banner24

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

Kutes 2033’e Kadar Karbon Negatif Olmayı Hedefliyor

Kutes, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için %100 yeşil döküm hedefi doğrultusunda çevresel etkilerini azaltacak yatırımlarına devam ediyor.

Enerji 05.06.2023, 11:15 Melike Kaya Bayram
13
Kutes 2033’e Kadar Karbon Negatif Olmayı Hedefliyor

Dünyaya ve topluma karşı duyduğu sorumluluk ve yeşil döküm felsefesiyle hareket eden Kutes, Türkiye Çevre Haftası ile 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla açıklamada bulundu. Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi’ni hayata geçirerek sürdürülebilirlik çalışmalarını üst düzeyde ele alan şirket, Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında yer alan ‘sorumlu tüketim ve üretim’ ve ‘iklim eylemi’ kapsamında yatırımlarına devam ediyor.

Kutes’i enerjide bağımsız hale getirecek ve enerji tüketimini azaltacak yatırımlara hız kazandırdıklarını belirten Kutes İcra Kurulu Başkanı Ali Esat Kutmangil, “Kutes Makine fabrikamızın çatısında 240 kwh’lık çatı GES yatırımını tamamladık. Bu fabrikamızda tükettiğimiz elektrik enerjisinin yüzde 60’ını kendi ürettiğimiz temiz enerjiden karşılıyoruz. Kutes Enerji markamız çatısı altında Edirne ve Kırklareli’de 26 MW’lık arazi GES yatırımlarımıza başladık. Ağustos ayında devreye almayı hedefliyoruz. Böylece tükettiğimiz enerjinin yüzde 90’ını yenilenebilir kaynaklardan sağlayacağız. Bu sayede yıllık 24 milyon ton karbondioksit tasarrufu sağlayarak 458 bin 640 ağacın karbon nötrleme kapasitesine denk gelen miktarda katkı yaratmayı hedefliyoruz. Bu yılın başında ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi sertifikamızı aldık, ISO 14064 için de altyapı çalışmalarımızı tamamladık” dedi.

Dolaylı emisyonları da en aza indirmeyi hedefliyor

Enerji yatırımlarının yanı sıra nihai üründe de karbon ayak izlerini azaltacak adımlar attıklarını belirten Kutmangil, “Dökümhaneleri aynı zamanda bir geri dönüşüm tesisi olarak konumlandırabiliriz. Etkin hammadde yönetimi için üretimimizde hurda oranını her geçen yıl artırıyoruz. 2021 yılında ocak şarjımızın içindeki hurda ve pik oranı %40’a %60’tı. 2022 yılında bu oranı tersine döndürdük ve %64’e %36’ya çevirdik. Bu yıl ise oranı %76’ya %24 seviyesine çıkartmayı amaçlıyoruz. Böylece değer zinciri boyunca oluşan dolaylı emisyonlarımızı en aza indirmeyi planlıyoruz. Maça ve kalıp yapımında kullandığımız her bir kum tanesini de kaliteli dökümler oluşturmak için kullanılamayacak hale gelene kadar yani yaklaşık 50 kez kullanıyoruz. Daha az kum kullanabilmek için kil ve kum ıslah sistemi teknolojileri için çalışmalarımız devam ediyor. Talaşlı imalat sonucu oluşan talaşın tekrar döküm sürecinde kullanılması da planlarımız arasında. Tüm bu çalışmalarımız doğrultusunda tesislerimiz Sıfır Atık belgesine layık görüldü” diye konuştu.

Tüm çalışmalarını 2024’te CDP platformuna raporlayacak

2033 yılına kadar karbon negatif bir şirket olmayı hedeflediklerini söyleyen Kutmangil, “Gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla karbon nötr hedefimize kısa sürede ulaşacağız. 2033 yılına kadar da bir milyon fidan dikerek ülkemizin ağaçlandırılmasına katkı sağlarken karbon negatife döneceğiz. GRİ onaylı ilk sürdürülebilirlik raporumuzu geçtiğimiz yıl paydaşlarımızla paylaşmıştık. 2022 yılına ilişkin raporumuzu da kısa süre içinde kamuoyuna sunacağız. Sürdürülebilirlik raporlarımıza her yıl devam ederken, 2024 yılında tüm çalışmalarımızı dünyanın en büyük çevresel raporlama platformu olan CDP (Karbon Saydamlık Projesi) platformunda da açık ve şeffaf bir şekilde paylaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@