024, 10:59 Melike Kaya Bayram
363
Kutes 2033 Yılına Kadar Karbon Nötr Olmayı Hedefliyor

Dünyaya ve topluma karşı duyduğu sorumluluk ve yeşil döküm felsefesiyle hareket eden Kutes, Türkiye Çevre Haftası ile 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla açıklamada bulundu. 30 yılı aşan tecrübesiyle küresel standartlarda yeşil üretim felsefesiyle çalışan Kutes, “Yeni Demir Çağı”nı başlatmak için çıktığı ve sağlam adımlarla ilerlediği yolculuğunda sektörünün öncü kurumlarından biri haline geldi. Şirket, karşı karşıya olduğumuz iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilirlik kapsamında yürüttüğü karbon ayak izi hesaplama çalışmaları sayesinde, faaliyetlerinden kaynaklı etkileri net bir şekilde ortaya koyuyor ve bu etkileri azaltmaya yönelik projeler yürütüyor.
 



Çevre ve insan sağlığı için gönüllülük esasıyla çalışıyor

Tesislerinde hava kirliliğini kontrol edebilmek için hava filtreleme sistemleri ve gelişmiş baghouse teknolojisi kullandıklarını belirten Kutes İcra Kurulu Başkanı Ali Esat Kutmangil, “Kutes olarak yürüttüğümüz hava kirliliği kontrolleri, ABD Çevre Koruma Ajansı (USEPA) ve ilgili devlet düzenleyici kurumları tarafından “mevcut en iyi” olarak kabul ediliyor. Her fabrikadaki emisyon kontrol sistemlerine yerleştirilmiş “gelişmiş kaçak tespit probları" bu teknolojinin önemli bir bileşeni olarak öne çıkıyor. Günümüzde her ne kadar bir düzenleyici kurum tarafından şart koşulmasa da Kutes olarak bizler çevre ve insan sağlığına duyduğumuz sorumlulukla bu teknolojiyi gönüllü olarak kullanıyoruz” dedi.

Tükettiği enerjinin %90’ını yenilenebilir kaynaklarda sağlayacak

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak ve doğal kaynakları korumak amacıyla üzerine düşen görev ve sorumlulukların bilincinde olduklarını ifade eden Kutmangil; “Enerji analizörleri yardımıyla tüm tesislerimizi dijital olarak izleyerek üretim süreçlerindeki enerji tüketimini takip ediyor ve azaltımına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Kurulmuş olan 240 kWh’lık güneş panellerimiz sayesinde, talaşlı imalat sürecinde tüketilen elektrik enerjisinin %60’ını yenilenebilir kaynaklardan sağlıyoruz. 2024 yılının ilk yarısında, Kırklareli ve Edirne'de devreye almayı planladığımız 26 MW kapasiteli güneş enerjisi santralleriyle, tesislerimizde kullanılan enerjinin %90'ını yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedefliyoruz. Şirketimiz bu sayede yıllık karbon ayak izini 56.672 tondan 38.812 tona düşürecek. Bu çalışmalara ilave olarak, devreye aldığımız yolluk kırıcılar ile elektrik tüketiminde %5 oranında azalış sağlandık. İnsansız ergimiş metal transfer sistemleri ile de ocaklarda metal bekleme süresini kısaltarak ergitmede % 5 enerji verimliliği elde ettik. Kutes olarak, ergitme ocaklarından çıkan ısıyı bacalardan toplayarak idari binanın ısıtmasında kullanmayı, tesis içerisine DC şarj istasyonları kurmayı ve gelecek 5 yıl içerisinde araçları kademeli olarak elektrikli araçlar ile değiştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Geri dönüştürülmüş malzeme oranını sürekli artırıyor

Geri dönüştürülmüş malzeme oranını artırmak için çeşitli faaliyetlerde bulunduklarına değinen Kutmangil; “Döküm sektörü gerek eski demir döküm ve hurda çelik gibi malzemelerin çöplüklerden uzaklaştırılması gerekse de hurda malzemelerin yeni ürünler oluşturmak için eritme sürecinde girdi malzemeleri olarak kullanılmasıyla topluma pozitif değer sağlıyor ve toplumun geri dönüştürücüsü olarak hizmet veriyor. Bizlerde Kutes olarak bu bakış açısıyla hareket ediyor ve ergitme işleminde kullandığımız malzemelerin yaklaşık %68'ini geri dönüştürülmüş malzemeden oluşturuyoruz. Hedefimiz ise bu oranı %80 seviyelerine çıkarmak” dedi.

Hayata geçirdiği yatırımlarla kimyasal kullanımının önüne geçiyor ve sera gazı miktarını azaltıyor

Maça üretiminde alkol bazlı boyadan su bazlı boyaya geçiş için de çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Kutmangil;  “Kutes olarak bu bağlamda toplam 3 milyon euro tutarında bir filtrasyon yatırımı yaparak prosese Avrupa standartlarında 5 mg/m3’lük yeni filtreler kurduk. Mevcutta kullanılan kompresörleri ise son teknoloji Atlas Copco kompresörler ile değiştirerek yaklaşık 1.500 MWh/yıl enerji tasarrufu sağladık. Maça kurutma fırını yatırımı sayesinde ise kimyasal kullanımının önüne geçerek ortama salınan sera gazı miktarının azaltılmasını sağladık. Elektrikli forklifte geçiş ve istif makinası için yapılan yatırımlar ile mazot tüketimini önemli ölçüde düşürdük. Ayrıca, talaşlı imalat sonucu oluşan talaşın tekrar döküm sürecinde kullanılmasını sağladık. Tüm bu faaliyetlerimize ek olarak su tüketimini azaltmaya ve mevcut su kaynaklarını verimli kullandık. Üretim süreçlerimizde ortaya çıkan atıkların etkin yönetimi için de Atık Yönetim Prosedürü oluşturarak,  2022 yılında çalışmalarımızı “Sıfır Atık Belgesi” ile taçlandırdık” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner173

Gelişmelerden Haberdar Olun

@