banner24

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

Sağlık Turizmi 2024’te Vites Büyüttü: Hedef, 3 Milyar Dolar Gelir

Türkiye’nin içinde bulunduğu konum, sağlık teknolojileri ve yetişmiş sağlık personeli sebebiyle sağlık turizmine olan ilgi her yıl artıyor.

Güncel 28.02.2024, 16:30 Melike Kaya Bayram
350
Sağlık Turizmi 2024’te Vites Büyüttü: Hedef, 3 Milyar Dolar Gelir

Son yılların en popüler sektörlerinden olan sağlık turizmi kapsamında Türkiye’ye 2023 yılında 1,4 milyon turist geldi. Toplamda 2,3 milyar dolar gelir elde edilen sektörün cazibeleri her geçen gün artıyor. Bulunduğu bölgenin en uygun ve kaliteli tedavi merkezleri arasında yer alan Türkiye, Polonya ve Macaristan’dan fiyat olarak daha uygun olması nedeniyle birçok turistin ilgisini çekiyor. Türkiye’ye en sık hastanın geldiği ülkelerin başında ise Almanya, İngiltere, Rusya, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya, Türkmenistan ve Özbekistan geliyor. Uluslararası hastaların en çok tedavi olduğu branşlar arasında da estetik, obezite, kadın hastalıkları, göz, göğüs, genel cerrahi, iç hastalıklar, ortopedi ve travmatoloji, tıbbi onkoloji, kardiyoloji, kulak-burun-boğaz, üroloji ve saç ekimi bulunuyor.

Sağlık turizminde “markalaşma” kritik bir konu

Dijital pazarlama alanında yönettiği 30 milyonluk bütçe ile sağlık sektörüne yönelik hizmet veren ve farklı branşlardaki uluslararası hastaları Türkiye’deki anlaşmalı sağlık kuruluşlarıyla buluşturan MODD/group, Türkiye’nin sağlık sektöründeki kalitesini tüm dünyaya tanıtmaya yönelik çalışmalara imza atıyor. Özellikle Covid sonrası yaşanan sağlık turizminde yaşanan yoğunluk ve sağlık turizmi teşvikleri ile ülkemizde bu alanda büyük gelişmelere imza atıldığını söyleyen MODD/group Kurucu ve CEO’su Cem Has, “Öte yandan sağlanan avantajlarla sağlık turizmi bilen ya da bilmeyen herkesin ortak ilgi alanı haline geldi. Özellikle birçok acente bu sayede kuruldu ve sektörel bilgi derinliği olmadan birçok hastanın sadece komisyon uğruna mağdur edildiği şikayetleri artmaya başladı” dedi. Bununla beraber sektör amatörlerinin yüksek ücretli reklam ve pazarlama faaliyetlerden dolayı piyasadan çekildiğini kaydeden Has, sözlerine şöyle devam etti: “Aslında bu konu markalaşma konusunun profesyonelce ele alınması gerektiğinin önemini hatırlatıyor. Her yükselişte olan branşta hizmet vermek yerine, deneyimli olunan branşlara daha fazla odaklanmak gerekiyor. Örneğin, sadece tüp bebek tedavisi veren bir kliniğe bakıyorsunuz birçok branşta hizmet vermeye çalışıyor. Bunun yerine kendi branşında en iyiyi hedeflemesi hem kendi markası hem de ülkenin markalaşması anlamında daha etkili olacaktır. Her branşta hizmet veren kliniklere baktığımızda, sosyal medyada tam olarak hiçbir branşı yeteri kadar anlatamadıklarını görüyoruz. Bu da hasta güveninin kazanılmasında zorluklara yol açıyor.”

Sağlık turizminde sadece “sağlık” yeterli değil

Markaların hasta memnuniyetine de önem vermesi gerektiğine vurgu yapan Has, bunun nedenini ise şöyle açıklıyor: “Aldığı hizmetten memnun kalmış bir hastanın ülkesine dönmesi sonraki yılda yeni referans hastaların gelmesi anlamına geliyor. Araştırmalara göre 1 yabancı hasta tedavisinden memnun kaldığı taktirde 1 yılda ortalama 1.7 hastayı referans olarak gönderiyor. Bu rakamlar bize hasta memnuniyetinin neden bu kadar önemli olduğunu gösteriyor.” Aynı zamanda sağlık turizminde sıkça unutulan konulardan birisinin de “turizm” olduğunu ifade eden Has, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Birçok markanın bu konuyu yüzeysel işlemesi ve sadece sağlık konusuna yoğunlaşması ülke markalaşması açısından olumsuz sonuçlanıyor. Sağlık hizmetinin kalitesini anlatmamız gerektiği kadar, turizm detaylarını, mekanları, gezilecek yerleri gibi birçok detayı da hikâyenin bir parçası haline getirmemiz gerekiyor.”

Rakamlarla Sağlık Turizmi

* Sağlık turizmi her sene ortalama yüzde 25 büyüyor.

* 2023’te gelen hasta sayısı 1,4 milyon kişi oldu.

* Gelen hasta sayısı, son altı yılda 4 katına çıktı.

* 2024 yılında sağlık turizminde toplam 2 milyon hasta ve 3 milyar dolar gelir öngörülüyor.

* Küresel sağlık turizmi pazarı 100 milyar dolara ulaşmış durumda.

* Medikal turizmde Türkiye’nin orta vadeli hedefi ilk 5 içerisinde yer almak.

* Medikal turizmde Türkiye fiyat karşılaştırması yapıldığında yüzde 50-60 tasarruf sağlıyor.

* Türkiye’ye gelen hasta profilini yüzde 70 Avrupa, yüzde 30 Ortadoğu ziyaretçisi oluşturuyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@