banner24

banner170

banner164

banner171

banner157

banner165

Sürdürülebilirlikte Fark Yaratan Hilton Girişimi "Yeşil Ramazan" Türkiye'de

Yeşil Ramazan girişimi, BM Çevre Programı ve Winnow iş birliğiyle UNEP Değişim Reçetesi kapsamında altı büyük otelde gıda israfının azaltılmasını amaçlıyor.

Güncel 14.03.2024, 15:30 14.03.2024, 13:30 Melike Kaya Bayram
215
Sürdürülebilirlikte Fark Yaratan Hilton Girişimi "Yeşil Ramazan" Türkiye'de

Hilton, Türkiye’deki altı otelinde Yeşil Ramazan girişimini hayata geçirdiğini duyurdu. UNEP Batı Asya Ofisinin Değişim Reçetesi Sürdürülebilir Ramazan projesi kapsamında, Winnow ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) iş birliğinde hayata geçirilen yenilikçi program, Ramazan ayı boyunca gıda israfını önemli ölçüde azaltmayı hedefliyor. Yeşil Ramazan girişimi, Hilton’un israf edilen gıda atıklarını yarı yarıya azaltma hedefini de içeren kapsamlı sürdürülebilirlik programı Bilinçli Seyahat (Travel with Purpose) 2030 gündeminde bulunan uzun vadeli sürdürülebilirlik hedefleriyle de örtüşüyor.

Türkiye’deki altı otelde hayata geçirilen Yeşil Ramazan girişimi kapsamında gıda israfını en aza indirmek ve sürdürülebilirliği teşvik etmek için çeşitli stratejiler uygulanıyor. Bu girişimin uygulamaya girdiği oteller arasında Conrad İstanbul Bosphorus, Hilton İstanbul Bosphorus, Hilton İstanbul Bomonti, Ankara HiltonSA, Adana HiltonSA ve Mersin HiltonSA yer alıyor. Yürütülen çalışmalar, artan gıdaların kompost olarak değerlendirilmesi ve kullanılan malzemelerin 80 kilometrelik bölge içerisinde yerel olarak tedarik edilmesini kapsıyor. Ayrıca, bitkisel ürünlerin kullanımı teşvik edilerek tek kullanımlık plastikler azaltılıyor. Bu doğrultuda hayata geçirilen uygulamalar arasında Winnow'un yapay zekâ teknolojisi ile gıda atıklarının etkin bir şekilde izlenmesi ve yönetilmesi de çalışmalar arasında yer alıyor. Girişim kapsamında menülerde UNEP Değişim Reçetesi’nin israf konusunda farkındalık yaratma ve atık yönetimi önerilerini içeren mesajları yer alırken, konuklar çevre ve iklim açısından daha bilinçli seçimler yapmaya teşvik ediliyor.

UNEP tarafından hazırlanan raporlar, Batı Asya bölgesinde dinî bayramlar ve kutlamalar sırasında gıda israfının %25 ila %50 oranında arttığını gösteriyor. Raporlarda Yeşil Ramazan gibi girişimlere duyulan önemli ihtiyacın altı çiziliyor. Hilton, gıda israfının azaltılması hedefine yönelik tedbirler uygulayarak yalnızca Ramazan ayındaki israf artışını ele almayı değil, aynı zamanda konaklama sektöründe sürdürülebilir uygulamalar için örnek teşkil etmeyi de amaçlıyor.

Konuya ilişkin yaptığı açıklamada Hilton Türkiye Üst Sınıf ve Lüks Oteller Ülke Müdürü Armin Zerunyan, şunları söylüyor: “Küresel sera gazı emisyonlarının %8 ila 10’u gıda atıklarından kaynaklanıyor. Bu doğrultuda hayata geçirdiğimiz Yeşil Ramazan girişimiyle, şirketimizin çevresel etkilerini kayda değer oranda azaltacak bir adım attık. Yeşil Ramazan kapsamında gıda hazırlama ve servis etme yöntemlerimizde değişiklikler yapıyoruz. Misafirlerimizde ve çalışanlarımıza farkındalık yaratarak gıda tüketimi ve gıda atığı yönetimi gibi konularda önemli değişikliklere gitmeyi hedefliyoruz. Sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşma yolunda önemli bir adım olan UNEP Değişim Reçetesi Sürdürülebilir Ramazan projesinin, Türkiye'deki ayağında ön saflarda yer almaktan gurur duyuyoruz.”

Altı Hilton Oteli Gıda İsrafını Azaltma Hedefiyle Yeşil Ramazana Katkı Sağlıyor

Winnow’un yapay zeka teknolojisinin tüm katılımcı otellere entegrasyonu, Ramazan boyunca gıda atıklarının hassas ve dijital olarak izlenmesini sağlayacak. Bu teknoloji, aynı zamanda atıkların en aza indirilmesi için veri odaklı bir yaklaşım sunacak. Türkiye’de Yeşil Ramazan girişimine destek veren altı Hilton oteli, yenilikçi ve öncü sürdürülebilirlik uygulamalarını benimsiyor.

Conrad İstanbul Bosphorus, yerel kaynak kullanımını %30’a çıkararak bulunduğu bölgedeki üreticileri destekliyor ve karbon ayak izini azaltıyor. Set menü şeklinde yeniden tasarlanan Ramazan sofraları ile bilinçli beslenmeyi teşvik ederek israfın azaltılması amaçlanıyor. Yiyeceklerden salamura yapılması ve toz haline dönüştürülmesi gibi farklı muhafaza teknikleriyle hem raf ömrü hem de menü çeşitliliği artırılıyor. Otel, ayrıca grup iftarları için sıfır atıkla hazırlanan menüler sunarak sürdürülebilirliği her alanda benimsiyor.

Hilton İstanbul Bosphorus, Sıfır Atık Mutfak anlayışı ile meyve ve sebze artıklarının farklı  ürünlerin yapımında yaratıcı bir şekilde kullanılmasını teşvik ediyor. Atık miktarını azaltan, yenilikçi ve sürdürülebilir reçetelerle hem yemek deneyimini hem de mutfak ürünlerini geliştiriyor. Ramazan süresince, Bosphorus Terrace Restaurant’ta sunulan özel Ramazan büfesi ile, otelin çevresel duyarlılığını yansıtan çeşitli ürünler misafirlere sunulacak. Gıda atığını en aza indirmek için Yeşil Ramazan Standartlarına uygun olarak hazırlanan 10 veya daha fazla kişilik grup iftarları, misafirlere keyifli bir deneyim sunarken çevreye duyarlılığı da gözetiyor.

Hilton İstanbul Bomonti Hotel & Conference Center, geleneksel tatları modern mutfak teknikleriyle harmanlayarak sürdürülebilirliği vurgulayan eşsiz bir iftar deneyimine ev sahipliği yapıyor. Otelin restoranı, yerel ve mevsimlik malzemelerle hazırlanan birbirinden lezzetli ana yemeklerden oluşan geniş bir menü sunuyor. The Globe Restaurant, lezzetli ve sürdürülebilir yemeklerle geleneksel iftar lezzetlerine de yer veriyor. Kalabalık arkadaş gruplarına yönelik zengin menü seçeneklerinin yanı sıra şirketlere özel iftar organizasyonları için de alternatif set menüler sunulıyor. Çeşitli büyüklükteki salonlarda farklı sayıda gruplara hitap eden özel iftar yemekleri düzenleniyor. Otel, yemek hazırlığı ve servisinde benimsenen “sıfır plastik” ve “80 km” (50 mil) gibi yaklaşımlarıyla karbon emisyonu oranlarını en aza indirmeyi amaçlıyor.

Ankara HiltonSA, Greenhouse Restoranında Ramazan boyunca iftarlar için sürdürülebilirlik anlayışıyla hazırlanan bir açık büfe seçeneği sunuyor. Restoranın farklı damak tatlarına hitap eden menüsü, gıda atıklarını en aza indirgeyecek şekilde tasarlandı. Ramazan ayı boyunca sunulan bu özel programla, misafirlerin yemek artıklarını azaltma konusunda bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. Hafta sonları 18 yaş altı misafirler için ücretsiz olan açık büfeyle genç nesillerde sürdürülebilir yemek uygulamaları konusunda farkındalık yaratılması hedefleniyor.

Mersin HiltonSA, Ramazan boyunca Yenişehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile sürdüreceği iş birliğiyle gıda atıklarını kompost haline getiriyor ve gıda artıklarını organik gübreye dönüştürüyor. Ramazan menüsünü sürdürülebilir seçeneklerle zenginleştiren otel, misafirlerin tüketim talebine göre menü düzenlemeleri yaparak israfı azaltıyor. Yerel tedarikçilerle yapılan iş birlikleriyle temiz ve güvenilir ürün tedariğine önem veriliyor. Otel, yerel ekonomiye ve sürdürülebilir uygulamalara destek veriyor.

Adana HiltonSA, yerel üreticileri desteklemenin ve karbon ayak izini azaltmanın öneminin altını çizmek amacıyla hazırlanan menülerle yerel kaynak kullanımına önem veriyor. Otelin Ramazan menüsünde, bölgenin mutfak mirası ve sürdürülebilirlikle olan güçlü bağını ortaya koyan yerel lezzetler sunuluyor. Gıda hazırlığı sürecinde oluşan atıklar, Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle kompost haline getirilerek çevresel sorumluluğa bütüncül bir yaklaşım sergiliyor.

Türkiye’deki altı otelin başlattığı Yeşil Ramazan programı, şirketin sürdürülebilir ve çevre dostu yaklaşımları teşvik etme hedefine katkı sağlıyor. Aynı zamanda yerel kaynak kullanımı, atıkların azaltılması ve mutfakta mükemmelliğe odaklanıyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@