banner24

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

Bayram Öncesi Toplam Kredi Hacmi 12 Trilyon 661 Milyar 755 Milyon Liraya Yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 21 Mart’ta 500 baz puanlık artışla politika faizini %50’ye yükseltmişti.

Finans 04.04.2024, 10:45 Melike Kaya Bayram
162
Bayram Öncesi Toplam Kredi Hacmi 12 Trilyon 661 Milyar 755 Milyon Liraya Yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 21 Mart’ta 500 baz puanlık artışla politika faizini %50’ye yükseltmişti. Dijital bankacılık popülasyonunun her ay 3’te 1’inin ziyaret ettiği HangiKredi, yaklaşan bayram öncesinde faiz artışıyla birlikte tüketicilerin kredi ve mevduat ürünlerine olan talebine yönelik verilerini paylaştı.

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrasında TCMB verilerine göre ihtiyaç kredilerine uygulanan ortalama ağırlıklı faiz oranı %82’ye, mevduat faizlerinin ise %60’a yükseldiği görüldü. Yükselen faizlerle birlikte TL vadeli mevduatın daha cazip hale gelmesi tüketicilerin ilgisini çekti.  Ayda 16 milyondan fazla tekil müşterinin ziyaret ettiği HangiKredi trafik verilerine göre faiz artışı sonrasında mevduat aramaları önceki döneme kıyasla %50 artış gösterdi. Kredi faizlerinde yaşanan sert yükselişle birlikte kredi kelimelerini içeren internet aramalarında herhangi bir değişiklik gözlemlenmedi.

Genellikle talebin arttığı bayram öncesi dönemlerde tüketicilerin kredi kullanma eğiliminde artış görülür. Yükselen faiz oranlarına rağmen, hem bayram hem de artan kaynak ihtiyacına bağlı olarak, BDDK verilerine göre ihtiyaç kredisi hacmi mart ayının başından bu yana 1,076 trilyona yükselerek 31 milyar TL artış gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ilave sıkılaşma adımları kapsamında, 11 Mart’ta kredi kartından yapılan nakit avans çekimlerinde taksit sayısını 12'den 3'e düşürmüş ve çekilebilecek maksimum toplam tutarı da kart limitinin %25'i ile sınırlandırmıştı. 16 Mart’ta alınan ek önlemle birlikte kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından nakit çekim işlemlerinde aylık azami akdi faiz oranı %4,42'den %5'e yükseltmişti. BDDK verilerine göre atılan sıkılaştırma adımları sonrasında yılbaşından itibaren haftada 14 milyar TL yükselen kredi kartı harcamaları geçtiğimiz haftayı artan bayram harcamalarına rağmen 12 milyar TL artışla kapattı. Bayram sonrasında artış hızının daha da yavaşlayacağı öngörülüyor.

Bayram öncesi ihtiyaçların arttığına dikkat çeken HangiKredi Genel Müdürü Oray Durmazoğlu, “Bankalar, bu dönemde bayram kredisi kampanyalarına öncelik veriyor ve tüketicilere ulaşmaya çalışıyor. Her ay Türkiye’de dijital bankacılık kullanan tüketicilerimizin 3’te 1'i HangiKredi’yi ziyaret ederek 25’ten fazla banka ve finans kuruluşunun 100’den fazla teklifini karşılaştırabiliyor ve en avantajlısına kolayca başvurabiliyor. Bu denli fazla ziyaret edilen bir platform olmamız sebebiyle tüketici eğilimleri nabzını kolaylıkla ölçebiliyoruz. HangiKredi olarak, kullanıcı verilerinden elde ettiğimiz bilgileri paylaşmaya devam edeceğiz.” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@