banner143

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Dünyadaki Suyun Yüzde 1’inden Azı Canlıların Kullanımına Uygun

Günümüzde suyun verimli ve tasarruflu değerlendirilmesi büyük önem taşıyor.

Güncel 21.03.2024, 12:45 Melike Kaya Bayram
199
Dünyadaki Suyun Yüzde 1’inden Azı Canlıların Kullanımına Uygun

22 Mart Dünya Su Günü, suyun önemi hakkında farkındalığı artırmak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 1993 yılında kabul edildi. İnsan hayatından doğal ekosistemlere, evsel kullanımdan endüstriyel üretim süreçlerine yaşamın odağında yer alan su, farkında olmadığımız derecede sınırlı bir kaynak. Dünyada yer alan suyun yüzde 1’inden azının doğal haliyle erişilebilir ve kullanılabilir durumda olması, evsel kullanımda ve endüstriyel kullanımda atık suyun geri kazanımın, geri dönüşümünün ve yeniden kullanımının önemini çok net bir şekilde ortaya koyuyor.

Türkiye’nin global su arıtma markası Rielli’yi bünyesinde barındıran Kazancı Çevre Tekniği’nin Kurucu Genel Müdürü Artun Kazancı, sanayi tesislerinde atık sularda yüzde 90-95'lere varan geri kazanım, geri dönüşüm ve yeniden kullanım oranlarıyla, bir yıldan kısa sürede kendini karşılayan bir yatırımla işletmelerin su maliyetlerinde yarı yarıya varan oranda tasarrufun, evlerde ise su faturalarında yüzde 40 oranında tasarruf sağlamanın mümkün olduğunu söyledi.

Sanayide Bir Yıldan Kısa Sürede Kendini Karşılayan Yatırımla Maliyetlerde Düşüş, Sürdürülebilirlik Parametrelerinde İyileşme

Su havzaları ve kaynaklarının iklim değişikliği nedeniyle risk altında olması, sürdürülebilirlik ve su kalitesi ile ilgili düzenlemeler ve su maliyetlerinin artması gibi nedenlerin hem endüstriyel tesislerde hem de evlerde doğru su verimliliği çözümlerine ihtiyacı artırdığını ifade eden Artun Kazancı, “Dünya genelinde su tüketiminin 5’te biri, sanayide gerçekleşiyor, ülkemizde bu durum görece olarak henüz biraz daha iyi durumda. Türkiye’nin su tüketiminde sanayinin oranı yüzde 15’in altında kalıyor; ancak önlem alınmazsa 10 yıldan kısa bir sürede bu oranın yüzde 20’e çıkması ve aşması riski var. Sanayi süreçlerinin tümünde ihtiyaç duyulan su, işletmelere ciddi maliyetler yüklüyor. Öte yandan global değer zincirlerinde sürdürülebilirlik odağında kaynak verimliliği giderek önem kazanıyor. Suyun geri kazanımı, geri dönüşümü ve yeniden kullanımı alanında 30 yılı aşkın köklü geçmişiyle 6 kıtada ve 80’i aşkın ülkede tercih edilen Rielli markamızla sunduğumuz yenilikçi çözümler, suyun daha verimli kullanılmasını sağlayarak hem maliyetleri düşürüyor hem de çevreye olan etkileri azaltıyor. Rielli markamızla sunduğumuz çözümlerimizle, sanayi tesislerinde atık sularda yüzde 90-95'lere varan geri kazanım oranları elde edebiliyoruz. Bu da endüstriyel tesislerin su maliyetlerinde yüzde 50’ye yakın tasarruf ve üretim birimi başına su tüketimi gibi sürdürülebilirlik parametrelerinde önemli iyileşmeler sağlamayı mümkün kılıyor. Sanayi tesislerine bu alandaki yatırımlarının bir yıldan kısa sürede kendini karşılaması avantajını da sunuyoruz. Bunun için öncelikle işletmenin farklı karakterdeki atık sularını sonrasında da bunların geri kazanılıp kullanılabileceği alanları değerlendiriyoruz ve Rielli atık su geri kazanım tesisimizi yönetim, mühendislik ve uygulama aşamalarında işletmeyle tam bir uyum içinde olacak bir tasarımla kuruyoruz” dedi.

Rielli’nin 2023 yılında, ülkemizdeki gri su arıtımında önemli bir kilometre taşına ulaştığını ifade eden Artun Kazancı, “2023 yılında ülkemizde kurulan gri su arıtma tesislerinin hemen hemen yarısını biz kurduk. Türkiye gri su arıtım pazarının yaklaşık yüzde 50'sini başarıyla karşılayarak hem müşterilerimizin işlerine hem de çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağladık. Yeni yıl için hedefimiz, bu oranı daha da artırarak çevreye olan sorumluluğumuzu daha da ileriye taşımak ve su kaynaklarımızın korunmasına daha fazla katkı sağlamaktır” şeklinde konuştu.

Artun Kazancı sözlerini şöyle sürdürdü: “Çevre sürdürülebilirliğinin global değer zincirlerinde artan önemi paralelinde suyun geri dönüşümü ve arıtımı konuları da bu kapsamda hem verimlilik hem de çevre performansı açısından daha fazla katma değerle öne çıkıyor. Örneğin, sanayi üretiminde fabrikalarda yer alan atık su arıtma tesisi suyunun geri kazanılmasının da ötesinde verim elde etmek mümkün. Tesisin ve süreçlerin muhtelif safhalarında kullanılan suların, henüz daha kolaylıkla geri kazanılabilecek aşamadayken ayrıştırılıp geri kazanılmasına odaklanmak, sanayi üretiminde çok daha verimli geri kazanım tesisleri kurulmasını sağlayacaktır.

Binalarda Yüzde 40’a Varan Su Tasarrufu

Suyun geri kazanımı, geri dönüşümü ve yeniden kullanımının sadece endüstriyel tesisler için değil, konut olarak ya da ticari veya hizmet amaçlı kullanılan binalardaki evsel sular için de mümkün olduğunu vurgulayan Artun Kazancı, “Hatta evsel sular için süreç daha basittir. Binalardaki insani amaçlı tüketimin yüzde 40’ını oluşturan, lavabolardan ve duşlardan gelen gri suların geri kazanımı ile su tüketiminde ve su faturalarında yüzde 40 oranında tasarruf sağlamak mümkündür. Bunun yanı sıra, geri kazanılmış suyun kalitesi çoğu ham sudan daha yüksektir. Rielli MBR teknolojisiyle binalarda gri suların etkin ve verimli şekilde geri kazanımını, kokusuz ve leke bırakmayan suya geri dönüşümünü, sifonlar ve sulama başta olmak üzere birçok amaç için yeniden kullanılabilmesini sağlıyoruz. Binalarda kurduğumuz sistemlerin enerji tüketimi çok düşüktür, bu sistemler uzun hizmet ömrü boyunca çok az bakım ve sarf malzemesi değişimleri gerektirir, işletme ve bakımı son derece kolaydır. Bu konuda yapılan yatırımlar, bir yıldan az sürede kendi kendini karşılamaktadır” dedi.

Dünyadaki Suyun Yüzde 1’inden Azı Canlıların Kullanımına Uygun

Suyun bilinçli kullanımının insanlığın tümü için bir sorumluluk olduğunu da sözlerine ekleyen Artun Kazancı, “Dünyamızın yüzde 71’i sudan oluşuyor olsa da bu suyun yüzde 96’sını denizler ve okyanuslar oluşturuyor. Doğal haliyle insan ve canlı tüketimi, tarımsal faaliyetler, endüstriyel uygulamalar gibi kullanıma uygun tatlı su, dünyadaki suyun sadece yüzde 3’ü ve bu suyun çok büyük bölümü de buzullarda, toprakta ya da atmosferde bulunuyor. İnsanlar ve diğer tüm canlılar tarafından kullanılabilir halde olan kısım, dünya üzerinde var olan suyun yüzde 1’inin de altında. Uzmanlar önümüzdeki dönemde su savaşları riskine dikkat çekiyorlar. Bu kadar hayati ve sınırlı bir kaynağın verimli ve tasarruflu değerlendirilmesi, evlerde ve sanayide kullanılan suyun geri kazanımı, geri dönüşümü ve yeniden kullanımı çok önemli” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@