banner143

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

Dayanıklı Toplum ve Kadın İçin İşbirliği Çağrısı

Türkiye’de İlk Kez Yapılan “Krize Karşı Güçlü Durmak: Afet Zamanlarında Kadınların Deneyimi” Araştırmasının Sonuçları da Paylaşıldı.

Güncel 14.03.2023, 11:45 Melike Kaya Bayram
22
Dayanıklı Toplum ve Kadın İçin İşbirliği Çağrısı

Yaşamış olduğumuz depremler sonrası, coğrafyamız için dayanıklı bir toplum inşa etmenin ve bu misyon için güçlerimizi sürdürülebilirlik dönüşümü ekseninde birleştirmenin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Dayanıklı bir toplum için ise toplumsal cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık ilkelerinin en önemli taşıyıcı kaldıraç görevi üstlenmesi gerektiğinin altı çizildi.

SB Turkey Brands For Good ve SDG Map Turkey tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Dayanıklı Toplum ve Kadın webinarı çevrimiçi olarak gerçekleşti. İş dünyası, sivil toplum ve akademisyenlerden webinara katılan konuşmacılar, dayanıklı bir toplum inşa etmenin öneminden bahsederken kadının toplumdaki yerinin güçlendirilmesinin bu misyon için önemini vurguladı. Webinarda Ipsos Türkiye tarafından Türkiye’de ilk kez yapılan “Krize Karşı Güçlü Durmak: Afet Zamanlarında Kadınların Deneyimi”araştırmasının sonuçları da açıklandı.

Krize Karşı Güçlü Durmak: Afet Zamanlarında Kadınların Deneyimi Araştırması sonuçları açıklandı.

Ipsos Türkiye tarafından yapılan araştırma Türkiye temsili örneklem üzerinden 800 bireyle yapıldı. Araştırmada toplumun %58'inin kadınlara eşit davranılmadığını düşündüğü ortaya çıktı.

Araştırma katılımcılarının %66'sı afet ve kaos dönemlerinde cinsiyete bağlı olumsuz etkilenme riskine dair Türkiye’nin hazırlıklı olmadığını düşünüyor.

Araştırma sonucunda, toplumun %66’sının afet dönemlerinde kadınlara dair risklerle ilgili herhangi bir hazırlık olmadığını ifade ederken, zor zamanlarda kadınların birincil olarak fiziksel koşullardan, ikincil olarak da sosyal ve ekonomik nedenlerden dolayı daha fazla etkilendiği ortaya çıktı.

Kadınlardan beklenen sosyal normlara uyma zorunluluğu afet dönemlerinde kadınların daha olumsuz etkilenmesine neden oluyor.

Araştırmadan çıkan en çarpıcı bulgu ise afet ve kaos dönemlerinde kadınların sosyal olarak etkilenme nedenlerinin en üst sıralarında; sosyal normlara uyma zorunluluğu kültürü ile insan kaçakçılığı, taciz ve tecavüz gibi şiddet olaylarının olduğu ifade edildi.

Ipsos Türkiye Chief Client Officer Yasemin Özen Gürelli araştırmanın önemini: Araştırma katılımcılarının %84’ü afet ve kaos dönemlerinde kadınların daha fazla etkilendiğini düşünürken özellikle bu sonucun nedeni olarak da toplumsal cinsiyet eşitsizliği, cinsiyetler arasındaki sosyal statü farkları, sağlık sorunları, ekonomik güçsüzlük ve cinsiyete dayalı şiddet olduğu belirtildi.

‘’Krize Karşı Güçlü Durmak: Afet Zamanlarında Kadınların Deneyimi Araştırması eylem planları için içgörü sağlıyor ve acil yaşamsal ihtiyaçların giderilmesi gerekiyor.’’ sözleriyle ifade etti.

Webinarda sosyal girişimci ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Prof. Dr. Itır Erhart , Konuşmamız Gerek Derneği Kurucu Ortağı ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Genç Lideri İlayda Eskitaşçıoğlu, Ipsos Türkiye Chief Client Officer Yasemin Özen Gürelli, Unilever Türkiye ve Orta Doğu Gıda Kategorisi Lideri Mine Mavi Arıkan,Procter & Gamble Türkiye Kafkasya ve Orta Asya Kurumsal İletişim ve Medya Direktörü Nesli Şenoğlu Kılıçal, Boyner Grup & Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş. Kurumsal İletişim Direktörü Oya Uzun, ICA Yatırım ve İşletme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Dönmez ve SB Brands for Good VP Aysun Şabanlıyer aldı.

Dayanıklı Toplum ve Kadın Webinarı’nın tamamını https://www.youtube.com/watch?v=7LxOYh4pN-I linkten izleyebilirsiniz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@