banner143

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

Doç. Dr. Şener Özönder’e Batarya ZEKASI Girişimi Ödülü

Doç. Dr. Şener Özönder, İTÜ Çekirdek’in birçok paydaşla birlikte düzenlediği Big Bang Startup Challenge Yarışması’nda “Batarya ZEKASI” girişimiyle ödül aldı.

Güncel 19.12.2022, 15:45 Melike Kaya Bayram
344
Doç. Dr. Şener Özönder’e Batarya ZEKASI Girişimi Ödülü

İTÜ ARI Teknokent’in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek’in her yıl desteklediği girişimlerin en iyilerinin belirlendiği BigBang Startup Challenge etkinliği 7-8 Aralık 2022 tarihlerinde gerçekleştirildi. Bu sene 11.si düzenlenen etkinlikte, Boğaziçi Üniversitesi Veri Bilimi ve Yapay Zeka Enstitüsü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Şener Özönder, BataryaZEKASI girişimiyle final sahnesine çıkmayı hak eden 71 girişimden biri olarak 6. sırayı elde etme başarısını gösterdi. Enerji dikeyinde EPDK/ELDER’ den 200.000TL, insuretech dikeyinde ise AKSİGORTA’dan 75.000TL nakdî ödül vebulara ek olarak İTÜ Çekirdek ’ten 200.000TL değerinde bir yıl süre ile açık ofis kullanımı aynî ödülünü alan girişim,4.000.000TL’lik bir yatırım arayışı içinde.

Hali hazırda, istenen hususi özelliklere sahip malzemelerin yapay zeka temelli akıllı arama algoritmalarıyla hızlıca keşfedilmesine dair bir TÜBİTAK projesi yürüten Doç. Dr. Özener, kurucusu olduğu Batarya ZEKASI ile elektrikli araçların bataryalarıyla ilgili bir bulut platformu geliştiriyor. 

Özönder’in kurucusu olduğu Batarya ZEKASI elektrikli araçların bataryalarından akım, gerilim ve sıcaklık gibi verileri toplayan ve bu verileri anlık olarak yapay zeka modelleriyle işleyip batarya sağlık durumunu (kapasitesini), güvenlik durumunu hesaplayan, batarya kalan kullanılabilir ömrünüve aşırı ısınma gibi anomali durumlarını önceden tahmin eden bir bulut platformudur. Donanım agnostik bir sistem olan Batarya ZEKASI, elektrikli scooter’dan otomobile ve elektrikli kamyona kadar her türlü elektrikli mobilite türü ile uyumluluk göstermektedir.Batarya ZEKASI’nın hedefleri arasında yapay zeka, bulut bilişim, nesnelerin interneti gibi derin teknolojilerin TOGG cihazlarında kullanılacağından hareketle, TOGG ve e-araç üreticilerine bir API bağlantısı üzerinden hizmet vermekte bulunuyor.

Platform, ayrıca bir şehirdeki elektrikli araçların konumlarını ve anlık batarya doluluk oranlarını da bir API üzerinden ısı haritası şeklinde elektrik dağıtım şirketlerine ve şarj istasyonu işletmecilerine sunabilmektedir. Böylece elektrik dağıtım şirketleri bir bölgedeki gün içindeki elektrikli araç şarjından doğacak şebeke üstündeki elektrik talebini önceden kestirebilecek ve elektrik borsasındaki işlemlerini daha verimli yapabilecektir. Batarya ZEKASI sayesinde şarj istasyonu işletmecileri de bu haritayı kullanarak yakınlardaki e-araç kullanıcılarının telefonlarına kampanya mesajları gönderebilme olanağına kavuşacaktır.

Yine e-araçların ikinci el piyasası yakın gelecekte oluştuğunda, ikinci el satışlarda batarya sağlık durumunun (kapasitenin) yüzdesel konumunun en önemli mesele olacağı öngörüsünden hareketle Batarya ZEKASI, platform üzerinden batarya ekspertiz raporu sunarak ikinci el E-araç fiyatının buna göre belirlenebilmesine olanak sağlayacaktır.

DOÇ. DR. ŞENER ÖZÖNDER KİMDİR?

Doç. Dr. Şener Özönder, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik mezunudur. Amerika’da fizik alanında doktorasını tamamlamış ve bir süre araştırmacı olarak görev almıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi ve Koç Üniversitesinde de araştırmacı olarak bulunan Özönder, halihazırda Boğaziçi Üniversitesi Veri Bilimi ve Yapay Zeka Enstitüsünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Çalışma alanları, Malzeme Fiziğinden Kimyaya ve Yapay Zekaya kadar geniş bir spektrumu kapsayan Doç. Dr. Özönder, şu an istenen hususi özelliklere sahip malzemelerin yapay zeka temelli akıllı arama algoritmalarıyla hızlıca keşfedilmesine dair bir TÜBİTAK projesi yürütmektedir. Özönder, kurucusu olduğu Batarya ZEKA girişimiyle ise İTÜ Çekirdek’in düzenlediği BigBang Startup Challenge 2022’den ödül aldı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@